Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 065 (Jesus reveals himself to the healed one)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
2. Isceljenje čoveka slepog od rođenja (Jovan 9:1-41)

c) Isus se otkriva isceljenome kao Božiji Sin (Jovan 9:35–41)


JOVAN 9:35-38
35 A Isus je čuo da su ga izbacili pa ga nađe i upita, “Veruješ li u Sina čovečijega?” 36 “A ko je on, gospodaru,” reče ovaj, “da poverujem u njega.” 37 “Video si ga,” reče mu Isus. “On je onaj koji s tobom razgovara.” 38 “Verujem, Gospode,” reče on i pokloni mu se.

Pročitali smo ovu utešnu priču. Kada je Isus čuo da su izbacili isceljenog čoveka, On ga je potražio i pronašao uznemirenog. Ovo je uteha koja je na raspolaganju svakom verniku, koji je bio rastavljen od porodice i prijatelja radi Hrista. Ako se vi nalazite u ovakvoj situaciji, uveravamo vas da će Isus čuti vaše vapaje, doći će lično do vas i neće vas ostaviti. Nemojte gledati na ljude jer ćete se razočarati. Gledajte samo na Isusa. Nećete imati nikakvu nadu bilo na zemlji ili na nebu osim u njemu. On vas voli.

Tada je Isus mladiću postavio ključno pitanje, “Da li veruješ u Sina Božijeg, koji je takođe i Sin čovečiji?” Ovo pokazuje da je Isus bio svestan mladićeve upućenosti u delove Starog Zaveta, i da je znao iz knjige Danila 7:13-14, da je Sin čovečiji Sudija čitavom svetu a da je takođe i Sin Božiji. Isus je postavio ovo pitanje kako bi saznao da li mladić želi zauvek da se pokori veličanstvu Božijeg Sina i da neće odustati. On je već osećao da Isus nije bio običan čovek, tako da mu se obratio sa “Gospode.” Ipak, on je želeo da sazna više o tome ko je Sin Božiji, kako se ne bi kla- njao nekom običnom čoveku – što bi predstavljalo idolopoklonstvo.

Na to mu je Isus dao veličanstven odgovor, “Video si ga ranije u veri, pre nego što si ga svojim očima video, Ja sam On; Sin Božiji razgovara sa tobom.” Ovaj mladić više nije odlagao da se u potpunosti preda Isusu. On se poklonio pred njim, kao da je želeo reći, "Gospode, ja sam tvoj a ti si moj kralj, moj gospodar i Gospod. Ti si utelovljena Ljubav, ja se dobrovoljno potčinjavam tebi, da od sada budem tvoj rob.” Brate, da li si doživeo Isusa, Božijeg Sina, u ljudskom obličju? Da li si prionuo uz njega kao vernik? Da li si ga proslavio kao rob?

JOVAN 9:39-41
39 A Isus reče, “Radi suda sam došao na ovaj svet – da progledaju oni koji ne vide, a oslepe oni koji vide.” 40 To su čuli fariseji koji su bili s njim pa ga upitaše, “Zar smo i mi slepi?” 41 “Da ste slepi,” reče im Isus, “ne biste imali greha. Ali, pošto kažete, ‘Vidimo,’ vaš greh ostaje.”

Kada se mladić poklonio pred Isusom, niko ga nije sprečavao u tome, jer Isus je dostojan svake slave. Međutim, Isus je rekao da će njegov dolazak doneti sud na ponosite, i na one religiozne ljude koji sebe smatraju pronicljivima, a zapravo uopšte ne poznaju istinu. Slepi i grešnici su to shvatili i pokajali se, i bludnici su bili očišćeni. Isus nije sudio nepokajanima; oni su sami sebe osudili time što su odbacili njegovo spasenje. Oni su primili neku svetlost u prošlosti kroz proroke i biblijske dokaze. Ali, ako se svesno protive Isusovom učenju, oni će propustiti ostatak prosvetljenja koji im je bio na raspolaganju. Oni će postati slepi, okorela srca, tvrdoglavi i zlobne ubice. Hristov dolazak i njegovo propovedanje donose dva rezultata: Spasenje ili propast, blagoslov ili prokletstvo. Kakav je rezultat u vašem srcu?

Među Hristovim slušaocima nalazili su se i fariseji koji su osećali da ih Isus proziva svojim rečima. Oni su upitali, “Zar smo mi slepi?” Isus je probio njihovo licemerje rekavši, “Da ste realno sami sebe videli kao slepe i da ste tugovali nad svojim duhovnim stanjem, vi biste se pokajali zbog vaših greha pred Jovanom Krstite- ljem, i ostavili biste svoje grehe iza sebe; tada biste primili oproštenje i blagoslov. Međutim, vi zavaravate sami sebe, i tvrdite da sve razumete, misleći da ste pravedni. Ipak, takvim hvalisanjem dokazujete svoje slepilo i okorelost. Nećete dobiti ni jedan tračak svetlosti od svetlosti sveta.”

MOLITVA: Gospode Isuse, ti si Božiji Sin u ljudskom obliku. Mi te slavimo i predajemo ti se sada i zauvek. Mi smo ti na raspolaganju sa našom snagom i imovinom. Preklinjemo te da nam oprostiš i posvetiš naša srca, kako nikakav greh, bez obzira koliko neznatan, ne bi mogao da nas razdvoji od tebe.

PITANJE:

  1. Šta označava klanjanje pred Isusom?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:08 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)