Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 102 (Paul’s Parting Sermon)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
D - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 18:23 - 21:14)

9. Το αποχαιρετιστήριο κήρυγμα του Παύλου στους Επισκόπους και τους Πρεσβύτερους (Πράξεις 20:17-38)


ΠΡΑΞΕΙΣ 20:33-38
33 Ασήμι ή χρυσάφι ή ιματισμό από κανένα δε ζήτησα. 34 Εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι για τις ανάγκες τις δικές μου και των συνοδών μου δούλεψαν αυτά εδώ τα χέρια. 35 Με κάθε τρόπο σάς έδωσα το παράδειγμα, ότι πρέπει να εργάζεστε έτσι σκληρά, για να μπορείτε να βοηθάτε αυτούς που έχουν ανάγκη. Να θυμάστε τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού, που είπε: “καλύτερο είναι να δίνεις παρά να παίρνεις”». 36 Αφού είπε αυτά τα λόγια, γονάτισε αυτός κι όλοι εκείνοι και προσευχήθηκε. 37 Όλοι τότε ξέσπασαν σ’ ένα μεγάλο κλάμα, έπεφταν στην αγκαλιά του και τον καταφιλούσαν. 38 Αυτό κυρίως που τους προξενούσε οδύνη ήταν ο λόγος που τους είχε πει ότι δε θα τον ξαναδούν. Κατόπιν τον ξεπροβόδισαν ως το πλοίο.

Ο Παύλος συνόψισε τη δογματική του θεωρία κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της διακονίας του στην Έφεσο, όπως επίσης και όλο το κήρυγμα του στην Ανατολία και στην Ελλάδα και βέβαια αυτό το ξεχωριστό του κήρυγμα. Δεν είναι πιθανό να εξηγήσεις τον πλούτο αυτών των εννοιών σε λίγες μόνο γραμμές, επειδή οι ερμηνείες αυτών των δηλώσεων είναι αρκετές για τα τρία χρόνια κηρύγματος. Είναι απαραίτητο να ξαναδιαβάσουμε το κεφάλαιο 20 από το εδάφιο 17 μέχρι το εδάφιο 38 για να εξάγουμε τους θησαυρούς που είναι κρυμμένοι σε κάθε λέξη.

Πόσο περίεργο! Ο Παύλος δε μιλούσε στο τέλος του κηρύγματος του για πνευματικά πράγματα αλλά για τα χρήματα επειδή όταν πρόκειται για αυτά έρχεται στο προσκήνιο τι πνεύμα υπάρχει στον καθένα.. Ο Παύλος δεν ήταν συνηθισμένος να λαμβάνει οποιαδήποτε δωρεά ή συνεισφορά για τον εαυτό του ούτε λαχταρούσε τα πλούτη των μελών της εκκλησίας γιατί περιφρονούσε τον πλούτο αυτού του φθαρτού κόσμου και είπε ότι τα θεωρούσε όλα ζημία για την αριστεία της γνώσης του Χριστού. Πέθανε ως προς τις επιθυμίες του για σωματικές και σεξουαλικές ορμές γιατί σταυρώθηκε μαζί με τον Χριστό, θάφτηκε και έζησε ξανά για τα ουράνια πράγματα. Ο Παύλος εργάζονταν με τα χέρια του για να συντηρήσει τον εαυτό του και ήταν επιμελής και επιδέξιος στο επάγγελμα του επειδή εργάζονταν σύμφωνα με τα λόγια του: «Όποια εργασία κάνετε να την κάνετε με την καρδιά σας, σαν να δουλεύετε για τον Κύριο κι όχι για τους ανθρώπους.» Κέρδισε υπεραρκετά χρήματα για τον εαυτό του και για τη συντήρηση εκείνων που ήταν μαζί του. Έδειχνε με υπερηφάνεια τα χέρια του στους επισκόπους γιατί ήταν σκληρά, αδύνατα και τραχιά έχοντας υποφέρει πολύ πόνο στην χειρωνακτική του εργασία. Ο Παύλος θεωρούσε αυτά τα φανερά σημάδια ως τιμή για εκείνον. Δεν έγραψε κάποιο βιβλίο αλλά εργάστηκε με τα χέρια του, μίλησε με το στόμα του και περπάτησε με τα πόδια μακρινές αποστάσεις. Και ο Παύλος δεν είχε φέρει μόνο θρησκευτικές έννοιες αλλά και το σώμα του ως ζωντανή θυσία αποδεκτή από τον Θεό και τον Χρισμένο του.

Ο Παύλος δεν συμφώνησε με κανένα Χριστιανό που ήταν οκνηρός, χαλαρός και περίμενε γεμάτος φαντασία τον ερχομό του Κυρίου, αφήνοντας το σπίτι του να πέσει σε στενοχώρια και πείνα εξαιτίας του οκνηρού του ενθουσιασμού. Ο Παύλος βασανίστηκε μέρα και νύχτα με το επάγγελμα του για να έχει αρκετό καιρό διαθέσιμο ώστε να δοξάζει το όνομα του Κυρίου του.

Πόσο καταπληκτικό! Δεν ξόδευε τα χρήματα του μόνο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τις δικές του και των συντρόφων του, αλλά επίσης θυσίαζε χρήματα για τους φτωχούς. Οι μηνιαίες μας απολαβές, τα ημερομίσθια, δεν υπάρχουν μόνο για να ικανοποιούν τις ανάγκες μας αλλά επίσης για να βοηθήσουν, να εξυπηρετήσουν, να χαρίσουν και να κάνουν θυσίες. Ο Χριστός είπε: «Θα έχετε τους φτωχούς μαζί σας πάντοτε.» Οι άρρωστοι, οι αδύναμοι, οι χήρες και τα ορφανά είναι πολλοί και περιμένουν εσένα. Μόνο τον Χριστό βρίσκεις μαζί τους γιατί αυτός είπε: «Ήμουν γυμνός, εγκαταλειμμένος, άρρωστος, φτωχός και δεν με επισκεφτήκατε, δε με ντύσατε, ούτε με φροντίσατε.» Μέχρι πότε περιμένεις να ξεκινήσεις τη ζωή της θυσίας και την είσοδο σου στο δρόμο της υπηρεσίας; Έχεις πέτρινη καρδιά ή είσαι ακόμη τυφλοί και δε μπορείς να δεις τους βασανισμένους;

Κάνοντας μια σύνοψη των λόγων του, ο Παύλος ανέφερε ένα ρηθέν του Ιησού που δεν είναι καταγεγραμμένο σε κανένα από τα Ευαγγέλια αλλά συμπεριλαμβάνει την περίληψη του ευαγγελίων και το έμβλημα όλων των επιστολών του Παύλου: «Είναι μεγαλύτερη ευλογία να δίνεις παρά να λαμβάνεις.» Αυτό το εδάφιο αποκαλύπτει σε μας το βάθος της καρδιάς του Θεού ο οποίος είναι περιχαρής και ευτυχισμένος επειδή μας ευλογεί συνεχώς και μας δίνει καλά δώρα πάντοτε. Ο Χριστός ήρθε για να θυσιαστεί για τους αμαρτωλούς.

Η αρχή της θυσίας και της αφιέρωσης της ζωής κάποιου για τον συνάνθρωπο του είναι η πνευματική βάση του Χριστιανισμού. Η αγάπη του Θεού μας παρακινεί στην προσφορά, την υπηρεσία, την δραστηριότητα και στην θέση του να μην ευχαριστείς τον εαυτό σου αλλά να ικανοποιείς τους άλλους που δεν αξίζουν αυτή την αγάπη. Καθώς ο Χριστός έδωσε τη ζωή του ως αντίλυτρο για τους πολλούς, έτσι ο Κύριος μας μας καλεί να θυσιάσουμε τα χρήματα μας και το χρόνο μας για να βοηθήσουμε τους άλλους μέσα στην οικογένεια μας, στη δουλειά μας, στην εκκλησία μας και στους ανθρώπους. Δεν θα νιώσεις χαρά μέχρι να θυσιάσεις τον εαυτό σου για τον Θεό και τους συνανθρώπους σου. Έτσι η θυσία του Χριστού έγινε το σύμβολο της εκκλησίας, όπως επίσης και των σκέψεων μας, των λόγων και των πράξεων μας. «Είσαι ακόμη χαρούμενος βαθιά στην καρδιά σου; Τότε αποδέξου την αποστολική δήλωση ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά και να βοηθάς τους αδύναμους. Η λέξη «πρέπει» είναι αναπόφευκτη, αλλιώς δεν είσαι αληθινός Χριστιανός, πρεσβύτερος ή ποιμένας στην εκκλησία.

Ο Παύλος δεν ήταν ένας θεωρητικός φιλόσοφος αλλά ένας ρεαλιστής άνθρωπος της προσευχής. Δεν υπάρχουν καρποί χωρίς προσευχή. Το πλήθος των λέξεων είναι άχρηστο. Ο Ίδιος ο Θεός ευλογεί και εποικοδομεί. Ο απόστολος γονάτισε μαζί με τους πρεσβύτερους της εκκλησίας και προσευχήθηκε με όλη του την καρδιά. Διάβασες ποτέ την αποστολική προσευχή η οποία έρρεε μέσα από τις βαθύτερες πτυχές της καρδιάς του Παύλου; Διάβασε την επιστολή του προς Εφεσίους (1:3-14, 1:17-23 3:14-21). Συμμετείχε σ’ αυτές τις αποστολικές προσευχές συνειδητά και με σοβαρή σκέψη και θα αναγνωρίζεις πόσο φτωχές είναι οι προσευχές μας. Ζήτα από τον Ιησού για το πνεύμα της προσευχής γιατί η αποτελεσματική, ένθερμη προσευχή ενός δίκαιου άνδρα πολύ ωφελεί.

Οι πρεσβύτεροι αναγνώρισαν ότι αυτή η προσευχή ήταν η τελευταία λέξη που άκουσαν από το στόμα του Παύλου. Τα δάκρυα τους έτρεχαν με ευγνωμοσύνη, αγάπη, θλίψη και πόνο. Δεν είναι ντροπή ένας άνδρας να κλαίει εξαιτίας των αγνών του συναισθημάτων. Τώρα τα δάκρυα έτρεχαν γιατί ο άνθρωπος του Θεού άνοιξε την πόρτα του ουρανού για αυτούς και τους υπηρέτησε με τον κόπο του σώματος του. Από εκείνη τη στιγμή προορισμός του ήταν να μπει στον πόνο και στη θλίψη. Τον φίλησαν ο ένας μετά τον άλλο ως ένδειξη τρυφερής στοργής που υπάρχει μέσα στην αιώνια οικογένεια του Θεού.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε λατρεύουμε και σε ευχαριστούμε επειδή ο λόγος σου μας δίνει την πληρότητα της σωτηρίας και τη δύναμη να αγαπούμε και να παρηγορούμε με ελπίδα. Δίδαξε μας να δουλεύουμε σκληρά στο σχολείο, στην δουλειά και στο σπίτι ώστε να μην είμαστε οκνηροί αλλά να θυσιάσουμε τα υπάρχοντα μας και τον χρόνο μας για τους άλλους, καθώς έδωσες τη ζωή σου για μας που είμαστε χαμένοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί η ευλογία είναι μεγαλύτερη όταν δίνεις παρά όταν παίρνεις;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 09, 2023, at 06:11 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)