Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 107 (Paul’s defense)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
E - Η Φυλάκιση του Παύλου στην Ιερουσαλήμ και την Καισάρεια (Πράξεις 21:15 - 26:32)

4. Η Υπεράσπιση του Παύλου Μπροστά στους Συμπατριώτες του (Πράξεις 22:1-29)


ΠΡΑΞΕΙΣ 22:1-8
1 «Άντρες, αδερφοί και πατέρες! Ακούστε με τι έχω να απολογηθώ ενώπιόν σας αυτή τη στιγμή». 2 Όταν άκουσαν ότι τους μιλούσε στην εβραϊκή γλώσσα, έκαναν ακόμα πιο πολλή ησυχία. Κι ο Παύλος συνέχισε: 3 «Εγώ είμαι Ιουδαίος, γεννημένος στην Ταρσό της Κιλικίας, μεγαλωμένος όμως εδώ στα Ιεροσόλυμα. Είχα δάσκαλο το Γαμαλιήλ, που με δίδαξε με ακρίβεια το νόμο των προγόνων μας. Αγωνίστηκα με ζήλο για το Θεό, όπως κάνετε όλοι εσείς σήμερα. 4 Την πίστη των χριστιανών την καταδίωξα μέχρι θανάτου, συλλαμβάνοντας και κλείνοντας στις φυλακές άντρες και γυναίκες, 5 όπως μπορεί να μαρτυρήσει κι ο αρχιερέας και όλο το μέγα συνέδριο. Απ’ αυτούς πήρα ακόμα και συστατικές επιστολές προς τους αδερφούς μας τους Ιουδαίους στη Δαμασκό, και πήγαινα για να φέρω δεμένους στην Ιερουσαλήμ τους εκεί χριστιανούς για να τιμωρηθούν. 6 »Καθώς όμως πήγαινα και πλησίαζα στη Δαμασκό, ξαφνικά κατά το μεσημέρι άστραψε γύρω μου ένα δυνατό φως από τον ουρανό. 7 Έπεσα στη γη κι άκουσα μια φωνή να μου λέει: “Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;” 8 Εγώ απάντησα: “ποιος είσαι, Κύριε;” Η φωνή μού είπε: “εγώ είμαι ο Ιησούς ο Ναζωραίος, που εσύ τον καταδιώκεις”.

Ο Παύλος αποκάλεσε τους δολοφόνους του αδέλφια και πατέρες του. Δεν τους έκρινε για το μίσος τους και τον φανατισμό τους αλλά τους αγαπούσε και συγχώρησε την αμάθεια τους. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη ο λαός του Ισραήλ δεν είναι μέλη της οικογένειας του Θεού τα οποία είναι γεννημένα από το Άγιο Πνεύμα. Ωστόσο, έδωσαν στον εαυτό τους αυτό τον τίτλο σύμφωνα με τις υποσχέσεις που αναφέρονταν στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Απόστολος των Εθνικών απευθύνθηκε στη μητρική τους γλώσσα στα πλήθη που είχαν ησυχάσει και τους απέδωσε την τιμή που τους άρμοζε χάριν των προγόνων τους. Τα ρούχα του ήταν σκισμένα, το σώμα του αιμορραγούσε και οι αλυσίδες έκαναν θόρυβο σε κάθε κίνηση του ενώ μιλούσε.

Ο Παύλος αποκάλεσε το λόγο του υπεράσπιση. Έτσι ποιο ήταν το παράπονο των Ιουδαίων εναντίον του; Ο Απόστολος δε κατέβηκε στο επίπεδο της ρηχής κατηγορίας ότι ο ίδιος βεβήλωσε τον άγιο Ναό με το να φέρει έναν Εθνικό μέσα σ’ αυτόν. Αυτή ήταν μια ανόητη ερώτηση η οποία δεν χρειάζονταν απάντηση. Ο Παύλος πήγε κατευθείαν στην ουσία του διωγμού που τον βάρυνε, γιατί εκείνοι ισχυρίζονταν ότι αυτός δίδασκε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον Ιουδαϊσμό και να δεχτούν τους απερίτμητους εθνικούς στη διαθήκη τους με τον Θεό. Απαντώντας στους ισχυρισμούς τους ο Παύλος έδειξε στους ακροατές του ότι δεν εφηύρε ο ίδιος το Ευαγγέλιο της χάρης ούτε επιθυμούσε να κηρύξει στους Εθνικούς για τον εαυτό του αλλά ο ζωντανός Κύριος εμφανίστηκε σε εκείνον προσωπικά και απαίτησε από αυτόν να δώσει μαρτυρία γι’ αυτόν αμέσως. Επομένως, η νέα θεωρία, δεν προήλθε από τον Παύλο αλλά από τον αναστημένο Κύριο. Η επέμβαση του Χριστού στη ζωή του Παύλου αποτελούσε μια αποκάλυψη του Ευαγγελίου της χάρης και του κηρύγματος στους Εθνικούς.

Στο α΄ μέρος της ομιλίας του, ο Παύλος εστίασε στην παθιασμένη Ιουδαϊκή παιδική του ηλικία: Γεννήθηκε στην Ταρσώ, την αξιέπαινη, ευυπόληπτη πόλη Ελληνικής προέλευσης, όμως αρχικά επηρεάστηκε από τον περίγυρο του στην Ιερουσαλήμ όπου και υιοθέτησε το Ιουδαϊκό πνεύμα και πολιτισμό.

Αυτό το κίνημα και η εξέλιξη του στέφθηκαν με την υποταγή του στον Γαμαλιήλ, τον διαπρεπή γιατρό του ιουδαϊκού νόμου ο οποίος αποτελούσε τον κορυφαίο όλων των νομικών εμπειρογνωμόνων για πολλά χρόνια. Ο νεαρός Σαύλος δε κράτησε μέσα του μόνο τις λεπτομέρειες του νόμου βαθιά στην καρδιά του αλλά τις τήρησε στην πράξη και με βίαιο τρόπο. Είχε αυτοπειθαρχία, ήταν αυστηρός στη τήρηση των θρησκευτικών συνηθειών των Ιουδαίων, γεμάτος ζήλο για τον Θεό και πρόθυμος να υπηρετήσει, να τιμήσει και να μεγαλύνει τον Άγιο Θεό μέσω της δικής του επιμέλειας και των αδύνατων ανθρώπινων ικανοτήτων του.

Μισούσε τους Χριστιανούς με μια θανάσιμη εχθρότητα, επειδή στηρίζονταν στη χάρη, απέρριπταν το νόμο ως το δρόμο προς τον Θεό και εναπόθεσαν την ελπίδα τους εντελώς στην αγάπη του Άγιου Θεού, η οποία εμφανιζόταν μέσα στον Χριστό και ο οποίος διακήρυττε ότι μόνο αυτός ήταν ο μόνος δρόμος προς τον Πατέρα. Ο Παύλος από το ζήλο του για τον Θεό και τον νόμο του καταδίωκε τους Χριστιανούς. Μέσα στο μίσος του που έβραζε δεν ήταν ευχαριστημένος μόνο με το να καταστρέφει άνδρες αλλά σκότωνε και γυναίκες πράγμα που για τότε ήταν ανεπίτρεπτο. Αν οι Ιουδαίοι που έρχονταν από την Ασία και εκείνοι που έκαναν παράπονα γι’ αυτόν δεν τον πίστευαν, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ρωτήσει τον αρχιερέα και όλους τους πρεσβύτερους για την αλήθεια των λόγων του.

Αυτό το σώμα είχε αναθέσει σ’ αυτόν τον ένθερμο νεαρό άνδρα να πάει στη Δαμασκό για να εξοντώσει τους πιστούς του Ιησού. Αλλά καθώς πήγαινε, ο Ιησούς της Ναζαρέτ παρουσιάστηκε σ’ αυτόν στο μέσον της γυμνής ερήμου. Ο ένδοξος, ζωντανός και παρών Ιησούς τον οποίο ο Παύλος θεωρούσε ότι ήταν διεφθαρμένος και ότι σάπισε μέσα στον τάφο μετά τη σταύρωση του, έσπασε όλα τα θεμέλια που υπήρχαν στην προνομιακή ζωή γεμάτη με τίτλους, τιμές και αλαζονεία. Στο φως του προσώπου του Χριστού, ο ευσεβής ζήλος για τον νόμο εμφανίστηκε σ’ αυτόν μάταιος και ο Σαύλος, ο διδάσκαλος, εμφανίστηκε ως εχθρός του Θεού.

Ωστόσο, ο Ύψιστος μέσα στον πλούτο του ελέους του δεν κατέστρεψε τον αδαή, σφοδρό εχθρό του αλλά τον συγχώρεσε ελεύθερα και διακήρυξε την αγάπη του στην αληθινή εκκλησία, και ότι είναι ένα με αυτή διαμέσου του Αγίου Πνεύματος. Με αυτή τη αποκάλυψη ένας νέος κόσμος και μια νέα αλήθεια ήρθαν στη ζωή του Παύλου. Χωρίς καθυστέρηση, υποτάχθηκε στον νέο του Κύριο με μιας και του ζήτησε τις εντολές του ώστε να τις εκτελέσει αμέσως. Ο Κύριος σε επισκέφτηκε με τον λόγο του; Η δόξα του δοξασμένου προσώπου του εμφανίστηκε και σε σένα μέσα από την Καινή Διαθήκη; Παραδόθηκες σε εκείνον άνευ όρων και έγινες σταθερό μέλος μέσα στην εκκλησία;

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού, σε λατρεύουμε επειδή εσύ εμφανίστηκες στον Σαύλο, τον διώκτη σου, και τον μετέτρεψες σε υπηρέτη της αγάπης σου. Άλλαξε εμάς επίσης, και άλλαξε πολλούς από τους αναζητητές του Θεού στη δική σου εικόνα ώστε να μπορούμε να ζούμε για την αγάπη σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η σημασία της εμφάνισης του Κυρίου στον Σαύλο ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του νόμου;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 06:25 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)