Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 097 (The plot to kill Paul in Corinth)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
D - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 18:23 - 21:14)

6. Το Σχέδιο για να Σκοτώσουν τον Παύλο στην Κόρινθο και τα Ονόματα των Συντρόφων του που θα Ταξίδευαν μαζί του Κατά την Επιστροφή Του στην Ιερουσαλήμ (Πράξεις 20:3β-5)


ΠΡΑΞΕΙΣ 20:3β-5
3β Κατόπιν σκόπευε να πάει με πλοίο στη Συρία. Επειδή όμως οι Ιουδαίοι σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν, αποφάσισε να επιστρέψει περνώντας από τη Μακεδονία. 4 Στο ταξίδι του τον συνόδευαν μέχρι την Ασία ο Σώπατρος, που καταγόταν από τη Βέροια, ο Αρίσταρχος και ο Σεκούνδος από τους Θεσσαλονικείς, ο Γάιος, που καταγόταν από τη Δέρβη, και ο Τιμόθεος, ο Τυχικός και ο Τρόφιμος, που κατάγονταν από την επαρχία της Ασίας. 5 Αυτοί προπορεύτηκαν και μας περίμεναν στην Τρωάδα.

Ο Παύλος διοργάνωσε εράνους σε όλες τις εκκλησίες στην Μακεδονία και την Νότια Ελλάδα, την Ασία και την Ανατολία για να βοηθήσουν την υπό διωγμό εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Μπορείς να διαβάσεις για αυτό στην Β’ Κορινθίους 8:16-24. Το ταξίδι στην Ιερουσαλήμ δεν εμφανίζεται μοναχικό αλλά με συντροφιά επιλεγμένων αδελφών. Συντροφεύθηκε ο Παύλος από έναν εκπρόσωπο από κάθε μια από τις εκκλησίες που είχαν ήδη φυτευτεί.

Καθώς τα πλοία δεν ταξίδευαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας των καταιγίδων στην Μεσόγειο, ο Παύλος σχεδίασε να ταξιδέψει με τους συνταξιδιώτες του μέσω θάλασσας την Άνοιξη ξεκινώντας από την Κόρινθο και με προορισμό την Συρία.

Ωστόσο, οι Ιουδαίοι στην Κόρινθο όντας γεμάτοι με πικρία ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον Παύλο επειδή είχε προκαλέσει σε εκείνους την απόρριψη και ντροπή μπροστά στον Ρωμαίο κυβερνήτη όταν παραπονέθηκαν εναντίον του και τελικά το παράπονο τους απορρίφθηκε. Πιθανότατα μερικοί από εκείνους που ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον Παύλο πρότειναν να το κάνουν για να του κλέψουν το μεγάλο ποσό των χρημάτων που είχε μαζέψει για τους ανθρώπους της Ιερουσαλήμ. Αλλά ο Χριστός φύλαξε τον υπηρέτη του από αυτό το μοχθηρό σχέδιο. Και όταν ο Παύλος έμαθε για αυτό, αμέσως άλλαξε τα σχέδια του και αποφάσισε να μην ταξιδέψει μέσω θάλασσας αφού οι εχθροί του θα μπορούσαν να σχεδιάσουν να τον σκοτώσουν στο μέσον της για να μην αφήσουν κανένα ίχνος του εγκλήματος τους. Έτσι διένυσε τον μακρύ κουραστικό δρόμο των εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο Παύλος μαζί με όλη την ομάδα του κάλυψαν αυτή την διαδρομή που είχε ως προορισμό την Ιερουσαλήμ.

Διαβάζουμε τουλάχιστον οκτώ ονόματα των συνταξιδιωτών του Παύλου. Η αναφορά σ’ αυτούς τους άνδρες μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της εκκλησίας στην Ελλάδα και την Ανατολία και μια ιδέα για το αποτέλεσμα του ιεραποστολικού του έργου. Αν έχεις ένα χάρτη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, κοίταξε τον ενώ διαβάζεις αυτό το μάθημα και θα δεις τις τεράστιες περιοχές στις οποίες το Ευαγγέλιο και η εκκλησία άκμασαν.

Πρώτα διαβάζουμε για την εκκλησία της Βέροιας στην οποία ένας πιστός πατέρας εμπιστεύτηκε τον γιο του, Σώπατρο, στα χέρια του Παύλου ως συνταξιδιώτη του ώστε να μεταφέρει τις συνεισφορές τους στην Ιερουσαλήμ εκ μέρους των αδελφών. Έτσι, παρά το γρήγορο ταξίδι του Παύλου από την Βέροια στην Αθήνα, η τοπική εκκλησία της Βέροιας δεν έπαψε να υπάρχει με την αποχώρηση του, αλλά μεγάλωσε, πίστεψε και εδραιώθηκε στον Χριστό.

Από την εμπορική πόλη της Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε από τον Αρίσταρχο και τον Σεκούνδο. Ο πρώτος είχε ήδη υπάρξει συνταξιδιώτης του Παύλου όταν πήγαν στην Έφεσο. Ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες τους οποίους το πλήθος άρπαξε στο στάδιο αλλά ήταν υπό την προστασία του Χριστού. Δεν εγκατάλειψε τον Παύλο παρά την δυσάρεστη εμπειρία του αλλά ολοκλήρωσε την διαδρομή με εκείνον, τον παρηγόρησε στην μακρά, πικρή του φυλάκιση και τον συνόδεψε στο ταξίδι του στην Ρώμη παρά τους τρομερούς κίνδυνους (Κολοσσαείς 4:10, επιστολή προς Φιλήμονα 24).

Από την εκκλησία των Φιλίππων, ο Λουκάς, ο ιατρός, τον συντρόφευσε ως εκπρόσωπος των πιστών αυτής της πόλης γιατί από τις Πράξεις των Αποστόλων 20:6 διαβάζουμε άλλη μια φορά τις αναφορές του στο α’ πληθυντικό πρόσωπο «εμείς». Ως εκ τούτου, ο ευαγγελιστής γιατρός ξεκίνησε το σημαντικό του μακρύ ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου μάζεψε όλες τις λεπτομέρειες για το διάσημο ευαγγέλιο του και συνάντησε τα πρόσωπα στις μαρτυρίες των οποίων βάσισε το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων.

Δεν ήταν μόνο οι εκκλησίες της Νότιας Ελλάδας και της Μακεδονίας που έστειλαν εκπροσώπους και συνεισφορές στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ αλλά και οι πιστοί από την Ανατολία και την Ασία συμμετείχαν σ’ αυτό το ταξίδι. Εκτός από τον Τιμόθεο, τον πιστό σύνδουλο του Παύλου, διαβάζουμε και το όνομα του Γάιου από την Δέρβη, το οποίο δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα σ’ αυτές τις εκκλησίες στην Μικρά Ασία και τον απόστολο δεν έληξε ποτέ, αν και πέρασαν πολλά χρόνια..

Από την Έφεσο ήρθε ο αδελφός Τυχικός, ο οποίος επίσης συνόδεψε τον Παύλο στην μακρόχρονη του φυλάκιση. Ήταν ο συγγραφέας που παρέδωσε τις επιστολές στην Έφεσο, στους Κολοσσαείς και προς τον Φιλήμονα. Αυτός ο άνδρας παρέμεινε συνταξιδιώτης του αποστόλου όλα τα χρόνια από την Ελλάδα έως την Ιερουσαλήμ. Τον ξανασυνάντησε στην Ρώμη ως υπηρέτης του και συγγραφέας του.

Διαβάζουμε, επίσης, για τον Τρόφιμο από την Έφεσο, ο οποίος έγινε ο λόγος για την φυλάκιση του απόστολου Παύλου, επειδή οι Ιουδαίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Παύλος είχε οδηγήσει αυτόν τον απερίτμητο Εθνικό νεαρό άνδρα μέσα στον ναό.

Η επιστροφή του Παύλου στην Ιερουσαλήμ ήταν όπως η θριαμβευτική πορεία του Χριστού γιατί ο απόστολος συνοδεύτηκε από το κέρδος της πλούσιας αγάπης του Θεού και από πιστούς άνδρες που ήταν εκπρόσωποι των Εθνικών. Δεν επισκέφτηκαν την Πρώτη Εκκλησία με πολλά λόγια χωρίς αντίκρισμα αλλά μάζεψαν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων και σκόπευαν να το εναποθέσουν στο ναό του Αγίου Πνεύματος που είναι η κοινωνία των αγίων.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε ευχαριστούμε επειδή διάλεξες από κάθε χώρα ανθρώπους για να σε ακολουθήσουν στον δρόμο σου όπως ο Αμνός του Θεού και να προσφέρουν το σώμα τους και τον εαυτό τους ως θυσία αποδεκτή στον Θεό. Σου ζητούμε να μας δεχτείς μαζί με τα παιδιά μας, τους φίλους και τους συγγενείς μας και να μας αφιερώσεις σε μια παντοτινή κοινή υπηρεσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η σημασία του μεγάλου αριθμού συνταξιδιωτών που είχε ο Παύλος;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 05:38 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)