Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 070 (Jesus across the Jordan)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 2 - ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ (Ιωάννη 5:1 - 11:54)
C - Το τελευταίο ταξίδι του Ιησού στην Ιερουσαλήμ (Ιωάννης 7:1 - 11:54) Ο Διαχωρισμός του σκοταδιού και του φωτός
4. Η ανάσταση του Λάζαρου και η έκβαση της (Ιωάννης 10:40 – 11:54)

a) Ο Ιησούς διασχίζει τον Ιορδάνη (Ιωάννης 10:40 – 11:16)


ΙΩΑΝΝΗΣ 10:40-42
40 Γύρισε πίσω πάλι, πέρα από τον Ιορδάνη, στον τόπο όπου αρχικά βάφτιζε ο Ιωάννης, κι έμεινε εκεί. 41 Πολλοί άνθρωποι ήρθαν κοντά του κι έλεγαν: «Ο Ιωάννης δεν έκανε κανένα σημείο, όλα όμως όσα είπε για τον Ιησού ήταν αληθινά». 42 Και πολλοί εκεί πίστεψαν σ’ αυτόν.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Ιησού και τους Φαρισαίους ξέσπασε. Υποκινούσαν τους αρχηγούς του λαού μετά τη θεραπεία του ανάπηρου στην Βηθεσδά (Κεφάλαιο 5). Στο τέλος της τρίτης του επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, αυτή η σύγκρουση εξελίχθηκε σε μια αποκορύφωση. Το φως λάμπει στο σκοτάδι αλλά το σκοτάδι δεν το υπερνικά. Συνεχώς ο Ιησούς εκτίθετο στον κίνδυνο του θανάτου. Σωματικά έμπαινε μέσα στο ναό ξανά και ξανά, καθοδηγώντας τους μαθητές του στην ωριμότητα της γνώσης και στην εμπιστοσύνη, ενώ οι εχθροί του κινούνταν στο ναδίρ του μίσους.

Μετά την Γιορτή των Εγκαινίων, ο Ιησούς έφυγε από την Ιερουσαλήμ και πήγε σε μια περιοχή πέρα από τον Ιορδάνη, όπου το Ανώτατο Συμβούλιο δεν είχε καμία δικαιοδοσία. Εδώ ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε κηρύξει νωρίτερα, πέρα από τα όρια της Ιουδαϊκής δικαιοδοσίας, αλλά υπό την εξουσία ενός από τους Ηρώδειους βασιλιάδες. Ο Βαπτιστής ήταν γνωστός εκεί. Η μαρτυρία του για τον Ιησού ήταν εμφανής.

Εκείνοι που είχαν πιστέψει εξαιτίας του Βαπτιστή, είχαν συνεχίσει στην πίστη τους. Ο δάσκαλος τους είχε αποκεφαλιστεί. Όταν ο Ιησούς έφτασε, έτρεξαν σ’ αυτόν, γνωρίζοντας την ταπεινότητα του, το μεγαλείο και τη δύναμη του. Ο Ιησούς τους πρόσφερε παραδείγματα από τα θαύματα του, κηρύττοντας με πίστη για τον Θεό και τον άνθρωπο. Έτσι πολλοί άνοιξαν τις καρδιές τους στο Ευαγγέλιο, εμμένοντας στην πίστη τους στον προφητικό ρόλο του Βαπτιστή, αν και ο Βαπτιστής δεν είχε κάνει θαύματα για να δικαιολογήσει αυτό τον ρόλο. Αλλά μόλις ο Ιησούς ήρθε σ’ αυτούς, τον πίστεψαν ως Κύριο και Σωτήρα.

ΙΩΑΝΝΗΣ 11:1-3
1 Κάποιος που ονομαζόταν Λάζαρος αρρώστησε. Ήταν από τη Βηθανία, το χωριό όπου κατοικούσαν η Μαρία και η αδερφή της η Μάρθα. 2 Η Μαρία ήταν εκείνη που αργότερα άλειψε τον Κύριο με μύρο και σκούπισε τα πόδια του με τα μαλλιά της. Ο Λάζαρος που αρρώστησε, ήταν αδερφός της. 3 Έστειλαν, λοιπόν, οι αδερφές του μήνυμα στον Ιησού, και του έλεγαν: «Κύριε, ο αγαπημένος σου φίλος είναι άρρωστος».

Κατά την διάρκεια του κηρύγματος του Χριστού στην περιοχή του Ιορδάνη, ένας άνδρας που ονομάζονταν Λάζαρος αρρώστησε. Ανήκε σε ένα χωριό στο Όρος των Ελαιών. Ο Ιησούς συχνά ήταν επισκέπτης στο σπίτι του. Η συζήτηση του Χριστού με την Μάρθα, την αδερφή του Λάζαρου, είναι διάσημη. Ο Ιωάννης δεν εξιστορεί εκείνα τα γεγονότα , αφού τα βρίσκουμε σε άλλο ευαγγέλιο. Μας λέει όμως για την Μαρία που έχυσε ένα μπουκαλάκι με μύρο στα πόδια του Χριστού. Ο Ευαγγελιστής αναφέρει αυτή την μυσταγωγική γυναίκα που ήταν διψασμένη για τα λόγια του Κυρίου. Αφού άλειψε τα πόδια του με μύρο, τα σκούπισε με τα μαλλιά της (Ιωάννης 12:1-8). Έδειξε την ταπεινότητα της, την πίστη και την αγάπη της για τον Υιό του Θεού.

Τα νέα για την αρρώστια του Λαζάρου λύπησαν τον Ιησού. Ωστόσο, η πίστη των δύο αδερφών τον προέτρεψε να πάει να τις συναντήσει. Δεν ικέτεψαν τον Ιησού να έρθει γρήγορα για να θεραπεύσει τον φίλο του αλλά απλά του έστειλαν τα νέα για την κατάσταση του, πεπεισμένες ότι θα τον θεράπευε από απόσταση. Ήταν σίγουρες ότι η αγάπη του Ιησού για τον Λάζαρο θα τον παρακινούσε να δράσει. «Λάζαρος» σημαίνει «ο Θεός βοήθησε». Έτσι αυτό το όνομα έγινε το σύνθημα για το τελευταίο θαύμα που αναφέρεται στον Ιωάννη.

ΙΩΑΝΝΗΣ 11:4-10
4 Ο Ιησούς, όταν το έμαθε, είπε: «Αυτή η αρρώστια δεν είναι για να φέρει το θάνατο, αλλά για να φανεί η δύναμη του Θεού, για να φανερωθεί μέσω αυτής η δόξα του Υιού του Θεού». 5 Ο Ιησούς αγαπούσε τη Μάρθα και την αδερφή της, καθώς και το Λάζαρο. 6 Κι όμως, όταν έμαθε πως είναι άρρωστος, έμεινε στον τόπο όπου βρισκόταν δυο μέρες ακόμα. 7 Έπειτα, αφού πέρασαν αυτές οι δυο μέρες, λέει στους μαθητές: «Ας ξαναγυρίσουμε στην Ιουδαία». 8 Του λένε τότε οι μαθητές: «Διδάσκαλε, μόλις τώρα οι Ιουδαίοι ζητούσαν να σε λιθοβολήσουν, κι εσύ θες να πας πάλι εκεί;» 9 Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Δώδεκα ώρες δεν έχει η μέρα; Αν περπατάει κανείς τη μέρα δε σκοντάφτει, γιατί βλέπει το φως αυτού του κόσμου. 10 Αν όμως περπατάει κανείς τη νύχτα, σκοντάφτει, γιατί, βέβαια, το φως δεν είναι μέσα του».

Όταν τα νέα έφτασαν στον Ιησού, είχε επίγνωση της μάχης του με τις δυνάμεις του θανάτου. Είχε προβλέψει ότι ο ασθενής δε θα ήταν λεία θανάτου αλλά θα έλαμπε μέσα του η δόξα του Θεού. Ο Ιησούς γνώριζε μέσω του Αγίου Πνεύματος τι είχε να κάνει πριν το θάνατο του φίλου του. Θα αποκτούσε εξουσία με την ανάσταση ενός νεκρού ανθρώπου μπροστά στις θύρες της Ιερουσαλήμ έτσι ώστε οι άνθρωποι στην Ιερουσαλήμ να μην έχουν καμία δικαιολογία για την απιστία τους.

Η δόξα του Θεού και ο εγκωμιασμός του Χριστού είναι ένα. Η δόξα μεγαλύνθηκε επειδή αντιμετώπισε τον θάνατο και νίκησε. Η ανθρωπότητα συνολικά τρέμει μπροστά στην προοπτική του θανάτου του είναι της. Ο θάνατος οδηγεί απευθείας στην εξαφάνιση, όπως πιστεύουν. Ο Ιησούς ήξερε το θέλημα του Πατέρα και δεν κυριεύτηκε από τον θάνατο και το αποτέλεσμα του αλλά συνειδητοποίησε την αιτία του θανάτου. Αυτός μπορεί να εμφυσήσει την ζωή σε ένα άρρωστο κόσμο.

Ο Ιησούς δεν πήγε κατευθείαν στην Βηθανία. Καθυστέρησε για δύο μέρες. Άφησε τον θάνατο να καταπιεί τον φίλο του. Οι μαθητές απογοητεύτηκαν όταν άκουσαν ότι θα πήγαινε πίσω στην Ιουδαία. Είχαν γίνει μάρτυρες της προσπάθειας να λιθοβοληθεί. Οι μαθητές δεν λυπόταν για τον Λάζαρο, ούτε επιθυμούσαν να γίνουν μάρτυρες της δόξας του Θεού, αλλά φοβόντουσαν για την ίδια τους τη ζωή.

Σε αυτό το σημείο, ο Ιησούς χρησιμοποίησε μια εικόνα που κάποιος ταξιδεύει με ασφάλεια την ημέρα αλλά την νύχτα μπορεί να πέσει σε εμπόδια και σε ρεματιές. Καθώς η ώρα της σταύρωσης ήταν κοντά, οι ώρες της μέρας δεν είχαν τελειώσει. Έπρεπε να πάνε στην Ιερουσαλήμ με ηρεμία, ασφαλείς στα χέρια του Θεού.

Όποιος δεν πιστεύει στην Θεία Πρόνοια, θα κατοικήσει στο σκοτάδι όπως οι εχθροί του Ιησού, επειδή το φως της πίστης δεν ανέτειλε πάνω τους. Έτσι ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές να εμπιστευτούν απόλυτα αυτόν και την οδηγία του. Αλλιώς η απιστία θα τους τραβούσε στο σκοτάδι. Αυτή είναι η παρηγοριά μας στην πιο δύσκολη στιγμή, ότι τίποτα δεν θα μας πλήξει αν δεν είναι θέλημα του Κυρίου μας. Σ’ αυτόν είναι η πεποίθηση μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού, σε ευχαριστώ που είσαι ο Κύριος της ζωής. Στο φως σου βλέπουμε την οδό. Μας οδηγείς στο ίσιο μονοπάτι, ακόμη κι αν οι εχθροί σου επιθυμούν την καταστροφή μας. Βοήθησε μας να μην καθυστερούμε αλλά να είμαστε έτοιμοι για πόνο και για θάνατο για χάρη σου. Έτσι ώστε η φροντίδα σου για μας να μπορεί να δοξαστεί με την πίστη μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί ο Ιησούς μίλησε για την δόξα του Θεού, αν και ο Λάζαρος πέθανε;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 06, 2022, at 02:01 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)