Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 190 (Parable of the Two Sons)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 4 - ПОСЛЕДНО ИСУС МИНИСТЕРСТВА В ЕРУСАЛИМ (Матей 21:1 - 25:46)
A - СПОР В ХРАМА (Матей 21:1 - 22:46)
5. Исус дава четири притчи (Матей 21:28 - 22:14)

a) Притчата за двамата сина (Матей 21:28-32)


МАТЕЙ 21:28-32
28 Но какво мислиш? Един човек имаше двама сина, и той дойде при първия, и каза: "Синко, иди работи днес в моя винеярд." 29 Той отговори: "Не искам", но след това той промени решението си, и отиде. 30 Той дойде на втория, и заяви, че едно и също нещо. Той отговори: "Аз ще ида, господине", но той не отиде. 31 Кой от двамата изпълни бащината си воля? "Те му казаха:" Първият. "Исус им каза:" Най-вероятно аз ви кажа, че бирниците и проститутките се влезе в Царството Божие, преди да . 32 Защото Иоан дойде при вас в пътя на правдата, и не го вярвам, но бирниците и проститутките му повярва. Когато го видя, не дори се покаят след това, че може да му повярва.

Независимо от различията между Бога и човечеството, Той ги обича като баща обича синовете му. Небесен Отец не прави разлика между доброто за едно дете и злото дете, но Той предлага двамата възможност да влезе в царството на Неговата любов. Бог ви призовава да се обърнем към Него и да вярват в Неговото спестяване Син. Какво ще правиш? Ще приемете ли спасението в Христос повърхностно и продължи в греховете си, ако нищо не се е случило на Голгота? Ще се държиш като втори син в притчата, който каза: "Да!", Но не действа по съответния начин?

Основният фокус на тази притча е да се покаже как грешници и блудници, отговорили на поканата и се представя за дисциплината, на Йоан Кръстител, Неговият предшественик. Свещеници и старейшините, които се очаква Месията и изглеждаше готов да го приеме, пренебрегнати Йоан Кръстител и против неговата мисия. Но притча има ново заявление. Въпреки че езичниците са били синовете на непокорството за дълго време, като по-големия си син в Тит 3:3-4, те стават послушни на вярата, когато Евангелието им е било проповядвано. От друга страна, евреите, който каза: "Аз ще ида, господине", обеща много (Изход 24:7, Джошуа 24:24), но не влезе. Те само поласкан Бог с устата си (Псалм 78:36).

Ли изглежда първият син, които са отхвърлили Божията благодат, защото той е ленив и любител на лекота, отколкото любител на работа и труд в служба на Бога? Той вероятно съжалява за коравосърдечието против свикване на Божията любов, се обърна отново към себе си, разкая се и започна практически услуга в благодарност към бащинството на Бога. Кой от тях е по-добре? Този, който каза "да" и не действа, или другият, който каза "не", но в крайна сметка се подчини? Горко на лицемерите, които привидно приемат Христос, но не извършват Неговото любящо команда. Те говорят твърде много за задълженията и забраните и не произвеждат плодовете на благочестието. Покаяние блудниците и крадци са по-добре, отколкото човек, който се преструва на благочестието и праведността, а в действителност е горда и с презрение на грешниците, греха си, е по-голяма от тази на затвора престъпник, който чете Библията с очи, пълни със сълзи на собствената си окаяност.

Христос не отхвърля евреите. Защото ги обича, Той им даде възможност да се върне при него. Те все още не са го осъди на смърт по тяхно Синедриона, така че той ги покани да променят мнението си, да вярваш, и да приемат спасението. Христовата любов никога не се проваля. Тя се предлага на тези, които изглежда праведен, както и на злото. Колко удивително! Онези, които изглеждат праведните не се покаят, но злото се обърнат към Господа.

МОЛИТВА: Отец, аз Ти благодаря за Вас Отца Ми, защото Ти ме приеха като Твое дете. Прости ми неподчинение, мързел и лицемерие, и ме посвети за услугите си, че наистина ще Ти се покланяме с радост и на драго сърце ви служи като докато съм жив. Желая да работим усилено, за твое добро, жертвайки си пари и сила, заедно с всички онези, които поставят под Твоето царство. Искам да изкажа моите благодарности за вашата любов.

ВЪПРОС:

  1. Защо е първи син в притчата на Исус "по-добре от брат си?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 09:33 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)