Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 042 (Jesus offers people the choice)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
B - Isus je hleb života (Jovan 6:1-71)

4. Isus ljudima nudi izbor, “prihvatite ili odbacite!” (Jovan 6:22-59)


JOVAN 6:22-25
22 Sutradan narod, koji je ostao sa druge strane mora, primeti da je onde samo jedan čamac i da Isus nije ušao u čamac sa svojim učenicima, nego da su oni otišli sami. 23 A neki čamci iz Tiverijade pristadoše blizu mesta gde su jeli hleb pošto je Gospod za njega zahvalio Bogu. 24 Kad je, dakle, narod video da nema ni Isusa ni njegovih učenika, ukrcaše se u čamce i odoše u Kafarnaum da ga potraže. 25 A kad su ga našli sa druge strane mora, upitaše ga: “Rabi, kad si došao ovamo?”

Kada je narod shvatio da Isus nije otplovio u čamcu, bili su iznenađeni time što je uspeo da im umakne. On je potajno isplovio noću.

Hiljade se vratilo u Kafarnaum, prenoseći vest o hlebu ponuđenom za badava. Ljudi su se divili i zavideli su, želeći da i oni imaju udela u ovom izobilju. Narod je žurio tragajući za Isusom u domovima njegovih učenika, sve dok ga nisu pronašli među njima. Oni su počeli da uviđaju istinu Hrišćanskog principa, “Gde se dvoje ili troje okupe u moje ime, Ja sam među njima.”

Oni koji su bili željni čuda, postali su svesni novog čuda. Pitali su, “Kako i kada si stigao ovde?” Isus im nije odgovorio na to pitanje. Umesto toga, sa duhovnom brigom On im je razjasnio značenje vere, težeći da one iskrene ljude među entuzijastima privuče svojoj ljubavi, kao i da obelodani prevaru i odbacivanje njegovih neprijatelja. Isusu se nije dopadalo takvo mlako stanje, tako da je razdvojio krug vernika od mase površno religioznih ljudi.

JOVAN 6:26-27
26 “Istinu vam kažem,” odgovori im Isus, “vi me ne tražite zato što ste videli znamenja, nego zato što ste jeli hleb i najeli se. 27 Radite, ali ne za propadljivu hranu, nego za hranu koja traje do večnog života, a nju će vam dati Sin čovečiji, jer njega je potvrdio Bog Otac.”

Isus je jasno upozorio svetinu: Vi me ne volite i ne tražite radi mene samog, niti imate ispavne misli o Bogu; već mislite na svoje trbuhe i hleb. Vi ne razumete znake, moj cilj nije bio samo da zadovoljim vašu glad za hlebom, već radije da vas navedem da me upoznate u mojoj sili. Vi tražite dar ali ignorišete darivaoca. Vi diskutujete o svetskim stvarima, ali ne verujete u moje božanstvo.

Nemojte raditi čitav dan samo radi hrane i pića, već obratite pažnju na silu Božiju. Nemojte biti kao zveri koje žive da bi jele, već približavajte se Bogu, koji je Duh. On je spreman da vas učini sudeonicima u njegovom večnom životu.

Isus još objašnjava: Ja sam došao u svet, kako bih vam dao Božiji najveći dar. Ja nisam samo običan čovek od krvi i mesa. Već ja nosim Božiji dar u sebi vama na blagoslov. Bog me je zapečatio svojim Svetim Duhom da bih pružao duhovni život i oživeo vas nebeskom silom.

Ovom izjavom Isus je objavio veliku tajnu, da Bog brine za sve, gaji čovečanstvo i voli ih. On nije neko ljutito božanstvo koje insistira na držanju Zakona pre nego što blagoslovi. On blagosilja i pravednike i bezbožnike, i čini da njegovo sunce obasjava sve bez razlike, čak i ateiste i bogohulnike. Bog je ljubav, a Hrist je težio da oslobodi narod od njihovih materijalističkih misli, i da ih vrati pouzdanju u Boga Oca. Na takav način On je potvrdio da njegovo Carstvo nije svetovno, zasnovano na hrani, bogatstvu i dominiranju, već duhovno Carstvo koje obiluje božanskim životom, i dolazi im u osobi Hrista, koji daje Duha svima koji to zatraže od njega.

JOVAN 6:28-29
28 Oni ga upitaše: “Šta da učinimo da bismo činili Božija dela?” 29 A Isus im odgovori: “Ovo je Božije delo: da verujete u onoga koga je on poslao.”

Narod nije uspeo u potpunosti da razume Isusova učenja, ali su shvatili da On nudi veliki dar od Boga, i svi su želeli da prime taj večni život. Oni su bili spremni da učine nešto za taj dar. Oni su bili spremni da se drže Zakona, da žrtvuju, da poste, mole se i idu na hodočašća; da zasluže Božiji dar delima. U tome vidimo njihovu zaslepljenost. Oni su svi legalisti, nestrpljivi da pridobiju spasenje svojim ličnim naporima. Oni nisu shvatali da je to nemoguće, s obzirom da su bili krivi i da su izgubljeni. Oni su sa ponosom smatrali da čine Božije delo, uzimajući zdravo za gotovo činjenicu da oni imaju svetost i silu da to čine. Čovek je slep do te mere da ne može da vidi pravo stanje u kome se nalazi njegovo srce, već sebe smatra malim bogom, i očekuje da Bog bude zadovoljan njime.

Isus im je pokazao da se od njih ne traži da prinose bilo kakve dažbine ili dela. Oni su bili pozvani na veru u njega kao osobu. Bog ne traži trud ili energiju, već želi da se mi potčinimo Isusu i da se pouzdajemo u njega. Ove reči su bile kamen spoticanja za ljude; i time je započela podela između Isusa i svetine. On je još objasnio da je Božije delo bilo to da oni veruju u njega. “Ako otvorite svoje duše Svetom Duhu, poznaćete moj autoritet, ciljeve i ljubav. Tada ćete shvatiti da ja nisam samo prorok, već Stvoritelj, Sin koga je Otac poslao vama. Okrenućete se od svojih svetovnih briga i postaćete deca Božija.”

Verovati u Isusa znači čvrsto se držati njega, i dozvoliti njemu da deluje u vašim životima, prihvatiti njegovo vođstvo i primiti večni život kroz njegovu silu. Vera predstavlja povezivanje sa Isusom u vremenu i večnosti. Ovo je delo Boga, koji vezuje vernike za svoga Sina, kako bi greh nestao iz njihovih života a oni mogli da prebivaju sa njim zauvek.

JOVAN 6:30-33
30 Tada ga oni upitaše: “Koje ćeš, dakle, znamenje učiniti da ga vidimo i da ti poverujemo? Koje je tvoje delo? 31 Naši praoci su jeli manu u pustinji, kao što je zapisano: ‘Dade im hleb sa neba da jedu.’” 32 “Isitnu vam kažem,” reče im Isus, “nije vam Mojsije dao hleb sa neba, nego vam moj Otac daje istinski hleb sa neba. 33 Jer, Božiji hleb je onaj koji silazi sa neba i daje život svetu.”

Isusovo zahtevanje od naroda da mu se u potpunosti predaju došlo je kao neprijatan šok. Oni us osećali da Isus od njih zahteva nešto što je moglo da se prinese jedino Bogu. Zbog toga us tražili od njega tekst kojim može da opravda svoju tvrdnju. Kao da su time govorili, “Daj nam dokaz tvog božanstva, Mojsije je davao hleb (Manu) ljudima u pustinji koji je svakog dana bio svež. A ti si nam dao hleb samo jednom. Mojsije je dao hleb stotinama hiljada ljudi, ti si nahranio samo pet hiljada. Pokaži nam još neka čuda i mi ćemo poverovati.” Ovo je ljudska boljka. Čovek odbija da se bezuslovno povinuje Isusu, već pre svega insistira na dokazima. Međutim, Isus kaže, “Blaženi su oni koji veruju a još nisu videli. Oni su ti koji mi ukazuju čast svojim pouzdanjem.”

Isus je uzvišeni vodič, koji je svoje slušaoce vodio korak po korak od legalističkog načina razmišljanja do čiste vere u njega. On je oslobodio ljude od žudnje za hranom, i prosvetlio ih je; On sam je Božiji najveći dar.

Kao deo ovog postepenog razjašnjavanja Isus ih je oslobodio od njihovog pogrešnog umišljanja o značenju Pisma, kao da je Mojsije bio taj koji im je dao Manu. Bog je bio taj koji je to učinio u istini, davalac svakog izobilja. On ih je zaustavio kako bi shvatili da im Bog daje mnogo bolji hleb i nebesku hranu koja nikada neće propasti. Ako bi dobro obratili pažnju, shvatili bi da Isus samog sebe proglašava Sinom Božijim, zato što je Boga nazvao svojim Ocem. Narod, međutim, nastavlja da misli na materijalnu hranu, koja dolazi sa neba preko Mojsijevih ruku.

Isus podiže njihovu sposobnost shvatanja kako bi razumeli da Božiji hleb nije trebao gutanjem da uđe u stomak, već da je to bio osoba Hrista koji zadovoljava ljudsku glad za istinom i životom u izobilju. Onaj koji daruje je sišao sa neba natovaren Božijim blagoslovima i velikom silom. Božiji hleb nije bio materijalan i propadljiv, već duhovan i trajan. On nije izvirao iz zemlje kao Mana, već je dolazio od Boga, i bilo ga je dovoljno za čitavo čovečanstvo za sva vremena. Nije bilo ograničeno samo na Avramovo potomstvo. Bog Otac brine za ceo svet.

MOLITVA: Gospode Isuse, sačuvaj nas od sebičnih aktivnosti. Proizvedi u nama poniznu veru, da čujemo šta želiš od nas da činimo, i radi u nama svojom silom. Podstakni nas na potpuno jedinstvo sa tobom. Zadovolji glad naših srca svojim prisustvom u nama. Sačuvaj nas za večni život. Zahvalni smo ti, Oče, zato što si došao nama, darujući nam silu i blagoslov.

PITANJE:

  1. Na koji način je Isus okrenuo ljude od želje za hlebom ka veri u njega?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:48 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)