Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 033 (Stephen’s Effective Testimony)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 1 - Създаването на Църквата на Исус Христос в Ерусалим, Юдея, Самария, и Сирия - Под патронажа на апостол Петър, като се ръководи от Светия Дух (Деяния 1 - 12)
A - Растежа и развитието на ранната Църквата в Ерусалим (Деяния 1 - 7)

20. Ефективно Стефан Свидетелство (Деяния 6:8-15)


ДЕЯНИЯ 6:8-15
8 А Стефан, пълен с благодат и сила, извърши велики чудеса и знамения сред народа. 9 Тогава настана някои от това, което се нарича синагога (Cyrenians, Alexandrians, както и тези от Киликия и Азия), оспорвайки със Стивън. 10 И те не бяха в състояние да противостоят на мъдростта и Духа, с който той говореше. 11 Тогава те тайно предизвикани мъжете да казват: "Чухме го да говори хулни думи против Моисея и Бог." 12 И подбудиха хората, старейшините и книжниците, и те дойдоха при него, го хвана и го заведе на Съвета. 13 Те също така създаде лъжесвидетели, които казаха: "Този човек не престава да говори хулни думи против това свето място и закона, 14 защото са го чули казват, че тоя Исус Назарянин ще разруши това място и променете обредите, които Моисей доставени за нас. "15 И всички, които седяха в синедриона, като се вгледаха в него, видяха лицето му като лице на ангел.

Знаете ли кой е Светия Дух? Прочетете за сметка на живота на мъченика Стефан, така че може би знаете как Святият Дух работи в този, който се ангажира изцяло на Господа Христа.

Гръцкото име на Стивън (Стефанос) означава "венец", който е венец използва за празнични поводи, за да изразят публично признаване на победа в състезания, игри и военни. Тя се използва и в преносен смисъл, като награда за ефективно християнския живот и обслужване. В това, което е значително съвпадение, Стивън се превръща първо да получи венеца на мъченичеството в надпреварата за небето, влезе в славата на своя Господ му с камъни до смърт.

Стивън, чули евангелието на спасението, се отвори за силата на Христос и получи опрощение на греховете. Той беше изпълнен със Святия Дух, който изтичаше от него чрез упражняване на няколко духовни дарби. Стивън, в себе си, не е праведен, но той винаги е бил подновяван от Духа на Христос. Той не е оправдано от собствената си благочестие. Христос го беше очистил свободно чрез скъпоценната Си кръв. Всички тези произведения на Бог в живота на един грешник са включени в думата "благодат". Никой не заслужава Божиите дарове, с изключение на един, който вярва в Христос. Неговата пълнота, той получава, и благодат върху благодат (Йоан 1:16).

Същността на тези благословии е силата на Бога, за силата на Всемогъщия живее в любов, смирение и чистота на вярващия чрез Светия Дух. Силата на Христос работи чрез Своите последователи в църквата чрез чудесата и знаменията, когато те станат разбити до естествената им гордост и смирено живеят в общението на светиите. Христос работи чрез Своите свидетели, сякаш вървяха между тях, спестяване, изцеление и благословение, както е направил, докато ходеше по земята.

Стивън беше усърден проповедник. Той не живеят за собственото си спасение, нито пък да се увери, като удобно се живее в рамките на четирите стени на църквата. Той излезе в средата на фанатика юдейската синагога, свидетелстващ за тях, че Исус от Назарет, който е бил разпънат на кръст, е истинският Месия и е възкръснал от мъртвите. Апостолите не са единствените свидетели на Христос, за всеки изпълнен със Святия Дух може свободно да декларират, че Бог е любов, и че примирени мъже на себе си, когато синът му е умрял на кръста. Нашата глупав свят е спасен, но тя не знае тази велика истина.

Стивън дойде в синагогата на елинистическата евреи, евреи от дисперсията, които четат Стария Завет на гръцки, медитация върху неговите значения в западната, логичен начин. Те не само да слушате посланието на Евангелието, както и повечето други евреи, но също така се изпълняват техните умове положително в светлината на неговите идеи, отбелязвайки, както и на негативните последици от непокорство и неверие. Те твърдяха, със Стивън за позицията си по отношение на старозаветните обичаи, но тези философски обучени евреите не са били в състояние да противостоят на мъдростта на Светия Дух, изтичащи от Стивън.

След като се усети престъпление против принципите на своята вяра, на интелектуална професори пламна. Те се размърда на народа, стареите и книжниците, да предприеме действия срещу този нов измамник. Те го шпионирал и заговор срещу него. Накрая, хванаха определеното време, за да го вземе преди еврейската Висшия съвет, където се появи комитет на разследване, старейшините, както и някои загрижени хора.

Първосвещениците и правни експерти, радва на ареста му, гледаше сърдито представител на тази забранена Исус ерес, които в резултат на съвети на Гамалиил (глава 5:34-40), не е преследвал толкова дълго, както си защитниците са верни на закона и обичаите на бащите. Началото на членовете на църквата в Ерусалим, до този момент, типични евреи и верни християни в същото време.

Но започвайки с тези събития религиозните водачи усети нещо ново - духовната революция и отделяне от еврейските обичаи, идващи от, които са повярвали в Христа. Видяхме преди, че първосвещеникът не изречение дванадесетте апостоли на смърт, защото те спазват закона точно и чест храм с непрекъснатите молитви. Но жалба срещу Стивън е различен от предишните жалби срещу апостолите. Той е обвинен в престъпление против храма и закона. Четете текста внимателно да видите шест точки в тази жалба, подадена пред Върховния съвет с лъжесвидетели. Техните показания се основава на неразбиране на проповядване на Стивън.

Стивън каза в синагогата, че Исус е простил мъже всичките им грехове на кръста. Оспорва и каза: "Тогава вие нямате нужда от храма и нейните ежедневни жертви, и трябва да се отричат всички виден ритуали на своя народ, свързани с храма и изкуплението" Стивън също извести на юдеите, че спасението на човека зависи от вярата в Исус сам. Учените скоро се премества срещу него и го критикува, казвайки: "Тогава вие не вярвате, че законът е Божия закон, чрез който човек се оправдава чрез водене на команди и от изправено поведение. Стивън, обаче, стана ясно за тях, че законът е добър и свят, но сърцето на човека е зло и не може да се запази напълно. Така на Божия закон осъжда и ни унищожи, и никога не ни спасява.

След това евреите пламна и гневно го попитах: "Не Мойсей ни даде добър завет с Бога? Той не е уникален посредник между Светия ни? Стивън отговори, че Христос е единственият човек, който е възкръснал от мъртвите, и че Той живее с Бога и се застъпва за нас. Христос, а не Мойсей, ни примири със Създателя.

Юдеите помолиха Стивън, се опитва да го впримчи: "Да ви кажа, че на презрян, разпнат Исус е своя жив Господ Бог, който седи отдясно на Бога, и че той е на Христос се според пророчеството на Давид в (Псалм 110) ? Стивън се съгласи напълно за божествеността на Исус ", и затова те го обвинили в богохулство.

Фарисеите поискаха легалистичните еврейски професори стриктно да водят съдебни решения и заповеди, за да бъде в състояние да угоди на Бога. Но Стивън потвърди пред тях, че сумиране на закона е нищо освен божествената любов, и че тази прекрасна любов ни избавя от всички забрани, което ни дава възможност да служи на Бога свободно.

Евреи става все по-закалени и се противопоставиха на привлекателен глас на Светия Дух. Накрая Стивън им казал, че Христос идва скоро, но, че преди да дойде Божият гняв ще падне върху Ерусалим и унищожи храм, ако хората на Стария Завет не се покаят и да се превърне към Спасителя на света.

Когато лъжливи свидетели потвърдиха тази жалба срещу него, лидерите на нацията фиксира очите си върху него. Те гледаха с учудване и гняв на този уникален човек, който стоеше между тях, изпълнен със Светия Дух, с блясъка на небето на лицето му.

МОЛИТВА: O святия Бог, ние Ви благодаря за изпращане на Твоя Син, за да ни избави от човешки ритуали и преценки, така че да можем да се държим здраво за вечен Твоето спасение с любов и чистота. Помогнете ни, че през целия ни живот, могат да бъдат доставени от остатъците от старата вяра, и че ние не можем да ви следват повърхностно, но пристъпи към пълнотата на вярата и благословение.

ВЪПРОС:

  1. Защо е само Стивън нарочени за оплакване? Защо са изключени дванадесетте ученици?

Благодарение на Лука, по-специално, ние сме в глава 7 от книгата си сметка в достатъчно подробно как Ранната Църква разбира Стария Завет. Те не приключи тяхната връзка с патриарсите, но проведе бързо на Закона, Псалмите, и пророците, намирането под ръководството на Светият Дух ясни признаци в Писанията, отнасящи се до идването на Исус Христос и развитие на изкупителната Божия план. Следната сметка ни дава дълбоко вникване в разбиране на основните точки на Закона по време на ранната църква. Можем да кажем, че Стивън ни е дал урок на основата на нашата вяра в Стария Завет.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 28, 2013, at 11:11 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)