Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 196 (The Great Commandment)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa? -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 4 - ПОСЛЕДНО ИСУС МИНИСТЕРСТВА В ЕРУСАЛИМ (Матей 21:1 - 25:46)
A - СПОР В ХРАМА (Матей 21:1 - 22:46)

8. Голямата заповед (Матей 22:34-40)


МАТЕЙ 22:34-40
34 А фарисеите, като чуха, че смълчал садукеите, събраха се заедно. 35 Един от тях, адвокат, му зададе въпрос, да го тестване. 36 "Учителю, коя е голямата заповед в закона?" 37 Исус му каза: "Вие трябва да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, и с всичкия си ум". 38 Това е голямата и първа заповед. 39 А вторият също така е това, Вие трябва да обичаш ближния си както себе си. "40 целия закон и пророците зависят от тези две заповеди."

Евреите носеха от ядрото на тяхната вяра и става повече се интересуват от детайлите на Закона на Мойсей. Те вярвали, че те биха могли да отговарят на Бога, като поддържа 613 правила. В резултат на тяхното благочестие става чиста формалност и доста сложно. Те не се разграничи същността на закона, защото на техните собствени преценки, и те станаха далеч от сърцето на вярата.

Каква е същността на закона? Това е самия Бог, най-Свят, изпълнен с любов. Той е идеалното същност и мярка на закона. Моисей е божествено инструктиран, "Бъдете свети, защото Аз съм свет." Исус обясни значението на този стих в духа на новия завет, казвайки: "И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен вашият небесен Отец" (Мат. 5:48). Който гледа внимателно в тези две заповеди могат да осъзнаят, че любовта си към Бога и човеците е много слаб. Ние не обичаме Господа с цялото си сърце, с всички на нашите души, и с всички на нашите умове. Нито пък да обичаш другите, както би трябвало. Ние не достигне ниво на Бог за милост и доброта от нашата човешка способност, защото няма съвършенство в същество, тъй като не е в Твореца.

Христос е човекът, който изпълни тази заповед, защото Той е единственият син на голям Своя Отец. През целия си живот е израз на заповедта на съвършенство в любов и в святост. По думите му, неговите дела, Неговата смърт и възкресение, Той демонстрира любов към Бога и човеците. Той обичаше Бога с цялото си сърце, душа, ум и сила, и Той ни възлюби грешници, както Самият Той обичаше. Той ни изкупи, така че бихме могли да станат "Божии деца чрез осиновяване." Въпреки, че любовта ни е слаб, Той ни е дал божествена сила от Неговото спасение, за да се обичаме, както Той ни обича. Когато Святият Дух живее в нас, Той ни помага да обичаме Бога не само с нашите емоции, но и на дела, услуги и жертва. Светият Дух е нашият дял в съвършенството на Бога. Той ни води към обичат Спасителя. Както каза Сейнт Пол, "любовта на Бог е изля в сърцата ни чрез Светия Дух, който ни е даден" (Римляни 5:05). Тази божествена същност ни променя от егоистични хора обичащи хора. Който обича Бог с цялото си сърце, душа и ум, обича мъжете, както и, защото те носят Неговия образ. Ако изповядваме нашата любов към Бог, но не обича другите, тогава ние сме лъжци.

На закона се изпълнява в една дума: "любов" (Римляни 13:10). Подчинението започва с чувствата и се провежда в дух на любов. Любовта е водеща обич, която дава смисъл и вещество за всичко останало. Човекът е същество, предназначени за любов. Любовта не ви дава покой и удовлетворение на душата. Ако вървим по този добър начин, ще намерите покой.

Бог е изпълнен с постоянна, неизменна любов. По този начин, Той даде Своя Син като заместител, за да спаси грешниците. Нека също обичам грешници, докато отхвърляне на греха в тях. Христос ви кани да общува със Своя небесен Отец, така че може да стане силен и изпълнен с Неговата любов. Неговата сила ще обнови силата си. Неговата любов ще осветя любовта си. Неговото знание ще изпълни сърцето ви с радост, така, че животът ви може да се превърне в един от благодарност към Бога.

Обичате ли Бог? Тогава Го хвалим, да Го прослави, да Му служат и се разпространява Неговата любов във вашата общност. Помолете Го да ви даде решителност, прозрение и проницателност, така че можете да практикувате Неговата любов. Ако въведете в заповедта на любов към Бога и човеците, ще видите, че Бог чака, за да изпратите сърцето, ума, тялото и да Го. Ако сте си отдаден изцяло на Бог, няма да има място за егоизъм и себелюбие.

Ние трябва да Го обичаме изцяло "с цялото си сърце, с цялата си душа, и с всичкия си ум." Някои хора вярват, че три от тези условия означават едно и също нещо: да Го обичаме с всички наши сили. Други съборят условия, както следва: сърцето, душата и ума, волята, чувствата и разбиране. Нашата любов към Бога трябва да бъде искрен. Тя не трябва да бъде само с думи и език, тъй като тя е с тези, които казват, че го обичам, но сърцата им не са с Него. Тя трябва да бъде непрекъсната любов. Ние трябва да го обичаш в най-интензивния степен. Както го хвалят, така че ние Го обичаме, с всичко, което е вътре в нас (Псалм 103:1). Нека Господ да ни даде сърца, които са обединени, а не разделени. Дори и най-добрите ни любов не е достатъчна, за да му дава. Следователно, всички сили на душата трябва да бъдат ангажирани за Него и фокусира върху него.

В паднали нашата природа, ние сме егоистични и горд, но Господ иска от нас да се променят, да обичаш другите, за премахване на любовта към себе си. Той желае ние следваме примера на Христос, Който даде живота Си откуп за мнозина.

МОЛИТВА: Светия отец, ние ви обичаме, защото Вие сте свята любов. Ни е създал, и да ни очисти, да ни освети, и ни запази завинаги. Ние Ви благодаря за жертва на Твоя Син, който умря, за да можем да живеем. Ние ви обичаме и се представя Вашият доставчик на услуги. Използвайте живота ни, че Вашето славно благодат ще бъде похвалена. Ние молим Твоята благост и милосърдие проникне в нашите домове, училища, и всички области на нашия живот. Помогнете ни да не обичаш с думи, а с дела и истина.

ВЪПРОС:

  1. Как можем наистина да обичат Бога и човеците?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 09:42 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)