Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 096 (The Holy Spirit reveals history's developments)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
D - Oproštaj na putu za Getsimaniju (Jovan 15:1 - 16:33)

4. Sveti Duh otkriva najznačajnije događaje u istoriji (Jovan 16:4-15)


JOVAN 16:4-7
4 "Ovo sam vam govorio da se, kada dođe vreme, setite da sam vam rekao. U početku vam ovo nisam rekao jer sam bio s vama. 5 Ali, sada odlazim Onome koji me je poslao, a niko od vas me ne pita: ‘Kuda odlaziš?’ 6 Nego, zato što sam vam to rekao, žalost vam je ispunila srce. 7 Ali, govorim vam istinu: Bolje je za vas da ja odem. Jer, ako ne odem, neće vam doći Pomagač; a ako odem, poslaću vam ga."

U početku, Isus nije razgovarao sa svojim učenicima o nevoljama, patnjama i progonstvu, umesto toga On im je govorio o otvorenim nebesima, i anđelima koji se penju i silaze na Sina Čovečijeg. Oni su s radošću bili svesni Božije sile koja radi kroz Sina i čini čuda. Postepeno, fanatici su otvrdnuli svoja srca protiv njih, a narod ga je napustio iz straha od Judeja. Niko nije ostao uz njega osim njegovih učenika, koje će On uskoro napustiti odlazeći svom nebeskom Ocu. Zatim je govorio o progonstvu i smrti, pri čemu ih je obuzela još veća tuga. Oni nisu mogli da vide nikakav cilj ili smisao koji bi im predstavljao buduće ohrabrenje. Međutim, oni su zapazili da On nije rekao ništa o svom ličnom bolu, patnji i smrti; On je govorio samo o svom odlasku Ocu u pozitivnom smislu. Oni su pitali, "Kuda ideš?" Oni nisu imali želju da vide njegovo vaznesenje na nebo, već su radije želeli da ostane sa njima. Isus im je veoma jasno odgovorio da je od vitalnog značaja da ih napusti, jer bez krsta, Duh ne bi bio izliven. Samo kroz izmirenje Boga sa čovekom, i oproštenje greha smrću Jagnjeta Božijeg umesto njega, doći će do otvaranja rezervoara Božije sile i izlivanja na njegove sledbenike. Isus je ispunio svu pravednost kako bi Božiji život i ljubav mogli biti izliveni na njih. Isusova smrt je temelj Novog Saveza, i daje vam pravo na zajedništvo sa Bogom. Sveti Duh postiže ovaj rezultat, i pruža vam utehu, uveravajući vas da je Bog sa vama i u vama.

JOVAN 16:8-11
8 "Kad on dođe, dokazaće da je svet u zabludi u pogledu greha, pravednosti i suda. 9 U pogledu greha – zato što ne veruju u mene; 10 u pogledu pravednosti – zato što idem k Ocu i više me nećete videti; 11 u pogledu suda – zato što je osuđen vladar ovoga sveta.

Duh može da uteši učenike, jer on otvara oči vernicima, i sudi srcima nevernika na osnovu ovih principa.

Duh nas poučava o značenju greha i njegovih srazmera. Pre Hristovog dolaska, greh je predstavljao kršenje zapovesti u Zakonu, i neuspeh pri ispunjavanju Božije volje. To se smatralo pobunom i nedostatkom pouzdanja i ljubavi – život bez Boga i protiv njega. Svi gresi, bez obzira da li su u pitanju moralni, društveni ili duhovni, smatrali su se povređivanjem Božijeg veličanstva. Posle krsta, ovo značenje je obuhvatilo u jednu celinu greh koji čovek čini, a to je odbacivanje Isusa Hrista kao ličnog Spasitelja, ili drugim rečima odbacivanje Božije besplatne milosti. Ko god zanemari Isusovo pomilovanje, huli na Sveca, i onaj koji ne želi da veruje u Boga kao Oca i Isusa njegovog Sina je neprijatelj Svetog Trojstva. Bog je ljubav, i ko god odbacuje tu ljubav oslikanu u Hristu čini moralni greh koji ga razdvaja od spasenja.

Na krstu, Hrist je dovršio spasenje sveta. On ne treba ponovo da umre, zato što je On oprostio svim ljudima sve grehe počinjene u sva vremena. Svi su Hristovom krvlju po milosti opravdani. On nalikuje prvosvešteniku, njegova služba obuhvata tri faze. Prvo, ubijanje žrtve. Drugo, prinošenje krvi u Svetinju nad Svetinjama, služeći da izvrši okajanje pred Bogom. Treće, blagosiljajući mnoštvo vernika koji to čekaju. Isus je sve to učinio. Ovim prinosom, On izliva blagoslov Svetog Duha, kako bi nas on uverio da mi jesmo pravedni. Vaskrsenje i vaznesenje Hristovo je upotpunilo naše opravdanje koje je bilo započeto na krstu.

Isus nije smatrao cilj suda nad ovim svetom jednostavno bacanje nevernika u vatru pakla, već je takođe video završetak tog suda kao uništenje Sotone i njegovog ropstva. On je taj koji odvlači čovečanstvo od zajedništva u Božijoj ljubavi. On ih je svezao u lance mržnje, čineći od njih đavolju decu ispunjenu đavolskim planovima. Isus je u svom životu na zemlji i hodu u krotkosti osudio ponos lažljivaca. Sinovljeva ljubav je razoružala Zloga. Kada je Isus predao svoj duh u Očeve ruke, On je nadvladao tamu koju Sotona širi. Isus je Pobednik, uprkos njegovoj tobožnjoj slabosti. Njegova vernost do smrti je predstavljala sud nad Sotonom i porazila ga je. Mi živimo u dobu u kome ova pobeda deluje. Mi se molimo Ocu, "Ne uvedi nas u iskušenja, i izbavi nas od zloga," dok doživljavamo rezultate Hristove pobede u zaštiti i sigurnosti.

MOLITVA: Hvala ti, Gospode Isuse, zato što si ti bio dobru bitku, i ostao si veran u poniznosti, ljubavi i nadi. Zahvalni smo ti takođe što si otišao Ocu i upotpunio naše opravdanje. Mi te uzdižemo i slavimo pevajući Haleluja, jer ti si blagoslove svoje žrtve izlio na nas kroz Svetog Duha. Očuvaj nas u ljubavi tvoje pravednosti, kako neprijatelj ne bi ponovo zavladao nad nama. Izbavi nas od Sotone, kako bi tvoje carstvo moglo doći, i kako bi se svetilo Očevo ime širom sveta.

PITANJE:

  1. Šta čini Sveti Duh u svetu?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:27 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)