Previous Lesson -- Next Lesson
b) Διαφορετικές απόψεις για τον Ιησού ανάμεσα στους ανθρώπους και το ανώτατο συμβούλιο (Ιωάννης 7:14-53)
ΙΩΑΝΝΗΣ 7:45-49
45 Γύρισαν, λοιπόν, πίσω οι φρουροί στους αρχιερείς και στους Φαρισαίους, κι αυτοί τους ρώτησαν: «Γιατί δεν τον φέρατε;» 46 Οι φρουροί απάντησαν: «Ποτέ άνθρωπος δε μίλησε όπως αυτός». 47 Τους ξαναρώτησαν τότε οι Φαρισαίοι: «Μήπως παρασυρθήκατε κι εσείς; 48 Πίστεψε σ’ αυτόν κανένα μέλος του συνεδρίου ή κανείς από τους Φαρισαίους; 49 Μόνον αυτός ο όχλος πιστεύει, που δεν ξέρουν το νόμο του Μωυσή και γι’ αυτό είναι καταραμένοι».
Ενώ ο Ιησούς δίδασκε τους ανθρώπους στο ναό, οι Φαρισαίοι μαζεύτηκαν περιμένοντας τους υπηρέτες τους να συλλάβουν τον Ιησού και να τους τον φέρουν. Οι αρχιερείς ονομάζονται στον πληθυντικό αν και ένας αρχιερέας θα προεδρεύσει στο Ανώτατο Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αλλά οι Ρωμαίοι άρχοντες θα απέλυαν αυτούς τους άνδρες σποραδικά. Γι’ αυτό τον λόγο, υπήρχαν αρκετοί αρχιερείς την εποχή του Ιησού που είχαν καθαιρεθεί από την Ρώμη. Όλοι τους ανήκαν σε ιερατικές οικογένειες. Αυτοί οι άνδρες ήταν οι Σαδδουκαίοι και είχαν την τάση για ελεύθερη σκέψη, χωρίς να συμπαθούν τον νομικισμό των Φαρισαίων.
Οι Φαρισαίοι κάθονταν μαζί με τους ιερείς στο Συμβούλιο. Ως νομικιστές απέρριπταν τον ελληνικό τρόπο σκέψης και έκαναν το νόμο τη βάση τους για την πίστη και τα έργα του γκρουπ τους. Ήταν σκληρόκαρδοι, τιμώντας τον Θεό με αυστηρότητα προς τον εαυτό τους και τους άλλους.
Τόσο οι Φαρισαίοι όσο και οι Σαδδουκαίοι θύμωναν που δε μπορούσαν να συλλάβουν τον Ιησού. Οι μαθητές δεν τον υπερασπίστηκαν ούτε οι άνθρωποι τον φύλαξαν αλλά τα λόγια του εντυπωσίασαν όλους και δεν τολμούσαν να του βάλουν δεσμά αφού ήξεραν τη δύναμη του Θεού που έρεε μέσα από αυτόν.
Σ’ αυτό το σημείο οι Φαρισαίοι ξεσηκώθηκαν και φώναξαν ενάντια στους φύλακες του ναού, «Μήπως συμμετέχετε και εσείς στις τάξεις αυτού του παραπλανητή; Ούτε ένα από τα αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου δεν πίστεψε σ’ αυτόν. Κανένας σωστός πιστός δε θα ακολουθούσε αυτόν τον Γαλιλαίο.»
Πολλοί πραγματικά αγάπησαν τον Ιησού αλλά ήταν απλοί άνθρωποι, περιφρονημένοι, άθλιοι ή ανήθικοι. Κάθισε κάτω στο τραπέζι και τους τίμησε με την παρουσία του. Αλλά οι ευσεβείς περιφρονούσαν τέτοιους τύπους και τους λογάριαζαν ως καταραμένους. Τους έβλεπαν με νομικίστικα γυαλιά. Στην πραγματικότητα αυτός ο περιφρονημένος όχλος ήταν που ακολουθούσε τον Ιησού. Μερικοί είχαν ομολογήσει τις αμαρτίες τους μπροστά στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Έτσι οι άρχοντες μισούσαν τις μάζες, ξεχνώντας ότι μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν τα ίδια έθιμα. Όλοι οι άνθρωποι αποτελούν μια ένωση, οποιεσδήποτε συγκρούσεις και διαιρέσεις κι αν υπήρχαν ανάμεσα στις τάξεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ 7:50-53
50 Τους ρώτησε τότε ο Νικόδημος, που ήταν ένας απ’ αυτούς, εκείνος που είχε πάει στον Ιησού νύχτα λίγον καιρό πριν: 51 «Μήπως μπορούμε σύμφωνα με το νόμο μας να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο, αν πρώτα δεν τον ακούσουμε και δε μάθουμε τι έκανε;» 52 Αυτοί του είπαν: «Μήπως κατάγεσαι κι εσύ από τη Γαλιλαία; Μελέτησε τις Γραφές και θα δεις πως κανένας προφήτης δεν πρόκειται να έρθει από τη Γαλιλαία». 53 Και έφυγαν καθένας για το σπίτι του.
Ένας από εκείνους που ήταν παρόντες προβληματίστηκε με την εχθρότητα του Συμβουλίου. Αυτός ήταν ο Νικόδημος που είχε έρθει στον Ιησού μυστικά τη νύχτα. Ο Χριστός του είχε δείξει την ανάγκη για αναγέννηση. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ακόμη κάτω από την επιρροή του Ιησού, και ήθελε να μεσολαβήσει εκ μέρους του χωρίς δημοσιότητα λέγοντας ότι ήταν υπέρ του Ιησού. Ασπάστηκε τον νόμο μέσα στο δικαστήριο, ο οποίος απέτρεπε την καταδίκη απόντων από την τρέχουσα συνεδρία.
Οι κριτές, ωστόσο, κορόιδεψαν αυτόν τον άνθρωπο της συνείδησης. Ακόμα κι αν το δικαστήριο συνεδρίαζε, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό τυπικό, καταδικάζοντας τον αθώο με δόλια βήματα. Οι συνωμότες θεώρησαν ότι τα στοιχεία συνόψιζαν ότι ο Ιησούς ήταν ψευδοπροφήτης αφού ήταν Γαλιλαίος, μια περιοχή που περιφρονούνταν από τους Εβραίους επειδή ήταν χαλαρή ως προς τον νόμο. Καμία Γραφή δε θα έδειχνε ότι ο υποσχεμένος Μεσσίας ή ένας προφήτης τις τελευταίες μέρες θα κατάγονταν από εκεί. Οι Φαρισαίοι ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν ψευδοπροφήτης έτσι ώστε κορόιδεψαν τον Νικόδημο που επιθυμούσε να παρουσιάσει τον Ιησού μπροστά τους για να τους πείσει με τα ισχυρά του λόγια, όπως είχε πείσει νωρίτερα τον Νικόδημο.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Γιατί οι ιερείς και οι Φαρισαίοι περιφρονούν τον απλό κόσμο;