Previous Lesson -- Next Lesson
3. Οι πρώτοι έξι μαθητές (Ιωάννης 1:35-51)
ΙΩΑΝΝΗΣ 1:43-46
43 Την άλλη μέρα ο Ιησούς αποφάσισε να πάει στη Γαλιλαία. Βρίσκει τότε το Φίλιππο και του λέει: «Έλα μαζί μου». 44 Ο Φίλιππος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά, την πατρίδα του Ανδρέα και του Πέτρου. 45 Βρίσκει ο Φίλιππος το Ναθαναήλ και του λέει: «Αυτόν που προανήγγειλε ο Μωυσής στο νόμο και οι προφήτες, τον βρήκαμε· είναι ο Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ». 46 «Μπορεί από τη Ναζαρέτ να βγει τίποτα καλό;» τον ρώτησε ο Ναθαναήλ. «Έλα και δες μόνος σου», του λέει ο Φίλιππος.
Στα προηγούμενα εδάφια διαβάζουμε για συμβάντα που έγιναν σε τέσσερις συνεχόμενες μέρες. Την πρώτη μέρα μια αντιπροσωπεία ήρθε από την Ιερουσαλήμ, την δεύτερη ο Ιωάννης διακήρυξε τον Ιησού ως τον Αμνό του Θεού. Την Τρίτη ο Ιησούς στρατολόγησε τέσσερις μαθητές και την τέταρτη μέρα, κάλεσε τον Φίλιππο και τον Ναθαναήλ στον κύκλο των μαθητών.
Ήταν ο Χριστός που αναζήτησε τον Φίλιππο. Ο γεμάτος αμφιβολίες Φίλιππος είχε ακούσει νωρίτερα από τον Βαπτιστή ότι ο Ιησούς ήταν ανάμεσα τους. Έμεινε έκπληκτος όταν ο Βαπτιστής αναφέρθηκε στον Ιησού ως ο Αμνός του Θεού. Ο Φίλιππος δεν τόλμησε να πλησιάσει τον Ιησού. Επιθυμούσε να γνωρίσει τον Ιησού. Επιθυμούσε να γνωρίσει τον Κύριο αλλά θεωρούσε τον εαυτό του ακατάλληλο για κοινωνία με το Θείο. Έτσι ο Ιησούς πήγε σ’ αυτόν, απομάκρυνε τις αμφιβολίες του και του ζήτησε να σηκωθεί και να Τον ακολουθήσει.
Ο Ιησούς είχε το δικαίωμα να διαλέξει άνδρες από μόνος του, επειδή τους δημιούργησε, τους αγάπησε και τους λύτρωσε. Δεν είμαστε εμείς που επιλέγουμε να τον δεχτούμε, αλλά μας βλέπει πρώτα. Μας αναζήτησε, μας βρήκε και μας καλεί σε υπηρεσία του.
Δε μπορεί να ακολουθήσει κάποιος χωρίς κάλεσμα, ούτε μπορεί να υπάρχει χρήσιμη υπηρεσία χωρίς μια εντολή από τον Χριστό. Όποιος υπηρετεί χωρίς να έχει επιλεγεί για το έργο στην Βασιλεία του Θεού, βλάπτει τον εαυτό του και τους άλλους. Αλλά όποιος ακούει τον Χριστό και υπακούει αμέσως, θα χαρεί την γλυκιά φροντίδα του Χριστού. Ο Ιησούς θα είναι υπεύθυνος για αυτόν πάντα.
Ο Φίλιππος σύντομα βγήκε για να ευαγγελιστεί. Αφού βρήκε τον φίλο του Ναθαναήλ, του είπε τα καλά νέα εκφράζοντας τα σε μήνυμα της Εκκλησίας, «Βρήκαμε τον Μεσσία!», όχι, «Βρήκα», αλλά συμπεριλάμβανε τον εαυτό του ταπεινά στην ομολογία του.
Φαίνεται ότι ο Ιησούς πληροφόρησε αυτούς τους μαθητές για την πορεία της αποστολής Του. Ο Ιωσήφ ήταν ο θετός πατέρας Του ο οποίος Τον μεγάλωσε. Ο Ιησούς δεν λέει τίποτα για την γέννηση Του στην Βηθλεέμ. Σ’ αυτό το στάδιο οι μαθητές δεν ήξεραν τίποτα για εκείνο το συμβάν.
Ο Ναθαναήλ ήταν ειδικευμένος στις Γραφές. Έτσι έψαξε τα βιβλία του Μωυσή και των Προφητών και έμαθε για τις υποσχέσεις που αναφέρονταν στον Χριστό, γνωρίζοντας ότι ο Ερχόμενος θα γεννιόταν στην Βηθλεέμ στη γενεαλογία του Δαβίδ και θα γίνονταν Βασιλιάς πάνω στο λαό Του. Ο Ναθαναήλ το βρήκε δύσκολο να δεχτεί το γεγονός ότι ο Μεσσίας θα γεννιόταν σε μια μικρή πόλη που δεν υπήρχε ούτε στη λίστα της Παλαιάς Διαθήκης και καμία προφητεία δεν συνδέεται με αυτή. Ο Ναθαναήλ θυμήθηκε ότι ήταν το μέρος που είχε λάβει χώρα μια εξέγερση Ζηλωτών από πατριώτες και θρήσκους ενάντια στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η εξέγερση αυτή συντρίφτηκε και χύθηκε πολύ αίμα.
Αυτά τα γεγονότα δεν ενδιέφεραν τον Φίλιππο. Η χαρά του ήταν μεγάλη που ανακάλυψε τον Χριστό. Ο ενθουσιασμός του υπερνίκησε τις αμφιβολίες του Ναθαναήλ. Αυτός είπε, διακόπτοντας οποιαδήποτε διαφωνία, «Έλα και δες». Αυτό το σλόγκαν για ευαγγελισμό είναι η βάση της εμπειρίας της αλήθειας και οδηγεί σ’ αυτήν, «Έλα και δες». Μη μαλώνεις για τον Ιησού αλλά βίωσε τη δύναμη του και την κοινωνία του. Η ομολογία μας δεν βασίζεται σε φανταστικές σκέψεις αλλά σε ένα Πρόσωπο που είναι στ’ αλήθεια ο Κύριος.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Αγαπημένε Κύριε Ιησού, σε ευχαριστούμε για τη χαρά σου που γεμίζει τις καρδιές μας και μας ωθεί με τη ομορφιά της κοινωνίας σου να οδηγήσουμε άλλους σε σένα. Δώσε μας την επιθυμία να κηρύττουμε με αγάπη γεμάτη υπομονή και συγχώρεσε μας όποιο φόβο, καθυστέρηση και αμηχανία νιώθουμε, διακηρύττοντας το όνομα σου με θάρρος.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Πώς διακήρυξαν το όνομα του Ιησού οι πρώτοι μαθητές στους άλλους;