Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 083 (The Centurion’s Servant)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa? -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 2 - ХРИСТОС УЧИ И МИНИСТРИ В ГАЛИЛЕЯ (Матей 5:1 - 18:35)
Б - ЧУДЕСАТА НА ХРИСТОС В КАПЕРНАУМ И ОКОЛНОСТИТЕ (Матей 8:1 - 9:35)

2. Христос лекува слугата на стотника (Матей 8:5-13)


МАТЕЙ 8:5-13
5 Когато влезе в Капернаум, един стотник дойде при него, да Го питат, 6 и каза: "Господи, слугата ми лежи в дома парализиран, и много се мъчи." 7 Исус му рече: "Аз ще дойда и ще го изцеля". 8 Стотникът в отговор: "Господи, аз не съм достоен да влезеш под стряхата ми. Само кажи дума, и слугата ми ще оздравее. 9 Защото и аз съм подвластен човек, като при мен самия войници. Казвам това, "Иди, и той отива; и кажи друг" Дойди, и той идва, и кажи на слугата Ми "Направи това, и той го прави" 10 А Исус, като чу това, почуди се. и каза на онези, които следват, "Най-вероятно ти кажа, аз не са намерил толкова вяра, дори и в Израел. 11 аз ви кажа, че мнозина ще дойдат от изток и запад, и ще седнат с Авраам, Исаак и Яков в Небесното Царство, 12 а чадата на царството ще бъдат изхвърлени във външната тъмнина. Там ще бъде плач и скърцане със зъби. "13 Исус рече на стотника:" Върви по своя път. Нека да се прави за вас, като ви са повярвали. "Слугата му оздравя в същия час

Еврейския обичай счита всеки езичник, нечист и нечисто като прокажен. Излекуване на слугата на стотника означаваше нова атака от Христос срещу сложни тълкувания на закона на Мойсей, защото Той получи римски офицер, обитателят на страната си, пред всички хора. Това се оказа, че Евангелието не се ограничава само на еврейския народ, но и на езичниците.

Този служител е най-великият човек в Капернаум, представляващи окупационната власт. Той дойде при Исус, лечител, молейки го да излекува слугата си и призна открито си недостойнство, казва: "Аз не съм достоен, че трябва да влезеш под стряхата ми." Той прие еврейския обичай, че Исус не е било позволено да се понижи и въведете къщата на езичник. Той не искаше да злепостави Христос. Това показва, че той е мъдър и хуманен, че спазват обичая на юдеите, които римляните презрян, и счита, слугата си като един от синовете му в посочване на скромната си любов и грижа за своите служители.

Въпреки, че той е римски стотник, и жилището му сред евреите е знак на подчинение на римската иго, но Христос, който е "цар на евреите" го предпочитан. С това Той ни учи да правим добро на нашите врагове и да не се ограничаваме в национални вражди. Въпреки, че той е бил езичник, но Христос се срещна с него публично и открито отговори на молбата му.

Освен това, ние откриваме, че римския стотник вярваше в силата на Христос, за да излекува всяка болест. Той нарежда на спиртни напитки и заболявания като командир нарежданията на своите войници да отидат, и те Му се покоряват. Това убеждение сигурност нарасна в стотника, докато гледаше как Исус и събраните доклади и информация за неговите действия и думи, и установи, че този Назарянин е имало голяма духовна власт над духове, демони и болести. Той знаеше, че Неговото слово беше силен, че не е необходимо той да влезе в къщата, за да се лекува болния. От далечния си място Той можеше но говорят Неговото слово и това е, че да се направи, за всички небесни власти са на негово разположение.

Христос е бил впечатлен с тази велика вяра, която не намери сред своите последователи и хора. Нека следваме този командир, ставате смирени, да обичаме нашите служители и смята себе си недостоен, че Христос трябва да дойде под нашия покрив. В същото време, ние трябва да вярваме, че Исус ни обича и иска да ни помогне. По този начин ние се ангажираме да Го, изпитват реализацията на небесните сили му в наши приятели и живота ни и изповядваме истинската вяра в прокламацията на Исус на небесните факти. Исус призна вечно спасение за онзи, който идва при Бога. Той разкри по-късно, че вярващите ще могат да почиват в небето и да седне с Авраам, Исаак и Яков, в присъствието на Бога, в центъра на нашата надежда. И все пак, тези, които не вярват в силата на Христос ще се превърне в непрекъснат отчаяние, тъй като те не приемат Божията любов.

Парализа инвалиди слугата си върши работата и го направи като неприятен и досаден като всяка болест може, но той не го отвърне, когато той е бил болен. Той не го изпрати на роднините му, нито да го остави да лежи пренебрегвани, но потърси облекчение можеше за него. Служител, който не би могъл да направи повече за капитана, с изключение на капитана тук за слуга. Служители на стотника предан към него, и тук ние виждаме това, което ги прави така, шефът им е милостив мили с тях. Тъй като ние не трябва да презира причина за нашите служители, когато те се бори с нас, така че ние не трябва да презира техния случай, когато Бог се бори с тях. Ние сме в един и същи калъп, от една и съща ръка и стои на едно и също ниво с тях пред Бога, дори ако те идват от разработване страни.

Стотникът не се прилага за вещици и гадатели за слугата си, но към Христос. Парализа е заболяване, при което уменията на лекаря често не успя. Поради това беше голямо доказателство за вярата му в силата на Христос, да идват при него за лечение, което е над силата на естествени средства за въздействие. Благочестие само от Закона не дава спасение на грешниците. Ангажимента си към Исус е квалификация за вечното спасение. Исус веднага излекува слугата си, независимо от разстоянието между тях. Тук научаваме, че времето и мястото не се свързва Христос. Той е Господ на вселената и може да ни излекува, да ни спаси и да ни освети днес, защото Той седи отдясно на Отца Си на Неговия престол. Той чака за нас да се приближи до Бога с вяра, молейки го да излекува нашите роднини и приятели, че Той може да отговори на нашата молитва незабавно в Неговата вечна любов.

Много евреи, които продължават да съществуват в неверие, че те са били по рождение "Децата на царството", ще бъдат отрязани от членовете на църквата на Христос. "Царството на Бога", на които те се похвали, че те са деца, трябва да се вземат от тях, и те ще бъдат отхвърлени. Великия ден не ще се възползват мъжете да са били "деца на царството", или като евреите или като християни, за мъже ще бъдат съдени, а не от това, което те са били наричани, но от това, което бяха. "Ако си син, то наследник" (Галатяни 4:7). Но много просто твърдят, че са деца. Те живеят в семейството, но не принадлежат към нея и няма да получат на духовното наследство. Да бъдеш роден на изповядващи родители ни дава духовно благословение, но ако си почиваме в това и няма какво друго да се покаже за небето, ние се изгони.

Това се разбира от Матей 8:5-13, че стотник дойде Христос пледира с Него, за да се излекува слугата си, и когато Исус му рече: "Аз ще дойда и ще го изцеля", стотникът отговори и рече: "Господи, аз не съм достоен, че трябва да влезеш под стряхата ми. "

Лука 7:2-10 обаче се споменава, че стотникът изпрати старейшините на юдеите за Христос, и че когато той вече не е далеч от къщата, стотникът изпрати приятели да Го да му каже: "Господи, не сам смущават, аз не съм достоен, че трябва да влиза под моя покрив."

Отговорът на това, което изглежда да има противоречие е, че Мат Тю приписва стотникът, позоваваща се с Христос, защото стотникът възложи на старейшините от негово име, за да говори с Христос. Говореше се, че Соломон построи храма, а той не го изгради от себе си, но поверени други с него. Подобно изявление в Йоан 4:1 съобщава, че Исус кръщаваше. Тогава между другото обяснение в Йоан 4:2 Исус не е себе си, но Своите ученици. Той каза, че Пилат бичуван Исус. Той не направи, но войниците си направил. В съответствие с това, което старейшините на юдеите на Христос се дължи на стотника, но думите му "аз не съм достоен, че трябва да влиза под покрива ми", бяха изречени от него на Христос. Първо, чрез приятелите му, когато Христос не е бил далеч от дома си, тъй като Лука споменава и след това той им се говори, когато го получи в близост до къщата. Въпреки това, Исус изцели слугите Си, според вярата на стотника.

МОЛИТВА: ние се покланяме на Тебе, Небесния Отец, защото ни е избрал в Христос да бъде със светиите в небето. Моля те, прости ни малко вяра и слабият ни доверие. Научи ни да се доверят готовността си да ни излекува и нашите приятели на неверието и греха. Създаване в нас смирение, съкрушеност и истинска любов към други, които упорито търсят своето спасение в.

ВЪПРОС:

  1. Защо е вярата на стотника голям?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 14, 2012, at 11:27 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)