Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 014 (The Wrath of God against the Nations)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - Правдата на Бога Осъжда всички грешници И оправдани и осветени Всички вярващи в Христос (Римляни 1:18 - 8:39)
A - Целият свят лежи под влиянието на лукавия, и Бог ще съди всички в правда (Римляни 1:18 - 3:20)

1. Божият гняв срещу народите се разкрива (Римляни 1:18-32)


РИМЛЯНИ 1:29-32
29 изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, раздори, измама и злоба; 30 клюкари, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си, 31 безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви; 32 които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тези, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват онези, които ги вършат.

Павел поставя каталог от грехове пред очите ни като обяснение на десетте божии заповеди, не за да говорим за правилата позитивно, като философи, или да съдим другите спрямо тази мяра, но да разпознаем себе си в страхопочитание, и да видим всички възможности за греха в нас. Онзи, който живее без Създателя, е изпълнен с погрешни дела и несправедливост, защото духът на злия носи различни плодове в онези, които са празни откъм Святия дух. Човек или живее в Христос, или в злия на този свят. Няма неутрална зона.

Господ Исус и неговия апостол Павел класифицират прелюбодейството като първия грях. Прелюбодейството разтрогва връзката на чистата любов, изяжда доверието в партньора и отваря врата за атеизма и неверието. Погрешната похот доминира над всички онези, които не са се отрекли от себе си в Божията сила; повечето хора са прелюбодейци без значение дали в мисли, думи или действия. Те са нечисти и развратени. Познаваш ли себе си? Съвестта ти говори ясно. Така, че не отричай миналото си, но изповядай онова, което си сторил!

Знаеш ли, че човек без Бога не е праведен, а зъл? Защо педагозите говорят за хуманност, образование и социална работа, ако самото човечество е зло и покварено? Нямаме нужда от реформация или образование, но от ново сътворяване и обновление на сърцата и умовете.

Който не познава Бог, обича парите и строи живота си на един смъртен бог. любовта му към парите расте, колкото растат и парите му. Води го в страни от надеждата а християнина към гордостта и великолепието на живота, и до доминирането на злите и омразни страсти.

Всички, които са управлявани от извратен ум, са изпълнени със злоба, хитрина, отмъщение, лицемерие, лъжа, измама и лукавство. Злонамерения човек планира злина за враговете си, но и за ближните си. Преструва се, че ги обича, но сърцето му е гнездо на усойници.

Обикновено мотивът на злонамерения е завист и ревност от другите. Той не се радва на благословенията на другите, защото иска да е по-прогресивен и успял от тях. Освен това иска да е по-богат, по-красив, по-умен и по-уважаван от всеки друг. Скъперничеството и завистта са произхода на повечето зли дела. Рекламите използват страстите на завистта и алчността в хората, за да промотират продуктите си на всяка цена. Подобни разрушителни страсти не само отвличат вниманието на ума от това, което е добро, но също отварят врата за убийство, омраза, груби клевети и злословене. Не забравяйте, че Исус ни научи, че само мисълта за отхвърляне, презрение и омраза към другите е грях сходен със този на убиец, защото намерението ни е да унищожим другите. Всички сме убийци и синове на убийци в очите на Бога.

Тази унищожителен дух бързо се появява в думите ни и действията ни, когато правим разделения в нашите общности и семейства, докато Святия дух ни води към мир и посредничество между групите, които са в раздори,за да бъдем миротворители. Ти причина ли си за разпри и разцепление сред синовете на непокорството? Слагаш ли дърва в огъня? Или носиш прошка и помирение, и предпочиташ да сложиш край на враждата, дори и да трябва да жертваш себе си, за да го направиш? Измамата е характеристика на дявола, която не се намира в Господа. Който осъществява плановете си чрез лъжи и впримчва в клопка обикновените хора в клопки с мили думи, е син на злия. Плодовете на Божествения дух са вярност, искреност и прямост. Но лъжата и нейните производни са много зли.

Други плодове на ада са доносничеството и клевета на съработниците, за да изпъкне самият човек. Устните ни са изпълнени с отрова и нозете ни са първите за покварят другите. Готови сме да се отречем от най-близките си роднини, за да се спасим и сме в безопасност.

Всички, които вършат тези грехове, без значение дали съзнателно или не, мразят Бог, защото, който обича Господа, обича неговите хора също. Но когато говориш с хората неучтиво и ги пренебрегваш и осъждаш, тогава духът, който говори от теб тези беззакония, си ти. Когато мразиш някого, ти мразиш Бога, защото Бог е любов и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога и прощава, благославя и обича, дори отблъскващите, в хармония с източника на любов.

Както дяволът е горд в дълбините на сърцето си, така са и всички зли хора. Те знаят, в сърцата си, всичките си грехове, злост и прегрешения, и поради това знание, те търсят покривало за покварените си души. Те стават арогантни и преувеличени, и се перчат и хвалят, както пуякът, който мисли, че е много знатен, когато наистина изглежда нелепо. Такива хора са жестоки към бедните и груби към онези, които ги лъжат. Те служат на собствените си похотливости и са изпълнени с злост и лукавство. Те изглеждат добри, надарени и важни, но когато са сами чуват Бог, който ги осъжда с една дума: „осъден”.

В тяхното разкриване на греховете на останалите и тяхната престорена любезност, те увеличават вината си; и злият им дух се изявява в семействата им под формата на непокорство. Те не почитат родителите си според закона на Бог, но грубо изявяват правото си за пари, независимост и права без да са готови да служат, да се жертват, да обичат и да работят. По този начин те стъпкват любовта която им е дадена от живота и презират невежеството на своите необразовани родители. Не знаят, че греха е най-голямата глупост, докато страхът от Господа е най-голямата мъдрост. Всички, които не се покоряват на Божия дух, не разбират нищо ясно, но виждат всичко по погрешен начин. Те а изгубила стандарта за самите себе си и за цялото общество.

В това състояние те не намират възможност да бъдат верни на себе си и по този на чин стават ненадеждни. Всички, които не са посветени на Бог, не могат да си сътрудничат с хора. Божията вярност прави човека верен, но който живее без Бога остава изгубен, отдалечен и беден.

Нашият Бог е любов, милост и състрадание. Горко на онези, които изоставят източника на всичко добро, защото сърцето им е станало твърдо като камък. Те обичат себе си и мразят останалите. Погледни себе си! Обичаш ли враговете си? Имаш ли състрадание към бедните? Исус го беше грижа за разпиленият му народ и пострада поради греховете им. Осъждаш ли хората си ли ги обичаш? Празен ли си откъм милост и състрадание или си обновен от Святия дух, за да стоиш пред него като свещеник, който представя грешните?

Греховете ни са по многобройни и от пясъка набрега. Познай Бога и тогава познай себе си. Който се отделя от характеристиките на източника на Божествената любов, заслужава смърт и осъждение. Всички хора са грешни още от детството си. Трябва да умреш за своите престъпления и грехове днес. Божията святост изисква твоето разрушение. Нямаш право да оцелееш. Всички права на човека са лъжовни. Имаме само правото да умрем към граха си. Ти се скиташ из града си като някой осъден на смърт, не от хората, но от Бог. Така че, кога ще промениш ума си и ще се покаеш искрено и напълно? Ако не се покаеш напълно, греховете ти достигат до място, където изпитваш косвено задоволство от грешните дела на другите. Не само, че грешиш с удоволствие, но се радваш на онези, които извършват грехове; и по този начин ги насърчаваш в това, и ги отклоняваш от пътя на невинността, протягайки към тях покварата на своя грях. Това е тежкото влошаване на постъпките, не е ли достатъчно, че самият ти си зъл? Необходимо ли е да покваряваш и общността си? Погледни се! Доволен ли си от греховете си? Задоволен ли си от коравосърдечието на другите? Не проливаш ли сълзи в искрено покаяние за себе си и твоите хора? Довел ли те Святият дух до истинско покаяние или все още си горделив и надменен?

МОЛИТВА: Боже, бъди милостив към мен, грешника. Знаеш, че всяка капка от кръвта ми е грешна и че в същността си съм източник на зли мисли. Аз съм нетраен в твоя гняв и твоите присъди са прави. Бъди търпелив с мен и не ме унищожавай според правдата си. Промени ме, заедно с моите приятели и съседи, за да не отидем всички в ада. Дай на мен и хората ми знание за греха и промяна на сърцето, за да започнеш в нас ново сътворяване. Имай милост над мен, о, Боже, според твоята нежност и любов; и не отнемай твоя Свят дух от мен.

ВЪПРОС:

  1. Кои са петте грехове в каталога с грехове, които смяташ за най разпространени в нашия свят днес?

БОЖИЯТ ГНЯВ
е открит от небето срещу всяка неправда и неблагочестие на човека.

(римляните 1:18)

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 08, 2015, at 02:35 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)