Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 039 (The reason for unbelief)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
A - Drugo putovanje u Jerusalim (Jovan 5:1-47) -- Tema: Neprijateljstvo između isusa i judeja izbija na površinu

5. Razlog za neveru (Jovan 5:41-47)


JOVAN 5:41-44
41 “Ne prihvatam pohvalu od ljudi. 42 Nego, upoznao sam vas i znam da u sebi nemate Božije ljubavi. 43 Došao sam u ime svoga Oca, i ne prihvatate me. Ali, ako dođe neko drugi u svoje ime, njega ćete prihvatiti! 44 A kako biste mi i verovali kad prihvatate pohvalu jedan od drugoga, a ne tražite pohvalu od jedinoga Boga?"

Isus je razmrskao oklop svojih neprijatelja, i pokazao im je u kakvom su stanju njihova srca kao i njihova buduća sudbina. On je ukazao na njihove zle namere, suštinu njihovog zlog karaktera.

On nije imao nikakvu potrebu za aplauzom ljudi, s obzirom da je On bio uveren u svoju misiju. Ubeđenje nije počivalo na očiglednim rezultatima njegove službe. Ako bi mu bila ukazana čast, On bi tu čast prosledio svome Ocu. On je poučavao da se pre svega, radije mole Ocu nego njemu samom, učeći hrišćane da izgovaraju, “Oče naš koji si na nebesima, neka je sveto ime tvoje, neka dođe Carstvo tvoje, neka bude volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji.” Isus se odrekao svih namera da traga za čašću i slavom. Očeva slava je bila njegov slogan. Obuzimala ga je revnost za Božijim pravom.

Božija ljubav je podstrek u stvaranju, otkupljenju, i usavršavanju. To je srž suštine Svetog Trojstva. Ispunjenje Zakona i sveze savršenstva karakterišu ovu ljubav. Onaj koji ovo poseduje, ne živi za sebe, niti samom sebi ukazuje čast, već ukazuje čast drugima, služeći njima odričući se sebe. On sve što ima daje siromasima. Ljubav nikad ne prestaje.

Ni jedan čovek sam od sebe ne može da voli Boga, već onaj koji je uznemiren zbog prljavštine greha, u pokajanju i sa verom u Božiju ljubav u Hristu priznaće da se Božija ljubav izliva u naša srca kroz Svetoga Duha koji nam je dat, kao što je to Pavle uči- nio. Ova ljubav se vidi u požrtvovanosti, poniznosti i strpljenju. Ko god otvori svoju dušu Božijem Duhu voleće Sveto Trojstvo i sve ljude. Ali, onaj koji se hvališe, misleći da je dobar, nije pravi pokajnik već protivnik Božijem Duhu. On je u dubini duše sebičan. On ne čezne za obnovom, niti shvata svoju potrebu za Spasiteljem, već čini da njegovo srce postaje sve tvrđe. Hrist nije došao u ime nekog čudnog nepoznatog božanstva, već u ime Oca, kako bi otkrio Božiju ljubav i milost. Svi koji odbacuju Hrista dokazuju da su njihovi umovi zatvoreni za Božiju ljubav. Oni vole tamu više nego svetlost, tako da mrze one koji su rođeni od svetlosti.

Hrist je obavestio svoje neprijatelje o dolasku Antihrista, koji će okupiti sve one koji traže svoje i sve egoiste, kako bi ih poveo u pobuni protiv Božije ljubavi. On će činiti čuda i imitiraće Hrista.

Mnogi nisu mogli da veruju, želeći radije uzajamno laskanje nego pravo pokajanje. Oni su sebe smatrali dobrima, snažnima i pametnima. Oni ne drhću pred Svecem, i ne shvataju da je jedino On dobar. Samopravednost je uzrok nevere, i ponos je znak ovog pogrešnog stava.

Onaj ko poznaje Boga i svoju dušu, pada slomljen i priznaje svoje grehe, odbija svaku slavu i čast, i umesto toga uvek daje slavu Ocu i Sinu. On veliča spasonosnu milost. Verovanje u to da smo grešnici kojima je oprošteno oslobađa nas od uobraženosti u našem ponašanju. Mi znamo ko smo mi, i ko je Bog. Ljubav govori istinu prijatelju; ponosit čovek će zavaravati i sebe i druge, odlazeći od Božijeg Duha koji nas čini poniznima.

JOVAN 5:45-47
45 “Nemojte da mislite da ću vas ja optuživati pred Ocem. Vaš tužilac je Mojsije, u koga se uzdate. 46 Da verujete Mojsiju, verovali biste i meni jer je on o meni pisao. 47 A pošto ne verujete onom što je on napisao, kako da verujete mojim rečima?”

Hrist je išao još dalje spuštajući njihov ponos legalista, tako da je rekao, “Ja neću biti vaš tužilac pred Bogom koji će vas optužiti, sam Mojsije će vas optuživati. On vam je dao Zakon Saveza, koji vas osuđuje. Izostavili ste ljubav, i želite da me ubijete u ime Zakona. Odlazeći od Boga odlutali ste u tamu. Ja sam iscelio bolesnog čoveka u Subotu, a vi ste nezadovoljni Božijim delom; radije me mrzite, mene - utelovljenje Božije ljubavi. Vi odbijate da poverujete da su ovo dela Mesije: Vaš duh je buntovan i surov. Bog vam je dao Zakon za život a ne za smrt. Kada biste se pokajali, vi biste čeznuli za Spasiteljem. Zakon i Proroci su samo uvod pred Onim koji dolazi. Vi ste izvrnuli namere Zakona, i dozvolili ste vašim voljama da sude Božijim zapovestima. Vi ne možete da shvatite proroštvo. Vaši zli duhovi vas sputavaju u tome da shvatite istinu. Ostaćete neuki i gluvi, opirući se Božijem Duhu. Zbog vaše okorelosti ne verujete u Reč Života.”

PITANJE:

 1. Zašto Isus nije prihvatao slavu za sebe, kao što bi to drugi uči- nili?

TEST - 2

Dragi čitaoče, pošalji nam tačne odgovore na 17 od ovih 19 pitanja. Mi ćemo ti onda poslati nastavak ove serije proučavanja.

 1. Zašto je Isus posetio hram i isterao trgovce?
 2. Koja je razlika između Nikodimove pobožnosti i Hristovih ci- ljeva?
 3. Koji su znaci novog rođenja u vernicima?
 4. Na koji način je Hrist nalik zmiji iz pustinje?
 5. Zašto oni koji veruju u Isusa neće doći pred sud?
 6. U kom smislu je Hrist Mladoženja?
 7. Na koji način primamo večni život?
 8. Koji je to dar koji nam Isus daje? Kakvi su njegovi kvaliteti?
 9. Šta sprečava iskreno slavljenje, i kako se ono istinski obav- lja?
 10. Na koji način možemo biti napojeni živom vodom?
 11. Na koji način postajemo korisni žeteoci za Isusa?
 12. Kroz koje faze rasta u veri je prošao onaj službenik?
 13. Na koji način je Isus iscelio oduzetoga pored bazena u Vitezdi?
 14. Zašto su Judeji proganjali Isusa?
 15. Na koji način i zašto Bog radi sa svojim Sinom?
 16. Koja dva važna zadatka je Otac dao Hristu da ih sprovede u delo?
 17. Kakva je veza između Oca i Sina na osnovu onoga što nam je Isus objasnio?
 18. Ko su ta četiri svedoka, i o čemu oni svedoče?
 19. Zašto Isus nije prihvatao slavu za sebe, kao što bi to drugi učinili?

Nemojte zaboraviti da čitko napišete svoje ime i punu adresu na listiću testa, a ne samo na koverti. Pošaljite to na sledeću adresu:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:46 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)