Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 060 (Warning the Believers of the Gentiles of being Proud)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 2 - Божията правда Е НЕПОКЛАТИМА дори и след ЗАКОРАВЯВАНЕТО на синовете на Яков, Божийте избрани (Римляни 9:01 - 11:36)
5. Надежда на децата на Яков (Римляни 11: 1-36)

в) Предупреждение към вярващите езичници за тяхната гордост спрямо децата на Яков (Римляни 11: 16-24)


РИМЛЯНИ 11:16-24
16 А ако първата част от тестото е свята, то и цялото тесто е свято; и ако коренът е свят, то и клоните са святи. 17 Но ако някои клони са били отрязани и ти, като беше дива маслина, си бил присаден между тях и си станал съучастник с тях в тлъстия корен на маслината, 18 не се хвали срещу клоните; но ако се хвалиш, знай, че не ти държиш корена, а коренът - тебе. 19 Но ще кажеш: Бяха отрязани клони, за да се присадя аз. 20 Добре, поради неверие те бяха отрязани, а ти поради вяра стоиш. Не високоумствай, но се бой. 21 Защото ако Бог не пощади естествените клони, няма да пощади и тебе. 22 Виж тогава благостта и строгостта на Бога: строгост към падналите, а божествена благост към теб, ако останеш в тази благост; иначе и ти ще бъдеш отсечен. 23 Така и те, ако не останат в неверие, ще се присадят; защото Бог може пак да ги присади. 24 Понеже ако ти си бил отсечен от маслина, по естество дива, и против естеството си бил присаден на питомна маслина, то колко повече онези, които са естествени клони, ще се присадят на своята маслина!

Павел установи, че Авраам е бил оправдан само по благодат и разпознава, че потомците на Авраам също биха били оправдани ако повярват както своя баща, защото, ако корените на едно дърво са добри, то и клоновета са добри; и ако първите хлябовете са вкусни,то и другите хлябове от същото тесто също са вкусни. В началото християните бяха чужденци в Божието царство. Бяха като клоновете на маслиново дърво в пустинята, но ръката на Господ ги присади към една стара маслина, както Авраам и неговото потомство, за да могат да живеят от сока и да дават плод от силата му. Но ако ръката на Господа отсече някои първоначалните клони, за да присади чужди ,то присадените клони не трябва да стават горди, мислейки за себе си за по-добри и по-ценни от отстранените такива.

Евреите са като отстранените клони, защото те отхвърлиха Христос и намразиха спасението му, а новите присадени клоновете представляват християните, които вярват в Божия Син. Новоприсадените клини са склонни да се възгордеят и да мислят, че децата на Авраам са грешни и мразени. Който е надменен и се възгордява скоро ще падне в погибел. Ето защо Павел предупреждава вярващите сред езичниците относно възгордяването и надуването.

Апостолът продължава и потвърждава, че праведният свят Бог не съжеляваше за първоначалните клони, защото те не даваха плод, въпреки, че им беше говорил чрез обещания често. Той би изсякъл новопосадените клони ако са болни и не позволят силата на старите корени, към които са присадени, да ги възстанови. Павел говори едновременно за добротата и за безкомпромисността на Бога. Безкомпромисността на Бога се изразява в изрязването на безплодните клони, които се противят на обновяване, пречистване и освещение. Божията добрина се изразява в тези, които са присадени в Христос, защото той е като духовно маслиново дърво и те ще бъдат възстановени и плодоносни ако се държат здраво за него, но ако упорстват и се противят на делото на Святия Дух в тях отново ще бъдат отсечени.

Исус беше обяснил този принцип когато каза: "Аз съм лозата, вие сте пръчките. Този, който пребъдва в Мене, и Аз в него, дава много плод; защото без Мене, не можете да направите нищо. Ако някой не стои в Мен, той бива изхвърлен навън като пръчка и изсъхва; и ги събират и ги хвърлят в огъня, и те изгарят "(Йоан 15: 5-6).

И все пак евреина, който някога е бил отстранен клон от старата маслина, но които сега вярва в Исус и неговата божественост и е приел Неговото изкупление, ще бъдат присаден отново от ръката на Господа. Бог може да направи невероятното. Той може да даде живот на отсечените клони и затова някои от евреите може да се върнат към вярата в техния Спасител Исус.

Що се отнася до нас, Бог не ни намрази докато бяхме грешници, но той ни пречисти в нашето покаяние чрез кръвта на Христос и ни даде живот чрез Святия Си Дух. По този начин той иска да спаси всички деца на Авраам, с племето на Исмаил и синовете на Яков ако потърсят истината. Исус ги присади, за да принася всеки от тях изобилен плод.

МОЛИТВА: O небесни татко, благодарим ти, защото си ни пречистил, осветил си ни чрез твоята благодат и си ни присадил към духовното тяло на Христос. Колко голяма привилегия е, че си ни спасил! Помогнете ни да не живеем за себе си или да станем горделиви, но да се стремим да въведем мнозина в твоето царство.

ВЪПРОСИ:

  1. Какво означава присаждане в духовното тяло на Христос?
  2. Кой ще бъде в опасност, ако присадките са повредени?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 02, 2015, at 12:49 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)