Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 074 (Christ Overcame all the Differences)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

11. Христос преодоля всички различия между вярващите евреи и вярващите езичници (Римляни 15: 6-13)


РИМЛЯНИ 15:6-13
6 Така че единодушно и с една уста да славите Бога и Отца на нашия Господ Исус Христос. 7 Затова приемайте се един друг, както и Христос ни прие за Божията слава. 8 Защото казвам, че Христос стана Служител на обрязаните заради Божията вярност, за да се утвърдят обещанията, дадени на бащите, 9 и за да прославят езичниците Бога за Неговата милост, както е писано: "Затова ще Те хваля между народите; и ще възпея името Ти." 10 И пак казва: "Развеселете се, народи, с Неговия народ." 11 И пак: "Хвалете Господа, всички племена, и да Го славословят всички народи." 12 И пак Исая казва: "Ще се яви Есеевият корен" и "Този, Който ще се издигне да владее над народите, на Него ще се надяват народите". 13 А Бог на надеждата да ви изпълни с пълна радост и мир във вярата, така че чрез силата на Святия Дух да се преумножава надеждата ви.

Който чете глави 9-15 на Посланието към Римляните, може да разпознае, че общият живот на християните от еврейски произход и този на езичниците, създаде дълбоки различия. В основата на тази различия беше обрязването и храните според Мойсеевия закон, и еврейските и християнските стихове. Целта на добрите думите на Павел, написани до римляните беше да обедини вярващите евреи и вярващите езичници, и да изгради мост над пропастта между тях, защото сам Христос ги е обединил. Ето защо, края на посланието си той пише : "Приемайте се един друг, въпреки вашия различен произход и традиции, както Исус Христос ви е приел и спасил. И всеки, който разпознава тайната на това спасение прославя Отца, Сина и Святия Дух заедно с другите, без никакви различия, пристрастност или омраза."

Любовта изисква единството на различните вярващи, а любовта на Христос е по-силна от всякакви измислени различия. Павел изясни този принцип на вярващите от еврейски произход и им разказа, че очакваният Месия стана слуга на евреите, за да разкрие праведния и истинен Бог и да изпълни обещанията си чрез слово и дело. Затова Христос е изпълнил много обещания открити за него на бащите на вярата, за да разпознаят, че истината не може да бъде изкривена.

Апостолът обясни на вярващите езичници, че те трябва да прославят Бога, защото той се смили над тях и ги помири със Себе Си и ги осинови и обнови. Хвалата към Отца и Сина от тези, които не са евреи е доказателство за техния избор в Христос. Това също е изпълнение на обещание от Стария завет, защото Христос е светлината на езичниците и християните измежду езичниците също имат право да участват в радостта на Бога, защото Христос ясно каза, че иска неговата радост да бъде в тях (Йоан 15:11; 17:13). Въпреки това, вярващите езичници не бива да забравят вярващит евреи, но да прославят Отца и Сина в един глас с цялото си сърце (Второзаконие 32:43).

Тези обещания в Стария Завет не са ограничени до малък брой континенти, но те принадлежат на всички народи, за да могат да прославят Отца в Господ Исус (Псалм 117: 1). В тези ценни обещания, ние откриваме духовната власт и великото спасение, приготвен за хората. Който вярва в Христос участва в богатството на Неговата милост.

Пророчеството на Исая е изпълнено в Исус, защото той седна от дясно на Отца и всяка власт на небето и на земята му е дадена. Исус заповяда на апостолите да отидат и да правят ученици сред всички народи, за да са водени и изпълнени със Святия Дух, и Божието царство да расте в тях.

Молитвата на апостола на езичниците е насочена към разпространение на надеждата, от която единството на вярващите идва. Апостолът иска всичко да са изпълнени с радостта на небето и мира на Княза на мира да установи права вяра в единството на Светата Троица, за да са всички богати в надеждата и силата на Святия Дух.

МОЛИТВА: O небесен Отче, молим те чрез твоя син Исус да водиш вярващите от еврейски произход да не презират вярващите от езическия произход; но нека всички вярващи разпознаят, че са станали неделимо единство чрез изкуплението на Исус Христос. Нека бъдат обединени в свято единство в силата на Святия Дух. Амин.

ВЪПРОС:

  1. Как Павел очаква съществените разлики в църквата на Рим да бъдат преодоляни?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 05:07 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)