Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 096 (Riot of the Silversmiths in Ephesus; Paul´s Last Journey to Macedonia and Greece)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
D - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 18:23 - 21:14)

4. Η Εξέγερση των Αργυροχόων στην Έφεσο (Πράξεις 19:23-41)


ΠΡΑΞΕΙΣ 19:35-41
35 Όταν τελικά κατόρθωσε ο γραμματέας της πόλης να ηρεμήσει τον όχλο, τούς είπε: «Άντρες της Εφέσου! Υπάρχει άραγε άνθρωπος που να μην ξέρει ότι η πόλη της Εφέσου κατέχει το ναό της μεγάλης θεάς Άρτεμης και το άγαλμά της, που το έριξε ο Δίας από τον ουρανό; 36 Αφού, λοιπόν, αυτά είναι αναντίρρητα, πρέπει να είστε ήρεμοι και να μην κάνετε απερισκεψίες. 37 Σας τα λέω αυτά, γιατί εσείς φέρατε εδώ τους ανθρώπους αυτούς, που ούτε το ναό έκλεψαν ούτε τη θεά σας πρόσβαλαν. 38 Αν, λοιπόν, ο Δημήτριος και οι τεχνίτες του έχουν καμιά κατηγορία για κάποιον, συνεδριάζουν δικαστήρια και υπάρχουν αρχές. Εκεί μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους όσοι έχουν λόγους εναντίον κάποιου. 39 Αν όμως έχετε άλλα ζητήματα, αυτά θα λυθούν στην τακτική συνέλευση του δήμου σύμφωνα με το νόμο. 40 Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για στάση μ’ αυτά που έγιναν σήμερα, αφού δεν υπάρχει αιτία την οποία θα μπορέσουμε να προβάλουμε ως δικαιολογία γι’ αυτήν την αναταραχή». 41 Αφού είπε αυτά τα λόγια, διέλυσε τη συγκέντρωση.

Ένας σοφός άνδρας κάθισε μέσα στο στάδιο ανάμεσα στο εξοργισμένο πλήθος. Ήταν ήρεμος και καταλάβαινε τον λαό του. Τον αποκαλούσαν γραμματέα της πόλης. Δεν προσπάθησε να μιλήσει σ’ αυτούς που φώναζαν αλλά τους άφησε να ουρλιάζουν για δύο ώρες. Έκρινε σκόπιμο να τους επιπλήξει όταν είχαν κουραστεί. Και όταν είδε ότι η πλειοψηφία είχε κουραστεί με εκείνον τον καυτό καιρό, σηκώθηκε και άρχισε να μιλάει και τότε ο όχλος σώπασε εντελώς. Ο γραμματέας της πόλης πρώτα έδωσε έμφαση στην φήμη των Εφεσίων. Έδωσε μαρτυρία ότι το μαύρο ξύλινο είδωλο της θεάς Άρτεμης έπεσε από τον ουρανό και δεν υπήρχε καθόλου λόγος για διαφωνίες γιατί ο κόσμος το ήξερε αυτό το πράγμα και κανείς δε μπορούσε να αρνηθεί αυτό το πιστεύω. Η ηρεμία, επομένως, ήταν απαραίτητη ώστε να μην συμβεί τίποτα απερίσκεπτο. Επίσης, έδειξε την ετοιμότητα του να κανονίσει όλες τις λεπτομέρειες.

Μετά τους τόνισε ότι οι σύντροφοι του Παύλου και ο νεαρός Αλέξανδρος δεν είχαν κλέψει τίποτα ή πει κακά πράγματα για τους ναούς σύμφωνα με την έρευνα που έκανε για αυτούς κατά τη διάρκεια της οχλαγωγίας τους για δύο ώρες. Έτσι, οι τρεις άνδρες ήταν αθώοι και το πλήθος είχε το φταίξιμο γιατί τους άρπαξε λανθασμένα.

Ο Δημήτριος, ο αρχηγός των αργυροχόων δεν έφερε κανένα επίσημο παράπονο (είναι πιο πιθανό ότι δεν είχε έρθει ακόμη στην συγκέντρωση από το φόβο μήπως κατηγορηθεί για επανάσταση), έτσι η υπόθεση θα έπαιρνε τη νομική οδό εφόσον οι αρχές είχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ενάντια σε οποιονδήποτε.

Ο γραμματέας συνέχιζε όλο και περισσότερο να ηρεμεί το πλήθος. Δεν τους απέτρεψε από το να εκθέσουν τη δημόσια γνώμη τους και να πάρουν μια ομόφωνη απόφαση αλλά τους ζήτησε να πουν τα αιτήματα τους σε μια επίσημη συνάντηση με την παρουσία όλων των ανθρώπων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν. Αυτές οι ενδείξεις από τον Λουκά μας δίνουν μια βαθιά επίγνωση της οργάνωσης των πόλεων στην Ελληνική κουλτούρα κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κατοχής.

Στο τέλος, ο γραμματέας προειδοποίησε τα πλήθη που άκουγαν το λόγο του και τους υπέδειξε τον κίνδυνο του θυμού των Ρωμαίων που αφαιρούσαν προνόμια από κάθε πόλη που δεν το άξιζε και έδιναν νέα προνόμια σε κάθε οργανωμένη ομάδα. Κανείς από τους Εφεσίους δεν ήθελε να γίνει λόγος για να χάσουν την καλή Ρωμαϊκή αντιμετώπιση αλλά αντίθετα όλοι κυνηγούσαν συν τοις άλλοις αυτόν τον σκοπό. Τα κεφάλια των τρελών ανθρώπων ηρέμησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σοφού γραμματέα και όλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.


5. Το Τελευταίο Ταξίδι στην Μακεδονία και την Νότια Ελλάδα (Πράξεις 20:1-3a)


ΠΡΑΞΕΙΣ 20:1-3α
1 Όταν τελείωσαν οι ταραχές, ο Παύλος προσκάλεσε τους χριστιανούς, τους αποχαιρέτησε και αναχώρησε, για να πάει στη Μακεδονία. 2 Αφού περιόδευσε τα μέρη εκείνα και τους ενίσχυσε με πολλούς λόγους, ήρθε στη νότια Ελλάδα. 3 Εκεί έκανε τρεις μήνες. Κατόπιν σκόπευε να πάει με πλοίο στη Συρία.

Ο Παύλος αναγνώρισε στις ταραχές των Εφεσίων ότι η εκκλησία που εξαπλωνόταν δεν ήταν εξασφαλισμένη από κινδύνους και διωγμό αλλά αντιθέτως όσο αύξανε η ευλογία, τόσο αυξάνονταν και οι επιθέσεις του διαβόλου. Οι πιστοί σε μεγάλες εκκλησίες έπρεπε να προσεύχονται άγρυπνοι: «Και μη μας φέρεις εις πειρασμό αλλά ελευθέρωσε μας από τον πονηρό.» Ο Παύλος και οι πιστοί σύντροφοι του προσεύχονταν κατά τη διάρκεια της φασαρίας και ο Κύριος ηρέμησε την καταιγίδα και έσωσε εκείνους που ήταν σε δύσκολη θέση, όπως ακριβώς είχε επιτιμήσει την καταιγίδα στη θάλασσα της Τιβεριάδας και έγινε μεγάλη ηρεμία.

Μετά την έκρηξη του μίσους στην Έφεσο, έγινε ξεκάθαρο στους πιστούς ότι ο Παύλος δεν μπορούσε να παραμείνει στην πόλη ή και σε όλη την περιοχή επειδή το εκδικητικό αίσθημα έβραζε στις καρδιές των όχλων ώστε ο Απόστολος δε μπορούσε πια να περπατάει μόνος του στους δρόμους και στα σοκάκια. Ωστόσο, ο πατρικός Παύλος δεν τράπηκε σε φυγή φοβούμενος τον κίνδυνο που παραφυλούσε από πάνω του μέσα στην πόλη, αλλά κάλεσε τους μαθητές που είχε επιλέξει ο Χριστός, για μια οργανωμένη συνάντηση η οποία δεν είχε καμία σχέση με το σάλο που έγινε στο στάδιο. Ο Παύλος παρηγόρησε εκείνους που θρηνούσαν, μέσω της παρουσίας του Χριστού που βάζει το Άγιο Πνεύμα του σε όλους τους πιστούς του ακόλουθους.

Έτσι, ο απόστολος των Εθνικών αποχαιρέτησε τους ανθρώπους της εκκλησίας της Εφέσου με λύπη και ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι περνώντας μέσα από τις περιοχές των Φιλίππων, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Ο Ίδιος εξήγησε τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στην δεύτερη επιστολή του στους Κορίνθιους (7:5): «5 Όταν ήρθαμε στη Μακεδονία, πουθενά δε βρήκαμε ησυχία. Αντίθετα, από παντού μας περίμεναν δυσκολίες, πόλεμοι απ’ έξω, ανησυχίες από μέσα. 6 Ο Θεός όμως, που παρηγορεί τους ταπεινούς, παρηγόρησε κι εμάς με την παρουσία του Τίτου.» Ο Παύλος δε ταξίδεψε για να περάσει το καλοκαίρι χαλαρά σε παραθαλάσσιο θέρετρο αλλά μπήκε στον αγώνα, τον πόλεμο και τις μεγάλες δυσκολίες ενάντια στον φανατισμό, το μίσος και τους πειρασμούς. Ο Παύλος ήταν γεμάτος με τον λόγο του Θεού και κήρυττε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος όχι μόνο για χάρη του κηρύγματος αλλά επίσης για χάρη της εποικοδόμησης κα της οδηγίας προς ενίσχυση των εκκλησιών. Ο Παύλος ήταν ένας πιστός ποιμένας που έψαχνε εκείνους που ξεστράτιζαν, έδενε τις πληγές τους και τιμωρούσε τους ισχυρογνώμονες.

Όταν ο Παύλος έφθασε στην πόλη της Κορίνθου, γύρω στο 56 μ.Χ., υπηρέτησε την εκκλησία, η οποία μπήκε σε πειρασμούς που είχαν να κάνουν με τη φιλοσοφία και τους ζηλωτές, για τρεις μήνες. Ωστόσο, εκτός από όλες αυτές τις προσπάθειες, βρήκε αρκετό χρόνο για να συνθέσει τις μεγαλύτερες σε μήκος επιστολές στην εκκλησία στη Ρώμη την οποία ο ίδιος δεν ίδρυσε. Σε αυτή την επιστολή στους Ρωμαίους ο απόστολος έδωσε έμφαση στη διδαχή του με ένα οργανωμένο και λογικό τρόπο, με βάθος και υπερβολική δύναμη, ενώ οι φιλόσοφοι στην Αθήνα τον είχαν ήδη αναζητήσει και δε είχε ανταποκριθεί σ’ αυτούς γιατί δεν ήταν τόσο πνευματικά ώριμοι για να καταλάβουν αυτές τις βασικές Χριστιανικές έννοιες. Αυτό το κήρυγμα με την μορφή επιστολής στους Ρωμαίους είναι ακόμη και σήμερα η καλύτερη παρουσίαση των αρχών του Χριστιανισμού με ένα οργανωμένο σύντομο τρόπο. Ακόμη και σήμερα το Άγιο Πνεύμα κηρύττει τα λόγια του Παύλου σ’ αυτό τον κόσμο.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε ευχαριστούμε επειδή είσαι ο Θριαμβευτής Κύριος των Πάντων. Προστατεύεις τους αγαπημένους σου στις καταιγίδες, τις δυσκολίες, τις επιθέσεις και τους πειρασμούς. Δώσε μας πιστούς ποιμένες στις εκκλησίες μας και θαρραλέους ανθρώπους της προσευχής ώστε να μπορούμε να σε τιμούμε όλοι μαζί με διαρκή πίστη, υπερβολική αγάπη και ζωντανή ελπίδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί και πώς έφυγε ο Παύλος από την πόλη της Εφέσου;

ΚΟΥΙΖ - 6

Αγαπητέ αναγνώστη,
έχοντας διαβάσει τα σχόλια μας στις Πράξεις των Αποστόλων σ’ αυτό το τεύχος, τώρα μπορείς να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις. Αν απαντήσεις το 90% των ερωτήσεων που παρατίθενται παρακάτω, θα σου στείλουμε τα επόμενα μέρη αυτής της σειράς για την εποικοδόμηση σου. Σε παρακαλούμε μην ξεχάσεις να γράψεις ολόκληρο το όνομα σου και την διεύθυνση σου πάνω στο φύλλο απαντήσεων.

  1. Με ποιο τρόπο είναι ο Ιησούς Χριστός ο Βασιλιάς των βασιλιάδων και ο Κύριος των Κυρίων;
  2. Ποια ήταν η συνήθεια του Παύλου στο κήρυγμα του όταν έμπαινε σε μια πόλη;
  3. Γιατί ο Παύλος ήταν πολύ αναστατωμένος από τους πολλούς θεούς στην Αθήνα;
  4. Ποιες ήταν οι τρεις έννοιες του πρώτου μέρους του κηρύγματος του Παύλου μπροστά στους φιλόσοφους της Αθήνας;
  5. Ποιος είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την κρίση του Θεού την Έσχατη Μέρα;
  6. Ποια ήταν η ιδιαίτερη υπόσχεση του Χριστού που έλαβε ο Παύλος στην Κόρινθο;
  7. Ποιες ήταν οι τέσσερις πόλεις που ο Παύλος επισκέφτηκε στο τέλος του δεύτερου ιεραποστολικού του ταξιδιού;
  8. Ποια ήταν τα τέσσερα θαύματα που προέκυψαν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Απολλώ και το εργαζόμενο σκληρά ζευγάρι;
  9. Πώς έλαβαν το Άγιο Πνεύμα οι άνθρωποι στην Έφεσο; Πώς μπορείς εσύ να λάβεις αυτό το ευλογημένο Πνεύμα;
  10. Πώς εμφανίστηκε η βασιλεία του Θεού στην Έφεσο;
  11. Γιατί το όνομα και ο λόγος του Ιησού μεγαλύνθηκαν τόσο πολύ στην Έφεσο;
  12. Γιατί έπρεπε ο Παύλος να πάει στη Ρώμη;
  13. Γιατί ο Δημήτριος θύμωσε με τον Παύλο;
  14. Γιατί και πώς έφυγε ο Παύλος από την πόλη της Εφέσου;

Σε ενθαρρύνουμε να τελειώσεις μαζί μας την μελέτη των Πράξεων των Αποστόλων ώστε να μπορείς να λάβεις ένα αιώνιο θησαυρό. Περιμένουμε τις απαντήσεις σου και προσευχόμαστε για σένα. Η διεύθυνση μας είναι:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 06, 2023, at 07:52 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)