Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 039 (Man without Christ always Fails before Sin)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - ПРАВЕДНОСТТА НА БОГ ОСЪЖДА ВСИЧКИ ГРЕШНИЦИ И ОПРАВДАВА И ОСВЕЩАВА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ В ХРИСТОС (РИМЛЯНИ 1:18-8:39)
Г- СИЛАТА НА БОГ ОСВОБОЖДАВА ВСИЧКИ ОТ СИЛАТА НА ГРЕХА (РИМЛЯНИ 6:1-8:27)

5. Без Христос, човекът винаги изпада в грях (Римляни 7:14-25)


РИМЛЯНИ 7:14-25
14 Защото знаем, че законът е духовен; а пък аз съм от плът, продаден под греха. 15 Защото не зная какво правя; понеже не върша това, което искам, а онова, което мразя, него върша. 16 Обаче, ако върша това, което не искам, съгласен съм със закона, че е добър. 17 Затова не аз сега върша това, но грехът, който живее в мене. 18 Защото зная, че у мене, т. е. в плътта ми, не живее доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша. 19 Защото не върша доброто, което желая, а злото, което не желая, него върша. 20 Но ако върша това, което не желая, то вече не го върша аз, а грехът, който живее у мен. 21 И така, намирам този закон, че при мене, който желая да върша доброто, злото е близо. 22 Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон; 23 но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. 24 Окаян аз човек! Кой ще ме избави от това тяло на смъртта? 25 Благодаря на Бога! Има избавление чрез Исус Христос, нашия Господ. И така, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта - на греховния закон.

Павел ни показва как естественият човек живее без Христос под страшния кошмар на закона. Той не изяснява това, което е върха на себереализация, чрез философски представи или идеологии, но той разкрива естествения човек чрез една вълнуваща лична изповед. Святият Дух е смекчил апостолската му съвест толкова много, че той усеща, че дори най-малката отдалеченост от Божията воля, като смъртоносно събитие.

Павел казва: "Аз съм плътски щом гледам на моите собствени способности. Всеки човек плътски, защото е загубил образа на Божията слава, който вече му е бил даден. Всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога. Те заедно съгрешиха и духа на закона да ги наказва в съвестта им заради тяхното похвални его. Светиите особено губят надежда в Божието слово, защото те чуват думите: "Бъдете святи, понеже Аз съм свят", или те са съкрушени от заповедта на Исус: "Бъдете съвършени, както вашият небесен Отец е съвършен ". Павел изповядва с духовно страдание, че естественият човек не е в състояние да изпълни волята на Бога със собствената си сила. Колко ужасно е да се признае неспособността на човешката сила!

Въпреки това, има голяма копнеж във всеки човек да прави добро и да живее чисто и свято. Дори и най-низките хора имат този копнеж. Ето защо, ние трябва да говорим за греха и неговата сила сила, нито пък трябва да сме високомерни с други хора, но е необходимо да разпознаем напомнянето на Божия закон в умовете на всички, тъй като никой не е толкова зъл, че да не иска да бъде добър. Жалко е, че този, който има за цел да отговори на този копнеж, се проваля непрекъснато и действа срещу здравата си воля. Това е най-странното нещо за човека. Той е враг на себе си. Той предава доброто си воля и надминава гласа на съвестта си. Грехът в нас е по-силен от нашия ум и Божият закон властва над всеки човек, независимо от доброто му намерение.

Защо не можем да живеем на чисто и да останем в Божията любов? Защото човек без Бог е обладан от греха. Който върши грях, е роб на греха. Вероятността за извършване на зло е намерена и сред вярващите, ако те не се държат за Христос. Ние нямаме, в телата си, силата да извършим Божията воля. Такова решение е свързано най-голямата изповед на греха на човека. Самият Павел призна това когато каза: "Аз зная, че в мен (тоест в моята плът), не живее доброто ... Защото доброто, което искам да направя- аз не правя; но злото, което не искам да сторя, него върша "Признавате ли си, заедно с Павел, че и вие сте престъпник? Ще предадете ли омърсеното си его на благодатта на Вечния Съдия?

Апостолът нарича всеки човек - роб на греха, защото силата му се е превърнала в закона на греха. Нашият плен на злото става закон, и това робство става болезнено за нас, защото в съзнанието си ние знаем нашите задължения и искаме да ги изпълним, но не можем. Това предизвиква отчаяние, се опитваме да избягаме от затвора, в който сме, но не можем. Ние всички сме пленници на нашия егоизъм. Въпреки това, Христос ви призовава към съвършенството на Бога. Разпознавате ли шизофрения при всеки човек? Той иска да направи добро, но не може да го направи сам.

Няма ли помощ? Павел ни води в последната дълбочина на опознаването на омърсеното ни его; спасението не се намира в източници, като например нашето самодоволство, правота, способности или в самия закон. Свидетелството на апостола освободило ли ви е от вашата повърхностна вяра; отвърнали ли сте се от песимизма по отношение на човечеството? Възпитателите са лъжци и философите са глупави, ако те не разполагат с мъдростта на Святия Дух. Те не признават своята ограниченост. Блажен е вярващият, който знае, че пред святостта на Бога, той в себе си е неверен, грешен и погиващ. Блажен онзи човек, който е разпознал тежкото наказание на закона и е свободен от всичко; който не вярва в първенството на човек, но се доверява само Христос.

Слава Богу! Исус Христос е победител, без когото сме загубени и измамници като всички други. Той ни е дал истината и нова сила. Святият Дух ни дава живот и ни утешава, вдъхвайки ни сигурна надежда в единствения Спасител.

МОЛИТВА: O Свети Отече, ние ти се покланяме и те хвалим с цялото си сърце, защото ти не ни остави в отчаяние, но ти изпрати своя Син Христос за нас, Спасител и Изкупител на всички, чрез правдата твоят Дух дойде към нас. Ние отваряме умовете си, за да отключи затвора на греховете ни и да ни освети до свято поведение, заедно с всички вярващи в нашата нация и по целия свят.

ВЪПРОС:

  1. Какво изповяда Павел за себе си и какво означава това признание за нас?

Защото зная, че у мене, т. е. в плътта ми, не живее
доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да
го върша.Защото не върша доброто, което желая, а злото,
което не желая, него върша.

(Римляни 7:18-19)

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 19, 2015, at 06:13 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)