Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 120 (The shipwreck on Malta)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 2 - Izveštaji o propovedanju među nejevrejima i osnivanje crkava od Antiohije do Rima - Kroz službu apostola Pavla, poslatog od Svetog Duha (Dela 13 - 28)
F - PLOVIDBA OD KESARIJE DO RIMA (DELA 27:1-28:31)

2. Oluja na moru, i brodolom na Malti (Dela 27:14-44)


DELA 27:14-26
14 Ali, nedugo zatim sa ostrva zaduva olujni vetar zvani severoistočnjak, 15 zahvati lađu, koja nije mogla da mu se odupre, pa pustismo da nas nosi. 16 Dok smo plovili u zavetrini ostrvca koje se zove Klauda, s teškom mukom dohvatismo čamac. 17 Digoše ga na palubu pa užadima opasaše lađu. Plašeći se da se ne nasuču u Sirti, spustiše glavno sidro, i tako ih je dalje nosilo. 18 Pošto nas je oluja žestoko zahvatila, sutradan počeše da izbacuju tovar, 19 a trećeg dana svojim rukama izbaciše brodsku opremu. 20 Pošto se ni sunce ni zvezde ne pokazaše nekoliko dana, a oluja nije popuštala, nestade svake nade da ćemo se spasti. 21 A već dugo se nije ni jelo. Tada Pavle stade pred njih i reče: "Ljudi, trebalo je poslušati mene i ne isplovljavati sa Krita. Tada biste izbegli ovu nevolju i štetu. 22 Ali, i sad vam savetujem da se razvedrite jer nijedan od vas neće izgubiti svoj život, samo će lađa biti izgubljena. 23 Noćas, naime, stade pred mene anđeo Boga kome pripadam i kome služim, 24 i reče: 'Ne boj se, Pavle. Ti treba da staneš pred cara. I, evo, Bog ti je poklonio sve ove koji s tobom plove.' 25 Zato, razvedrite se, ljudi, jer verujem Bogu da će biti baš tako kako mi je rečeno. 26 Samo, treba da se nasučemo na jedno ostrvo."

Oluja je odjekivala oko ostrva Krit. More se razbesnelo i odvuklo brod daleko od najbliže luke. Mornari su dali sve od sebe kako bi stigli do luke, ali u tome nisu uspeli, jer je silina bure odvukla ovaj veliki brod zajedno sa svojih dvesta sedamdeset i šest putnika pravo na pučinu. Podigli su skif, mali čamac koji je brod vukao, kako se ne bi napunio vodom i potonuo. Dok su talasi bacali njihovu lađu koja je postajala sve slabija, naišli su na zavetrinu malog ostrva po imenu Klauda. Nikako nisu mogli da se usidre u njegovom zalivu zbog ogromnih talasa koji su udarali u njih sa uzburkanog mora. Umetnost navigacije u to vreme je bila daleko od standarda do kojih je danas došla. Pošto nisu imali takav moderan alat kao što su gvožđe i čvrsti šrafovi, koji bi držali prikovane daske, oni su obmotali čamac užadima, kako se daske ne bi polomile ili otkačile usred oluje. Nakon toga, mornari su pokušali da spuste tablu natovarenu teškim kamenjem ispred broda, kako ne bi krenuli pravo u talase, čime su taođe olakšali teret na brodu.

Sledećeg dana, usred straha da će se svi podaviti, bacili su deo pšeničnog tovara u more, kako bi još više olakšali teret broda, i pripomogli lađi da bolje plovi na talasima. Kako se ova strašna oluja nastavila i trećeg dana, oni baciše preko palube i brdodsku opremu. Takođe su presekli brodski jarbol na pola i bacili ga u more zajedno sa jedrima i svim ostalim teškim instrumentima. Međutim, oluja je nastavila da besni, a more je bučno hučalo. Većina putnika je povraćala i užasno im se vrtelo u glavi. Prošlo je dosta dana od kada su poslednji put videli sunce ili mesec. Mnogi su se uporno molili i postili, ne bi li ih Bog uslišio. Dugi dani i noći su prolazili, a minute su počele da deluju kao sati. Očajanje je sve više raslo, i preovladavalo je melanholično stanje. Kuvar nije pripremao hranu, tako da su svi mornari, zatvorenici, i vojnici postali veoma slabi i umorni.

Tada je Pavle stao pred njih i ohrabrio ih. Uprkos strašnoj erupciji prirodnih elemenata, on nije mogao da se uzdrži, a da ih ne izgrdi i prekori. On je neprestano ponavljao da ih je ova katastrofa snašla zbog toga što nisu želeli da ga poslušaju ili da poveruju njegovom pravednom iskustvu. Svaka nevera donosi gubitak, i može objasniti mnoge katastrofe. Međutim, Pavle se molio dok su ostali kukali. Njegovi saputnici su se okupili zajedno sa njim u molitvi za one čija srca su još uvek bila okorela. Njihovom zajedništvu ljubavi se suprotstavila ova erupcija pakla. Ipak, Hrist je uslišio njihove molitve, poslavši Pavlu jednog anđela usred ove pobesnele oluje, koji mu je potvrdio da neće umreti pre nego što iznese evanđelje rimskom cezaru. Da, brod će potonuti, zbog tvrdoglavosti njegovog vlasnika i zapovednika. Međutim, svaki živi stvor će biti spasen, zbog molitvi Pavla i njegovih saputnika. Zar ovaj događaj nije predivan primer za nas u ovo današnje vreme? Moguće je da bi do sada Božiji gnev predao čitav svet sili Sotone i njegovih iskvarenih demona. Međutim, sila molitve održava ljude u životu. Bog zbog molitvi vernika i nade služiteljske crkve, drži sve ljude u životu.

Pavle nije održao propoved ili lekciju iz teologije ovim mornarima i putnicima, jer brod se snažno ljuljao i valjao po talasima, i oni su bili prepuni straha. Pavle jeste posvedočio o lično svojoj čvrstoj veri, stojeći pred njima kao glas koji nadjačava talase nošene vetrom. Ovaj apostol se uzdao u Boga, i verovao je da će On učiniti baš ono što mu je anđeo rekao. Zbog toga, on je čekao da se približe obližnjem ostrvu, iščekujući siguran brodolom na pesku. Gubitak broda je bio neizbežan. Međutim, usred ovog brodoloma, spasenje je bilo zagarantovano. Zar to nije Božiji odgovor za budućnost naših zemalja? Molite se da vi i sve vaše braće i sestre budete spaseni, jer svi smo mi u istom brodu, i đavo želi da uništi one koji nose Evanđelje u svojim srcima. Zato bdite i molite se, da ne biste upali u iskušenje.

MOLITVA: Zahvalni smo ti Gospode Isuse, jer ti si poslao anđela Pavlu, koji ga je utešio usred njegovog očaja. Pošalji tešitelja punog ljubavi svima onima koji su u tamnicama ili progonjeni radi tvoga imena, i izbavi nas, zajedno sa svim ljudima naših nacija, u oluji koja predstoji našoj kulturi.

PITANJE 120: Zbog čega je Bog bio spreman da spasi sve ljude na brodu uprkos njihovoj neveri?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)