Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 195 (Marriage in Resurrection)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 4 - ПОСЛЕДНО ИСУС МИНИСТЕРСТВА В ЕРУСАЛИМ (Матей 21:1 - 25:46)
A - СПОР В ХРАМА (Матей 21:1 - 22:46)

7. Във възкресението нито се женят, нито се Брак (Матей 22:23-33)


МАТЕЙ 22:23-33
23 На този ден садукеите (тези, които казват, че няма възкресение) дойде при него. Попитаха го: 24 казва: "Учителю, Моисей е казал:" Ако човек умре, няма деца, брат му да се ожени за жена му, и да въздигне потомък на брата си. "25 А там бяха с нас седем братя. И първият се ожени и умря, и като не семена, остави жена си на брата си. 26 По същия начин, втория и третия, седмия. 27 подир всички умря и жената. 28 В възкресението, чиято съпруга тя ще бъде на седем? Защото те всички я имаха. "29 А Исус им отговори:" Вие грешите, като не знаете писанията нито Божията сила. 30 Защото във възкресението нито се женят, нито се омъжват, но са като ангели Божии на небето. 31 А за възкресението на мъртвите, не сте чели онова, което е говорил с вас от Бога, казвайки: 32 "Аз съм Богът на Авраам, и Бог Исааков, и Бог Яковов?" Бог не е Бог на мъртвите, но на живите. "33 Когато множествата, като чуха това, те се чудеха на учението Му.

В този текст четем за спор садукеите за възкресението на Христос. То се проведе в същия ден, че фарисеите атакува Исус за плащане на данък на Кесаря. Сатана е зает от всякога, опитвайки се да разроши и нарушават Него. Откровение 3:10 описва тази среща като часа на изкушението. Истината в Исус винаги ще се срещне с опозицията в една или друга форма.

По времето на Христос, имаше две радикални групи. Една група вярваше във видения, съществуването на ангелите и спиртни напитки, и тяхното въздействие на невидимия свят. Другата група отрече живота след смъртта и бъдещо съществуване. Тези във втората група не може да хванете някоя духовна истина. Затова, те вярвали само в съществуването на това, което те могат да докоснат и да видим. Садукеите са в тази категория. Те не планира да се отърве от Христос бурно, но те ще му се присмиват и да Го девалвира в очите на мъжете. Садукеите произведени ситуация, която имаше за цел да докаже, че не е имало живот след смъртта. Ако Исус се съгласи на възможността за такъв случай, щеше да изгуби уважението на мислещи хора. Ако Той отрече, би породила строги фарисеите на вярващите срещу него заради това, което те вярват за живота след смъртта

Фарисеите, които преподаваше да вярват във възкресението, плътски понятия във връзка с нея. Задгробния живот, те са очаквали да намерите изкушения и удоволствия на естествения живот, което може би караше садукеите отрече задгробния живот изобщо. Нищо не дава по-голямо предимство на атеизъм и изневяра, отколкото чувственост на тези, които правят религия слуга на своите чувствени апетити и светски интереси. Сега садукеите, в стремежа си да дискредитира Исус, се появява, ако те са били приемане на позицията на фарисеите.

Христос описва фабриканти на този случай като невежи. Той каза да ги, "Вие грешите, не знаят на Писанията, нито Божията сила." С тези думи, Той осъди тяхната логика, счупи гордостта си и се оказа за тях, че на философстване човешки ум не може да разбере Светата Библия, които само провъзгласява Божията сила и мистерии. Който вярва може да разпознае тайните на Словото ни вдъхнови да, и да извлече от небесна сила. И все пак, който прави ума си учител над Светите писания се мами. Чете Евангелието, и молете се, че може да получи вечен насоки, мощност и комфорт.

Христос казва, че възкресението не се връща вярващите към една и съща съществуване, което са имали преди, но тя ги носи по-високо ниво, в духовния свят. В този духовен свят, похотите на плътта да се сложи край, въображението изчезват, и човек става или чистата любов с радост и мир, или иначе той изправени пред вечното отделяне от Бога. Който вярва в живия Христос, ще стане духовно жив. С чисто сърце, той ще даде безрезервна служба.

Онези, които вярват в Христос, ще бъде като ангелите на небето, в това, че те няма да бъдат повдигнати с техните земни тела, но с духовни. Във възкресението, те не са дадени в брака, нито пък за временни изкушения и удоволствия. Вместо това, те живеят по дух, истина и святост. Който си въобразява, или надежди за сексуални отношения в небето е погрешно. Той не знае Светото писание и все още не е опит на Бог за подновяване.

Всички онези, които истински вярват в Христос, са обединени с Него в силата на Неговия живот. Те стават възлюбени Божии деца, и те знаят техния небесен Отец по-добър начин от това, което бе разкрито в Стария Завет. Това е привилегия на гратисния завет. Бог приема всички онези, които приемат Христос, Той им дава вечен живот, и няма да дойде на съд. Те вече са преминали от смърт в живот.

Исус учи, че Авраам, Исаак и Яков не са мъртви, но жив, защото те отвориха сърцата си гласа на Светия Дух и вярваше в идващия Христос. Който се обръща към Исус, ще живее. За вярващите, Божията сила преодолява изкушението към грях и семето на смъртта, така че възкресението може да започне сега. Вярата в Христос е живот, радост и надежда, а не песимизъм и смърт. Защото живота, даден ни от Светия Дух живее в нас, ние не желаем земни удоволствия, но само общение с нашата славна Святия Бог.

МОЛИТВА: Небесни Татко, ние прославяме и се радват, защото Ти си вече ни е възкресил от мъртвите и ни партньори от живота си в Христос. Ние не сме мъртви в престъпления и грехове, защото Ти си ни спаси чрез вяра в Твоя Син. Изпълни ни с Твоя Свят Дух. Повишаване на нашите приятели и съседи от тяхната духовна смърт, че те може да копнеят за чистота и да се съедини с живота на Христос и Светия удоволствие.

ВЪПРОС:

  1. Как Исус се окажат садукеите безсмъртието на хората, живеещи с Бог?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 09:41 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)