Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 071 (Problems of the Church of Rome)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

8. Проблемите на църквата на Рим (Римляни 14: 1-12)


РИМЛЯНИ 14:1-12
1 Слабия във вярата приемайте, но не за да оспорвате неговите мнения. 2 Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде самозеленчук. 3 Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел. 4 Кой си ти, за да съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои. 5 Някой уважава един ден повече от друг ден; а друг човек уважава всеки ден еднакво. Всеки да бъде напълно уверен в своя ум. 6 Който пази деня, за Господа го пази, а който не пази деня, за Господа не го пази; който яде, за Господа яде, защото благодари на Бога; и който не яде, за Господа не яде и благодари на Бога. 7 Защото никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си. 8 Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и така, живеем ли, умираме ли, Господни сме. 9 Защото Христос затова умря и оживя - да господства и над мъртвите, и над живите. 10 И така, ти защо съдиш брат си? А пък ти защо презираш брат си? Понеже ние всички ще застанем пред Божието съдилище. 11 Защото е писано: "Заклевам се в живота Си, казва Господ, че всяко коляно ще се преклони пред Мен и всеки език ще славослови Бога." 12 И така, всеки от нас за себе си ще отговаря пред Бога.

Последователите на Христос имат различни мнения за това, което е забранено, и това, което е допустимо, защото Исус установи закон в това отношение, но ни даде пълно спасение, опрощение на греховете и силата на Святия Дух. Той се нуждаеше закона единствено за да спази заповедта да обича всички.

Ето защо ние откриваме различни мнения в различните църкви. Някои считат яденето на свинско месо за грях. Но Исус казва: "Не това, което влиза в устата осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека ... Защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжесвидетелства и богохулства . Това са нещата, които оскверняват човека ". Със сигурност, яденето на свинско месо може да навреди на човека и да застраши здравето му, но това не го осквернява духовно.

Някои християни пушат наргиле или цигари, докато други считат пушенето за смъртоносен грях. Разбира се, че тютюнопушенето вреди на пушача и на тези около него, но димът, който вдишва пушачът, не е нечист дух, но една вредна отрова, която трябва да се избягва поради здравословни причини. Затова пушенето, само по себе си, не е грях, но този, който пуши, е грешен като всички други.

Някои забраняват алкохола и наркотиците, и те са прави, защото който консумира алкохол и наркотици им става роб. Ето защо, ние предлагаме на всички, да се въздържат от алкохол и наркотици. Консумацията на малки количества алкохол като лекарство не е вредна. И все пак, прясната, чиста вода е най-добрата здравословна напитка, дадена директно от Бога.

Спорният въпрос в църквите по времето на апостол Павел беше: "Грях ли е да се яде месо, което е било принесено в жертва на идоли?", защото някои ядяха това месо с голям апетит, докато други гледаха на него с отвращение. Павел потвърди, че и двете страни са прави, защото месото, което е било принесено в жертви на идолите не е дух, а е плът. Той каза това, защото някои мислеха, че това месо е било под влияние на нечисти духове. Въпреки това, Исус включи всички в своето спасението . Те вече не са под силата на закона , но са свободни от незначителните, глупави неща.

Тъй като някои вярващи са пазели съботата, някои петък, а другите неделя, Павел им каза: Исус не освети дни, но хора. Следователно, можете да се молите и да се покланяте на Бога всеки ден и по всяко време, защото молитвата не се ограничава до един определен ден или час, но е възможна и удобна всеки ден и по всяко време.

От съществено значение за членовете на църквата е да не се презират взаимно или да се съдят повърхностно, особено за незначителни неща. Исус казва: "Не съдете, за да не бъдете съдени". Ето защо, този, който е силен във вярата не трябва да презира ионз, който е слаб в знание или да го злепоставя в пътищата му, но да стои в пътя на любовта и да се въздържа от такива практики. Той трябва да общува със слабите, да ги насърчава и да им помага. По същия начин, слабите не трябва да презират онези, които са силни във вярата или да говорят за тях злонамерено, но да ги обичат, защото Исус обича всички.

Paul потвърди пред всички, "ние вече не принадлежим на себе си, но сме се посветили на Господ Исус напълно и завинаги. Ако живеем, ние живеем за Господа; и ако умрем, ще умрем за Господа. Ето защо, независимо дали живеем или умираме, ядем или пием, Господни сме, който е поставил нов живот в нас ".

Тъй като духа на осъждение прониква бързо в църквата, Павел предупреждава слабите и силните: Внимавайте, защото всички ще застанете пред Вечния Съдия. Не съдете другите, но съдете себе си. Изповядвайте греховете си и ги преодолейте в името на Христос. Ако мислите, че трябва да освободите другите от греховете им, говорете им търпеливо, с любов, основана на вашите молитви, и бъдете наясно, че не сте по-праведни от останалите. Направете всичко възможно, за да не предизвикате вярващите да се препънат чрез вярата си.

МОЛИТВА: O небесни Отче, когато се сравним с твоята святост и величие, нищо праведно и достойно не остава в нас. Прости ни грешките и ни помогни да не осъждаме другите. Укрепи нашата любов, за да можем да обичаме всички и да считаме себе си за най-малките.

ВЪПРОС:

  1. Какво трябва да е отношението ни към вярващите в Христос, които имат различно мнение по някои не толкова съществени теми от живота?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 04:49 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)