Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 069 (The Son of God in the Father and the Father in him)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
3. Isus dobri Pastir (Jovan 10:1–39)

e) Sin Božiji u Ocu i Otac u njemu (Jovan 10:31-36)


JOVAN 10:31-36
31 Tada Judeji ponovo pograbiše kamenje da ga kamenuju, 32 a Isus im reče, “Pokazao sam vam mnoga dobra dela od Oca. Za koje od njih me kamenujete?" 33 “Ne kamenujemo te za dobro delo,” odgovoriše mu Judeji, “nego za hulu i zato što se ti, čovek, izdaješ za Boga.” 34 A Isus im reče, “Zar nije zapisano u vašem zakonu, ‘Ja rekoh: bogovi ste’? 35 Ako je bogovima nazvao one kojima je došla Božija reč – a Pismo se ne može ukinuti – 36 kako možete onome koga je Otac posvetio i poslao na svet da kažete ‘Huliš’, zato što sam rekao da sam Sin Božiji?

Jevreji su mrzeli Isusa zato što je rekao, “Ja i Otac smo jedno.” Oni su njegovo svedočanstvo koje je dao o sebi smatrali hulom, i bili su željni da ga kamenuju kao što je to zakon nalagao, u suprotnom smatrali su da će Jahvin gnev pasti na čitav narod. Zbog toga su otrčali u dvorište i došli sa kamenjem spremni da ga bace na njega.

Isus je mirno stajao pred njima i upitao ih, “Kakvo zlo sam vam učinio? Ja sam vam služio, isceljivao bolesne, isterivao demone i otvarao oči slepima. Očistio sam gubavce i propovedao Evanđelje siromasima. Zbog kojeg od tih dela želite da me ubijete? Vi želite da uništite vašeg dobrotvora. Ja ne tražim ni čast ni novac za moje usluge, koje ponizno nazivam delima moga Oca. Ja sam ovde kao vaš sluga.”

Judeji su povikali, “Mi te ne kamenujemo ni zbog jednog učinjenog dela, već zbog tvoje hule. Ti si sebe uzdigao do visine Boga, a stojiš među nama kao običan smrtnik. Mi ćemo proliti tvoju krv kako bismo ti pokazali da jesi smrtnik. Kako se usuđuješ da kažeš da si Bog, da si jedno sa Svecem? Ti mora da si opsednut demonom, i zaslužuješ momentalno uništenje.

Pun pouzdanja, Isus je odgovorio, “Zar niste pročitali u svom Zakonu da je Bog lično govorio svojim izabranima, govoreći, “Vi ste bogovi, vi ste svi sinovi Svevišnjega” (Psalmi 82:6), a zapravo vi sami propadate i upadate iz jednog greha u drugi. Nema sumnje, svi su grešnici i lutaju u greškama. Ipak, Bog ih je nazvao “bogovima i sinovima” radi njegovog božanskog imena. On ne želi da vi propadnete, već da zauvek živite. Vratite se svome Bogu i budite sveti kao što je i On svet.”

“Onda, zašto želite da me kamenujete? Sam Bog vas naziva “bogovima i decom.” Ja nisam počinio greh kao vi. Ja sam svet i u rečima i u delima; Ja imam prava da živim zauvek, kao istinski Sin Božiji. Pročitajte šta piše u vašem Zakonu i poznaćete me, međutim, vi ne verujete čak ni u vaše Pismo, i ne prepoznajete moje božanstvo.”

“Ja nisam samog sebe poslao, već Sveti Otac me je poslao. Ja sam njegov Sin; On je moj Otac. Njegova svetost počiva u meni. Dakle, Ja sam Bog od Boga, svetlost od svetlosti, rođen a ne stvoren, jedan u srži sa Ocem.”

Isus je nadvladao Judeje tekstovima iz njihovog Pisma, i razorio njihove argumente. Međutim, njihove oči su i dalje ostale zlobne i pune mržnje, ali su spustili svoje oružje, s obzirom da je Isus dokazao iz njihove Knjige mogućnost božanskog usinjenja u Starom Zavetu u uopštenom smislu, a koje se naročito primenjuje na njega lično.

JOVAN 10:37-39
37 "Ako ne činim dela svoga Oca, ne verujte mi. 38 Ali, ako ih činim, sve ako meni i ne verujete, verujte delima da uvidite i spoznate da je Otac u meni i da sam ja u Ocu.“ 39 Tada oni opet pokušaše da ga uhvate, ali im on izmače iz ruku.

"Ovo znači,” objasnio im je Isus, "Morate verovati u mene, dok činim ono što Bog čini, dela milosrđa. Meni suverenitet ne bi pripadao da nisam predstavljao njegovu samilost. Pošto je njegova ljubav utelovljena u meni, ja imam autoritet da ispunim Božija dela, jer ona su uistinu Očeva dela."

"Možda vaši umovi nisu mogli da shvate božanstvo u ljudskosti. Uprkos tome, ispitajte moja dela, ko može da vaskrsne mrtve svojom rečju, i da slepima otvori oči, ili da utiša oluju, ili da nahrani 5000 izgladnelih ljudi sa pet hlebova i dve ribe? Da li čeznete da vam Sveti Duh otvori umove da biste čuli njegov glas, kako biste znali da je sam Bog u meni? Kada ste ispunjeni Svetim Duhom tada prebivate u ovoj suštinskoj spoznaji, i onda shvatate da je punina božanstva u meni, u mom telu."

Ovde i pred gomilom koja je tuda kružila, Isus je izgovorio silne reči, da je On u Ocu, i kao što grana ostaje na lozi, i crpi snagu iz korenja, tako i Hrist proizlazi od Oca i ostaje u njemu. To dvoje je nevidljivo u savršenom skladu i jedinstvu. Zbog toga možemo reći, Sin je sakriven u Ocu, da bi otkrio svog Oca i ukazao mu čast. Tako i najpoznatija od svih molitvi počinje rečima, "Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje."

Ko god bude duboko zaronio u Isusovo svedočanstvo o njegovom božanstvu, u molitvi i obožavanju, shvatiće da je to presudan dokaz protiv površnog shvatanja Svetog Trojstva. Nisu u pitanju tri boga razdvojena jedan od drugog, već savršeno jedinstvo u Svetom Trojstvu, tako da sa radošću svedočimo da je Bog jedan.

Kada su Judeji čuli Isusa kako ponavlja svoje svedočanstvo o njegovom savršenom jedinstvu sa Ocem, oni su odustali od toga da ga kamenuju. Ipak, oni su želeli da ga uhapse i da ga dovedu pred Vrhovno Veće, kako bi tamo otkrio svoja gledišta. Isus im je izmakao. Ni jedan čovek ne može da naškodi Božijoj deci, dokle god ih Očeva volja štiti. Isus je rekao, "Niko ih ne može ugrabiti iz ruke moga Oca."

MOLITVA: Oče i Jagnje Božije, mi vidimo potpuno jedinstvo u tvojoj ljubavi. Naši umovi ne mogu da shvate božanstvo u tvojoj ljudskosti. Tvoj Duh nas je prosvetlio kako bismo shvatili tu veliku ljubav i tvoja dela spasenja. Ti si nas učinio tvojom decom. Pomozi nam da svetimo ime tvoje kroz naše motive, reči i dela. Posveti nas kao što si i ti svet.

PITANJE: Na koji način je Isus objavio svoje božanstvo?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:10 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)