Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Romans - 052 (God Selects whom He has Mercy on)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΡΩΜΑΙΟΥΣ - Ο Κυριοσ Ειναι Η Δικαιοσυνη Μασ
Μελέτες στην Επιστολή του Παύλου στους Ρωμαίους
ΜΕΡΟΣ 2 - Η Δικαιοσυνη Του Θεου Ειναι Αμετακινητη Ακομη Και Μετα Την Σκληρυνση Τησ Καρδιασ Των Απογονων Του Ιακωβ, Των Εκλεκτων Του (Ρωμαίους 9:1-11:36)
3. Ο Θεός παρέμεινε δίκαιος ακόμα κι όταν η πλειοψηφία του Ισραήλ ήταν εναντίον του (Ρωμαίους 9:6-29)

b) Ο Θεός επιλέγει αυτόν τον οποίο ελεεί και όποιον επιθυμεί, τον σκληραίνει (Ρωμαίους 9:14-18)


ΡΩΜΑΙΟΥΣ 9:14-18
14 Τι μπορούμε να πούμε για όλα αυτά; Πως ο Θεός είναι άδικος; Ποτέ τέτοιο πράγμα! 15 Άλλωστε λέει στο Μωυσή: Θα δείξω έλεος σ’ όποιον θέλω να ελεήσω και θα φανώ σπλαχνικός σ’ όποιον θέλω να σπλαχνιστώ. 16 Όλα εξαρτώνται, λοιπόν, από το έλεος του Θεού, κι όχι από την ανθρώπινη θέληση και προσπάθεια. 17 Στη Γραφή λέει ο Θεός στο Φαραώ: Σ’ έκανα βασιλιά, ακριβώς για να δείξω στην περίπτωσή σου τη δύναμή μου κι έτσι να γίνει ξακουστό το όνομά μου σ’ όλη τη γη. 18 Ο Θεός, λοιπόν, ελεεί τον άνθρωπο ή σκληραίνει την καρδιά του, κατά το θέλημά του.

Από την αποκάλυψη του Κυρίου στον Μωυσή στην Γένεση 33:19 ανακαλύπτουμε ότι ο Θεός έχει την εξουσία να ελεήσει κάποιο συγκεκριμένο άνθρωπο και να συνεχίσει να βρίσκεται στο έλεος του, είτε αυτός ο άνθρωπος αμάρτησε είτε όχι. Γι’ αυτό το λόγο, η επιλογή του Θεού δεν εξαρτάται από τα έργα του ανθρώπου αλλά μόνο από το έλεος του Παντοδύναμου και η σωτηρία του ανθρώπου σημαίνει τη δικαίωση του εξαιτίας της απεριόριστης χάρης του Θεού και όχι εξαιτίας των προσόντων του.

Με την ίδια λογική διαβάζουμε, επίσης, στο Έξοδος 9:16 ότι ο άγιος Κύριος είπε στον Φαραώ, ο οποίος ήταν γεμάτος με τα πνεύματα της Αιγύπτου: «Πραγματικά σε ανύψωσα γι’ αυτό το λόγο ώστε να δείξω τη δύναμη μου μέσα από σένα και το όνομα μου να διακηρυχθεί σε όλη την γη.» Αυτή η θεία διακήρυξη ενέπνευσε τον Παύλο να γράψει: Ο Θεός, λοιπόν, ελεεί τον άνθρωπο ή σκληραίνει την καρδιά του, κατά το θέλημά του» (Ρωμαίους 9:18).

Αυτό είναι σωστό εξαιτίας της αγιότητας του Θεού. Ωστόσο, ο Θεός δεν είναι δικτάτορας αλλά επιθυμεί να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να έρθουν σε επίγνωση της αλήθειας (Ρωμαίους 11:32, Α’ Τιμόθεου 2:4, Β’ Πέτρου 3:9). Αν κάποιος άνοιξε την καρδιά του σε πνεύματα αντίθετα προς τον Θεό ή κατάγεται από μια οικογένεια, φυλή ή λαό που ήταν γεμάτος με σκέψεις ενάντια στον Ιησού, είναι κατανοητό ότι ο Θεός επιτρέπει σε ένα επικίνδυνο αρχηγό να εναντιωθεί στις διαταγές του ανοικτά αλλά ο Θεός την ίδια στιγμή μπορεί να αποδείξει την αιώνια ισχύ του σε σχέση με ένα τέτοιο μεγάλο αρνητή.

Απαντώντας στο προλεχθέν εδάφιο της επιστολής του Παύλου, μερικοί λένε ότι το Ισλάμ υιοθετεί την ιδέα ότι ο Θεός παραπλανά όποιον επιθυμεί και καθοδηγεί όποιον θέλει επειδή σύμφωνα με την αγιότητα του έχει το δικαίωμα να παραπλανήσει όλους τους ανθρώπους εφόσον κανείς δεν είναι δίκαιος. Ωστόσο, ο Θεός δε συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο όπως συμβαίνει στις άλλες θρησκείες, γιατί τους ελεεί όλους και όποιος δέχεται τον Χριστό, μετέχει οικειοθελώς γιατί ο Χριστός είναι ο μόνος που δεν αμάρτησε ποτέ.

Αλλά εκείνος που δένεται με τον διάβολο, τον πατέρα όλων των ψεμάτων, και αγαπάει τα χρήματα περισσότερο από τον Θεό, δε πρέπει να ξαφνιαστεί αν ο Άγιος Πατέρας επιτρέψει την ολοκληρωτική του πτώση και δε μπορεί να καταλάβει το Λόγο του Θεού όπως ο ίδιος ο Χριστός αναφέρει στο ευαγγέλιο του σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ιωάννη (8:43-45). Ο Θεός είναι ελεύθερος να πάρει τις αποφάσεις του αλλά ο άνθρωπος αναλαμβάνει τις ευθύνες του είτε μετανόησε ειλικρινά είτε όχι.

Για να διευκρινιστεί αυτό το σημείο στον αναγνώστη, σημειώνουμε ότι ο Παύλος έστειλε αυτές τις σκέψεις όχι στους Εθνικούς αλλά στους Ιουδαίους στη Ρώμη για να υπερνικήσουν την σκλήρυνση της καρδιάς τους, κάνοντας τους σαφές ότι ο Θεός θα τους παραπλανούσε, αν και τους είχε διαλέξει, αν εκείνοι δεν άνοιγαν την καρδιά τους στην οδηγία του μέσα από το ευαγγέλιο του Χριστού. Αυτή η επιστολή του Παύλου δεν παρουσίασε μια φιλοσοφία σε όλους τους ανθρώπους αλλά δείχνει σε μας πώς αντιμετωπίζει την σκληροκαρδία των Ιουδαίων.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω ουράνιε Πατέρα, σε λατρεύουμε επειδή διάλεξες εμάς τους αμαρτωλούς μέσα από την επιλογή που έκανε ο Ιησούς Χριστός και μας χάρισες το δικαίωμα να γίνουμε παιδιά σου αν και δεν αξίζαμε αυτή την επιλογή σου. Σε δοξάζουμε και σε υμνούμε για το αδιάκοπο έλεος σου και σε ευχαριστούμε με όλη την καρδιά μας επειδή δεν σκλήρυνες την καρδιά μας ή δεν μας απέρριψες παρά τις αμαρτίες μας αλλά μας έλκυσες στο πρόσωπο σου με την απέραντη, άγια σου αγάπη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι άξιος για να επιλεγεί από τον Θεό; Ποιος είναι ο λόγος για την θετική επιλογή μας από εκείνον;
  2. Γιατί ο Θεός σκλήρυνε την καρδιά του Φαραώ; Πως προκύπτει η σκλήρυνση της καρδιάς ατόμων, φυλών και λαών;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on August 21, 2023, at 03:27 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)