Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 082 (Founding of the Church at Philippi)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
C - ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 15:36 - 18:22)

4. Η Ίδρυση της Εκκλησίας των Φιλίππων (Πράξεις 16:11-34)


ΠΡΆΞΕΙΣ 16:29-34
29 Ο δεσμοφύλακας ζήτησε να του φέρουν φώτα, πήδηξε μέσα στο κελί, και τρομαγμένος έπεσε στα πόδια του Παύλου και του Σίλα. 30 Ύστερα τους έβγαλε έξω και τους ρώτησε: «Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;» 31 Αυτοί του είπαν: «Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθείς κι εσύ και το σπίτι σου». 32 Και κήρυξαν σ’ αυτόν και σ’ όσους ήταν στο σπίτι του το λόγο του Κυρίου.33 Ο δεσμοφύλακας τους πήρε την ίδια εκείνη ώρα μέσα στη νύχτα κι έπλυνε τις πληγές τους· ύστερα βαφτίστηκε αμέσως ο ίδιος και όλη η οικογένειά του. 34 Κατόπιν τους ανέβασε στο σπίτι του και τους έστρωσε τραπέζι. Ήταν πανευτυχής που κι αυτός και όλη η οικογένειά του είχαν βρει την πίστη στο Θεό.

Ο δεσμοφύλακας της φυλακής φώναξε: «Φέρτε μου ένα φως!». Αυτή η παράκληση αποτελεί απόδειξη ότι είχε ζήσει όλη τη στρατιωτική του ζωή στο σκοτάδι, αλλά τώρα κατά μια έννοια διαφωτίστηκε από τα λόγια του Παύλου. Αναγνώρισε το φως του ουράνιου Πνεύματος με μιας και έπεσε στα πόδια του Παύλου ο οποίος του είχε σώσει τη ζωή. Πιθανότατα να νόμιζε ότι ήταν θεοί, ιδιαίτερα επειδή δεν δραπέτευσαν αλλά τον αγάπησαν υπερβολικά και έσωσαν τη ζωή του. Η καλοσύνη του Χριστού είναι η μεγαλύτερη πνευματική επανάσταση στον κόσμο.

Ο Παύλος δεν εκμεταλλεύτηκε τον φόβο του αξιωματικού για να υπερηφανευτεί αλλά ξεκαθάρισε σε εκείνον ότι ήταν άνθρωπος όπως αυτός αλλά είχε αλλάξει και μεταστραφεί μέσω της χάρης του Χριστού. Όταν ο φοβισμένος και ταραγμένος άνθρωπος άκουσε τα λόγια του απόστολου, τον οδήγησε μαζί με τον σύντροφο του στην αυλή. Είδε τα σώματα τους που αιμορραγούσαν και φοβήθηκε την οργή του Θεού, επειδή είχε συμμετάσχει στον βασανισμό των αξιότιμων αποστόλων. Μουρμούρισε με τρομερό φόβο: Τι πρέπει να κάνω για να σωθώ, να αποφύγω την οργή του Άγιου Θεού και να σωθώ;» Τότε ο Παύλος συνόψισε το ευαγγέλιο σ’ αυτόν τον μπερδεμένο άνδρα σε μια μεγάλη δήλωση, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις της Αγίας Γραφής, και έκανε κήρυγμα σ’ αυτόν που ήταν φοβισμένος λέγοντας του με ειλικρίνεια την πλήρη αλήθεια: «Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς εσύ και ο οίκος σου.» Αυτή η πρόταση έδωσε στον δεσμοφύλακα μια δυνατή ελπίδα. Ο Θεός δεν τον κατέστρεψε ούτε τον χτύπησε με κεραυνό από τον ουρανό αλλά άνοιξε σ’ αυτόν την πόρτα της χάρης μέσω του προσώπου του Ιησού Χριστού. Ο Παύλος έδωσε τη μαρτυρία του σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, τους δούλους και τους φυλακισμένους, ηλικιωμένους και νέους που έτρεξαν και συνωστίσθηκαν εκεί επειδή πίστευαν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ισχυρός Κύριος που μπορεί να κάνει σεισμούς, να συγχωρήσει αμαρτίες και να δώσει σωτηρία. Ο Κύριος που ανασταίνει νεκρούς είναι έτοιμος να γεμίσει τον μετανοημένο με το Άγιο και ευγενικό Πνεύμα το οποίο ελευθερώνει τον άνθρωπο από τη δύναμη των αμαρτιών του. Με λίγα λόγια, ο απόστολος των Εθνών έβαλε το ευαγγέλιο μέσα στις τρομαγμένες καρδιές. Αυτοί που ήταν προετοιμασμένοι πίστεψαν αμέσως και αναγνώρισαν ότι ο Θεός ο ίδιος στέκονταν μπροστά στους αποστόλους. Κανένας άλλος εκτός από τον Αιώνιο Θεό δεν τους μίλησε έτσι προσφέροντας τους συμφιλίωση. Το φως του ουράνιου ευαγγελίου μεγάλωσε μέσα στις καρδιές των ακροατών και ο αξιωματούχος πήρε τους απόστολους στο σπίτι του και έπλυνε τις πληγές τους. Τους έντυσε με καθαρά ρούχα και τους ζήτησε να τον βαπτίσουν ως απόδειξη της πλήρους υποταγής στον Ιησού Χριστό, τον Πρίγκηπα της αγάπης.

Αυτός ο συνταξιούχος αξιωματούχος και δεσμοφύλακας ήθελε να καθαρίσει όλα τα κατάλοιπα της ζωής του και να ανοίξει το σπίτι του στο νέο αυτό Πνεύμα. Μάζεψε όλη την οικογένεια του, τους υπηρέτες του, και τους υπαλλήλους του για να βαπτιστούν την ίδια νύχτα. Αυτός ο αξιωματούχος γνώριζε ότι η εντολή του Θεού ήταν απαραίτητη και ότι όποια καθυστέρηση θα ήταν αμαρτία. Η απάντηση του ήταν άμεση μετάνοια και πλήρη υποταγή στο μέσον της φυλακής και του σκοταδιού.

Ετοίμασαν το πάνω δωμάτιο στο σπίτι τους και άρχισαν να μαγειρεύουν φαγητό για ένα υπέροχο δείπνο. Χάρηκαν όλοι μαζί επειδή ο Χριστός καθάρισε τις συνειδήσεις τους από αμαρτίες και τους αγίασε δωρεάν, αυτούς που ήταν εγκληματίες και τώρα ζούσαν στην πληρότητα του φωτός του Θεού στο μέσον της νύχτας. Τι ωραία εικόνα! Ένα συμπόσιο έλαβε χώρα μες στην μαύρη νύχτα που έπεφτε γύρω τους, επειδή ο Χριστός φώτισε τους πιστούς στο μέσον του σκοταδιού που τους περιέβαλλε και τους γέμισε με τη μεγαλύτερη χαρά. Αυτός ήταν ο καρπός της καρτερικότητας καθώς υπέφεραν και της πίστης και υπακοής του Παύλου και του Σίλα. Η Λυδία, ο Λουκάς και ο Τιμόθεος από τη μεριά τους δεν είχαν τελειώσει την προσευχή τους για εκείνους που ήταν φυλακισμένοι.

ΠΡΆΞΕΙΣ 16:35-40
35 Όταν ξημέρωσε, οι άρχοντες έστειλαν τους κλητήρες στο δεσμοφύλακα και του είπαν: «Απόλυσε τους ανθρώπους εκείνους». 36 Ο δεσμοφύλακας μετέφερε τα λόγια αυτά στον Παύλο: «Οι άρχοντες», του είπε, «έστειλαν εντολή ν’ απολυθείτε. Τώρα, λοιπόν, βγείτε και πηγαίνετε στο καλό». 37 Ο Παύλος όμως είπε στους κλητήρες: «Μας έδειραν δημοσίως χωρίς να μας δικάσουν, αν και είμαστε Ρωμαίοι πολίτες, μας έκλεισαν στη φυλακή, και τώρα μας διώχνουν στα κρυφά; Όχι βέβαια! Να ’ρθούν να μας βγάλουν αυτοί οι ίδιοι». 38 Οι κλητήρες μετέφεραν στους άρχοντες τα λόγια αυτά. Εκείνοι όταν άκουσαν ότι είναι Ρωμαίοι, φοβήθηκαν. 39 Ήρθαν και τους ζήτησαν συγνώμη, τους έβγαλαν έξω και τους παρακαλούσαν να φύγουν από την πόλη. 40 Αυτοί βγήκαν από τη φυλακή και πήγαν στο σπίτι της Λυδίας. Εκεί είδαν τους αδελφούς, τους ενθάρρυναν και έφυγαν.

Ο δεσμοφύλακας περίμενε σαστισμένος για την τελική απόφαση των αρχόντων επειδή αυτός είχε απελευθερώσει τους δύο φυλακισμένους και τους περιποιήθηκε χωρίς την άδεια τους. Χάρηκε τόσο πολύ που άκουσε ότι οι άρχοντες αποφάσισαν να τους ελευθερώσουν που έτρεξε στον Παύλο με χαρά και του το είπε. Του ζήτησε να φύγει εν ειρήνη έτσι ώστε να μην πάθει κακό.

Αλλά ο Παύλος τώρα στάθηκε όρθιος. Αρνήθηκε να φύγει, επισημαίνοντας τα νομικά του δικαιώματα ως Ρωμαίος πολίτης του οποίου τα δικαιώματα είχαν κατάφωρα παραβιαστεί. Παραπονέθηκε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για χάρη της εκκλησίας. Αυτός και ο Σίλας δεν ήταν κλέφτες αλλά Ρωμαίοι πολίτες οι οποίοι είχαν υποφέρει άδικα τρεις φορές. Είχαν ραπιστεί ενάντια στον Ρωμαϊκό νόμο επειδή το ξύλο ήταν μια τιμωρία που εφαρμόζονταν στους δούλους μόνο, ενώ οι Ρωμαίοι πολίτες ήταν απρόσβλητοι από τέτοια μορφή τιμωρίας. Παρόλα αυτά είχαν δαρθεί δημόσια. Τιμωρήθηκαν χωρίς την σωστή νομική διαδικασία και μια τέτοια αδικία θεωρούνταν σε μια δίκαιη αυτοκρατορία όπως η Ρωμαϊκή σοβαρό λάθος και βαριά αμέλεια εκ μέρους των αρχόντων η οποία τιμωρούνταν αυστηρά από τους νόμους. Επίσης είχαν φυλακιστεί παράνομα ενώ ήταν αθώοι και χωρίς καταδίκη, πράγμα που δίνει στον Παύλο το δικαίωμα να καταφύγει δικαστικά εναντίον των αρχόντων.

‘Έτσι ο Παύλος επέμενε οι άρχοντες να έρθουν τώρα προσωπικά στην φυλακή για να τους πουν συγγνώμη και να τους συνοδεύσουν ως επίτιμους επισκέπτες μέσα στους δρόμους της πόλης. Ο Παύλος δεν είχε σκοπό να πάρει εκδίκηση γιατί ως αληθινός πιστός είχε συγχωρήσει τους άρχοντες για όλα τα λάθη τους, αλλά πήρε αυτή τη θέση για να δικαιώσει την μικρή Χριστιανική κοινότητα στους Φιλίππους όπου είχαν βάλει τα θεμέλια μιας ακμαίας εκκλησίας και για να παρουσιάσει αυτή την εκκλησία ως ένα τίμιο κίνημα, το οποίο δεν είχε ανάγκη να κρυφτεί σε σπηλιές και σε κρύπτες.

Στην πραγματικότητα έτρεξαν σ’ αυτόν φοβισμένοι. Μιλούσαν με σεμνότητα και ευγενικά στον απόστολο των Εθνών και τον ικέτευσαν να αποχωρήσει ειρηνικά και ήσυχα από την πόλη για να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα που θα προέκυπταν από τους ιδιοκτήτες της μάντισσας που είχε ελευθερωθεί από τον δαίμονα μέσω της χάρης εν Χριστώ.

Ο Παύλος δεν νοιάστηκε για τα λόγια τους και πήγε πίσω στο σπίτι της Λυδίας, της εμπόρου πορφυρών υφασμάτων, όπου τα μέλη της εκκλησίας συναντήθηκαν για προσευχή. Αυτή περιβάλλονταν από τους αδελφούς στο σπίτι της, το οποίο υποδηλώνει ότι υπήρξε μεγάλη περίοδος ανάμεσα στην μεταστροφή της πρώτης Ευρωπαίας και τη σωτηρία του δεσμοφύλακα κατά τη διάρκεια των οποίων ο απόστολος κήρυττε στους Φιλιππησίους και ίδρυσε μια ζωντανή εκκλησία. Όταν συναντήθηκαν στο σπίτι της Λυδίας, αυτοί που υπέφεραν παρηγορούσαν τους αδελφούς τους που ήταν ασφαλείς και τους επιβεβαίωναν για την παρουσία του Χριστού κατά τη διάρκεια όλων τους των προβλημάτων. Έπειτα ο Παύλος και ο Σίλας βγήκαν έξω και ο Τιμόθεος τους συνόδευσε, αφήνοντας τον Λουκά τον Ιατρό στους Φιλίππους για να διακονεί την εκκλησία εκεί. Αυτό εξηγεί γιατί ο Λουκάς μιλάει για αυτούς τώρα στο τρίτο πρόσωπο, υπονοώντας ότι αυτός δεν ήταν μαζί τους.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε, σε ευχαριστούμε για τον λόγο σου που σώζει και αλλάζει. Πιστεύουμε ότι εσύ επίσης σώζεις τον οίκο μας πλήρως. Εξάγνισε τις καρδιές μας από όλες τις αμαρτίες με το πολύτιμο σου αίμα και καθάρισε πλήρως το μυαλό μας με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος ώστε να μπορούν όλοι οι συγγενείς και οι γείτονες μας να δουν την αγάπη σου για εμάς και τον πόθο μας για τη αδιατάρακτη γαλήνη σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί το εδάφιο 31 του κεφαλαίου 16 είναι η πιο σημαντική δήλωση μέσα στην Αγία Γραφή;

ΚΟΥΙΖ - 5

Αγαπητέ αναγνώστη,
Έχοντας διαβάσει τα σχόλια μας πάνω στις Πράξεις των Αποστόλων σ’ αυτό βιβλιαράκι, τώρα μπορείς να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις. Αν απαντήσεις το 90% των ερωτήσεων που δίνονται παρακάτω, θα σου στείλουμε τα επόμενα μέρη αυτής της σειράς για την εποικοδόμηση. Σε παρακαλούμε να μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις ολόκληρο το όνομα σου και την διεύθυνση πάνω στο φύλλο των απαντήσεων.

  1. Ποια είναι η κινητήρια δύναμη και ο σκοπός στην ιστορία του Θεού με τους ανθρώπους:
  2. Τι κήρυξε ο Παύλος για την ανάσταση του Ιησού; Ποια ήταν τα καλά νέα στα οποία στήριζε την ανάσταση του;
  3. Πώς ο Παύλος αποκάλυψε το δικαίωμα του να κηρύττει στους Εθνικούς; Πώς έγινε πραγματικότητα αυτή η πίστη ανάμεσα στους ειδωλολάτρες;
  4. Γιατί ο Παύλος και ο Βαρνάβας έφυγαν από τη μια πόλη στην άλλη;
  5. Γιατί ο Πέτρος αποκάλεσε όλους τους θεούς ματαιότητες;
  6. Τι έκαναν ο Παύλος και ο Βαρνάβας στις νέες εκκλησίες όταν επέστρεψαν σ’ αυτές;
  7. Ποια ήταν η νέα αίσθηση, την οποία οι δύο απόστολοι βίωσαν ως αποτέλεσμα του κηρύγματος κατά τη διάρκεια του πρώτου τους ταξιδιού; 
  8. Γιατί η εκκλησία στην Αντιόχεια δεν αποφάσιζε να λύσει το πρόβλημα της από μόνη της αλλά ζήτησε από τους αποστόλους στην Ιερουσαλήμ να βρουν μια τελική λύση για αυτό;
  9. Ποια ήταν η δήλωση του Πέτρου η οποία ήταν το αντικείμενο του κηρύγματος του; Γιατί η Χριστιανική εκκλησία το θεώρησε ότι είναι η βάση της σωτηρίας;
  10. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αποφυγή κάποιων πραγμάτων για χάρη της αγάπης και στην τήρηση του νόμου για σωτηρία.
  11. Ποιες ήταν οι κύριες έννοιες στην απόφαση που έλαβε η αποστολική σύνοδος στην Ιερουσαλήμ;
  12. Ποιο ήταν το βασικό σχέδιο και η ώθηση για το δεύτερο ιεραποστολικό ταξίδι του Παύλου;
  13. Η περιτομή του Τιμόθεου ήταν απαραίτητη ή όχι; Γιατί;
  14. Ποιο είναι το νόημα της απαγόρευσης του Αγίου Πνεύματος στους πιστούς στο να κάνουν την διακονία τους και ποιο είναι το νόημα της κλήσης τους σε μια νέα υπηρεσία;
  15. Ποιο ήταν το θαύμα στη ζωή της Λυδίας; Γιατί ο Παύλος βάπτισε όλο τον οίκο της;
  16. Ποιο ήταν το ψέμα στα λόγια της δαιμονισμένης μάντισσας; Ποια ήταν η αλήθεια την οποία είπε ο Παύλος;
  17. Γιατί οι βασανισμένοι φυλακισμένοι τραγουδούσαν ύμνους τα μεσάνυχτα;
  18. Γιατί το εδάφιο 31 του κεφαλαίου 16 είναι η πιο σημαντική δήλωση μέσα στην Αγία Γραφή;

Σε ενθαρρύνουμε να ολοκληρώσεις μαζί μας την μελέτη των Πράξεων των Αποστόλων ώστε να λάβεις έναν αιώνιο θησαυρό. Περιμένουμε τις απαντήσεις σου και προσευχόμαστε για σένα. Η διεύθυνση μας είναι:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 23, 2023, at 05:00 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)