Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":

Home -- Greek -- John - 026 (The Baptist testifies to Jesus)

This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 1 - Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΦΩΤΟΣ (Ιωάννης 1:1 - 4:54)
C - Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Ιωάννης 2:13 - 4:54) -- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ;

3. Ο Βαπτιστής μαρτυρά ότι ο Ιησούς είναι ο Γαμπρός (Ιωάννης 3:22–36)


ΙΩΑΝΝΗΣ 3:22-30
22 Ύστερα απ’ αυτά, ήρθε ο Ιησούς και οι μαθητές του στην περιοχή της Ιουδαίας, κι εκεί έμεινε αρκετό καιρό μαζί τους και βάφτιζε. 23 Αλλά κι ο Ιωάννης βάφτιζε τότε στην Αινών, κοντά στο Σαλείμ, γιατί είχε πολύ νερό εκεί, και οι άνθρωποι έρχονταν και βαφτίζονταν, 24 αφού ο Ιωάννης δεν είχε ακόμα φυλακιστεί. 25 Έγινε κάποτε μια συζήτηση ανάμεσα σε μερικούς από τους μαθητές του Ιωάννη και σ’ έναν Ιουδαίο, σχετικά με το θρησκευτικό καθαρμό. 26 Ήρθαν λοιπόν στον Ιωάννη και του είπαν: «Δάσκαλε, αυτός που ήταν μαζί σου πέρα από τον Ιορδάνη, αυτός που εσύ επίσημα τον παρουσίασες, αυτός τώρα βαφτίζει, κι όλοι πηγαίνουν σ’ αυτόν». 27 Ο Ιωάννης απάντησε: «Τίποτα δεν μπορεί να λάβει ο άνθρωπος, αν δεν του είναι δοσμένο από το Θεό. 28 Εσείς οι ίδιοι είστε μάρτυρες ότι είπα, “δεν είμαι εγώ ο Μεσσίας, αλλά είμαι απεσταλμένος πριν απ’ αυτόν”. 29 Γαμπρός είναι εκείνος που έχει τη νύφη· ο φίλος όμως του γαμπρού, που στέκεται κοντά και τον ακούει, είναι γεμάτος χαρά ακούγοντας τη φωνή του γαμπρού. Αυτή είναι η χαρά η δική μου και τώρα έχει ολοκληρωθεί. 30 Εκείνου το έργο πρέπει να μεγαλώνει και το δικό μου να μικραίνει»

Μετά το Πάσχα, ο Ιησούς έφυγε από την Ιερουσαλήμ και άρχισε να βαπτίζει. Οι μαθητές γνώριζαν την ανάγκη για μετάνοια πριν την αναγέννηση, και ότι χωρίς ομολογία της αμαρτίας η σωτηρία δεν πραγματοποιείται. Η Βάπτιση για την συγχώρεση των αμαρτιών συμβόλιζε τη μετάνοια, με την οποία ο μετανοημένος εκφράζει την επιθυμία του να εισέλθει στην Νέα Διαθήκη με τον Θεό.

Ο Βαπτιστής άλλαξε την τοποθεσία της διακονίας του μετακομίζοντας στην Αινών στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του Ιορδάνη. Ήρθαν μερικοί στον Ιωάννη και άνοιξαν την καρδιά τους σ’ αυτόν. Έτσι τους βάπτιζε ετοιμάζοντας τους να συναντήσουν τον Ιησού.

Ο Ιησούς δεν επέστρεψε στην Γαλιλαία αμέσως μετά το Πάσχα αλλά άρχισε να βαπτίζει τους μετανοημένους κάπου αλλού στη χώρα. Με μεγαλύτερη εξουσία, περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν σ’ Αυτόν παρά στον Ιωάννη. Κατά συνέπεια μια διαφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες ξέσπασε. Το θέμα ήταν: Ποιος από τους δύο ήταν πιο κοντά στον Θεό; Ήταν μια ζωτικής σημασίας ερώτηση, επειδή σκέφτονταν να αφιερώσουν τη ζωή τους στον δάσκαλο της τελικής επιλογής τους. Έχεις σκεφτεί, αδερφέ, τον τρόπο αφιέρωσης σου;

Ο Βαπτιστής αντιστάθηκε ένα μεγάλο πειρασμό. Δεν ζήλεψε την εντυπωσιακή επιτυχία του Ιησού αλλά συνειδητοποίησε ότι η δική του διακονία είχε όρια. Ταπεινά παραδέχτηκε «ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο καλό έργο από μόνος του. Μόνο αν ο Θεός του έχει δώσει την δύναμη, την ευλογία και τον καρπό, μπορεί να το κάνει». Εμείς αντίθετα υπερηφανευόμαστε για τον εαυτό μας, την πνευματική μας γνώση, τις προσευχές μας και τους ωραίους μας λόγους. Αν λάβεις πνευματικό δώρο, είναι από τον Θεό. Είσαι ακόμη δούλος, ανάξιος, ακόμη κι αν έκανες όλα όσα ο Θεός απαιτεί. Ο Βαπτιστής παρέμεινε ταπεινός, ούτε διεκδικούσε ικανότητες που ήταν πέρα από αυτό που μπορούσε, αλλά δόξασε τον Θεό μόνο. Ωστόσο, ο Ιωάννης έδινε μαρτυρία στους μαθητές του. Δεν ήταν ο Μεσσίας. Μπορεί να περίμενε μια θριαμβική είσοδο στα Ιεροσόλυμα αλλά αυτό δεν συνέβη. Ο Ιησούς απλά συνέχιζε να βαπτίζει. Έτσι ο Βαπτιστής ήταν μπερδεμένος, ωστόσο παρέμεινε υπάκουος. Ήταν απλά ο πρόδρομος του Χριστού που θα ετοίμαζε τον δρόμο.

Ο Ιωάννης παρέμεινε πιστός στην αποκάλυψη που του είχε δοθεί. Έδωσε μαρτυρία ότι ο Ιησούς είναι ο γαμπρός, που φρόντισε τους μετανοημένους οι οποίοι ήταν καθαρισμένοι από τα νερά του βαπτίσματος ως η νύφη του. Σήμερα το Πνεύμα δημιουργεί αυτήν την πνευματική ενότητα, ώστε ο Παύλος να μπορεί να πει «Είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού, και Αυτός είναι η Κεφαλή μας. Είμαστε ένα με Αυτόν». Ο Χριστός δεν είναι πια ο κριτής μας αλλά ο Σωτήρας μας, ο γαμπρός. Η χαρμόσυνη εικόνα του γάμου μας δείχνει την ελπίδα μας στον Χριστό.

Ο Βαπτιστής στεκόταν από μακριά, γεμάτος χαρά για την αύξηση της Εκκλησίας. Αλλά στάθηκε δίπλα στον Ιησού μάλλον παρά ανάμεσα στην συνάθροιση του. Ομολόγησε ότι ήταν ένας πιστός φίλος. Ενώ παρέμεινε απομονωμένος στην ερημιά, ο Ιησούς εισήλθε αμέσως στην πρωτεύουσα, όπου έκανε θαύματα και κήρυττε τα κηρύγματα του. Ο Βαπτιστής παρατηρούσε την αύξηση της Βασιλείας και χαίρονταν. Η φωνή και η σπουδαιότητα του Γαμπρού τον ευχαριστούσε. Τα νέα για τις επιτυχίες του Ιησού ήταν ουράνια μουσική γι’ αυτόν. Έτσι, η πραότητα του Χριστού μαλάκωσε τον τραχύ Βαπτιστή τις τελευταίες μέρες της υπηρεσίας του. Χαίρονταν ως συμμετέχων στη γιορτή του γάμου.

Ο Ιωάννης ήταν έτοιμος να πεθάνει και όχι αγχωμένος να διευρύνει τον κύκλο των ακόλουθων του. Προτιμούσε να μικραίνει και να εξαφανιστεί έτσι ώστε η Εκκλησία να μεγαλώνει.

Αναγνώστη, ποιος είναι αυτός που είναι επικεφαλής στις συναντήσεις σου; Μήπως ο καθένας αγωνίζεται ενάντια στον άλλο για αρχηγία ή ανοίγεις τον δρόμο για τους άλλους, είσαι ο ελάχιστος ώστε ο Χριστός να αυξάνεται με ισχύ μέσα σου; Ένωσε τη φωνή σου με του Ιωάννη και πες «Αυτός πρέπει να μεγαλώνει και εγώ να μικρύνω.»

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Με ποιο τρόπο ο Χριστός είναι ο Γαμπρός;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 01, 2022, at 02:02 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)