Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 072 (Do not Enrage your Neighbor for Unimportant Reasons)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

9. Не дразни ближния си за маловажни неща (Римляни14: 13-23)


РИМЛЯНИ 14:13-23
13 Затова нека вече да не съдим един друг; но по-добре да разсъждавате така - никой да не поставя пред брата си спънка или съблазън. 14 Зная и съм уверен в Господ Исус, че нищо не е само чисто; с това изключение, че за този, който смята нещо за нечисто, за него е нечисто. 15 Защото ако брат ти се почувства оскърбен поради това, което ядеш, ти вече не ходиш според любовта. С яденето си не погубвай онзи, за когото е умрял Христос. 16 И така, да не се хули това, което вие смятате за добро. 17 Защото Божието царство не е ядене и пиене, а правда, мир и радост в Святия Дух. 18 Понеже който така служи на Христос, е угоден на Бога и одобрен от човеците. 19 И така, нека търсим това, което служи за мир и за взаимно назидание. 20 Заради ядене недей съсипва Божията работа. Всичко наистина е чисто; но е зло за човека, който с яденето си причинява съблазън. 21 Добре е да не ядеш месо, нито да пиеш вино, нито да правиш нещо, чрез което се спъва брат ти или се съблазнява, или изнемогва. 22 Вярата, която имаш за тези неща, имай я за себе си пред Бога. Блажен онзи, който не осъжда себе си в това, което одобрява. 23 Но онзи, който се съмнява, се осъжда, ако яде, защото не яде от вяра; а всичко, което не става от вяра, е грях.

Поради своето служение в няколко църкви, Павел познаваше упоритите различия по отношение на допустимите и забранени храни. Той каза, позовавайки се на твърдението на Исус (Марк 7: 15-23; Лука 6: 4), че нищо не е само по себе си нечисто, но нещата, които излизат от човека го оскверняват. Добре е вярващият да яде определени храни, които са добри за него. Също така е добре за него да се въздържа от други храни, които смята за вредни за здравето.

Християните трябва да са добър пример за другите. Те трябва да се избягват всичко, което може да бъде причина за другите да съгрешат. Вярващият, който яде и пие без ограничения, и се хвали със свободата си, създава съмнения в сърцето на онзи, който е несигурен, а също така смята, че го презира. Тогава този, който е свободен става отговерен за това, че обърква новоповярвалия и разклаща вярата му в Христос. Любовта изисква от онзи, който е силен във вярата, да не се хвали пред онзи, който е слаб в своето мнение и избор.

Павел свидетелства, че Божието царство не се състои в ядене и пиене, но то се вижда чрез плодовете на Святия Дух, накои от които са правда, мир и радост. Павел жадуваше за възстановяване на единството в църквата и обясни на вярващите, че темата за яденето и пиенето не бива да става повод за разцепление. Единството на духа е много по-важно от взаимното споразумение за по-второстепенните теми като храна, напитки, дрехи, как трябва да е подстригана косата или колко пари трябва да се изразходват; защото Духът на Христос, в своята любов и дълготърпение търпение, надделява над нуждите на земния живот. Павел свидетелства за необходимостта от обвързването с любовта, като основа за познанието на Христос, чрез издигане над незначителните различия, изразявайки интерес към човека, за когото Исус умря.

Божият мир в църквата е по-важен от абсолютната свобода както и от изискванията на закона. Ако някой в църквата не яде месо или не пие вино, за да угоди на съвестта си или поради собствените си принципи и възпиращи механизми, тогава е добре са се обхождаме с любов, без оплакване, усещайки нуждите на другия, чиято вяра би могла да се срине поради нашето поведение.

Въпреки това, новоповярвалият, който яде и пие с угризения на съвестта е в грешка, заедно с всички хора ит неговата църква, защото убеждението във вярата е по-важно от повърхностни мир. Вярата, реализирана в любовта, надделява в църквата; и онзи, който иска да продължи в своята упоритост безусловно е унищожител на духа на партньорството.

МОЛИТВА: Господи Исусе, покланяме се, защото си ни приел в кръга на твоите ученици, които бяха рибари, хитри бирници, законоучители. Ти ги събра, обедини ги и не им даде друга заповед, освен тази на тази на съвършената любов с прошка, търпение и мир. Помогни ни да прощаваме на другите, не до седем пъти, но до седемдесет пъти по седем на ден и да не забравяме, че те също трябва да ни прощава греховете и грешките до седемдесет пъти по седем на ден.

ВЪПРОС:

  1. Какво е значението на стиха: "Божието царство не е ядене и пиене, а правда , мир и радост в Святия Дух" (Римляни 14:17)?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 04:56 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)