Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Romans - 048 (The Truth of Christ Guarantees our Fellowship with God)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- ENGLISH -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ROMALILAR - RAB Doğruluğumuzdur!
Elçi Pavlusun Romalılara Mektubu
BÖLÜM 1 - Tanrı’nın Doğruluğu tüm Günahkarları Mahkum eder ve tüm İnananları Mesih’te Kutsar (Romalılar 1:18 - 8:39)
E - İMANIMIZ SONSUZA DEK DEVAM EDER (Romalılar 8:28-39)

2. Mesih’in Gerçeği, Tüm Sorunlara Rağmen, Bizlerin Tanrı’yla Olan Dostluğunun Bir Güvencesidir (Romalılar 8:31-39)


ROMALILAR 8:38-39
38-39 Eminim ki, ne ölüm, ne yaşam, ne melekler, ne yönetimler, ne şimdiki ne gelecek zaman, ne güçler, ne yükseklik, ne derinlik, ne de yaratılmış başka bir şey bizi Rabbimiz Mesih İsa'da olan Tanrı sevgisinden ayırmaya yetecektir.

Pavlus, hiçbir dünyasal şeyin ya da dünyasal ruhun Mesih’te açıklanmış olan Tanrı’nın sevgisinden kendisini ayıramayacağından emindi. Bu muhteşem, sonuç bildirimiyle, Romalılara Mektubun öğretisel kısmını kapattı. Onun kesinliği sadece düşünce ya da analize dayanmıyordu. Ama yüreğindeki Kutsal Ruh’un tanıklığını temel alan, büyük acı ve mücadelenin çok derin tecrübelerini yazdı. Pavlus: “Eğer yaptığım şey Tanrı’yı hoşnut ederse, o benimle olacaktır” demiyor. Aksine, onda onaylanmış olan Mesih’teki Tanrı sevgisinin tecrübesiyle, onun asla başarısız olmayacağını itiraf ediyor. Tanrı’nın sadakati şüphesizdir.

Pavlus insan sevgisinden bahsetmedi. Ne de, genelde, merhamet dolu sevgili Tanrı’dan bahsediyordu ama Baba’yı Oğul aracılığıyla gördü. Tanrı’ya giden, Mesih’ten başka bir yol bilmiyordu. Tanrı’nın Oğlu’nun beden almasından itibaren, En Yüce Olan, Babamızın, kim olduğunu biliyoruz. Onun babacan sevgisi, onun merhametinden kuşkumuz olmasın ama o bizleri Oğlu’nun dökülen kanı nedeniyle evla edinilip onun antlaşmasına girmeye çağırdığı için, Kutsal Olan kirli olanlar adına Oğlu’nu kurban ettiğinden, insan sevgisine benzemez. Pavlus, çarmıh nedeniyle, Tanrı’nın sevgisinin asla başarısız olmayacağından kesin olarak emindi.

Ancak, Şeytan da bir gerçektir ve her kim onun varlığını reddederse evrenin şartlarının farkında değil demektir. Pavlus, bunu ve başka dünyaları yok etmek isteyen, değişik ruhsal güçler gördü. O değişik zamanlarda ölümün ruhuyla karşı karşıya gelmedi ama karanlığın melekleriyle de güreşti ve dualarıyla da cehennemin çılgınlıklarına karşı mücadele etti ve böylece dedi ki: “Eğer cehennem ve cennet birlikte bana saldırsa bile, Mesih’teki Tanrı’nın sevgisi beni asla terk etmez. Karşıt güçler bana üstün gelemez. Çünkü Mesih’in sonsuz kanı beni kutsadı.”

Pavlus peygamberlik armağanına sahipti. Yalancıların, yok edicilerin ve katillerin kiliseye nasıl saldırdıklarını ama onlar Mesih’te oldukları için ve şeytan onun elini koparıp atamayacağı için de, onu yenemediklerini gördü.

Hatta kutsal yasa bile, şikâyetler yoluyla, onlar çarmıhta Mesih’le birlikte öldükleri ve onlarda yaşamaya devam edip onları koruduğu için, elçilerin imanını yok edemez. Mesih hala sadık Zafer Sahibi olduğu için, inananlar son yargı gününde korunacaklardır.

Bu nedenle, sevgili kardeşim, sana diyoruz ki: “Ruhunu, bedenini ve canını tamamen Tanrı’nın sevgisine teslim et ve bir olan Üçlü Birliğe sımsıkı sarıl ki böylece senin ismin de yaşam kitabına yazılabilsin ve sonsuza kadar Tanrı’nın evlat edinmesinde devam et.”

Şimdi, burada, Pavlus’un Tanrı’nın sevgisi üzerine yazmış olduğu övgü ilahisini, sadece, birinci tekil şahıs olan “ben” olarak yazdığını ama sözlerini tamamlarken de, Roma’daki tüm inananları ve Akdeniz Havzasındaki tüm kiliseleri güveniyle çepeçevre sarmış olarak, birinci çoğul şahıs olarak “biz” kullandığını gözlemliyoruz. Eğer bir önceki bölümde sunulan ikna edici sözleri kabul edersek, onun imanının tanıklığı da bizleri koruyacaktır. Sonra da, gözlerimizi dünyada büyük ve güçlü görünen hiçbir şeye dikmeyeceğiz ama İsa Mesih’te açıklanmış olan Tanrı’nın sevgisine sımsıkı sarılacağız.

İlahinin son sözleri olarak “Rab’bimiz” sözcüğü görünüyor. Bununla birlikte, onlar tarafından, kendisinde korunmamızın güvencesinin gücünü bulduğumuz, Golgota’da zafere ulaşmış olanda yani bizim Rab’bimizde, bizlere açıklanıyor. Ellerini bize doğru uzatıyor ve bizleri sevdiği için de, bizleri terk etmiyor.

DUA: İsa, benim sözcüklerim şükran ifadelerimi sunmak için yetersiz kalıyor. Beni kurtardın ve ben de senin oldum. Beni senin sevginle doldur ki böylece hayatım senin gücünü yüceltmenin bir mesajı olabilsin ve sen sadık olduğun için, beni hiçbir şeyin senden ayıramayacağını bilerek, seni imanın tüm güvencesiyle övebileyim. Nasıl ki, o sen de sen de onda olarak, Tanrı’nın sağında oturuyorsun, öyleyse beni onun doğruluğunda tut ki hiçbir şey beni Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan ayıramasın. Âmin.

SORU:

  1. Pavlus neden son cümlesine “ben”le başlayıp “biz”le bitirdi?

SORULAR - 2

Sevgili Okur,
Romalılar ile ilgili bu kitapçıktaki yorumlarımızı okuduğunuza göre, şimdi aşağıda ki soruları yanıtlayabilirsiniz. Eğer aşağıdaki soruların %90ını doğru yanıtlarsanız, eğitiminizin devamı için, size bu serinin diğer kitabını da göndereceğiz. Lütfen isim, soy isim ve adresinizi, okunaklı bir şekilde, cevap kâğıdının üzerine yazmayı unutmayınız.

  1. İman aracılığıyla aklanmamızdaki ana fikirler nelerdir
  2. “Tanrı’nın doğruluğunun kanıtlanması” ifadesi ne anlama geliyor?
  3. Neden sadece imanımızla aklanıyoruz da iyi işlerimizle aklanamıyoruz?
  4. İbrahim ve Davut nasıl aklanmışlardı?
  5. İnsan neden sadece imanla aklanır ama sünnetle aklanmaz?
  6. Tanrı’nın vaadi uyarınca, Tanrı’nın bereketlerini, Yasa’yı gözetmemiz nedeniyle değil de neden imanımız aracılığıyla alırız?
  7. İbrahim’in iman mücadelesinden ne öğreniyoruz?
  8. Tanrı’nın esenliği yüreklerimizde nasıl başarıya ulaşır?
  9. Tanrı’nın sevgisi nasıl ortaya çıktı?
  10. Pavlus Âdem ve İsa arasındaki kıyaslamayla, bize neyi göstermek istiyor?
  11. Vaftizin anlamı nedir?
  12. Çarmıhta Mesih’le nasıl öldük ve onun yaşamında nasıl dirildik?
  13. Kendimizi ve bedenlerimizin her bir parçasını, doğruluğun silahı olarak kullanması için, Tanrı’ya nasıl getiririz?
  14. Günaha ve ölüme bağımlı olmakla Mesih’in sevgisine bağımlı olmak arasındaki fark nedir?
  15. Tüm inananlar neden eski antlaşmanın gerekliliklerini uygulamaktan özgür kılındılar?
  16. Bizler için iyi olan yasa, bizler için bir kötülük ve ölüm nedeni olabilir?
  17. Pavlus kendisi hakkında ne itiraf etti ve bu itiraf bizler için ne anlama gelmektedir?
  18. 8. bölümün ilk cümlesinin anlamı nedir?
  19. Elçinin birlikte kıyasladığı iki yasa nelerdi ve onların anlamları nelerdir?
  20. Ruhsal insanın ilgi alanları nelerdir? Dünyasal yaşayanların aldığı miras nedir?
  21. Mesih’e inananlara, Kutsal Ruh ne verir?
  22. Kutsal Ruh’un bize öğrettiği, Tanrı’nın yeni adı nedir? Bu adın anlamı nedir?
  23. Mesih’in gelişi için acı çekenler kimlerdir? Neden?
  24. Tanrı’yı sevenlerin iyiliği için, neden her şey birlikte çalışır?
  25. Hıristiyanlar, nasıl sorunların üstesinden gelirler?
  26. Pavlus neden son cümlesine “ben”le başlayıp “biz”le bitirdi?

Romalılara Mektupla ilgili bu serinin tüm kitapçıklarını çalışmayı tamamlayıp, her kitabın sonundaki soruları cevaplayıp, cevaplarınızı bize gönderirseniz, ileride Mesih’in hizmetleri için sizleri teşvik etmek adına, size, en kısa zamanda;

Pavlus’un Romalılar’a Mektubunu Anladığınızla İlgili Olarak; İleri Düzeyde Çalışma Sertifikası

göndereceğiz. Bitmek bilmeyen bir hazine alabilmeniz için, Pavlus’un Romalılara Mektubu testini bizimle birlikte tamamlamanız için sizi teşvik ediyoruz. Cevaplarınızı bekliyoruz ve sizin için dua ediyoruz. Adresimiz:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 25, 2012, at 11:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)