Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 037 (Temptation of Christ)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Javanese? -- Latin? -- Peul -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 1 - ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЕРИОД В МИНИСТЕРСТВОТО НА ХРИСТОС (Матей 1:1 - 4:25)
Б - ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПОДГОТВЯ ПЪТЯ НА ХРИСТОС (Матей 3:1 - 4:11)

4. Изкушение на Христос и Неговата велика победа (Матей 4:1-11)


МАТЕЙ 4:8-11
8 Отново, дяволът го взе изключително висока планина, и показа Му всичките царства на света и тяхната слава. 9 Той му каза: "Аз ще ви дам всички тези неща, ако ще да падне и да се поклонят мен." 10 Тогава Исус му каза: "Махни се зад Мене, Сатано! Защото е писано: "Вие трябва да се покланят на Господа, твоя Бог, и ще му служи само."

11 Тогава дяволът го остави, и ето, ангели дойдоха и сложи пред него. (Второзаконие 6:13, Йоан 1:51; Евреи 1:6, 14)

Дяволът не се появи в предходните две изкушения като открит противник срещу Бога. Той се появява за първи път, сякаш търсеха доказателство от Христос, че той е Божият Син. След това той се появи, ако го желаеше да се докаже истината и силата на Божието слово. Но в третото изкушение мотивите му са разкрити. Той показва, че той е враг на Бог се опитва, ако е възможно, да поквари наш Изкупител. В удивителен начин, че ние не разбираме, Сатана показа на Исус всички царства и славата на света в един момент от време (Лука 4:5) и предложи да ги дам на него, ако той му се поклониха. Но Христос го отхвърли веднага казва, "със себе си, Сатана!" и той цитира Писанието, че Бог е само да бъде почитан. Налице е пълно противоречие между Бога и света. Всеки, който иска да бъде приятел на света се прави враг на Бога (Яков 4:4). Най-голямото изкушение, дяволът винаги могат да се изкуши човек да е по света. Известно е, че ние сме склонни да влезе в този капан. Когато дяволът не успя да примами Христос в предходните две изкушения злоупотребява с Божието слово, той увеличава интензивността на неговата съблазън и му предложил света, но Христос никога няма да го приеме от него. Няма съмнение, че той е обещал от Отца (Пс. 2:7-9), и то ще стане царството си в определеното време (Откровение 11:15); той, като Човешкия Син и последният Адам, ще наследи всичко (Евреи 2:5-9). Той ще справедливо да го притежават като награда от Бога за пълно послушание към точката на смърт, даже смърт на кръст. Той не можеше да се очаква да постави на венеца на славата, без първо пускане на корона от тръни.

Ние се молим в края на Господнята молитва "Твое е царството, и силата, и славата." С тази прослава ние се отдадете на Бог. Дяволът е точно обратното на това. Той е горд дух, който иска поклонение от всички същества за себе си. Той излъга, когато той донесе цялото царство на света преди Христос и им предложил да го като подарък, защото той не е имал право да предложи това, което той е поискал само да влезе във владение. Свят, включително на неговите правомощия и слава, е притежание на Бога и Неговия Христос.

Христос не вярва на лъжите на дявола. Той се спазват във Фа-нататъшното му, да се присъедини при него. Власт, нито слава го привлече, тъй като той е направил себе си и божествен образ от всичко. Той стана презрян, че той може да изкупи цялото човечество. Той избра пътя на бедността и презрение, отхвърляйки богатство и слава, така че той ще остане в общение с баща си и отговарят на целите на Бог.

Милионер веднъж каза: "Всеки човек си има цена, за да направи това, което противоречи на съвестта си." Но Христос не продаде своята праведност за измамни пари. Той се отрече, извади кръста си, и продължи в доволство и послушанието на баща му.

С този покорен отношение на дявола беше преодоляна и целта на Христос бе извършено, което показва, че Сатана е лъжец, крадец и убиец. Той иска да бъде почитан от всички хора. Той прави бог на себе си и изкушава човечеството да обичам нищо друго освен Бог. Книги, коли, имоти и вещи са всички изкушения, които могат да бъдат издигнати като идоли над нашия Създател. Сатана продължава да разубеди човечеството да се ангажират към Бога и Неговия Син, така че злото царува в неговия свят на бунт към Бога. Дяволът е оригиналната бунтар, който кани децата на непокорството към ада на тълпи.

Крайният изкушение на Исус приключи със Сатана иска Исус да Му се поклоним. Вместо Исус показа господство над Сатана и му нареди да си отиде от него наведнъж.

Въпреки това, Исус даде на дявола един последен шанс "Ти ще се покланят на Господа, твоя Бог, и само Нему да служи." Той не го унищожи наведнъж, но той наредил да се покаят, да падне на колене пред Бога и да Му се поклоним, че той може да се превърне от корумпираните си ум и да се ангажират с Всемогъщия и Му служат непрекъснато със смирение и послушание. Човешкият Син не търси поклонение за себе си от Сатана, но той отвори за Сатана портата на Бога, че той може да дойде на себе си с покаяние и послушание. Небето и ада хвана дъха си, тъй като борба между Бога и първата му враг е достигнала връхната си точка. И така, какво ще лукавия?

Тихо той напуснал Исус и си отиде, но той не се покланят на Всевишния. Дяволът мразеха Исус, който не се предаде в името на хляб, преструвки и мощност, но предпочитан задоволство, презрение и на кръста, за да се даде на човечеството. Духът на Христос преодоля духа на Сатана.

Изкусителят се опита напразно, да се направи Исус използва правото си и силата на Божия Син, за да превърне камъните в хляб и да задоволи глада си като Човешкия Син. Той се опита напразно, да го накара да изкушават Бога, така че той може да се установи, ако Бог беше с него или не. Тъй като Исус се довери напълно Бог, тест не е необходимо. Сатана го предлагат, напразно, царството и славата на света. Тъй като Исус, да бъде благословено името му, знаеше, че всичко ще се даде за него в определеното време, когато той царува на Човешкия Син, той не се подчини на Сатана, но се ангажира да направи всичко, което е определено за него до този момент идва.

От значение в този диалогов прозорец е достатъчността и силата на Божието слово. Господ Исус Христос, който е роден и помазан от Духа и се яви в плът, бореше с дявола, използвайки най-практичното оръжие на разположение на Божието слово, написано на човека. Една декларация от Писанието е достатъчно, за да млъкне врагът и да сложи край на неговата арогантност. По същия начин, силата на Божието слово е достъпна за нас по време на духовна война. Ние трябва да използваме подходящ Писание в правилната ситуация с чисто сърце, а не за лична изгода, като пълно доверие в Божията сила зад него.

След тази победа, ангелите дойдоха при Исус, му слугуваше и му се поклониха. Ако Исус е паднал в изкушение, последен шанс за помирение ни към Бога ще са изчезнали и решението щеше да дойде. Но той стоеше твърдо и вярно се премества напред и завладява.

МОЛИТВА: О Холь Божия Син, Аз обожавам вие и вашият Отец, с радост и веселие, защото вие сте триумфално над Сатана. Моля да ме преодолее също така, че винаги може да се поклонят на Пресвета в сърцето ми, министър да го в моите дни, се ангажира да го желание и следвайте сте в служението си. Моля, да ми помогне да предпочитат да са малко и презрян от желание богатство или власт, които погиват, че могат да изградят бъдещето си въз основа на кръста си и само името на Светия Отец.

ВЪПРОС:

  1. Защо Исус цел Сатана да се покланят на Бог?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 14, 2012, at 10:23 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)