Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 078 (The Greeks seek Jesus' acquaintance)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 3 - ΤΟ ΦΩΣ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (Ιωάννης 11:55 - 17:26)
A - ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (Ιωάννης 11:55 - 12:50)

3. Οι Έλληνες αναζητούν την γνωριμία με τον Ιησού (Ιωάννης 12:20-26)


ΙΩΑΝΝΗΣ 12:20-24
20 Ανάμεσα σ’ αυτούς που ανέβηκαν να προσκυνήσουν στη γιορτή ήταν και μερικοί Έλληνες. 21 Αυτοί, λοιπόν, πήγαν στο Φίλιππο, που καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, και τον παρακαλούσαν μ’ αυτά τα λόγια: «Κύριε, θέλουμε να δούμε τον Ιησού». 22 Πηγαίνει ο Φίλιππος και το λέει στον Ανδρέα. Έπειτα έρχονται ο Ανδρέας κι ο Φίλιππος και το λένε στον Ιησού. 23 Ο Ιησούς τότε τους απάντησε: «Ήρθε πια η ώρα να δοξαστεί ο Υιός του Ανθρώπου. 24 Αλήθεια σας λέω: Αν του σιταριού ο σπόρος πέσει στη γη αλλά δεν πεθάνει, μένει ένας μονάχος σπόρος· αν όμως πεθάνει, κάνει άφθονο καρπό.

Οι Έλληνες προσήλυτοι στον Ιουδαϊσμό είχαν μαζευτεί στην Ιερουσαλήμ. Είχαν έρθει για το Πάσχα από τον Ελληνιστικό κόσμο. Όταν τα πλήθη καλωσόρισαν τον Ιησού με επευφημίες ως Βασιλιά, οι Έλληνες ήταν επίσης εντυπωσιασμένοι. Έτσι αποφάσισαν να τον γνωρίσουν καλύτερα. Η επιθυμία των εθνών αντανακλάστηκε σε αυτό το αίτημα. Αφού ανακάλυψαν ότι ο Φίλιππος μιλούσε Ελληνικά, αυτός συμφώνησε να μιλήσει με τον φίλο του Ανδρέα εκ μέρους τους. Οι δύο μαθητές πλησίασαν τον Ιησού, βαθιά συγκινημένοι επειδή είδαν τους πρώτους καρπούς εκείνων από τους εθνικούς που ήρθαν στον Ιησού. Μπορεί και να αισθάνθηκαν ότι το να δραπετεύσουν στη γη των Ελλήνων θα ήταν μια διέξοδος από τον κίνδυνο να περικυκλωθούν από φανατικούς Ιουδαίους.

Ο Ιησούς διέκρινε τις σκέψεις τους ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονταν τις επιθυμίες των εθνών στο αίτημα που έκαναν οι Έλληνες. Έστειλε ένα σημαντικό κάλεσμα, το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρα κατανοητό, ωστόσο ήταν ένα κάλεσμα νίκης και επρόκειτο να γίνει το σύνθημα του ευαγγελίου του Ιωάννη, «Τώρα ο Υιός του Ανθρώπου δοξάζεται.» Η ώρα για να μεγαλυνθεί είχε έρθει για αυτόν και η στιγμή που αναμένονταν στον ουρανό και στη γη πλησίαζε.

Παρόλα αυτά, το θαύμα των θαυμάτων έγινε: οι νίκες στον πόλεμο και η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας δεν ήταν τα σημάδια της δόξας του Ιησού. Ο Ιωάννης δεν καταγράφει την μεταμόρφωση σε ένα ψηλό βουνό, γιατί δεν το θεωρεί αυτό ως την ουσιαστική δόξα. Αναφέρει, όμως, την σύνδεση μεταξύ της αποθέωσης του Χριστού με τον θάνατο του. Εκεί, πάνω στο σταυρό, βλέπουμε τον πυρήνα της θεότητας του η οποία είναι η αγάπη.

Ο Ιησούς αποκάλεσε τον εαυτό του σπόρο ενός σιταριού, τον ουράνιο σπόρο που πέφτει στο έδαφος, για να αδειάσει τον εαυτό του και να επιδείξει δικαιοσύνη και δόξα. Ο Ιησούς ήταν πάντα ένδοξος. Ο θάνατος του εξαγνίζει εμάς τους διεφθαρμένους ανθρώπους έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε άξιοι για να συμμετάσχουμε στην μεγαλοσύνη του. Η άφιξη των Ελλήνων προκάλεσε ένα πανηγυρικό κάλεσμα αφού έδειξε ότι Αυτός καλεί ανθρώπους από όλα τα έθνη. Θα ανανεώσει μέσα τους την αρχική του δόξα. Εκείνη η δόξα θα διαπεράσει την δημιουργία μόνο μέσω του σταυρού.

ΙΩΑΝΝΗΣ 12:25-26
25 Αυτός που αγαπάει τη ζωή του, θα τη χάσει· αυτός όμως που τη ζωή του δεν τη λογαριάζει όσο κρατάει αυτός ο κόσμος, θα τη φυλάξει για την αιώνια ζωή. 26 Όποιος θέλει να με υπηρετεί ας ακολουθεί το δικό μου δρόμο, κι όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι κι ο δικός μου υπηρέτης. Κι ο Πατέρας μου θα τιμήσει όποιον με υπηρετεί».

Ο Ιησούς μας δείχνει ότι ο δικός του τρόπος του θανάτου και το πέρασμα στην δόξα εφαρμόζεται επίσης και στους μαθητές του. Όπως ο Υιός άφησε την δόξα του, κένωσε εαυτόν από τα θεία χαρακτηριστικά για να σώσει την ανθρωπότητα, έτσι και ο σκοπός μας δεν είναι να γίνουμε μεγάλοι και διάσημοι αλλά να αρνούμαστε τον εαυτό μας συνεχώς. Εξέτασε τον εαυτό σου, αγαπάς ή μισείς τον εαυτό σου; Ο Χριστός λέει ότι αν ξεχάσεις τον εαυτό σου και υπηρετήσεις το Βασίλειο του πιστά, θα κερδίσεις την θεϊκή ζωή. θα διατηρήσεις την ψυχή στην αιώνια ζωή. Με αυτές τις λέξεις ο Ιησούς σου δείχνει τον χάρτη της αληθινής δόξας. Μην ζεις για να ευχαριστείς τις επιθυμίες σου, ούτε να είσαι οκνηρός ή περήφανος, αλλά επέστρεψε στον Θεό ακούγοντας τις εντολές Του, αναζητώντας τον άθλιο και τον εξαχρειωμένο για να τους υπηρετήσεις, όπως ακριβώς απογύμνωσε εαυτόν από την δόξα για να καθίσει στο τραπέζι με τους μοιχούς και τους κλέφτες. Με το να μοιράζεσαι με τέτοιους αμαρτωλούς για χάρη του Ευαγγελίου, η δόξα του Θεού θα εμφανιστεί στη ζωή σου. Μην φαντάζεσαι ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους. Μόνο ο Ιησούς μπορεί να σε κάνει διαυγή προς τους άλλους παρά τις αποτυχίες σου. Αυτή η αλλαγή έρχεται μόνο με αυταπάρνηση.

Ο Ιησούς έθεσε αυτή την αρχή ξεκάθαρα, όταν εξήγησε ότι η υπηρεσία μας σ’ αυτόν σημαίνει να τον ακολουθείς και να τον μιμείσαι και μερικές φορές να έχεις μερίδιο στην περιφρόνηση που εκείνος υπέφερε. Το μονοπάτι δεν είναι για να το στολίζεις με πολυτέλειες και κομπασμούς. Αυτό δεν είναι αυτό που πρέπει να περιμένουν οι ακόλουθοι του Χριστού. Μπορεί να βιώσουν απόρριψη, εχθρότητα, διωγμό ακόμη και θάνατο. Είσαι έτοιμος να υποφέρεις για χάρη του ονόματος του; Εκείνος υπόσχεται, «Όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι και ο δικός μου υπηρέτης.» Ο Ιησούς περπάτησε πριν από σένα στο μονοπάτι της θλίψης. Υποφέρει μαζί σου. Η προφανής δόξα δεν είναι το θέμα των υπηρετών του Χριστού σε αυτό το ταξίδι. Η ευτυχία μας δεν είναι στο να ευχαριστούμε τον εαυτό μας, αλλά να υπηρετούμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Το όνομα του Χριστού δοξάζεται με το πνεύμα θυσίας των ακολούθων του. Το όνομα του Πατέρα δοξάζεται καθώς γινόμαστε όπως ο Υιός Του.

Όπως ο Χριστός κάθεται σήμερα στον θρόνο του Πατέρα του, ζώντας μαζί του σε τέλεια κοινωνία και ενότητα, έτσι και εκείνοι που διώκονται σήμερα για χάρη του θα ζήσουν και θα ενωθούν με τον ουράνιο Πατέρα τους. Μεγάλο είναι αυτό το μυστήριο. Ποια νομίζεις ότι θα είναι η τιμή που ο Πατέρας θα προσφέρει στους υπηρέτες του αγαπημένου του Υιού; Θα ανανεώσει την εικόνα Του μέσα τους όπως και στην δημιουργία. Ακόμη περισσότερο, θα κατέβει πάνω τους με την πληρότητα του Πνεύματος του. Θα γίνουν παιδιά Του όπως ο Υιός Του, ώστε να είναι ο πρωτότοκος ανάμεσα σε πολλά αδέρφια. Για πάντα, θα είναι μαζί με τον Πατέρα Του στα ουράνια (Ρωμαίους 8:29, Αποκάλυψη 21:3-4)

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Σε ευχαριστούμε Κύριε Ιησού, επειδή δεν ήσουν ευτυχισμένος για να χαρείς την δόξα σου αλλά απογύμνωσες τον εαυτό σου από το μεγαλείο σου. Σε λατρεύουμε για την τόση ταπεινοφροσύνη, προσευχόμενοι ότι θα μας ελευθερώσεις από την αυταρέσκεια μας και την υπερηφάνεια μας έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίσουμε την ελευθερία που το Πνεύμα σου δίνει για να σε υπηρετούμε και να γνωρίζουμε την αγάπη σου στη ζωή μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί ο θάνατος του Χριστού θεωρείται ως η εξύμνηση της αλήθειας;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 07, 2022, at 07:19 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)