Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 073 (Apostolic Council at Jerusalem)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)

B - ΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Πράξεις 15:1-35)


ΠΡΆΞΕΙΣ 15:6-12
6 Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι για να εξετάσουν το θέμα. 7 Αφού έγινε πολλή συζήτηση, έλαβε το λόγο ο Πέτρος και τους είπε: «Αδερφοί, εσείς ξέρετε καλά ότι ο Θεός από παλιά με διάλεξε από όλους μας εμένα, για ν’ ακούσουν οι εθνικοί από το στόμα μου το λόγο του ευαγγελίου και να πιστέψουν. 8 Και ο Θεός, που γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων, έδωσε σημάδι ότι κι αυτοί μπορούν να σωθούν, χορηγώντας τους το Άγιο Πνεύμα όπως και σ’ εμάς. 9 Δεν έκανε καμιά διάκριση ανάμεσα σ’ εμάς και σ’ αυτούς, αλλά καθάρισε με την πίστη τις καρδιές τους. 10 Τώρα, λοιπόν, γιατί προκαλείτε το Θεό, θέλοντας να φορτώσετε στον τράχηλο των χριστιανών ένα βάρος, που ούτε οι πρόγονοί μας ούτε εμείς μπορέσαμε να σηκώσουμε; 11 Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα μας σώσει η χάρη του Κυρίου Ιησού, με τον ίδιο τρόπο που θα σώσει κι εκείνους». 12 Όλο το πλήθος σώπασε, και όλοι άκουγαν το Βαρνάβα και τον Παύλο να διηγούνται τα θαύματα που έκανε ο Θεός μέσω αυτών στους εθνικούς.

Μετά την γενική συνέλευση η οποία έγινε με την παρουσία όλων των μελών, οι πρεσβύτεροι της εκκλησίας συναντήθηκαν για άλλη μια φορά σε μια κλειστή συγκέντρωση για να βρουν μέσω της προσευχής και της εμβάθυνσης στο Νόμο και στους Προφήτες μια διευκρίνιση του θέματος του νόμου και του ευαγγελίου. Αυτή η συγκέντρωση έγινε σε θερμό κλίμα από πλευράς διαφωνιών και ήταν μακράς διάρκειας εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στις απαιτήσεις της Παλαιάς Διαθήκης και των δώρων της χάρης στην Καινή Διαθήκη. Αυτός που δεν καταλαβαίνει την αλήθεια αυτής της διαφοράς, διαβάζει την Βίβλο επιφανειακά. Ωστόσο, στο τέλος της συζήτησης ο Πέτρος, ο οποίος είχε αποδείξει ότι ήταν ο πιο ατρόμητος μεταξύ των αποστόλων μέσω της μαρτυρίας του και κάτω από την οδηγία και καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος και της διακήρυξής του για τις βάσεις της σωτηρίας μας, σηκώθηκε επάνω και τόνισε ότι ο Θεός δεν χρησιμοποίησε τον Παύλο αλλά αυτόν πρώτα για να εκτελέσει το θέλημα του στο να επικοινωνήσει το ευαγγέλιο στους Εθνικούς. Και έτσι πίστεψαν και η πίστη τους έγινε σωστή, όχι μόνο μέσω του θεωρητικού πιστεύω αλλά μέσω της αληθινής πίστης δίνοντας τις καρδιές τους ολοκληρωτικά στον Ιησού και αποδεχόμενοι την σωτηρία του στο σταυρό.

Ο Θεός είναι παντογνώστης, ερευνά τις καρδιές και επιβεβαιώνει την πίστη στον Ιησού μέσω της μαρτυρίας της σφραγίδας του Πνεύματος του. Ο κάθε αληθινός πιστός του Χριστού λαμβάνει μια ξεκάθαρη μαρτυρία από τον Θεό που δεν είναι γραμμένη σε φθαρτό χαρτί αλλά σφραγισμένη με το Άγιο Πνεύμα που κατοικεί στις καρδιές εκείνων που αγαπούν τον Ιησού, όπως έγραψε ο Παύλος στους Εφεσίους: «Κι αφού πιστέψατε στο Χριστό, σας σφράγισε ο Θεός με το Άγιο Πνεύμα που το είχε υποσχεθεί.»

Δεν υπάρχει ένα Άγιο Πνεύμα για τους Ιουδαίους και ένα άλλο για τους Εθνικούς. Ο Ιουδαίος που αγκαλιάζει τον ζωντανό Ιησού ζει με την ίδια δύναμη με την οποία ζει ο Εθνικός πιστός. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους πιστούς όσον αφορά τη φυλή, το φύλο, την ηλικία, την κουλτούρα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όλοι είναι ένα εν Χριστώ, επειδή είναι αμαρτωλοί εκ φύσεως και όλοι οι πιστοί είναι δικαιωμένοι ή εξαγνισμένοι με το αίμα του Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα δεν κατοικεί σε κανένα άνθρωπο χωρίς τον πλήρη εξαγνισμό του, γιατί το Πνεύμα του Θεού και η αμαρτία δεν μπορούν να συναντηθούν μέσα στην καρδιά του. Ποιο από τα δύο κατοικεί μέσα σου, ο Χριστός ή ο πονηρός;

Ο Πέτρος συνέχισε την μαρτυρία του για το απελευθερωτικό έργο του Θεού. Αποκάλεσε όλους τους νομικούς, ανθρώπους που δοκιμάζουν τον Θεό και έρχονται σε αντίθεση με το σχέδιο του, γιατί ο Άγιος Θεός σκόπευε να λυτρώσει τους Εθνικούς χωρίς τον νόμο. Έτσι μπορεί κανένα πλάσμα να τον αποτρέψει από το να εκτελέσει το θέλημα του; Η αγάπη του Θεού είναι μεγαλύτερη από το μυαλό μας. Είναι πέρα από την αντίληψη μας.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, ο Πέτρος αποκάλεσε τον νόμο βαρύ φορτίο από το οποίο ο Ιησούς μας ελευθέρωσε λέγοντας: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω.» Αυτός που σκοπεύει να εκπληρώσει τον νόμο του Μωυσή μέσω της δικής του δύναμης συντρίβεται από το αδύνατο της εντολής του Θεού: «Να γίνεσθε άγιοι επειδή εγώ είμαι άγιος.» Κανείς δε μπορεί να γίνει άγιος όπως είναι ο Θεός, επειδή ο νόμος συνθλίβει εντελώς αυτόν που αναζητά την αγιότητα. Ο Χριστός μας ελευθέρωσε πλήρως από το φορτίο της Παλαιάς Διαθήκης και μας «φόρτωσε» με το δικό του ελαφρύ φορτίο γιατί ο ίδιος ο Χριστός το υπομένει μαζί μας. Δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ένα θείο φορτίο επειδή αυτό συμβολίζει την κοινωνία με τον Θεό και τον Χριστό. Είμαστε ενωμένοι μαζί του στη Καινή Διαθήκη, κάτι που συμβολίζει το εύκολο φορτίο, έτσι πάμε όπου πάει αυτός και σταματάμε όπου σταματάει εκείνος. Με τη συναναστροφή του μαζί μας, μας αλλάζει μέσω της ταπεινότητας και της πραότητας.

Ο Πέτρος ξεκαθάρισε στους νομικούς στην Ιερουσαλήμ ότι ούτε όλοι αυτοί είναι κατ’ ουσίαν φύλακες του νόμου, επειδή είμαστε όλοι αδύναμοι, αχρείοι και ανάξιοι της κοινωνίας με τον Θεό. Ως εκ τούτου, φανέρωσε για τον εαυτό του ότι είναι αχρείος και κάθε άλλο παρά καλός άνθρωπος. Αυτός που δεν αναγνωρίζει αυτή την βασική αρχή, δεν έχει γνωρίσει τον Χριστό ακόμη. Ο Πέτρος ακόμη στέκεται στην Παλαιά Διαθήκη με το ένα πόδι και με το άλλο πόδι προσπαθεί να εισέλθει στην Καινή Διαθήκη.

Μετά από αυτή την ομολογία, ο Πέτρος έκανε την κορυφαία από όλες τις δηλώσεις στην Καινή Διαθήκη και έδωσε μαρτυρία με την σαφήνεια του Αγίου Πνεύματος για το έμβλημα της Χριστιανικής εκκλησίας. Δεν είναι μέσω των έργων, των προσευχών, της σωστής συμπεριφοράς, των δωρεών σε φτωχούς, του προσκυνήματος, της περιτομής ή των τελετουργιών αλλά μέσω της απλής χάρης του αίματος του Ιησού Χριστού και μέσω της πιστής του μεσολάβησης που βρίσκουμε το δικαίωμα της δικαίωσης μας μπροστά στον Θεό και που λαμβάνουμε τη δύναμη η οποία μας ωθεί να κάνουμε πράξη ότι είναι αδύνατο με το να αγαπάμε τους εχθρούς μας, καθώς γινόμαστε άγιοι για την υπηρεσία του Κυρίου. Επιπλέον, δεν πιστεύουμε ότι θα κριθούμε την Έσχατη Μέρα σύμφωνα με τα έργα μας, γιατί αλλιώς θα καταστραφούμε. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας σχετίζονται μόνο με τη χάρη της συγχώρησης, τη χάρη της ενίσχυσης και την χάρη της τελειότητας. Έτσι δίνουμε μαρτυρία με χαρά λέγοντας: «Απ’ το δικό του πλούτο πήραμε όλοι εμείς τη μια δωρεά πάνω στην άλλη.»

Μετά από αυτή την μαρτυρία του Πέτρου η οποία καθοδηγούνταν από το Άγιο Πνεύμα, κανένας από τους Φαρισαίους αδελφούς δεν τόλμησε να πει ούτε μια λέξη. Κανένας από αυτούς δεν ήθελε να πειράξει τον Θεό, και κανένας από αυτούς δεν τόλμησε να αφήσει τη χάρη και να αγκαλιάσει τον νόμο ως το θεμέλιο της σωτηρίας που θα ερχόταν.

Ο Βαρνάβας και μετά από αυτόν ο Παύλος, έδωσαν μαρτυρία άλλη μια φορά για τις λεπτομέρειες της θριαμβευτικής πορείας του Χριστού στην Μικρά Ασία, και πώς αποκάλυψε το απολυτρωτικό θέλημα του με υπέροχα σημεία και θαύματα. Ο Παύλος ήταν συγκρατημένος σ’ αυτή την συνάντηση, και σ’ αυτό το περιβάλλον άνοιξε τον δρόμο για το ευσεβή Βαρνάβα ώστε να τους πει για το ιεραποστολικό τους ταξίδι. Με αυτή την μαρτυρία, ο Βαρνάβας πρόσφερε την τελευταία υπηρεσία αγάπης προς τον Παύλο και την εκκλησία, και τους συνέδεσε ώστε να μην υπάρχουν δύο χωριστές εκκλησίες – στη μία Ιουδαίοι Χριστιανοί και στην άλλη Εθνικοί.

Ο Χριστός που αναστήθηκε από τους νεκρούς καθοδήγησε τους αποστόλους μέσω του Πνεύματος του ώστε να προχωρήσουν με θάρρος. Καθώς το μυαλό τους δε μπορούσε να χωρέσει την ερμηνεία του νόμου και να φέρει τις απόψεις που διαφωνούσαν σε συμφωνία, μέσω του Αγίου Πνεύματος έκανε τις συνειδήσεις τους και τις εμπειρίες τους ένα μέτρο για τις αποφάσεις τους. Οι απόστολοι δεν σκλήρυναν την καρδιά τους ενάντια στη φωνή του Αγίου Πνεύματος αλλά υπάκουσαν στο σχέδιο της Καινής Διαθήκης και στήριξαν εντελώς την ελπίδα τους πάνω στη χάρη.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε ευχαριστούμε επειδή καθοδήγησες τις καρδιές των αποστόλων σ’ αυτό το κρίσιμο συμβούλιο και έβαλες το έμβλημα του ευαγγελίου σαν φως στον λυχνοστάτη της εκκλησίας σου. Βοήθησέ μας να μην υποχωρήσουμε μπροστά στον Ιουδαϊκό νόμο και να αυτοδικαιωθούμε αλλά να προχωρήσουμε μέσω της εμπιστοσύνης μας στο αίμα σου μπροστά στον θρόνο της χάριτος την Ημέρα της Κρίσεως, επειδή το πνεύμα σου δίνει μαρτυρία στον πνεύμα μας ότι είμαστε τα παιδιά του Θεού μέσω του ονόματός σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια ήταν η δήλωση του Πέτρου η οποία αποτελούσε το αντικείμενο του κηρύγματος του; Γιατί η Χριστιανική εκκλησία θεώρησε αυτή τη δήλωση ότι είναι η βάση της σωτηρίας;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η δήλωση του απόστολου Πέτρου είναι μια από τις κορυφαίες στην εξέλιξη του Βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων. Είναι στην πραγματικότητα το πνευματικό του κέντρο. Εξάλλου είναι στο μέσον του βιβλίου όσον αφορά το συνολικό αριθμό των λέξεων πριν από αυτή καθώς ο αριθμός των λέξεων πριν από αυτή τη δήλωση είναι ο ίδιος όσος μετά από αυτή σ’ αυτό το σημαντικό βιβλίο. Αυτό το εδάφιο είναι την ίδια στιγμή η τελευταία διακήρυξη του Πέτρου στο Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και η περίληψη και η κορωνίδα του κηρύγματος του. Από εδώ και μπρος ο Λουκάς δεν αναφέρει τίποτα για το περπάτημα του Πέτρου κατά την διάρκεια του ταξιδιού του επειδή είχε ολοκληρώσει την διακονία του ως ποιμένας της εκκλησίας και φανέρωσε το ευαγγέλιο της χάρης μια για πάντα ως το θεμέλιο της αληθινής σωτηρίας.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 23, 2023, at 04:13 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)