Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 019 (Man is Saved not by Knowledge)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - Правдата на Бога Осъжда всички грешници И оправдани и осветени Всички вярващи в Христос (Римляни 1:18 - 8:39)
A - Целият свят лежи под влиянието на лукавия, и Бог ще съди всички в правда (Римляни 1:18 - 3:20)
2. Защото Божият гняв се открива срещу евреите (Римляни 2:1 - 3:20)

в) Човек не се записва чрез знание, но чрез дела (Римляни 2:17-24)


РИМЛЯНИ 2:17-24
17 Но ако ти се наричаш юдеин, облягаш се на закона, хвалиш се с Бога, 18 знаеш Неговата воля и разбираш по-доброто, понеже се учиш от закона; 19 ако при това си уверен в себе си, че си водител на слепите, светлина на тези, които са в тъмнина, 20 наставник на простите, учител на младенците, понеже имаш в закона олицетворение на знанието и на истината, 21 тогава ти, който учиш другиго, учиш ли и себе си? Ти, който проповядваш да не крадат, крадеш ли? 22 Ти, който казваш да не прелюбодействат, прелюбодействаш ли?23 Ти, който се хвалиш със закона, опозоряваш ли Бога, като престъпваш закона? 24 Питам това, защото, според както е писано, поради вас се хули Божието има между езичниците.

Бог повери на потомците на Авраам привилегията на святия Закон, който свидетелства за величието и святата слава на Бог. Евреите разпознаха стойността на закона. Те разчитаха на него и бяха с издигнали поради тази привилегия, и мислеха, че е достатъчно, за да отидат на небето, докато закона всъщност, беше причина за гняв и осъждение, поради начина, по който те се държаха.

Павел изброи добрите и лошите качества, които характеризират евреите. Божественото откровение даде на хората в пустинята спокойствие, увереност и гордост, защото познаваха Бог и неговата воля. Те разпознаха най-добрия начин на живот и в миналото станах учители на хората и светлина на народите.

От друга страна, Павел потвърди, че законът няма сила да промени човека. Вярно е, че чрез него евреите знаеха какво бяха задължени да правят, но те не изпълниха задълженията си. Те познаваха Божиите тайни, но не ходеха в тях. Много от тях достигнаха високо ниво на формално легалистично благочестие с желязно усърдие. Въпреки това, Божията воля не беше изляна в сърцата им.

Може би те не бяха откраднали нищо с ръцете си, но очите им бяха заслепени от завист. Може би извършиха прелюбодейство с тялото си, но сърцата им преливаха с нечисти мисли. Те престъпиха Божия закон хиляди пъти. Освен това, Павел преживя липсата на любов дори в живота на вярващите. Те опозоряваха Бог чрез греховете си и бяха причина други народи да хулят неговото свято име.

Павел беше християнин от еврейски произход и написа, освен за заблудите на величието, всичко отлични отличителни качества на своите хора. Поради тези констатации, той имаше правото и силата да открие греховете и позора на неговия народ; нищо не остана от неговата праведност сравнено с великите престъпления и изключителни грешки. Няма по-тежко оплакване срещу хората или народа от това да кажеш, че името на Бог е похулено, поради тяхното поведение. Те не откликнаха на призива да просветлят хората със закона, но го направиха на обратно. Ако само можехме да намерим в наши дни дързостен свидетел като Павел, който не отрича привилегиите ни, но премахва маската на благочестието от лицето на поквареното ни общество, за да не остане нищо освен покаяние и съкрушеност.

Съдиш ли хората на Авраам? Внимавай! Те са грешни като теб.

Бог ясно каза: „Бъдете святи както Аз съм свят”. Наистина ли си свят и съвършен християнин като твоя Небесен Баща? Свети ли светлината ти пред човеците, за да видят добрите ти дела и да прославят твоя Небесен Баща, поради очевидната промяна в теб? Пренебрегват ли приятелите ти твоята религия, защото не си по-добър от тези, които отричат възкресението на Христос? Причина ли си да се хули Божието име? Може ли нашият Небесен баща да се разкрие чрез твоята любов и смирение?

МОЛИТВА: О святи и велики Боже, грехът ми е по-голям отколкото зная. В моето непокорство и лицемерие, станах причина за клевети на много хора. Прости ми когато някой хули твоето име, защото не съм ходил съвършено пред тебе. Прости непълната ми любов, чистота и търпение. Създал си ме по твоя образ, за да виждат другите теб в мен; така че помогни ми да се покорявам на твоите заповеди и да следвам примера ти, за да свети образа ти по-ярко и по-ярко в мен. Спаси ме от слабостите ми, прегрешенията ми и от мен самият.

ВЪПРОС:

  1. Какви са привилегиите на Закона и неговите товари върху евреите?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 11, 2015, at 01:24 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)