Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 101 (Paul’s Parting Sermon)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
D - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 18:23 - 21:14)

9. Το αποχαιρετιστήριο κήρυγμα του Παύλου στους Επισκόπους και τους Πρεσβύτερους (Πράξεις 20:17-38)


ΠΡΑΞΕΙΣ 20:25-32
25 »Και τώρα, εγώ ξέρω ότι δε θα με ξαναδείτε πια όλοι εσείς, που σας κήρυξα τον ερχομό της βασιλείας του Θεού. 26 Γι’ αυτό σας δηλώνω επίσημα σήμερα ότι δεν έχω καμιά ευθύνη αν κάποιος από σας χαθεί. 27 Γιατί δεν παρέλειψα να σας κηρύξω όλο το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας. 28 Προσέχετε, λοιπόν, τον εαυτό σας και όλο το ποίμνιο, στο οποίο το Πνεύμα το Άγιο σας έθεσε επισκόπους για να ποιμαίνετε την εκκλησία του Κυρίου και Θεού, που την έκανε δική του με το αίμα του. 29 Εγώ το ξέρω ότι μετά την αναχώρησή μου θα εισβάλουν σ’ εσάς λύκοι άγριοι, που δε θα λυπηθούν το ποίμνιο. 30 Ακόμα και από ανάμεσά σας θα βγουν πρόσωπα που θα διδάσκουν πλάνες για να παρασύρουν τους πιστούς με το μέρος τους. 31 Γι’ αυτό να αγρυπνείτε, και να θυμάστε ότι τρία χρόνια συνέχεια δεν έπαψα νύχτα και μέρα να νουθετώ με δάκρυα τον καθένα σας. 32 »Τώρα, αδερφοί, σάς εμπιστεύομαι στο Θεό και στο κήρυγμα που σας αποκάλυψε η χάρη του. Αυτός μπορεί να σας κάνει ώριμους στην πίστη και να σας δώσει την επουράνια ζωή μαζί με όλους όσοι είναι δικοί του.

Ο Παύλος φρόντισε για τη πορεία του μέσω του Αγίου Πνεύματος, το οποίο του αποκάλυψε ότι δεν θα έβλεπε άλλο τα πνευματικά του παιδιά. Ο Παύλος αποδέχτηκε αυτή τη θεία αποκάλυψη με ταπεινότητα και αποχαιρέτησε τους συγγενείς του από την οικογένεια του Θεού, η οποία έμαθε για τη στιγμή του χωρισμού τους από τον απόστολο με δάκρυα, αγκάλιασε τον καλοσυνάτο απόστολο και υπάκουσε στην εντολή του Θεού.

Ο Παύλος γνώριζε στα βάθη της συνείδησης του ότι ήταν αθώος ενώπιον του Θεού ως προς τους Εφεσίους, όσον αφορά το κήρυγμά του και ότι το τελείωσε με τέλειο τρόπο από κάθε άποψη, επειδή τους έδωσε ολόκληρο το ευαγγέλιο, τους κάλεσε σε μετάνοια, τους παρότρυνε στην αληθινή πίστη, τους έφερε την πληρότητα της χάρης του ευαγγελίου, τους αποκάλυψε τις αλήθειες και τη δύναμη της βασιλείας του ευαγγελίου, χωρίς κανένα ελάττωμα, τους διευκρίνισε πώς να γίνουν άξιοι της βασιλικής υπηκοότητας του Χριστού, και τους επίτρεψε την εισόδο μέσα στην κυριότητα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι βίωσαν τη δύναμη του αίματος του Χριστού και την προστασία του στην πράξη. Η βασιλεία του Θεού δεν αποτελούσε για την εκκλησία μια θεωρητική σκέψη αλλά την παρουσία του Θεού μέσα τους με την όλη τη σημασία της λέξης. Περίμεναν την εμφάνιση της δόξας αυτής της βασιλείας στην δεύτερη έλευση που πλησίαζε. Συνεπώς έγιναν ώριμοι στην πίστη και υπεύθυνοι για την γνώση τους, τις εμπειρίες και τα θεία δώρα.

Επιπλέον, ο Παύλος αποκάλυψε στους πρεσβύτερους όλα τα μυστήρια της νουθεσίας του Θεού και τα σχέδια του Άγιου Πατέρα από την δημιουργία μέχρι την τελειοποίηση του θελήματός του, από την επιλογή των πιστών μέχρι την αλλαγή που θα υποστούν στην δόξα που θα έρθει. Οι θεολογικές μελέτες είναι βαθιές, ευρείες και υψηλών προδιαγραφών. Γι’ αυτό, μη σκέφτεσαι αλαζονικά ότι γνωρίζεις το θέλημα του Θεού εκτενώς γιατί είσαι ακόμη ένας μαθητής που μπουσουλάει και χρειάζεται βαθιά εμβάθυνση στο τι ευχαριστεί τον Θεό. Ο σκοπός της πίστης μας δεν είναι μόνο να γνωρίσουμε τα θεία μυστήρια αλλά και να τα εκτελέσουμε πρακτικά στην ζωή μας με τη μορφή της αγάπης επειδή η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή και δεν έχει πολύ όφελος. Ο Λουκάς αποκαλεί τους αρχηγούς της εκκλησίας «πρεσβύτερους» ενώ ο Παύλος τους αποκαλεί «επισκόπους». Δεν τους αποκαλούν ιερείς όπως διαβάζουμε στην Αραβική μετάφραση του εδαφίου 17 αυτού του κεφαλαίου, ούτε μητροπολίτες ή πάπες αλλά πιστούς ποιμένες ή φύλακες της εκκλησίας που είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό των συνάξεων και την οικονομική διοίκηση των εκκλησιών. Συναντιόντουσαν για συμπροσευχή, επισκέπτονταν τους αρρώστους, κήρυτταν στους χαμένους και παρηγορούσαν τους λυπημένους. Δεν είχαν κάποιο γραφείο για να πληρώνονται, πολιτικά δικαιώματα ή ανήκαν σε ανώτερη κοινωνική τάξη εκτός από την πνευματική δύναμη του Χριστού, ο οποίος την απένειμε σ’ αυτούς και είναι έτοιμος να κατοικήσει μέσα σε κάθε πιστό. Υπάρχει μόνο ένα Άγιο Πνεύμα στην εκκλησία. Αλλά βρίσκουμε διαφορετικά χαρίσματα και υπερβολική ωριμότητα στο κάθε πιστό. Κάθε Χριστιανός καλείται να δώσει το καλό παράδειγμα στους άλλους και να είναι ένας πρόσχαρος υπηρέτης ανάμεσα στους φτωχούς.

Ο Χριστός είπε: «Λάβετε Πνεύμα Άγιο. Σε όποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα τους είναι συγχωρημένες· σε όποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι». Αυτή η εντολή πραγματοποιείται από όλους εκείνους που κηρύττουν ολόκληρο το ευαγγέλιο και ζουν σύμφωνα με αυτό. Ο Παύλος δε διάλεξε εκείνους τους πρεσβύτερους ως επισκόπους από δική του επιλογή αλλά το ίδιο το Άγιο Πνεύμα τους όρισε, τους κάλεσε, τους πλήρωσε και τους έκανε να φέρουν τους πολλούς καρπούς του. Αλίμονο σε εκείνον που, χωρίς το κάλεσμα του Αγίου Πνεύματος, επιθυμεί να υπηρετήσει στην εκκλησία ή να αναδείξει τον εαυτό του, ή να ξεχύσει τις κοσμικές ιδέες του στους πιστούς! Ένας τέτοιος άνθρωπος βλάπτει τον εαυτό του. Προκαλεί ολόκληρο το ποίμνιο και καταλήγει σε αποτυχία και απελπισία.

Ο Παύλος λέει με έντονο τρόπο σε όλους εκείνους που είναι συντριμμένοι και μετανοημένοι και περπατούν ταπεινά: «Προσέξτε τον εαυτό σας. Δεν είμαι τέλειος αλλά πειράζομαι από τον διάβολο ο οποίος έχει βάλει στόχο εσάς. Ο καταστροφέας θέλει να αφήσει τους πρεσβύτερους να πέσουν σε αμαρτία, σε αμφιβολία ή αλαζονεία ώστε το κοπάδι να διασκορπιστεί από εδώ και από εκεί. Είναι συχνά σωστό να πούμε: «Όπως είναι ο ποιμένας, έτσι είναι και το ποίμνιο». Εκεί που ο κήρυκας ζητάει από τον Θεό να ξεχύσει χαρίσματα, ευλογίες και δύναμη πάνω στα μέλη της εκκλησίας, ο οίκος του αλλάζει δραστικά. Ο Κύριος βρέχει ποτάμια της χάρης του πάνω στην εκκλησία του επειδή ο Χριστός ξεχύνει τη δύναμη του στην εκκλησία μέσω των ποιμένων. Πρέπει να παρατηρηθεί ότι ο σκοπός του Χριστού δεν είναι ο ποιμένας αλλά το κοπάδι το οποίο είναι πιο σημαντικό σε εκείνον παρά οι ποιμένες.

Ωστόσο, οι αρχηγοί στην εκκλησία είναι οι εξουσιοδοτημένοι άνθρωποι και υπηρέτες. Αγόρασε την εκκλησία του για τον εαυτό του με το αίμα του μονογενή Υιού του, Ο Θεός δεν πλήρωσε χρυσό, ασήμι, πλατίνα, κοσμήματα ή ουράνιο για την απολύτρωση μας αλλά θυσίασε το πιο ανεκτίμητο πράγμα που είχε, δηλαδή τη ζωή του για να μας σώσει πλήρως. Γι’ αυτό ο απόστολος δίνει εντολή στους πρεσβύτερους να είναι άγρυπνοι και προσεκτικοί στην εκκλησία ώστε να ακούνε πάντα τη φωνή των προβάτων, να τους ακούνε με προσοχή και να παρακολουθούν τις κινήσεις του κάθε πιστού νύχτα και μέρα, επειδή οι λύκοι θα έρθουν σίγουρα, οι εχθροί σπεύδουν και οι ψεύτες δεν είναι μακριά. Η εκκλησία είναι πάντα σε κίνδυνο και είναι απαραίτητο να αναγνωρίζουμε ότι δεν ζούμε εν ειρήνη αλλά στο μέσον μιας μάχης μεταξύ ουρανού και κόλασης.

Ο πονηρός χρησιμοποιεί τεχνάσματα και πανουργίες για να εξαπατήσει τους πιστούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργούνται διεστραμμένες θεωρίες, μια προπαγάνδα για συγκρητισμό και ρεύματα ουδέτερης αλαζονείας. Με έκπληξη κάποιοι την ίδια στιγμή προσκολλώνται στον νομικιστικό φανατισμό αναζητώντας επιπλέον αγιασμό παρά τη συγχώρεση του Χριστού και έχοντας την επιθυμία να σωθούν από μόνοι τους μέσα από τις δικές τους προσπάθειες. Αν η σωστή βιβλική αλήθεια εξαφανιστεί, θα εξαφανιστούν και η ελπίδα με την αγάπη. Κατά κύριο λόγο, η εκκλησία διαφθείρεται όχι μέσω του διωγμού και των θλίψεων αλλά μέσω της ψευδοδιδασκαλίας.

Αυτός που εξαπατά γνωρίζεται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Δεν θέλει να κερδίσει τους ανθρώπους στον Χριστό αλλά τους δένει με τον εαυτό του, περιμένει να είναι σεβαστός και αναγνωρισμένος από όλους και θέλει να είναι το κέντρο όλων.
Δεν δείχνει συμπόνοια για το ποίμνιο που είναι σε κίνδυνο και έχει προβλήματα αλλά το βάζει στα πόδια με την πρώτη δυσκολία. Ακόμα και τις καλές μέρες προτιμάει την διαφθορά της εκκλησίας από το να χάσει κάτι λίγο από τη διασημότητα του ή τα χρήματα.
Διαστρέφει το πιστεύω της εκκλησίας και εισάγει ανθρώπινες έννοιες στο θείο Ευαγγέλιο, ρίχνοντας έτσι δηλητήριο στο φρέσκο αγνό νερό και δηλητηριάζοντας όλα τα μέλη του ποιμνίου. Προσφέρει το δηλητήριο του ως πεντανόστιμο μέλι με γήινες ανθρώπινες έννοιες και κοινωνικά πρότζεκτ. Από την άλλη, αρνείται την μετάνοια και αγνοεί τη σωτηρία στο σταυρό.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των πρεσβύτερων της εκκλησίας είναι η διάκριση των πνευμάτων ώστε να μπορεί να αντιληφθούν την μυρωδιά της εισόδου των παράξενων πνευμάτων , να τα υπερνικήσουν με την ταπεινότητα της αγάπης τους και να διώξουν τους λύκους με την προσευχή τους και με τον λόγο της δύναμής τους ώστε η εκκλησία να μπορεί να παραμείνει ασφαλής, δραστήρια και επί του έργου. Ως εκ τούτου, ο ίδιος ο Παύλος διακόνησε για τρία χρόνια στην Έφεσο και αφιέρωσε το κάθε άτομο στην πληρότητα της αλήθειας και της αγάπης του Χριστού. Ο τρόπος να εκπαιδεύσεις μελλοντικούς αρχηγούς δεν είναι μέσω τεράστιων συνάξεων αλλά μέσω της μοναδικής υπηρεσίας και μακράς συζήτησης με εκείνους που είναι εκλεγμένοι από τον Κύριο. Η εκκλησία έχει διάρκεια μόνο εκεί που οικοδομούνται ένα προς ένα τα άτομα.

Όλες αυτές οι συμβουλές τις οποίες έδωσε ο Παύλος, αυτός ο καλός απόστολος γνώριζε ότι δεν βοηθούν πραγματικά παρά μόνο όταν εφαρμοστούν με μετάνοια και προσοχή. Μετά από τους πρεσβύτερους έστρεψε την προσοχή του στον ζωντανό Κύριο. Του μίλησε και συνολικά του επαίνεσε τους επισκόπους και την εκκλησία επειδή μόνο ο Ιησούς είναι ο Καλός Ποιμένας ο οποίος μπορεί να τους φυλάξει όλους. Ο Παύλος έβαλε το φορτίο του στα χέρια του Χριστού ως εγγυητή της πίστης του.

Την ίδια στιγμή, ο απόστολος οδήγησε τους ακροατές του στη μόνη πηγή της θείας δύναμης που είναι ο λόγος της χάρης. Δεν βρίσκουμε πουθενά καμία πηγή της δύναμης του Πνεύματος, της γνώσης του Θεού, του κουράγιου της πίστης, και του κίνητρου της αγάπης παρά μόνο στο Βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Με αυτό τον τρόπο, ο απόστολος μας έδωσε εντολή να διαβάζουμε την Αγία Γραφή με προσευχή κάθε μέρα, αλλιώς πνευματικά θα χαθούμε και θα πεθάνουμε.

Η καθημερινή εμβάθυνση στον Λόγο της χάρης σε εδραιώνει μέσα στον Χριστό και καλλιεργεί μέσα σου τον καρπό της αισιόδοξης ελπίδας. Κάθε Χριστιανός θα λάβει ένα ουράνιο μερίδιο, όχι σ’ αυτό τον κόσμο αλλά στον άλλο. Μην περιμένεις από τον Κύριο χρήματα, τιμές, ακίνητα, υγεία ή αυτοκίνητα, αλλά εκζήτησε εκείνα τα πράγματα που είναι άνωθεν όπου ο Χριστός κάθεται στα δεξιά του Θεού. Μαζί με όλους τους ζωντανούς αγίους που κοιμούνται θα κληρονομήσουμε το βασίλειο του ουράνιου μας Πατέρα, όχι εξαιτίας των δικών μας προτερημάτων αλλά μόνο εξαιτίας της χάρης. Αυτός που ασπάζεται τον κόσμο, χάνει τον ουρανό. Γι’ αυτό διάλεξε: Αγαπάς τον Θεό ή τα χρήματα;

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού, φύλαξε μας από τον Μαμμωνά και τον συγκρητισμό και εδραίωσε μας μέσα στην πληρότητα του λόγου σου ώστε η χάρη σου να μπορεί να γίνει η γραμμή της πορείας μας, και να αγρυπνούμε και να προσευχόμαστε ανάμεσα στο ποίμνιο σου. Σου ζητούμε να σώσεις εκείνους που λοξοδρόμησαν και να μας προστατέψεις από ψευδοδιδάσκαλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί οι ποιμένες του ποιμνίου του Θεού πρέπει να είναι άγρυπνοι κάθε στιγμή;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 06:09 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)