Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 010 (Outpouring of the Holy Spirit at Pentecost)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ Ι - Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - Υπό την Υποστήριξη του Πέτρου, Καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 1 - 12)
A - Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Πράξεις 1 - 7)

5. Η έκχυση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής (Πράξεις 2:1-13)


ΠΡΆΞΕΙΣ 2:5-13
5 Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονταν τότε ευσεβείς Ιουδαίοι από όλα τα μέρη του κόσμου. 6 Όταν ακούστηκε αυτή η βουή, συγκεντρώθηκε πλήθος απ’ αυτούς και ήταν κατάπληκτοι, γιατί ο καθένας τους άκουγε τους αποστόλους να μιλάνε στη δική του γλώσσα. 7 Είχαν μείνει όλοι εκστατικοί και με απορία έλεγαν μεταξύ τους: «Μα αυτοί όλοι που μιλάνε δεν είναι Γαλιλαίοι; 8 Πώς, λοιπόν, εμείς τους ακούμε να μιλάνε στη δική μας μητρική γλώσσα; 9 Πάρθοι, Μήδοι και Ελαμίτες, κάτοικοι της Μεσοποταμίας, της Ιουδαίας και της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Ασίας, 10 της Φρυγίας και της Παμφυλίας, της Αιγύπτου, και από τα μέρη της λιβυκής Κυρήνης, Ρωμαίοι που είναι εγκατεστημένοι εδώ, 11 Κρητικοί και Άραβες, όλοι εμείς, είτε ιουδαϊκής καταγωγής είτε προσήλυτοι, τους ακούμε να μιλούν στις γλώσσες μας για τα θαυμαστά έργα του Θεού». 12 Όλοι, λοιπόν, εκστατικοί κι απορημένοι έλεγαν ο ένας στον άλλο: «Τι να σημαίνει άραγε αυτό;» 13 Άλλοι πάλι χλεύαζαν και έλεγαν: «Ετούτοι πρέπει να ’ναι πολύ μεθυσμένοι».

Θέλεις να μάθεις τι είπαν οι απόστολοι με τη δύναμη των γλωσσών της φωτιάς; Διάβασε το εδάφιο 12 και θα καταλάβεις ότι μόνο μιλούσαν για τα υπέροχα έργα του Θεού, ευχαριστήσαν τον δημιουργό τους για τη δημιουργία, επαίνεσαν την αντιμετώπιση των εγκληματιών υιών των ανθρώπων με ανεκτικότητα, δόξασαν τον άγιο νόμο του και τον ευχαρίστησαν που αποκάλυψαν το θέλημα του στους προφήτες. Λάτρεψαν τον Άγιο Πατέρα για τη γέννηση του Υιού του και την ενσάρκωση Του, χαίρονταν με την γνωστή σ’ αυτούς ενσαρκωμένη αγάπη την οποία είχαν δει και ακούσει, δοξολογούσαν τον Κύριο για τα θαύματα του επαναλαμβάνοντας τα λόγια του και τον λάτρευαν για τον θάνατο του στο σταυρό και την ανάσταση του. Οι μαθητές δόξασαν τον Θεό για τη συνάντηση τους με τον ζωντανό Χριστό. Χάρηκαν με την ανάληψη του και για την πραγματοποίηση της προσδοκώμενης προφητείας. Πίστεψαν στην αναγκαιότητα του κηρύγματος στον κόσμο και γέμισαν με το θέλημα του Θεού να φέρουν σωτηρία στους ανθρώπους. Είσαι σε αρμονία με τη δοξολογία των υπέροχων έργων του Θεού; Που είναι η ευγνωμοσύνη σου; Τιμάς τον εαυτό σου ή δοξολογείς τον Θεό; Ξέχνα το όνομα σου και τίμα τον Πατέρα σου στον ουρανό μόνο.

Αυτή η αρμονική ατμόσφαιρα της δοξολογίας, της σιωπηλής προσευχής και της αγιότητας δεν διήρκεσε πολύ, επειδή πολλοί που περίμεναν τον Κύριο άκουσαν τον ήχο της καταιγίδας της αγάπης και έτρεξαν στο μέρος που έγινε η καταιγίδα και στάθηκαν σαστισμένοι επειδή άκουσαν τους Γαλιλαίους να μιλάνε σε διάφορες γλώσσες αν και ποτέ δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή είχαν μάθει γλώσσες σε κάποιο σχολείο. Το δημιουργικό Πνεύμα της Πεντηκοστής υπερνίκησε τις συνέπειες της οργής του Θεού όταν χτύπησε τους ανθρώπους, μπέρδεψε τη γλώσσα τους και τους σκόρπισε σε διαφορετικά έθνη ώστε να μην μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο πια. Καθώς είχαν υπερηφάνεια, προσπάθησαν να φτάσουν στο επίπεδο του Θεού με το να φτιάξουν τον Πύργο της Βαβέλ ο οποίος σκόπευε να γίνει ολοένα και πιο ψηλός μέχρι να φτάσει στο Θεό. Τώρα ο Χριστός συγχώρεσε τους ακολούθους του για την αμαρτία της υπερηφάνειας τους και το Πνεύμα της πραότητας και της ταπεινότητας του Χριστού θα κατοικούσε στις καρδιές των προσευχόμενων. Κανείς τους δεν σκέφτηκε ότι ήταν καλύτερος, πιο έξυπνος ή μεγαλύτερος από τον άλλο. Αλλά οι δυνατοί υποτάχθηκαν στους αδύναμους και οι ευσεβείς θεώρησαν τον εαυτό τους ως τον ελάχιστο. Το Άγιο Πνεύμα παρουσιάστηκε ως αγάπη η οποία είναι ο δεσμός της τελειότητας και ένωσε τα διαφορετικά και διασκορπισμένα έθνη μέσα στην κοινωνία του Θεού. Έτσι, το Πεντηκοστιανό δώρο των γλωσσών συμβολίζει την επανένωση των διασκορπισμένων εθνών. Ας γίνει γνωστό ότι από την Μέρα της Πεντηκοστής τα όρια ανάμεσα στους ανθρώπους, τις γλώσσες και τους χαρακτήρες τους έπεσαν κατ’ αρχήν. Δεν υπάρχουν βαθμοί ανάμεσα στον άνθρωπο ιδιοφυία και τον καθυστερημένο. Όλοι είναι ένα μπροστά στον Θεό γιατί το μεγαλύτερο δώρο είναι ότι το Άγιο Πνεύμα ανέβασε τους θνητούς στο επίπεδο του αιώνιου Πατέρα, και τους αγίασε με το αίμα του Χριστού ώστε να είναι άγιοι και χωρίς φταίξιμο μπροστά του με αγάπη.

Σε εκείνη την Πεντηκοστή, μια μεγάλη παρέα αντιπροσώπων πολλών λαών συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν με ευχαριστία στην κατοικία του Θεού τον τερματισμό του θερισμού. Εκεί έτρεξαν οι Ιουδαίοι από την Περσία, Μεσοποταμία, την Μικρά Ασία, την Βόρεια Αφρική την Ιταλία και την Κρήτη. Όλοι άκουγαν με λέξεις της Γαλιλαίας την φωνή του Θεού που μιλούσε στην δική τους μητρική γλώσσα. Το θαύμα της Πεντηκοστής ήταν τριπλό για μια στιγμή: Πρώτα, ακούγοντας την καταιγίδα. Δεύτερον, βλέποντας τις γλώσσες της φωτιάς. Και τρίτον, κατανοώντας την γλώσσα της Γαλιλαίας επειδή ο ίδιος ο Θεός ήταν ο μεταφραστής των γλωσσών εκείνη τη μέρα.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ανάμεσα στους ακροατές υπήρχαν αντιπρόσωποι της Αιγύπτου και των Αράβων. Από την αρχή της εμφάνισης του, το Άγιο Πνεύμα έκφρασε την μεγάλη σωτηρία στα Αραβικά και στα Κοπτικά. Αυτές οι γλώσσες δεν είναι δύσκολες ούτε περίεργες σε εκείνον. Τις γεμίζει με την αγάπη του και υπερνικά τη σημασία με την αγιότητα του. Λατρεύεις τον τριαδικό Θεό στην δική σου γλώσσα; Αφιέρωσε σε εκείνον την γλώσσα σου, την καρδιά σου, την αποφασιστικότητα σου και όλη σου τη δύναμη και θα συνεχίσεις με τη χαρά της δοξολογίας του Θεού.

Πόσο παράξενο! Εκείνοι που έτρεχαν, σύντομα διαχωρίζονταν σε δύο ομάδες: Εκείνους που λάμβαναν υπόψη τους προσεκτικά ότι είδαν και οι άλλοι που κορόιδευαν τους πιστούς. Οι πρώτοι ήθελαν να έχουν πλήρη γνώση του μυστηρίου του Αγίου Πνεύματος και οι άλλοι θεώρησαν ότι η ομιλία με τη χαρά του Θεού ήταν αλαζονεία και ανοησία, όπως μερικές φορές μιλούν οι μεθυσμένοι. Πρέπει να βιώσαν εκείνη την ακάθαρτη κατάσταση για την οποία κατηγορούσαν τους αποστόλους μέσα από τη δική τους εμπειρία. Ωστόσο, δεν γνώριζαν την χαρά του Θεού και η δύναμη της αιώνιας αγάπης παράμενε κρυμμένες από αυτούς, επειδή οι καρδιές του σκληραίνονταν όλο και περισσότερο από το μίσος.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ευλόγησε τον Κύριο, ψυχή μου, και όλο μου το είναι το όνομά του τ’ άγιο! Ευλόγησε τον Κύριο, ψυχή μου, και μην ξεχνάς καμιά απ’ τις καλοσύνες του! Αυτός σου συγχωρεί όλες τις ανομίες σου, και θεραπεύει τις αρρώστιες σου όλες .Αυτός από το θάνατο γλιτώνει τη ζωή σου, σε πλημμυρίζει μ’ έλεος κι αγάπη. Σου δίνει όσα πόθησες αγαθά, η νιότη σου καθώς του αϊτού θ’ ανανεώνεται. (Ψαλμός 103:1-5)

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Πώς παρουσιάστηκε το Άγιο Πνεύμα την Πεντηκοστή;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 19, 2023, at 06:31 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)