Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 055 (Jesus the light of the world)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

d) Isus, svetlost sveta (Jovan 8:12-29)


JOVAN 8:12
12 Kad im je Isus opet govorio, reče, "Ja sam svetlost sveta. Ko ide za mnom, neće hodati u tami, nego će imati svetlost života."

Isus je božanska svetlost. Ko god se približi njemu postaje izložen, osuđen, prosvetljen i isceljen, kako bi postao svetlost u Hristu. Ni jedna druga svetlost ne može da nas prosvetli i isceli naša zla srca, osim Isusa. Sve filozofije i religije kada se premere delovaće slabašno zato što obećavaju neko izmišljeno otkupljenje i raj. One zaista bacaju ljude u još dublje slepilo i tamo ih vezuju. Njegova svetlost je blještavo sunce koje oživljava dušu. Ovo isceljenje duše ima jedan uslov, a to je da se Isusu pristupa po veri i da ga treba slediti samoodricanjem. I ako na ovakav način neprekidno sledimo Isusa, menjamo se iz tame u svetlost. Pronalazimo put u njegovoj svetlosti kako bi stigli do odredišta, a to je slava Oca i Sina u blještavilu života.

JOVAN 8:13-16
13 Tada mu fariseji rekoše, "Ti sam za sebe svedočiš. Tvoje svedočanstvo nije istinito." 14 "Ako i svedočim sam za sebe," odgovori im Isus, "moje svedočanstvo je istinito jer znam odakle sam došao i kuda idem. A vi ne znate odakle sam došao ni kuda idem. 15 Vi sudite po ljudskim merilima, a ja ne sudim nikom. 16 A ako i sudim, moj sud je istinit jer nisam sam, nego sam sa Ocem, koji me je poslao."

Judeji su bili šokirani Isusovim rečima, "Ja sam." Oni su smatrali da se On hvališe i ponosi, nazivajući sebe svetlošću sveta. Oni su opisali njegovo svedočanstvo kao pogrešno i lažno, preterivanje koje zavodi dušu.

Isus je odgovorio, "Moje svedočanstvo o meni je istinito, jer ja ne merim sebe po sebi, već po Božijoj istini sa kojim sam uvek sjedinjen. Vi ne shvatate da sam Ja došao od Oca i da se njemu i vraćam. Ja ne govorim sam od sebe, već moje reči su u saglasnosti sa Božijom istinom. Moje reči su istinite, pune sile i blagoslova."

"Vaše reči su površne, jer čovek samo gleda na spoljašnjost. Smatrate sebe sudijama i verujete u svoje sposobnosti da možete pravedno doneti sud. Međutim, grešite, vi ne poznajete izvor stvari, niti njihove nagone ili ishode. Dokaz toga jeste to što ne poznajete mene. Vi meni sudite samo po mojoj ljudskosti, ali Ja u svakom trenutku prebivam u Bogu. Kada biste to shvatili, onda biste znali pravu suštinu ovog sveta."

Hrist je sudija čitavom svetu, i istovremeno On je utelovljena istina. On nije došao da nas osudi ili uništi, već da nas spasi. On nije odbacio ni jednog nesrećnika, kriminalca ili prognanika, već je želeo da spasi sve i da ih privuče svojoj ljubavi. Nemojte nikoga prezirati, već pronađite u njemu obličje koje Isus želi da obnovi ili stvori.

JOVAN 8:17-18
17 "Pa i u vašem zakonu piše da je svedočanstvo dvojice ljudi istinito. 18 Ja svedočim za sebe, a za mene svedoči i Otac, koji me je poslao."

Zbog naših slabosti, Isus se spustio na nivo zakona. Međutim, On je ovo opisao kao vaš zakon, odnosno vaš sistem koji je potreban vama kao grešnicima. Po ovom zakonu osoba koja je želela da potvrdi istinu trebala je da obezbedi dva svedoka koji bi podržali njegovu tvrdnju u svim detaljima. Tada bi se donosio sud po toj osnovi (Ponovljeni Zakon 17:6; 19:­­15). Isus nije imao ništa protiv ovog propisa. On je svoje svedočanstvo smatrao prvim svedokom, a njegov Otac je bio svedok koji to potvrđuje, koji dokazuje savršenu harmoniju između njih. Bez njegovog sklada, Sin ne bi mogao ništa da učini. To je misterija u Svetom Trojstvu. Bog svedoči za Isusa, kao što Isus svedoči o Bogu.

JOVAN 8:19-20
19 A oni ga upitaše, "Gde je tvoj otac?" "Vi ne poznajete ni mene ni moga Oca," odgovori im Isus. "Da poznajete mene, poznavali biste i moga Oca." 20 Ove reči je izgovorio kod riznice dok je učio narod u Hramu, i niko ga ne uhvati jer njegov čas još nije bio došao.

Judeji su pogrešno shvatili Isusa, i nisu imali ni želju da razumeju, umesto toga oni su želeli da ga uhvate u zamku očigledne hule, tako da su ga pitali, "Koga ti nazivaš svojim Ocem?" Josif je već odavno umro, i oni su znali šta je Isus imao na umu kada je rekao "Moj Otac." Ipak, oni su očekivali direktnu izjavu da je Bog njegov Otac.

Isus im nije odgovorio direktno, zato što se poznavanje Boga ne može razdvojiti od poznavanja Isusa. Sin je u Ocu i Otac je u njemu. Ako neko odbaci Sina, kako takva osoba može uistinu da poznaje Boga? Međutim, ko god veruje u Sina i voli ga, Bog se otkriva takvoj osobi; jer, ko god vidi Sina vidi i Oca.

Ove reči su bile izgovorene na uglu hrama gde su se sakupljali prilozi. Nesumnjivo je da su se stražari nalazili svuda oko hrama. Uprkos ovim vojnicima, niko se nije usudio da uhapsi Isusa. Božija ruka je bila njegova zaštita. Još uvek nije kucnuo čas njegove izdaje, kojom je Bog upravljao. Samo vaš nebeski Otac može da donese odluku vezanu za vašu sudbinu.

MOLITVA: O Hriste, mi te veličamo i volimo. Ti nam ne sudiš onako kako zaslužujemo, već nas ti spasavaš. Ti si svetlost sveta, i prosvetljuješ one koji dolaze k tebi. Preobrazi nas zracima svoje ljubavi i smekšaj našu okorelost da bismo mogli da te poznajemo.

PITANJE:

  1. Na koji način je Isusovo svedočanstvo o sebi, kao svetlsoti sveta, povezano sa našim poznavanjem nebeskog Oca?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:59 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)