Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 014 (Peter’s Sermon at Pentecost)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 1 - Създаването на Църквата на Исус Христос в Ерусалим, Юдея, Самария, и Сирия - Под патронажа на апостол Петър, като се ръководи от Светия Дух (Деяния 1 - 12)
A - Растежа и развитието на ранната Църквата в Ерусалим (Деяния 1 - 7)

6. Петър Проповедта на Петдесятница (Деяния 2:14-36)


ДЕЯНИЯ 2:33-36
33 "Затова е издигнат от дясната страна на Бога, и след като получи от Отца обещанието на Светия Дух, Той изля това, което сега виждате и чувате. 34 Защото Давид не се е възнесъл в небесата, но сам той казва: "И рече Господ на моя Господ," Седни от дясната ми страна, 35, докато положа враговете ти подножие. "36 Затова нека цялата къща на Израел знаят сигурно, че Бог е направил този Исус, Когото вие разпнахте, както Господ и Христос".

След дълъг увод и описание на принципите на спасението, Питър най-накрая показа своите слушатели връзката между Христос, който бил изпратен от Бог, за да бъде разпнат, и е възкресил от мъртвите, и изливането на Светия Дух. Неговото идване, смъртта и възкресението са били необходими, за зората на нова ера, без кръста и възкресението на Светия Дух не може да дойде.

Исус се възнесе отдясно на Отца в пълна хармония с Него. Бог изля на Онзи, презрян и отхвърлен от евреите голяма чест и слава. Той даде да Му се всяка власт на небето и на земята, и се ангажира в Неговите ръце цялата власт за извършване на обещанието на Отца. Христос изпраща Светия Дух да обитава Своите верни, молейки последователи. Святият Дух идва, защото Христос ни помири с Бога на кръста. Той се застъпва за нас като свят, Първосвещеник с Отца. Посредническа услуга Христос доведе до изливането на Светия Дух.

В интерес на истината, никой не може да бъде близо до Бога и непоколебими в ходатайство на престола на благодатта, с изключение на Исус от Назарет. Всички пророци, царе, и основатели на религии или са погребани в гробниците или почивка в небето, като Авраам, Мойсей и Илия. Само Христос, обаче, е бил отнесен толкова близо до Бога, че Той е обединен с Него. Той пребъдва завинаги в Своя Отец и Неговия Отец в Него. В откровението на Святия Дух, пророк Давид видя това единство между Отца и Сина. Той слушаше разговора между Бога и Неговия Христос. Той чу какво каза бащата на сина си, когато той се върна при него, след възнесението Си на небето, когато Той е бил заобиколен от похвала песните на ангелите. Той призова към Него: "Моля ви, седнете и почивка, като сте приключили в страданието човешкото тяло. Са завършили спасение. От сега нататък аз съм на работа със силата на моя дух. Той ще извършва Моето спасение във всички изправени, търсещи убежище, и да донесе решение по несправедлив и упорит.

Решение започнаха да идват на човек със слизането на Светия Дух. Петър, водени от Духа, каза на юдеите, лицата им, че Бог ще ги направи подножие на Христос, ако те не се покаят и да повярват в Него. Осъждане ще дойде върху тях, ако те не са получили Син на Бога със сълзи. Този страх изявление се отнася и за всички други хора по всички други континенти. Много различни страни и религии на човека са включени в настоящото решение. Този, който не получи Син ще бъде вързан и поставени под нозете на Христос завинаги.

Петър показа, народа си, че Петдесятница, Святият Дух може да обитава във всяка част от нашия свят безпрепятствено. Христос премахна преградата между Бога и човека. Бурята на божествената любов продължава. Днес, спасението се осъществява в онези, които вярват.

За съжаление, Духът на истината не може да живее в по-голямата част от юдеите, защото имаше един грях, който не бе признал от членовете на Стария Завет - убийството на Христос и му отказва, дори и след смъртта му. Святият Дух подтикна говорител да им забие нож до сърцето им с думите: "Исус, млад мъж от Назарет, е сто процента Самия Господ, който се възнесе на небето и седна отдясно на Бога. Той е истински Бог от истинския Бог. Той е помазан Самия Христос, Когото вие разпнахте. С тези думи, най-прям сред апостолите извести на юдеите, че не е успяла да се възползва от високото развитие на тяхната история. Те са нарушили и неразбрани смисъла на завета си с Бога. В името на Всемогъщия Петър бе ранил децата на нацията. Те не са били осъдени от един човек, но осъдени от вечния самия съдия, който дълбоко прониза съвестта си.

В началото на словото на Петър, някои от евреите се присмиваха на учениците и ги обвини, че са в нетрезво състояние, за радост на Светия Дух ги напълни. Петър изясни истината за тях не от риторични средства, но чрез силата на Светия Дух. Той обясни, кой е Светия Дух, когато Той дойде от и причината за Неговото присъствие. Накрая, и с най-голяма тежест, той очевидно, че убийството на Христос е огромна вина на неговия народ. От този пример, ние виждаме, че Светия Дух никога не е съгласна на компромис, нито пък ни позволи да се смесват истината с неистината. Той осъжда нашето неподчинение, и смазва нашата надменност. Днес, ако чуете гласа Му, не закоравявайте сърцата си.

МОЛИТВА: Отче, ние сме съгрешили против вас, и участва в разпъването Твоят Син. Греховете ми и аз прикован Неговите ръце на кръста. Моля те, прости ми греха и ме освети чрез Твоя Свят Дух, така че аз може да отхвърли всеки грях и не попада в изкушение. Искам да призная, Исус Христос като Господ и Спасител, и вършат Неговата воля чрез силата на Неговата любов. О, Господи, убождане всички закоравели сърца, така че те могат да се покаят и да се обърнат към вас. В счупения си добросърдечност, нека да станат излекувани.

ВЪПРОС:

  1. Защо Христос се възкачи на небето?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 28, 2013, at 10:47 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)