Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 010 (Outpouring of the Holy Spirit at Pentecost)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)

5. Izlivanje Svetog duha na dan Pentekosta (Dela 2:1-13)


DELA 2:5-13
5 A u Jerusalimu su boravili pobožni Judeji iz svakog naroda pod nebom. 6 Kad se začuo ovaj huk, narod se okupi, zbunjen jer ih je svaki od njih čuo kako govore njegovim jezikom. 7 Divili su se i čudili, govoreći: „Zar nisu svi ovi koji govore Galilejci? 8 Pa kako ih onda svaki od nas čuje na jeziku svog rodnog kraja? 9 Parćani, Miđani i Elamiti, stanovnici Mesopotamije, Judeje, Kapadokije, Ponta, Azije, 10 Frigije, Pamfilije, Egipta i delova Livije oko Kirine, došljaci iz Rima, 11 Judeji i proseliti, Krićani i Arapi – čujemo ih kako na našim maternjim jezicima objavljuju velika Božija dela!“ 12 I svi su, zadivljeni i zbunjeni, pitali jedan drugog: „Šta ovo znači?“ 13 A drugi su se podsmevali, govoreći: „Slatkog vina su se napili.“

Da li želite da znate šta su apostoli govorili dok su bili pod silom plamenih jezika? Pročitajte stih 11 i videćete da su oni jedino govorili o velikim Božijim delima. Oni su zahvaljivali svom Stvoritelju na njegovom stvorenju, slavili su ga za to što se prema zlim sinovima ljudskim strpljivo odnosio, proslavljali su njegov zakon, i zahvaljivali mu što im je otkrio svoju volju preko proroka. Oni su slavili svetog Oca za rođenje i utelovljenje njegovog Sina i radovali su se u njegovoj utelovljenoj ljubavi koja im je bila objavljena i koju su mogli da vide i čuju. Oni su slavili Gospoda zbog njegovih čuda, ponavljali su njegove reči, i slavili su ga zbog njegove smrti na krstu i njegovog vaskrsenja. Učenici su proslavljali Boga zbog njihovog susreta sa živim Hristom. Oni su bili radosni zbog njegovog vaznesenja, i radovali su se zbog ispunjenja iščekivanih proroštava. Oni su verovali u neophodnost propovedanja svetu, i bili su ispunjeni Božijom voljom da donese spasenje ljudima. Da li i ti, dragi brate, proslavljaš velika Božija dela? Gde je tvoja zahvalnost? Da li ukazuješ čast sebi, ili proslavljaš Boga? Zaboravite na sebe i ukažite čast jedino Ocu na nebesima.

Ta skladna atmosfera slavljenja, tihe molitve, i svetosti nije dugo trajala, jer su i mnogi drugi koji su čekali Gospoda čuli zvuk oluje ljubavi, i dotrčali su do mesta gde se ta oluja spustila. Oni su tamo zbunjeno stajali, zato što su čuli Galilejce kako govore različitim jezicima, iako nikada ranije nisu putovali u inostranstvo, niti su studirali jezike u školi. Kreativni Duh Pedesetnice je prevazišao posledice Božijeg gneva koji je pogodio ljude, izmešao im jezike, i rasejao ih među različite narode, kako više ne bi mogli da razumeju jedni druge. U svom ponosu, oni su pokušali da dosegnu Božiji nivo izgradnjom Babelove kule, za koju su nameravali da bude sve viša i viša, sve dok ne stigne do Boga. Ipak, Hrist je oprostio svojim sledbenicima njihov greh ponosa, tako da je Duh Hristove krotkosti i poniznosti mogao da prebiva u srcima onih koji su se molili. Niko od njih nije smatrao sebe boljim, pametnijim ili većim od ostalih. Oni jaki su se potčinili slabima, a oni koji su bili poštovani, sebe su smatrali najmanjima. Sveti duh se objavio u ljubavi, što je spona savršenstva, i ujedinio je različite i rasejane narode u Božiju zajednicu. Zbog toga, dar jezika na dan Pedesetnice simboliše sjedinjavanje rasejanih naroda. Neka se zna da je od Dana Pedesetnice pa nadalje, granica između naroda, njihovih jezika, i njihovih pojedinačnih razlika srušena u načelu. Više ne postoje razlike između genija i retardiranih. Svi su jedno u Bogu, zato što je najveći dar bio to što je Sveti duh podigao smrtnog čoveka u ravan sa večnim Ocem. On ih je posvetio krvlju Hristovom, kako bi oni mogli da budu sveti i bez mane u ljubavi pred njim.

Te prve Pedesetnice, veliki skup predstavnika mnogih naroda se okupio u Jerusalimu kako bi sa zahvalnošću proslavili Božije prisustvo na kraju žetve. Jevreji iz Persije, Mesopotamije, Male Azije, Severne Afrike, Italije i Krita jurili su ka Jerusalimu. Svi su oni čuli, galilejskim rečima, Božiji glas koji je govorio na njihovim maternjim jezicima. Čudo Pedesetnice je bilo trostruko: Prvo, oni su čuli oluju. Drugo, oni su videli plamene jezike. Treće, oni su razumeli galilejski jezik, zato što je tog dana sâm Bog bio prevodilac jezika.

Posebno nam je drago što uviđamo da su se među slušaocima tog dana nalazili i predstavnici Egipta i Arapa. Od samog početka njegovog pojavljivanja, Sveti duh je otkrio poruku velikog spasenja na arapskom i na koptičkom. Ovi jezici nisu ni teški niti čudni za njega. On ih zadovoljava svojom ljubavlju, i ispunjava njihovo značenje njegovom svetošću. Da li slaviš trojedinog Boga na svom jeziku? Predaj njemu svoj jezik, svoje srce, svoju odlučnost, i svu svoju snagu, i nastavićeš da živiš u radosti slavljenja Boga.

Bilo je jako čudno što su oni koji su pojurili ka oluji, uskoro bili podeljeni u dve grupe. Tu su bili oni koji su pažljivo razmotrili ono što su videli, i drugi koji su se jednostavno ismevali vernicima. Oni prvi su želeli da steknu potpuni uvid u tajnu Svetog duha, dok su drugi shvatili govor u Božijoj radosti kao besmisleni govor i gluposti, kao način na koji ponekad pijanice govore. Oni su sigurno ranije i lično iskusili to nečisto stanje, za koje su sada optuživali apostole. A ipak, oni nisu poznavali Božiju radost, tako da je sila večne ljubavi za njih ostala sakrivena. Njihova srca su sve više i više postajala okorela mržnjom.

MOLITVA: Blagosiljaj, dušo moja Gospoda, i sve što je u meni neka blagoslovi sveto ime njegovo! Blagosiljaj, dušo moja Gospoda, i ne zaboravljaj nijedno dobročinstvo njegovo! On ti sve grehe oprašta, sve bolesti isceljuje tvoje. On izbavlja život tvoj od groba, kruniše te milosrđem i dobrotom. Život tvoj on dobrima ispunja i podmlađuje te kao orla (Psalam 103: 1- 5).

PITANJE 10: Šta je Sveti duh naučio apostole da govore?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 08:47 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)