Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 045 (Simon the Sorcerer and the Work of Peter and John; The Ethiopian Treasurer)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ Ι - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - Υπό την Υποστήριξη του Πέτρου, Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1 - 12)
B - Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ (Πράξεις 8 - 12)

2. Ο Σίμωνας ο Μάγος και το έργο του Πέτρου και του Ιωάννη στη Σαμάρεια (Πράξεις 8:9-25)


ΠΡΆΞΕΙΣ 8:14-25
14 Όταν έμαθαν οι απόστολοι στα Ιεροσόλυμα ότι η Σαμάρεια δέχτηκε το λόγο του Θεού, τους έστειλαν τον Πέτρο και τον Ιωάννη. 15 Αυτοί πήγαν εκεί και προσευχήθηκαν για να λάβουν το Άγιο Πνεύμα όσοι είχαν βαφτιστεί. 16 Και τούτο, γιατί το Άγιο Πνεύμα δεν είχε κατεβεί σε κανέναν απ’ αυτούς· απλώς ήταν βαφτισμένοι στο όνομα του Κυρίου Ιησού. 17 Τότε οι απόστολοι έθεταν τα χέρια πάνω τους, κι εκείνοι λάβαιναν το Άγιο Πνεύμα. 18 Όταν είδε ο Σίμων ότι με το να θέτουν τα χέρια τους οι απόστολοι πάνω σ’ αυτούς τους ανθρώπους, δινόταν το Άγιο Πνεύμα, έφερε χρήματα σ’ αυτούς 19 και τους είπε: «Δώστε και σ’ εμένα αυτήν την εξουσία, ώστε σ’ όποιον επιθέτω τα χέρια μου, να λαβαίνει Άγιο Πνεύμα». 20 Ο Πέτρος τότε του είπε: «Να χαθείς κι εσύ και τα λεφτά σου! Γιατί φαντάστηκες πως η δωρεά του Θεού μπορεί ν’ αποκτηθεί με χρήματα. 21 Καμιά σχέση δεν έχεις εσύ με το ευαγγέλιο που κηρύττουμε. Γιατί η καρδιά σου δεν είναι ίσια μπροστά στο Θεό. 22 Μετανόησε λοιπόν και παράτησε την κακή σου αυτή πρόθεση. Παρακάλεσε τον Κύριο, μήπως σε συγχωρήσει γι’ αυτό που σκέφτηκες· 23 γιατί σε βλέπω να είσαι γεμάτος κακία και κυριευμένος από την αδικία». 24 Ο Σίμων αποκρίθηκε και είπε: «Παρακαλέστε εσείς για μένα τον Κύριο να μη μου συμβεί τίποτε απ’ αυτά που είπατε». 25 Ύστερα απ’ αυτά ο Πέτρος και ο Ιωάννης έδωσαν τη μαρτυρία τους και κήρυξαν το λόγο του Κυρίου, και μετά γύρισαν στα Ιεροσόλυμα. Στο δρόμο κήρυξαν το ευαγγέλιο σε πολλά χωριά των Σαμαρειτών.

Τα μέλη της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ χάρηκαν πολύ όταν άκουσαν ότι η Σαμάρεια είχε λάβει το λόγο του Θεού. Δεν βαπτίστηκαν μόνο άτομα, αλλά πλήθη παντού γύρω από αυτή την περιοχή. Συνεπώς, η βασιλεία του Θεού εξαπλώθηκε στο μέσον της θρησκείας των Σαμαρειτών, η οποία είχε κατάλοιπα από μια μίξη διαφορετικών θρησκειών.

Εκείνοι μεταξύ των αποστόλων που χαρακτηρίστηκαν από περίσκεψη είπαν: «Ας εξετάσουμε αυτά τα πλήθη να δούμε από τι είδους πνεύμα είναι! Είχαμε ήδη διδάξει τους Σαμαρείτες όταν απέτρεπαν τον Ιησού από το να περάσει μέσα από τη χώρα τους και έπειτα ο Ιωάννης και οι σύντροφοί του θύμωσαν και ζήτησαν από τον Κύριο να κατεβάσει φωτιά από τον ουρανό και να καταστρέψει τους ανυπάκουους σε αυτά τα χωριά, αλλά ο Ιησούς τους διαπέρασε την καρδιά και τους ρώτησε «δεν ξέρετε από ποιο πνεύμα είστε;». Παρόλα αυτά, τώρα ο Πέτρος και ο Ιωάννης πήγαν να δουν τη νέα αναζωπύρωση και να δώσουν λίγη ακόμα χαρά στους πιστούς μέσω της υπηρεσίας τους».

Όταν οι δυο απόστολοι ήρθαν στη Σαμάρεια, αμέσως συνειδητοποίησαν ότι παρά του φανερού ενθουσιασμού και της πίστης εξαιτίας των θαυμάτων, έλειπε το πιο σημαντικό πράγμα, η εσωτερική αλλαγή του ανθρώπου, η απελευθέρωσή του από διαβολικές παρεμβολές και η πλήρωσή του με το Άγιο Πνεύμα. Τα πλήθη πίστευαν στον Ιησού, αλλά παρά της πίστης τους και της βάπτισής τους με νερό στο όνομά του, δεν έλαβαν πλήρωση από το Άγιο Πνεύμα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ακόμα και αν δεν θέλαμε, η πίστη της πλειοψηφίας των Χριστιανών δεν είναι παρά μια διανοητική πεποίθηση. Εν ολίγοις, εξάσκησαν το βάπτισμα με νερό, υποτάχθηκαν στα άγια εθιμοτυπικά και επιθυμούσαν τα θαύματα και την καθοδήγηση του Κυρίου, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν λάβει σωτηρία. Οι καρδιές τους ήταν ακόμα δεμένες με τα δεσμά των κακών πνευμάτων και έπαιρναν δύναμη από σκέψεις που ήταν κατάλοιπα παλιών δοξασιών. Η αμαρτία κατείχε τα σώματά τους και η δύναμη του Θεού δεν εμφανιζόταν μέσα τους μέσω της ταπεινοφροσύνης, της αγάπης, των θυσιών και της αυταπάρνησης.

Ως άτομα και ως εκκλησίες, έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε τους εαυτούς μας στο φως του ευαγγελίου: Είμαστε η κοινωνία εκείνων που έχουν μόνο την Χριστιανική πίστη; Ή είμαστε άγιοι, γεμάτοι με το πνεύμα της αγάπης, νεκροί για τους εαυτούς μας και ζώντας για το Θεό; Μην σκέφτεσαι ότι επειδή κατανοείς τον Χριστό, γνωρίζεις την πίστη και συνεχίζεις τις παραδόσεις της εκκλησίας θα σωθείς, διότι χωρίς τη ζωή του Θεού που προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα, παραμένεις πνευματικά νεκρός παρά τις θρησκευτικές σου σκέψεις και τον τυφλό φανατισμό σου. Έλαβες πραγματικά δώρο από το Άγιο Πνεύμα; Ο Χριστός μας είχε συγχωρήσει τις αμαρτίες πάνω στο σταυρό ώστε να παραλάβουμε την υπόσχεση του Πατέρα του και ώστε η δύναμή, η ζωή, η χαρά και η δικαιοσύνη του να γεμίσει τα θνητά σώματα μας. Μην είσαι αυτάρκης με την ευσέβειά σου και μην κάνεις εικόνα τις θρησκευτικές σου φαντασιώσεις, αλλά μετανόησε και μεταστρέψου. Ζήτα από το Χριστό επίμονα να σε γεμίσει με το Άγιο Πνεύμα του ώστε να δεις την μοχθηρία σου και να απορρίψεις τον αμαρτωλό εαυτό σου. Έπειτα ο Χριστός δημιουργεί μέσα σου μια νέα κτίση, γεμάτη με αιώνια ζωή.

Αγαπητέ αδελφέ, πρόσεξε να μη συμπεριφερθείς σαν τον Σίμωνα το μάγο που ήταν το πνεύμα του Σατανά μέσα στην Χριστιανική εκκλησία. Παρατηρούσε τη δύναμη του Θεού, που έρεε από τους αποστόλους∙ την λαχτάρησε και εύχονταν να του μεταδώσουν αυτή τη δύναμη για να δίνει αυτό το δώρο σε άλλους. Αν συνέβαινε αυτό, θα γίνονταν πιο δυνατός από τον Φίλιππο και μετά οι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν αυτό τον ενεργό φάρο και θα στρέφονταν στον Σίμωνα τον ηλικιωμένο μάγο. Αυτό δείχνει πως ο άνθρωπος, παρά τη βάπτιση και την υποκριτική μετάνοια, μπορεί να παραμείνει ένας περήφανος διάβολος λαίμαργος για εξουσία και υπεροψία, αν δεν απελευθερωθεί στο εσώτερο του είναι από τις αμαρτίες του μέσω του σπαθιού που είναι ο λόγος του Θεού. Η σωτήρια μας σημαίνει απολύτρωση από πονηρές εξουσίες. Δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό συναίσθημα και μια διανοητική αντίληψη.

Η διαβολικότητα του Σίμωνα σύντομα εμφανίστηκε στην εμπιστοσύνη του στο χρήμα, επειδή σκέφτηκε την πιθανότητα της αγοράς της δύναμης της επίθεσης των χεριών με χρήματα. Δεν κατανόησε ποτέ την ουσία της Χριστιανικής σκέψης για την δωρεάν θυσία του Χριστού στο σταυρό. Είναι αδύνατο να λάβει κανείς τη χάρη του Θεού μέσω χρημάτων, καλών πράξεων ή ανθρώπινων δωρεών οποιουδήποτε είδους, μιας και ο Θεός μας δεν είναι τοκογλύφος, αλλά ένας σπλαχνικός πατέρας που δίνει αθρόα. Αυτός που κάνει τον γεμάτο αγάπη Θεό έμπορο πέφτει απευθείας στην κόλαση, ένα κακό καταφύγιο στα σίγουρα!

Ο Πέτρος είπε στον υποκριτή την ίδια στιγμή: «Ας πας κι εσύ και τα λεφτά σου στην κόλαση. Ντροπή σου που είσαι γεμάτος με εγωισμό, απληστία για εξουσία, υπεροψία και ψέματα. Δεν είσαι γεννημένος από το Πνεύμα του Θεού. Είσαι ο γιος του διαβόλου. Αν και υποστηρίζεις ότι πιστεύεις στον Χριστό και είσαι βαπτισμένος, δεν είσαι συμμέτοχος στη βασιλεία του Θεού. Οι δρόμοι σου είναι ακόμα διεστραμμένοι, όπως και πριν. Συνεπώς είσαι πολύπλοκος, διεφθαρμένος, κακός και ανήθικος, γιατί σκέφτεσαι με ανθρώπινο τρόπο και όχι μέσα στη διαφώτιση του Αγίου Πνεύματος. Φτωχέ, νομίζεις πως τα πάντα μπορούν να αποκτηθούν με τα λεφτά. Πειράζεις ακόμα και το Θεό για να λάβεις τη χάρη του πνεύματός του δίνοντας τα λεφτά σου. Μετανόησε αμέσως για την περηφάνια και τη φανταστική σου απληστία. Συντρίψου ως προς την μοχθηρία σου και άλλαξε την πορεία της ζωής σου. Μετανόησε για τις αμαρτίες σου με δάκρυα στα μάτια μπροστά στο Θεό, ζητώντας του να σου συγχωρήσει τη μοχθηρία σου και να σε απελευθερώσει από πονηρά δεσμά. Έχεις εκθέσει την καρδιά σου σε έναν βλαβερό κίνδυνο, οπότε απόρριψέ το αμέσως, και ζήτα τη συγχώρηση του Θεού, ώστε να σε συγχωρήσει. Δε θα σε συγχωρέσει αν δεν απομακρυνθείς ολοκληρωτικά και πρόθυμα από την αμαρτία σου και την απορρίψεις τελείως. Τότε είσαι σωσμένος και λαμβάνεις τη συγχώρεση που έχει ετοιμαστεί για αυτούς που μετανοούν.

Αν δεν μετανοήσεις και μεταστραφείς, θα παραμείνεις επικίνδυνος μέσα στην εκκλησία σου, δηλητηριάζοντας πολλούς με την αμφιταλάντευση σου μεταξύ του Θεού και του Σατανά, και δένοντας τους συντρόφους σου με τα δεσμά της αδικίας, αποτελώντας ο ίδιος μια πόρτα για την κόλαση και όχι για τον ουρανό. Οι λέξεις σου θα διέστρεφαν κόσμο και δε θα έσωζαν κανέναν.

Δυστυχώς, ο Σίμωνας ο μάγος δεν μετανόησε ειλικρινά. Δεν έπεσε στα γόνατά του μπροστά στους αποστόλους ομολογώντας την αμαρτία του, αλλά φοβόταν την πνευματική απειλή στα λόγια του αποστόλου Πέτρου. Το Άγιο Πνεύμα δεν έκανε το μάγο να πεθάνει αμέσως, όπως έκανε με τον Ανανία και την Σαπφείρα στην Ιερουσαλήμ, μιας και ο Σίμωνας δεν είχε αναγεννηθεί, ούτε έλαβε το Άγιο Πνεύμα, συνεπώς η πιθανότητα της μετάνοιας ήταν ακόμα ανοιχτή για εκείνον.

Από την ιστορία της εκκλησίας μαθαίνουμε ότι ο υποκριτής μάγος δεν γύρισε, αλλά ξεκίνησε μια αίρεση που τον διακήρυττε ως θεό και επέτρεπε κάθε σεξουαλική παρέκκλιση και ακάθαρτη πορνεία, γιατί, όπου εμφανίζεται το πνεύμα του Σατανά στο θρησκευτικό μανδύα (jubbah) και στον θρησκευτικό ενθουσιασμό, σύντομα εμφανίζονται παρεκκλίσεις αναφορικά με τα χρήματα και το σεξ. Να είσαι, λοιπόν, υπερβολικά προσεκτικός! Αποκολλήσου από κάθε ενθουσιαστικό θρησκευτικό κίνημα. Μετανοήστε για τη φτώχια και την ικανοποίηση του Χριστού. Διάλεξε την αγνότητα του Αγίου Πνεύματος και περπάτα με εγκράτεια με τη δύναμή του.

Οι απόστολοι βίωσαν το γεγονός ότι πολλοί Σαμαρείτες είχαν μετανιώσει ειλικρινά και μεταστραφήκαν δια μέσω του Αγίου Πνεύματος. Οι απόστολοι δεν κήρυξαν επιφανειακά και με ενθουσιασμό, αλλά επέμεναν στο να καθαρίζουν τις καρδιές και έδωσαν φλέγουσα σημασία στην πραγματική αναγέννηση, διότι χωρίς δεύτερη γέννηση κανείς δεν γίνεται να μπει στο βασίλειο του Θεού.

Αγαπητέ αδελφέ, σου ζητάμε ευγενικά να δείξεις τον εαυτό σου στο Πνεύμα του Θεού και να του ζητήσεις να σου καταδικάσει τις αμαρτίες σήμερα, να τις κάνει να πεθάνουν, για να τις ξεπεράσεις, να αγιαστείς μέσω της πίστης σου στο αίμα του Χριστού και να γεμίσεις τον εαυτό σου με αυτόν. Μη συνεχίσεις να στέκεσαι στη μέση του δρόμου για να μην προκαλέσεις ζημιά σε πολλούς.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ώ άγιε Κύριε, σε παρακαλώ μη με καταστρέψεις, αλλά εξάγνισέ με από όλες μου τις αμαρτίες με το αίμα του Χριστού. Άσε το Άγιο σου Πνεύμα να διαλύσει μέσα μου κάθε υπεροψία, ψεγάδι, απληστία για εξουσία και υποκρισία ώστε να απελευθερωθώ από το εγώ μου και από όλα τα πονηρά πνεύματα και να αναγεννηθώ εν Χριστώ, τον ποιητή και τελειωτή της πίστης μας.


3. Μεταστροφή και Βάπτισμα του Αιθίοπα Θησαυροφύλακα (Πράξεις 8:26-40)


ΠΡΆΞΕΙΣ 8:26-40
26 Ένας άγγελος Κυρίου είπε στο Φίλιππο: «Σήκω και πήγαινε κατά το νότο, στο δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα». Ο δρόμος αυτός είναι ερημικός. 27 Ο Φίλιππος σηκώθηκε και πήγε. Συγχρόνως, ένας Αιθίοπας ευνούχος, αξιωματικός στην υπηρεσία της Κανδάκης, δηλαδή της βασίλισσας των Αιθιόπων, και διαχειριστής των οικονομικών της, που είχε έρθει να προσκυνήσει στην Ιερουσαλήμ, 28 γύριζε τώρα στην πατρίδα του. Καθόταν στο αμάξι του και διάβαζε τον προφήτη Ησαΐα. 29 Το Άγιο Πνεύμα είπε στο Φίλιππο: «Πλησίασε και περπάτα κοντά στο αμάξι αυτό». 30 Ο Φίλιππος έτρεξε κοντά και άκουσε τον Αιθίοπα να διαβάζει τον προφήτη Ησαΐα. Τότε τον ρώτησε: «Άραγε, καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις;» 31 Εκείνος απάντησε: «Πώς θα μπορούσα να καταλάβω αν δε με οδηγήσει κάποιος;» Παρακάλεσε, λοιπόν, το Φίλιππο ν’ ανέβει και να καθίσει μαζί του. 32 Η περικοπή της Γραφής, που διάβαζε, ήταν η εξής: Σαν πρόβατο οδηγήθηκε στη σφαγή, και σαν το αρνί που παραμένει άφωνο μπροστά σ’ αυτόν που το κουρεύει, έτσι κι αυτός δεν ανοίγει το στόμα του. 33 Καταδικάστηκε σε ταπεινωτικό θάνατο και του αρνήθηκαν τη δίκαιη κρίση. Εξάλειψαν τη ζωή του από το πρόσωπο της γης· ποιος μπορεί να μετρήσει τους απογόνους του; 34 Ο ευνούχος είπε στο Φίλιππο: «Πες μου, σε παρακαλώ, για ποιον το λέει αυτό ο προφήτης: για τον εαυτό του ή για κανέναν άλλο;» 35 Τότε ο Φίλιππος, παίρνοντας ευκαιρία από το κομμάτι αυτό της Γραφής, άρχισε να του κηρύττει το χαρμόσυνο μήνυμα για τον Ιησού. 36 Καθώς προχωρούσαν στο δρόμο, έφτασαν σ’ έναν τόπο που είχε νερό. Τότε ο ευνούχος λέει: «Να νερό· τι με εμποδίζει να βαφτιστώ;» 37 Ο Φίλιππος του απάντησε: «Αν πιστεύεις μ’ όλη σου την καρδιά, μπορείς να βαφτιστείς». Ο ευνούχος αποκρίθηκε: «Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού». 38 Κι αμέσως διέταξε να σταματήσει το αμάξι· κατέβηκαν κι οι δυο στο νερό, ο Φίλιππος και ο ευνούχος, κι ο Φίλιππος τον βάφτισε. 39 Όταν βγήκαν έξω από το νερό, το Πνεύμα του Κυρίου άρπαξε το Φίλιππο και δεν τον ξαναείδε πια ο ευνούχος, ο οποίος συνέχισε το ταξίδι του γεμάτος χαρά. 40 Ο Φίλιππος βρέθηκε στην Άζωτο. Από ’κει, κι ώσπου να φτάσει στην Καισάρεια, κήρυττε το ευαγγέλιο σ’ όλες τις πόλεις απ’ όπου περνούσε.

Ο ζωντανός Χριστός έβγαλε τον Φίλιππο τον διάκονο εν μέσω της ακμαίας υπηρεσίας του στην περιοχή της Ναμπλούς μέσω ενός αγγέλου και τον διέταξε να πάει στον καυτό δρόμο διαμέσου της ερήμου όπου δε ζούσε ούτε άνθρωπος ούτε ζώο. Η καρδιά αυτού του κήρυκα θα μπορούσε να είχε αγνοήσει αυτή την εντολή, αλλά απαρνήθηκε τον εαυτό του, σηκώθηκε και υπάκουσε τον Κύριό του. Με αυτή την υπακοή επέκτεινε τον θρίαμβο του Χριστού και κέρδισε μια πλήρη χώρα για το ευαγγέλιό του.

Ένας πλούσιος άντρας που κατείχε τη θέση του διαχειριστή των οικονομικών στο δικαστήριο της Κανδάκης, της βασίλισσας των Αιθιόπων, ήρθε από την Αιθιοπία στην Ιερουσαλήμ. Πιθανόν να είχε ακούσει κάτι για τη μοναδικότητα του Θεού και του νόμου του μέσω των Εβραϊκών ιεραποστολών που είχαν ως βάση το νησί της Ελεφαντίνης, μέσα στο Νείλο. Όλοι οι άνθρωποι διψούν για τον Θεό. Ωστόσο, αυτοί που είναι ανώτεροι διανοητικά ψάχνουν σε όλες τις θρησκείες και τις κουλτούρες για να συναντήσουν και να γνωρίσουν προσωπικά τον αληθινό Θεό.

Αυτός ο αξιωματικός, ένας ευνούχος, ο οποίος ήταν ο έμπιστος σύμβουλος της βασίλισσάς του, πήγε στην μακρινή άγια χώρα για να κερδίσει την ευλογία του Θεού για αυτόν και για όλο το έθνος του. Στην Ιερουσαλήμ λάτρεψε τον Κύριο, αλλά η καρδιά του παρέμενε άδεια. Οι ευνούχοι δεν επιτρέπονταν να εισέλθουν στο θάλαμο λατρείας μέσα στο ναό, οπότε αγόρασε από έναν από τους αντιγραφείς, ακριβά μάλιστα, ένα βιβλίο που περιείχε το βιβλίο του Ησαΐα, το οποίο είχε βρεθεί λίγο καιρό πριν στα σπήλαια του Κουμράν. Δεν ξέρουμε αν ο θησαυροφύλακας διάβαζε το βιβλίο στα εβραϊκά ή είχε αγοράσει την ελληνική μετάφρασή του. Όπως και να ‘χει, μπορούσε και το διάβαζε και ευχόταν να γεμίσει την καρδιά του με το πνεύμα της Παλαιάς Διαθήκης ώστε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του με νέες σκέψεις και δυνάμεις. Μάλιστα, κρατούσε ένα μεγάλο θησαυρό στα χέρια του.

Όταν ο αναγνώστης έφτασε στις προφητείες για το Χριστό, οι οποίες τον περιγράφουν ως τον πράο Αμνό του Θεού, το Άγιο Πνεύμα οδήγησε το Φίλιππο το διάκονο να έρθει σε αυτόν τον εθνικό που έψαχνε το Θεό και του έβαλε στο στόμα του την σοφή ερώτηση που είχε προκαλέσει πολλές αναζητήσεις σε αυτούς που λαχταρούν το Θεό: «Καταλαβαίνεις αυτό που διαβάζεις;». Δόξα τω Θεώ! Ο ευγενής θησαυροφύλακας δεν ήταν υπερήφανος. Δεν είπε: «Γνωρίζω καλά το νόημα της γραφής και καταλαβαίνω τα πάντα», αλλά σεμνά ομολόγησε την αδυναμία του και κέρδισε μέσω της ταπεινότητάς του τη σοφία του Θεού. Αλίμονο σε αυτόν που νομίζει πως γνωρίζει τα πάντα και ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, διότι η καρδιά του και το κεφάλι του παραμένουν κλειστά απέναντι στο ευαγγέλιο.

Τότε ο Φίλιππος του έδειξε, σε μια μακρά συζήτηση, πως ο Ιησούς είναι ο Αμνός του Θεού, ο οποίος, με ταπεινοφροσύνη και αγάπη, ανέλαβε τις αμαρτίες όλου του κόσμου και την οργή του Θεού όσο ήταν κρεμάμενος στο σταυρό και έσωσε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και τους ευνούχους και τον λαό του. Η πίστη σε αυτόν που σταυρώθηκε αποσαφηνίζει τις παραβάσεις του παρελθόντος στη συνείδηση και ανοίγει την καρδιά του πιστού στη ζωή του Θεού στο παρόν και στο μέλλον. Ο Φίλιππος καθοδήγησε τον διψασμένο ακροατή στον τρόπο ζωής μέσω του Αμνού του Θεού και του μοναδικού σταυρού.

Το Άγιο Πνεύμα ενδυνάμωσε αυτή την στενή συνομιλία, καθώς αυτός που έψαχνε το Θεό είχε ακούσει, καταλάβει και αποφασίσει αμέσως να υποτάξει εντελώς τη ζωή του στο Χριστό και να τον αποδεχτεί ως Κύριο και Λυτρωτή και ζήτησε να βαπτιστεί όταν είδε κατά τη διάρκεια του μακρύ ταξιδιού του λίγο νερό στην έρημο.

Ο Φίλιππος μπορεί να μην τον βάπτισε αμέσως μετά από τις εμπειρίες του στη Σαμάρεια. Του ανακοίνωσε τους βασικούς όρους υπό τους οποίους θα είχε το προνόμιο της βάπτισης: «Εάν πιστεύεις με όλη σου την καρδιά, μπορείς να βαπτιστείς. Να προσέχεις με όλη σου την καρδιά, όχι μόνο με τη σκέψη, το νου, τη λογική ή την βούληση. Άνοιξες τελείως την καρδιά σου στο Χριστό και έκανες μαζί του τη διαθήκη της αιώνιας ζωής; Το Πνεύμα του Θεού δεν κατοικεί στην καρδιά που στρέφει προς το Χριστό κατά το ήμισυ και η υπόλοιπη παραμένει στραμμένη προς τον κόσμο. Διάλεξε τον Ιησού ολοκληρωτικά για να σε δεχτεί για πάντα».

Ο θησαυροφύλακας πήρε την απόφασή του και επέμεινε στο να βαπτιστεί. Πέρασε την εξέταση και συνόψισε την πίστη του στον Ιησού σε μια δήλωση: «Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού». Με αυτή τη δήλωση κατέθεσε πως είχε συνειδητοποιήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας, συμφώνησε με την λύτρωση του Χριστού, πίστεψε στην πατρότητα του Θεού και συμμετείχε στην αιώνια ζωή. Αυτή η ομολογία δεν είναι μια κενή δοξασία. Είναι πιο δυνατή από όλες τις ατομικές βόμβες στον κόσμο. Εισχώρησε βαθιά στην ουσία αυτής της ομολογίας ώστε να γίνεις παιδί του Θεού, μια και ο αιώνιος Θεός είναι ο Πατέρας μας μέσω του Υιού του, Ιησού.

Όταν ο Φίλιππος βάπτισε τον μετανοημένο πιστό, το Άγιο Πνεύμα τον χώρισε από τον μεταστραμμένο ώστε να μην δεθεί πιο πολύ με τον κήρυκά του, αλλά να κρατηθεί από τον Ιησού και μόνο. Η κατάσταση αυτού του θησαυροφύλακα είναι διαφορετική από αυτή του Σίμωνα του μάγου που έμενε κοντά στον Φίλιππο αλλά δεν είχε παραδοθεί στο Χριστό. Όσο για τον νέο βαπτισμένο θησαυροφύλακα, γύρισε σπίτι του προσευχόμενος, λατρεύοντας και δοξάζοντας το Θεό. Δε γνώρισε τον ύψιστο στην Ιερουσαλήμ, αλλά στην έρημο, διότι είχε εισέλθει στο χώρο του Χριστού με πίστη. Ο Κύριος ο Θεός δεν απέρριψε τον Αιθίοπα ευνούχο, όπως έκαναν οι Ιουδαίοι, αλλά τον αποδέχτηκε, τον αγκάλιασε και τον φρόντισε.

Το Άγιο Πνεύμα ώθησε το Φίλιππο σε παράκτιες πόλεις της Παλαιστίνης από το νότο ως το όρος Κάρμηλος, όπου ο Φίλιππος γέμισε κάθε τόπο με το όνομα του Ιησού και προετοίμασε το δρόμο του Κυρίου του.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Άγιε Κύριέ μας, σε ευχαριστούμε για τον υπηρέτη σου, Φίλιππο, που υπάκουσε την εντολή σου, κήρυξε στον Αιθίοπα θησαυροφύλακα με τη δύναμη του Πνεύματός σου, και τον μετέφερε από το θάνατο στη ζωή μέσω της πίστης στον Υιό σου τον σταυρωμένο. Καθοδήγησέ μας με το Άγιο Πνεύμα σου για να βρούμε όλους τους ανθρώπους που σε αναζητούν και για να τους δείξουμε τον σταυρωμένο Υιό σου μπροστά στα μάτια τους απαντώντας ερωτήσεις ώστε να μπορούν να ζήσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια ήταν τα καλά νέα, τα οποία ο Φίλιππος εξήγησε στον Αιθίοπα υπουργό;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 22, 2023, at 10:09 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)