Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 046 (Christ’s Appearance to Saul)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ Ι - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - Υπό την Υποστήριξη του Πέτρου, Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1 - 12)
B - Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ (Πράξεις 8 - 12)

4. Η εμφάνιση του Χριστού στον Σαύλο κοντά στη Δαμασκό (Πράξεις 9:1-5)


ΠΡΆΞΕΙΣ 9:1-5
1 Στο μεταξύ ο Σαύλος συνέχιζε να έχει απειλητικές και φονικές διαθέσεις για τους μαθητές του Κυρίου· πήγε μάλιστα στον αρχιερέα 2 και του ζήτησε συστατικές επιστολές για τις συναγωγές στη Δαμασκό. Ήθελε να φέρει δεμένους στην Ιερουσαλήμ όποιους θα ’βρισκε εκεί να ακολουθούν την οδό του Κυρίου, άντρες και γυναίκες. 3 Καθώς πήγαινε και πλησίαζε στην Δαμασκό, ξαφνικά τον φώτισε μια αστραπή από τον ουρανό. 4 Αυτός έπεσε στη γη κι άκουσε μια φωνή να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;» 5 «Ποιος είσαι, Κύριε;» ρώτησε. Κι ο Κύριος του απάντησε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς, που εσύ τον καταδιώκεις. Είναι σκληρό σε σένα να κλωτσάς σε καρφιά.»

Ο Σαύλος είχε μελετήσει το Νόμο στην Ιερουσαλήμ στα πόδια του Γαμαλιήλ, του σοφού λόγιου. Πίστευε ότι ο Θεός είναι ένας και ήταν υπερβολικά ενθουσιώδης για την πίστη του και γεμάτος ζήλο στην διαμάχη του για τη μοναδικότητα του Θεού και για την επιτέλεση του νόμου στο έθνος του. Όποιον έφευγε από την πίστη των πατέρων ή αρνούνταν να υποταχθεί σε αυτήν ο Σαύλος τον δέσμευε με τη βία έως ότου να το κάνει, ή τον σκότωνε με κακία. Ο νεαρός Σαύλος ήταν εξοργισμένος με τα κηρύγματα του Στέφανου κατά την υπεράσπισή του και με την διακήρυξή του για το ότι είδε τον Χριστό. Έτσι, βασάνιζε τους πιστούς αυτού του δόγματος ώστε να αποκηρύξουν την πίστη τους και να βλασφημήσουν το Χριστό. Το ανώτατο συμβούλιο ήταν ευχαριστημένο με τον ενεργό και τολμηρό Σαύλο και του παρείχαν με την απαιτούμενη δύναμη και τα έγγραφα όταν έκανε αίτηση για να τον προσλάβουν να πάει στη Δαμασκό, την εκτενή όαση στη μέση της ερήμου, ώστε να συμμορφώσει την Ιουδαϊκή κοινότητα εκεί, να εξολοθρεύσει τις αιρέσεις του Ιησού και να ενδυναμώσει την πίστη των πατέρων.

Ο περήφανος Σαύλος καβάλησε το άλογό του προς τη Συριακή πρωτεύουσα μέσω της ερήμου για να καταστρέψει αυτούς που είχαν το Πνεύμα του Χριστού, που προσεύχονταν για τους εχθρούς τους, τους αγαπούσαν και γνώριζαν τις προθέσεις τους. Η νέα πίστη έφτασε τη Δαμασκό με πλανόδιους πωλητές, πρόσφυγες και ταξιδιώτες και όχι μέσω των αποστόλων και των διακόνων.

Καθώς ο Σαύλος είδε τους πύργους της πόλης και τους θόλους από μακριά, ετοιμάστηκε να μπει στην πόλη γεμάτος υπεροψία. Τότε, ξαφνικά η δόξα του Κυρίου έλαμψε γύρω από αυτόν τον ένθερμο άνδρα που πίστευε ότι υπηρετούσε τον Θεό και στην πραγματικότητα ήταν ένας υπηρέτης του Σατανά και ο Σαύλος έπεσε από το άλογό του στο έδαφος. Δεν διαβάζουμε πουθενά αλλού ο Σαύλος να ξανακαβάλησε άλογο στη ζωή του. Συνήθιζε να περπατάει αποκαρδιωμένα και ταπεινά. Ο νεαρός άνδρας άκουσε μια φωνή που του διαπέρασε την καρδιά και πάγωσε το μυαλό του: «Σαύλο, Σαύλο, γιατί με καταδιώκεις;». Ο ομιλητής ήξερε το όνομά του, τον χαρακτήρα του, το παρελθόν του και τα σχέδιά του. Ο Θεός τον είχε ξεσκεπάσει και είχε αποκαλύψει όλη τη ζωή και τα αδικήματά του. Ξεγυμνώθηκε μπροστά στον αιώνιο Κριτή.

Ο Σαύλος έτρεμε όταν άκουσε τη φωνή να του λέει: «με καταδιώκεις». Ο Ιησούς δεν είπε: «καταδιώκεις την εκκλησία», αλλά «Με καταδιώκεις προσωπικά», διότι ο Ιησούς και η εκκλησία του έχουν μια τέλεια ένωση. Ο Κύριος είναι η κεφαλή και εμείς είμαστε τα μέλη του πνευματικού του σώματος. Ό,τι συμβαίνει στους ακολούθους του, συμβαίνει και σε εκείνον προσωπικά. Ο Κύριος υποφέρει μαζί με την εκκλησία του για κάθε αδικία εναντίον της. Σε αυτή τη μικρή δήλωση ο Ιησούς διακήρυξε το μυστήριο της εκκλησίας του και το σκοπό των σχεδίων του. Είναι θεϊκά συνδεδεμένος με τους ακολούθους του μέσω του Αγίου Πνεύματος με αγάπη.

Ο Ιησούς δεν είπε σε αυτόν, που ήταν συντετριμμένος: «Με καταδιώκεις», αλλά «Γιατί με καταδιώκεις;». Καθώς γίνεται επίπονο και δύσκολο για το Θεό όταν οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια της Αγίας Τριάδας. Δεν υπάρχει λόγος ή δίκιο σε κάθε άνθρωπο να αρνηθεί να υποταχθεί στον Ιησού. Το αρχικό λάθος είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποδέχονται την εξαίρετη αγάπη του Δημιουργού που φανερώνεται μέσω του Χριστού. Αυτή είναι η ύψιστη αμαρτία: να μην πιστεύει κανείς στη συγχώρεση των αμαρτιών του δια μέσω του σταυρωμένου. Αυτό είναι εναντίον της σκέψης του Θεού που καταδικάζει κάθε πεισματάρη άνθρωπο λέγοντας: «Γιατί με καταδιώκεις και αντιτίθεσαι στην αγάπη της Αγίας Τριάδας;».

Ο Σαύλος ένιωσε με κάποιο τρόπο ότι ο Κύριος της δόξας δε θα τον κατέστρεφε με μιας, παρόλο που ήταν ο εχθρός του και ότι ο Ζωντανός της δόξας δε θα τον στραγγάλιζε, παρόλο που ο ίδιος είχε σκοτώσει τους ακολούθους του. Ένιωσε μέσα του ότι ο Κύριος που του μιλούσε ήταν αγάπη και όχι εκδίκηση και πως η ουσία του ήταν χάρη και όχι κρίση. Ο Σαύλος δεν είχε κάποια καλή πράξη να παρουσιάσει για να ευχαριστήσει το Θεό, παρά μόνο φόνους και διώξεις αγίων. Κι όμως ο Σαύλος έλαβε τη θεία χάρη δωρεάν, χωρίς προσόντα παρόλο που ήταν προκριμένος για θάνατο και κόλαση. Ο ανήσυχος Σαύλος μουρμούρισε: «Ποιος είσαι, Κύριε;». Στο ελληνικό κείμενο δεν τον αποκάλεσε «Αφέντη» ή «μέγα Άγγελε», αλλά γνώριζε πως ο ομιλητής ήταν ο Θεός ο ίδιος και τον αποκάλεσε Κύριο. Ο λόγος του Σαύλου υποδείκνυε μια τρεμάμενη προσευχή και μια ταπεινή προσευχή για την αποκάλυψη του ονόματος του Θεού μιας και ήξερε ποιος ήταν αυτός που του μιλούσε μέσα από το φως. Ο Σαύλος ένιωσε υπερβολική χάρη στη μέση μια καταστρεπτικής κρίσης και τόλμησε να μιλήσει στο Θεό με τρόμο αλλά και πίστη. Ο Κύριος απάντησε στον εχθρό του. Δεν τον τιμώρησε, αλλά του απάντησε την προσευχή του και τον ευλόγησε. Ο λόγος του Χριστού προς το Σαύλο σήμαινε ότι ο Κύριος έδειξε έλεος στον μοχθηρό άνδρα. Είχε αρκετή χάρη ώστε να του μιλήσει με κατανοητές λέξεις για το θέλημά του. Αυτά τα λόγια εξάγνισαν και δικαίωσαν τον Σαύλο και αποτελούσαν τα θεμέλια του μέλλοντός του.

Ο Ιησούς αποκάλυψε την ουσία του μαζί με τη μοναδική φράση «Εγώ είμαι». Έτσι, «καημένε Σαύλο! Μικρέ, δαιμονοκατειλημμένε και τυφλωμένε, είμαι παρών. Έχω αναστηθεί από τους νεκρούς. Είμαι ζωντανός. Είμαι ο Ιησούς. Δεν είμαι φάντασμα ή ψέμα. Δεν έχω αποσυντεθεί στον τάφο αλλά είμαι ο Κύριος της δόξας και στέκομαι μπροστά σου προσωπικά εξαιτίας του θρησκευτικού σου μίσους. Δεν μπορείς να με αντιληφθείς εξαιτίας του αποτρόπαιου φανατισμού σου. Αλλά με καταδιώκεις, εμένα που νίκησα το θάνατο και υπερίσχυσα της κόλασης ενώ σκέφτεσαι πως υπηρετείς το Θεό. Αυτή είναι η αλήθεια ακόμα και σήμερα πως όλοι αυτοί που καταδιώκουν τον Ιησού Χριστό είναι λάτρεις του Σατανά, διότι ο ζωντανός Ιησούς κάθεται στα δεξιά του Θεού Πατέρα, και όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη έχει δοθεί σ’ αυτόν».

Αναμφίβολα, ο Χριστός μέσω της εμφάνισης και του λόγου του στον αλαζόνα Σαύλο είχε συντρίψει την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του και στην δικαίωση του ως Φαρισαίος. Ο Χριστός διακήρυξε σ’ αυτόν πως ο ίδιος που σταυρώθηκε είναι ζωντανός και είναι το κέντρο του σύμπαντος, ότι δεν καταστρέφει τους εχθρούς του, αλλά τους δίνει χάρη για χάρη και ότι είναι μια πλήρης μονάδα μαζί με την εκκλησία του που είναι γεμάτη με το Άγιο Πνεύμα. Αυτές οι τρεις αρχές που ανακοινώθηκαν στον Σαύλο μέσα σε μια στιγμή είναι ακόμα οι πυλώνες της πίστης μας στην Καινή Διαθήκη: Η ανάσταση του Χριστού, η χάρη του που δόθηκε επάνω στον σταυρό και η ζωντανή του εκκλησία γεμάτη με το Άγιο Πνεύμα. Εσύ είσαι σε πλήρη αρμονία με αυτούς τους τρεις πυλώνες της πίστης ή αντιτίθεσαι στο Πνεύμα και την αλήθεια του Χριστού; Τότε ο Κύριος λέει σε σένα: «Είναι δύσκολο για σένα να κλωτσάς τα καρφιά του Θεού. Θα υποφέρεις πολύ επειδή πας κόντρα με την αλήθεια και τη ζωή».

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Σε λατρεύουμε, ένδοξε και γεμάτε έλεος Κύριε, διότι δεν κατέστρεψες τον Σαύλο, αλλά ήσουν σπλαχνικός απέναντί του. Είσαι ζωντανός και είσαι παρών. Σε παρακαλούμε να αποκαλύψεις τον εαυτό σου σε όλους όσους σε αναζητούν και να σώσεις καλοπροαίρετα όλους τους θρησκευτικούς ζηλωτές που καταδιώκουν την εκκλησία σου με καλή πρόθεση, μη γνωρίζοντας τα λάθη τους. Μεγαλύνουμε το όνομά σου, καθώς είσαι ένα με την πολυαγαπημένη σου εκκλησία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Τι σήμαινε η ένδοξη εμφάνιση του Χριστού μπροστά στον Σαύλο για τον τελευταίο;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 22, 2023, at 10:16 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)