Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 013 (The Sanhedrin questions the Baptist)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 1 - Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΦΩΤΟΣ (Ιωάννης 1:1 - 4:54)
B - Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ (Ιωάννη 1:19 - 2:12)

1. Μια αντιπροσωπεία από το Συνέδριο αμφισβητεί τον Βαπτιστή (Ιωάννης 1:19-28)


ΙΩΑΝΝΗΣ 1:25-28
25 Αυτοί τον ρώτησαν: «Γιατί, λοιπόν, βαφτίζεις, αφού δεν είσαι ούτε ο Μεσσίας ούτε ο Ηλίας ούτε ο προφήτης που περιμένουμε;» 26 Αυτός τους αποκρίθηκε: «Εγώ βαφτίζω με νερό· ανάμεσά σας όμως βρίσκεται κιόλας εκείνος που εσείς δεν τον γνωρίζετε. 27 Αυτός είναι που έρχεται ύστερα από μένα, που όμως υπάρχει πριν από μένα και που εγώ δεν είμαι άξιος ούτε το λουρί να λύσω από τα υποδήματά του». 28 Αυτά συνέβαιναν στην Βηθανία, πέρα από τον Ιορδάνη, εκεί που βάφτιζε ο Ιωάννης.

Από την Τορά οι Εβραίοι είχαν μάθει για τον εξαγνισμό, για το πλύσιμο και ένα είδος βαπτίσματος. Το πλύσιμο ήταν ένας καθαρισμός από την ηθική βρωμιά ενώ το ορθό βάπτισμα ήταν συγκεκριμένα για τον εξαγνισμό των μη-Εβραίων, επειδή θεωρούσαν τα έθνη βρώμικα. Τέλος πάντων, το να δεχτείς το βάπτισμα ήταν ένα σημάδι ταπεινότητας και ότι γινόσουν μέρος του λαού του Θεού.

Αυτό εξηγεί γιατί οι αντιπρόσωποι από την Ιερουσαλήμ ήταν μπερδεμένοι. «Γιατί καλείς τους πιστούς σε μετάνοια, εκείνους που έχουν περιτομή και πλήρως ριζωμένοι στην διαθήκη; Θεωρείς ότι εμείς υπολειπόμαστε σε αγιότητα και νομίζεις ότι είμαστε χαμένοι στην οργή του Θεού, εμείς οι υπεύθυνοι αρχηγοί του έθνους μας;»

Το βάπτισμα του Ιωάννη ήταν πρόσκομμα στους «ευσεβείς» ανθρώπους. Τους χώριζε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ήταν εκείνοι που εξαγνίστηκαν από το βάπτισμα της μετάνοιας. Επρόκειτο να καλωσορίσουν τον Χριστό σαν ένα επιλεγμένο πλήθος έτοιμο να συναντήσει τον Κύριο του. Η δεύτερη ομάδα απέρριπτε το βάπτισμα της μετάνοιας, επειδή αισθάνονταν ότι ήταν κατάλληλοι για να υποδεχθούν τον Χριστό. Θεωρούσαν ότι η έλευση Του ήταν για πολιτικούς ή νομικούς λόγους.

Πιθανότατα ο ίδιος ο ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν παρών σ’ αυτή την επίσημη εξέταση. Η συζήτηση τον άγγιξε βαθιά, ειδικά οι ερωτήσεις της αντιπροσωπείας στον Βαπτιστή, γιατί με αυτές εκμαίευσαν την ομολογία του ότι δεν ήταν ούτε ο Χριστός, ούτε ο Ηλίας ούτε ο υποσχεμένος προφήτης. Με αυτή την απάντηση τον εξευτέλισαν αποκαλύπτοντας ότι ήταν ένα τίποτα.

Ο Βαπτιστής, γνωρίζοντας τι επρόκειτο να γίνει, μείωσε τον εαυτό του και είπε με ένα χαμόγελο, «Έχετε δίκιο, δεν είμαι τίποτα σημαντικό. Εγώ βαπτίζω μόνο με νερό, χωρίς μαγικά ή κάποια δύναμη. Ό,τι κάνω είναι συμβολικό, παραπέμποντας στον Ερχόμενο».

Τότε ο Βαπτιστής με την ενδυμασία από γούνα καμήλας σηκώθηκε και φώναξε με δυνατή φωνή στους αρχηγούς της αντιπροσωπείας και στα πλήθη, «Είστε τυφλοί όλοι σας. Δεν μπορείτε να δείτε το ιστορικό γεγονός που συμβαίνει ανάμεσα σας. Εξετάζεται εμένα που δεν είμαι παρά μόνο μια δευτερεύουσα φιγούρα. Αλλά δείτε, ο Χριστός έχει έρθει. Είναι εδώ μέσα στο πλήθος αυτό των μεταμελημένων. Εγώ ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν έχω την δύναμη να κάνω κάτι. Δεν έχω παρά μόνο μια υπηρεσία να εκτελέσω. Είμαι μια φωνή, και το Άγιο Πνεύμα με πληροφόρησε για τον Κύριο ο οποίος έρχεται τώρα αμέσως. Είναι εδώ. Σήμερα είναι μια μέρα Σωτηρίας. Μετανοήστε γρήγορα, γιατί οι τελευταίες στιγμές περνούν και φεύγουν».

Σ’ αυτή την ανακοίνωση τα πλήθη έμειναν έκθαμβοι. Είχαν συγκεντρωθεί με τον σκοπό στο μυαλό να καλωσορίσουν τον Χριστό. Αλλά είχε ήδη φτάσει και δεν είχαν ούτε προσέξει την έλευση του ούτε τον είχαν δει. Ήταν βαθιά μπερδεμένοι, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο με έκπληξη.

Τότε ο Βαπτιστής ξεστόμισε την διάσημη του περιγραφή του Χριστού σε μια ομολογία που είναι πιο ξεκάθαρη από ότι ο συγγραφέας του ευαγγελίου είχε ήδη έμμεσα αναφέρει στο εδάφιο 15, «εκείνος που έρχεται ύστερα από μένα είναι ανώτερός μου, γιατί υπήρχε πριν από μένα». Με αυτό ο Βαπτιστής αποκάλυψε την αιωνιότητα του Χριστού και την ίδια στιγμή την παρουσία του ανάμεσα στους ανθρώπους. Το έκανε ξεκάθαρο ότι εξωτερικά ο Χριστός ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος ανάμεσα τους, που δεν αναγνωρίζονταν, χωρίς φωτοστέφανο, περίτεχνα ρούχα ή μάτια που έβγαζαν φωτιές. Ήταν όπως όλοι οι υπόλοιποι, χωρίς να ξεχωρίζει με κανένα τρόπο. Αλλά στην αληθινή του φύση ήταν εντελώς διαφορετικός από τους άλλους: Μια οντότητα προ πάντων των αιώνων, ουράνια και θεία, που στέκονταν στο μέσον με κάθε απλότητα.

Ο Βαπτιστής ομολόγησε την αναξιότητά του να είναι υπηρέτης του Χριστού. Το έθιμο της εποχής ήταν ότι όταν επισκέπτες γίνονταν δεκτοί σε κάθε σπίτι, ένας υπηρέτης θα έπλενε τα πόδια τους με νερό. Βλέποντας ότι ο Ιησούς είχε έρθει στα πλήθη, ο Βαπτιστής θεώρησε τον εαυτό του ακατάλληλο ακόμη και να λύσει τα λουριά των υποδημάτων του Ιησού για να Του πλύνει τα πόδια του.

Αυτές οι λέξεις έφεραν αναταραχή στα πλήθη. Ρωτούσε ο ένας τον άλλον «Ποιος είναι αυτός ο ξένος εδώ κοντά; Πώς μπορεί ο Κύριος να είναι ένας κοινός; Και γιατί ο μεγάλος Βαπτιστής λέει ότι δεν είναι κατάλληλος να λύσει τα λουριά των υποδημάτων του;» Οι αντιπρόσωποι από την Ιερουσαλήμ ίσως να μειδίασαν ακούγοντας τον Βαπτιστή, σαν να έλεγαν, «Αυτός ο τρισάθλιος Βαπτιστής είναι απατεώνας!»

Έτσι έφυγαν. Πιθανότατα κάποιοι από τους ακόλουθους του Βαπτιστή ακολούθησαν το παράδειγμα τους, σκεπτόμενοι ότι ο Χριστός θα εμφανίζονταν στην πρωτεύουσα τους την Ιερουσαλήμ με λάμψη και μεγαλοπρέπεια και όχι σαν ένας άγνωστος, απλός άνθρωπος στην ερημιά. Έτσι έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν με τον Χριστό του Θεού.

Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη που απλώνονταν πέρα από την εξουσία του Συνεδρίου, σε μια περιοχή υπό την ηγεμονία του Ηρώδη Αντίπα. Οι αντιπρόσωποι γι’ αυτό το λόγο δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον Βαπτιστή και να τον πάρουν μαζί τους για να δικαστεί στην Ιερουσαλήμ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού Χριστέ, σε ευχαριστώ που ήρθες σε μας, αληθινός άνθρωπος και αιώνιος Θεός. Σε λατρεύουμε και σε μεγαλύνουμε γιατί ήρθες κοντά μας. Ταπείνωσες τον εαυτό σου σωματικά έτσι ώστε κανείς άλλος παρά μόνο ο Βαπτιστής μπορούσε να σε αναγνωρίσει. Είσαι ταπεινός και πράος στην καρδιά. Δίδαξε μας να είμαστε πράοι σαν εσένα και να σε ακολουθούμε με την οδηγία του Αγίου Σου Πνεύματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η αποκορύφωση της μαρτυρίας του Βαπτιστή στον Ιησού μπροστά στους αντιπρόσωπους από το Συνέδριο;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 01, 2022, at 01:07 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)