Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 075 (Apostolic Council at Jerusalem)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)

B - ΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Πράξεις 15:1-35)


ΠΡΆΞΕΙΣ 15:22-29
22 Τότε αποφάσισαν οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι μαζί με όλη την εκκλησία να εκλέξουν από ανάμεσά τους μερικούς που να τους στείλουν στην Αντιόχεια μαζί με τον Παύλο και το Βαρνάβα. Έτσι, εξέλεξαν τον Ιούδα, που λεγόταν και Βαρσαββάς, και το Σίλα, ανθρώπους με εξέχουσα θέση ανάμεσα στους χριστιανούς, 23 και τους έδωσαν να μεταφέρουν την ακόλουθη επιστολή: «Οι απόστολοι, οι πρεσβύτεροι και οι αδελφοί, χαιρετούν τους αδελφούς που προέρχονται από τους εθνικούς στην Αντιόχεια, στη Συρία και στην Κιλικία. 24 Επειδή ακούσαμε ότι μερικοί από μας ήρθαν και σας τάραξαν με τα λόγια τους και κλόνισαν τις ψυχές σας, χωρίς να τους έχουμε δώσει εντολή εμείς, 25 αποφασίσαμε ομόφωνα να εκλέξουμε μερικούς άντρες και να τους στείλουμε σ’ εσάς, μαζί με τους αγαπητούς μας Βαρνάβα και Παύλο, 26 που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο έργο του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού. 27 Στείλαμε, λοιπόν, τον Ιούδα και το Σίλα, οι οποίοι θα σας πουν και προφορικά τα ίδια πράγματα. 28 Δηλαδή: αποφασίστηκε ως σωστό από το Άγιο Πνεύμα και από μας να μη σας επιβάλουμε κανένα πρόσθετο βάρος, εκτός από αυτά τα αναγκαία: 29 να απέχετε από τα ειδωλόθυτα, το αίμα, το κρέας από πνιγμένα ζώα και την πορνεία. Αν φυλάγεστε από αυτά, θα κάνετε το σωστό. Υγιαίνετε».

Είναι σύνηθες να εκδίδεται μια σύντομη περίληψη των εργασιών της συνεδρίασης και να υπογράφεται από τα μέλη στο τέλος κάθε συνάντησης. Έτσι, ποιο ήταν το περιεχόμενο του πρώτου λεπτού στην Χριστιανική εκκλησία;

Η περίληψη ανέφερε το σώμα αυτών που απέστειλαν τον Ιούδα και τον Σίλα, που δεν ήταν μόνο οι απόστολοι αλλά και οι πρεσβύτεροι. Εκείνοι δεν ήταν η μόνη υπεύθυνη ομάδα αλλά ολόκληρη η εκκλησία ήταν υπεύθυνη εφόσον αποτελεί το σώμα του Χριστού, το οποίο είναι μια αδιαίρετη ένωση. Όποια απόφαση, η οποία δεν εγκρίνονταν από όλους αυτούς, θα προκαλούσε συνεχή ενόχληση, φασαρία και προβλήματα.

Ανέφερε επίσης τους παραλήπτες της αναφοράς, και εκείνοι δεν ήταν μόνο τα μέλη της εκκλησίας στο μεγάλο κέντρο της Αντιόχειας αλλά επίσης τα μέλη των μικρών εκκλησιών παρακείμενων στην Αντιόχεια και γύρω της, και όλες οι εκκλησίες της Συρίας, η επαρχία του Ισκανταρούν και τα Άδανα. Τα μέλη της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ αποκάλεσαν τα παιδιά αυτών των εκκλησιών αδέλφια. Αυτός ο τίτλος δείχνει ισότητα στα δικαιώματα και συναναστροφή στο βασίλειο του ουράνιου Πατέρα τους. Με αυτή τη λέξη η διαφορά αφαιρέθηκε και το πρόβλημα εξαφανίστηκε επειδή οι πιστοί της Ιουδαϊκής προέλευσης θεωρούσαν τους πιστούς από τους Εθνικούς αληθινά αδέλφια.

Η ουσία του γράμματος ήταν η ειρήνη που χτίζεται πάνω στη χαρά που ρέει από την σωτηρία του Χριστού. Αυτές οι τρεις έννοιες περιέχονται στην Ελληνική λέξη με την οποία τα αδέλφια στην Ιερουσαλήμ χαιρέτισαν τα αδέλφια τους εν Χριστώ από μακριά. Το θέμα του κηρύγματος μας είναι η ειρήνη με χαρά και όχι ο νόμος, η μετάνοια και η επίπληξη. Είμαστε οι υπηρέτες της χαράς σας, φέρνοντας σε σας την πληρότητα της σωτηρίας εν Χριστώ.

Φάνηκε από την αναφορά ότι οι κήρυκες του νόμου που πήγαν στην εκκλησία της Αντιόχειας δεν στάλθηκαν από τα Ιεροσόλυμα και δεν είχαν λάβει εντολή πάνω σ’ αυτό το θέμα αλλά πήγαν ως εκπρόσωποι του εαυτού τους για να διαδώσουν τις προσωπικές τους απόψεις. Η εκκλησία λυπήθηκε επειδή αυτοί οι αδελφοί είχαν εμπλακεί και προκαλέσει προβλήματα. Δεν διαβάζουμε στα πρακτικά κάτι σχετικό καθώς ο Παύλος έγραψε μετά για αυτούς ότι ήταν ψεύτικοι αδελφοί, (Γαλάτας 2:4) αλλά διαβάζουμε μόνο ότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση από τους αποστόλους για ένα τέτοιο κήρυγμα στην Ιερουσαλήμ, ούτε το πρώτο συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ συμφώνησε ή είπε ότι θα λάμβαναν υπόψη το διαφοροποιημένο τους έργο.

Το θαύμα των θαυμάτων είναι ότι η σύνοδος δεν συνέθεσε ένα δογματικό γράμμα ή αναλυτικές οδηγίες αλλά συμφώνησε ομόφωνα στο να διαλέξει δύο συνετούς άνδρες και να τους στείλει για να ερμηνεύσουν τη συμβουλευτική άποψη τους επειδή τα γραπτά λόγια δεν ήταν επαρκή αλλά αυτοί χρειάζονταν να υποστηριχθούν από το λόγο του Θεού ενσαρκωμένο στους υπηρέτες του. Έτσι η σύνοδος στην Ιερουσαλήμ έστειλε μαζί με τις νέες εντολές την ερμηνεία τους όχι μέσω μακροσκελών σχολιασμών αλλά μέσω των αδελφών που είχαν πληρωθεί με το Άγιο Πνεύμα.

Αυτοί οι δύο προφήτες της Καινής Διαθήκης δεν πήγαν μόνοι τους αλλά ξεκίνησαν με τον Βαρνάβα και τον Παύλο οι οποίοι είχαν δεχτεί την τιμή από την εκκλησία της Ιερουσαλήμ, η οποία τους απάλλαξε από κάθε ευθύνη, περιγράφοντας τους ως αγαπητούς. Άξιζαν αυτόν τον τίτλο γιατί η αγάπη του Θεού είχε ξεχυθεί στις καρδιές τους μέσω του Αγίου Πνεύματος που δόθηκε σ’ αυτούς. Αγάπη, χαρά, ειρήνη και σωτηρία είναι τα θεμέλια, οι δυνάμεις και οι ηθικές αρχές που βρίσκεις στους ανθρώπους του Θεού και στις εκκλησίες. Μέσα από αυτές τις αρετές ωρίμασε η αξιοσημείωτη μαρτυρία των δύο αποστόλων: ότι είχαν ριψοκινδυνέψει τη ζωή τους για τον Χριστό, για το όνομα του και για την εκκλησία του. Εδώ διαβάζουμε την ίδια λέξη την οποία ο Χριστός είπε για τον εαυτό του: «Δεν ήρθα για να υπηρετηθώ αλλά για να υπηρετήσω και να προσφέρω τη ζωή μου ως λύτρο αντί πολλών.» Αυτός είναι ο βασικός καρπός της αγάπης του Θεού. Μας παροτρύνει να θυσιαστούμε για τον χαμένο, όπως ο Χριστός έδωσε τη ζωή του ως λύτρο για τους εγκληματίες αμαρτωλούς. Αυτή είναι η βαθύτατη έννοια του Χριστιανισμού. Στη συνέχεια διαβάζουμε μια δήλωση που πρόκειται να ξεπεράσει κάθε ερμηνεία γιατί τα μέλη της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ έγραψαν ότι το Άγιο Πνεύμα και οι ίδιοι είχαν πάρει αυτήν την απόφαση από κοινού. Το Άγιο Πνεύμα τους αποκάλυψε ότι η Χριστιανική εκκλησία η οποία είναι ελεύθερη από τον νόμο είναι απόλυτα σύμφωνη με το θέλημα του Θεού, και ότι τα μέλη της εκκλησίας συμφωνούν με την ευχαρίστηση που δείχνει ο Θεός για αυτή την νέα εξέλιξη. Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος αυτοί που πήραν την απόφαση θεωρούσαν τον εαυτό τους ότι βρίσκεται στον ίδιο βαθμό ευθύνης με το Άγιο Πνεύμα, και ανέλαβαν πρόθυμα την ευθύνη για αυτήν την απόφαση. Το πνεύμα της εξάρτησης δεν τους κυρίεψε αλλά ήταν υπηρέτες του Κυρίου και διαχειριστές των μυστηρίων του Θεού (Α’ Κορινθίους 4:1).

Μετά από αυτό, έγραψαν στα μέλη της εκκλησίας στην Αντιόχεια να απέχουν από τον συνδυασμό των θρησκειών, ο οποίος γίνονταν πράξη όταν πρόσφεραν στα είδωλα, και να αποφύγουν κάθε μορφή ακαθαρσίας. Επίσης, να απέχουν από το να τρώνε ζώα πνιγμένα και να πίνουν αίμα ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συνυπάρχουν μέσα στην εκκλησία με τους Χριστιανούς Ιουδαϊκής καταγωγής. Αυτή η εντολή δεν έχει σχέση με το αν είχαν λάβει τη σωτηρία αλλά με το αν θα εξακολουθούσαν να ανήκουν στην κοινωνία των αγίων.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιες ήταν οι βασικές έννοιες στην απόφαση που έλαβε η αποστολική σύνοδος στην Ιερουσαλήμ;

ΠΡΆΞΕΙΣ 15:30-35
30 Οι απεσταλμένοι έφυγαν και ήρθαν στην Αντιόχεια. Εκεί συγκέντρωσαν τους πιστούς και τους παρέδωσαν την επιστολή. 31 Οι πιστοί τη διάβασαν και χάρηκαν με την παρήγορη αυτή απόφαση. 32 Ο Ιούδας και ο Σίλας, που ήταν κι αυτοί προφήτες, συμβούλεψαν με πολλούς λόγους τους αδελφούς και τους ενίσχυσαν. 33 Έμειναν ακόμη λίγο χρόνο εκεί, και ύστερα οι αδελφοί τούς κατευόδωσαν για να επιστρέψουν στους αποστόλους. 34 Στο Σίλα όμως φάνηκε καλό να παραμείνει ακόμη. 35 Ο Παύλος και ο Βαρνάβας έμεναν στην Αντιόχεια, διδάσκοντας και κηρύττοντας μαζί με πολλούς άλλους το λόγο του Κυρίου.

Το αποτέλεσμα του ταξιδιού του Βαρνάβα και του Παύλου στην Ιερουσαλήμ ήταν ότι το συμβούλιο εκεί αποφάσισε να στείλει δύο αδελφούς στην Αντιόχεια με ένα γράμμα για να διαβαστεί εκεί από αυτούς. Ο Ιούδας και ο Σίλας ήταν προφήτες που δίδαξαν στους ακροατές τους με απευθείας έμπνευση από το Άγιο Πνεύμα το οποίο είχε εδραιώσει την πλήρη αρμονία μεταξύ των Ιουδαίων Χριστιανών και των Εθνικών Χριστιανών.

Χαρά και ειρήνη συνέχισαν να υπάρχουν στην εκκλησία της Αντιόχειας και η σκέψη τους επέστρεψε στο άγιο τους καθήκον το οποίο είναι το κήρυγμα στον κόσμο. Ο Διάβολος πάντα προσπαθεί να ταράξει τις εκκλησίες μέσω των διαιρέσεων στη διδαχή. Αυτός επίσης προσπαθεί να τραβήξει τους πιστούς από τον στόχο του κηρύγματος σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπου οι δύο πλευρές υποτάσσονται στο κάλεσμα του Αγίου Πνεύματος, σύντομα γίνονται ένα και κατευθύνονται προς την βασική θεία κατεύθυνση που είναι το κήρυγμα στα έθνη, η σωτηρία των χαμένων και η πλήρωση με το Άγιο Πνεύμα σε εκείνους που το εκζητούν.

Η ερώτηση σε κάθε εκκλησία είναι: Λογομαχείτε ή κηρύττετε μαζί; Λύστε τα προβλήματα σας γρήγορα, γιατί δεν έχετε κληθεί να είστε σε διαφωνία αλλά ο Κύριος σας κάλεσε να διαδώσετε το ευαγγέλιο της σωτηρίας στο περιβάλλον σας. Θέλετε να διακόψετε την πρόοδο της θριαμβευτικής πορείας του Χριστού εξαιτίας της ισχυρογνωμοσύνης σας και της υπερηφάνειας σας;

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστού, συγχώρεσε μας για κάθε καθυστέρηση στο να κηρύξουμε. Συγχώρεσε μας για την ανεπαρκή σοφία μας στο να λύνουμε τα προβλήματα μέσα στην εκκλησία. Συγχώρεσε την υπερηφάνεια και την ισχυρογνωμοσύνη μας ώστε να μην εκζητούμε τη δική μας αξιοπρέπεια αλλά όλοι μαζί να διαδίδουμε τη βασιλεία σου, να δοξάζουμε το όνομα σου και να επικαλούμαστε τον θρίαμβο σου ώστε πολλοί να μπορούν να σωθούν στο περιβάλλον μας.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 23, 2023, at 04:29 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)