Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 149 (Peter’s Decisive Confession)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 2 - ХРИСТОС УЧИ И МИНИСТРИ В ГАЛИЛЕЯ (Матей 5:1 - 18:35)
Г - НЕВЯРВАЩИТЕ ЕВРЕИ И ВРАЖДА ИМ КЪМ ИСУС (Матей 11:2 - 18:35)
3. Исус Министерство и пътуване (Матей 14:1 - 17:27)

к) Решаващо Петър "Изповедта на божествеността на Исус" (Матей 16:13-16)


МАТЕЙ 16:13-16
13 И когато дойде Исус в частите на Кесария Филип-пи, той попита учениците Си, казвайки: "Кой мъжете казват, че аз, Човешкият Син съм?" 14 Те казаха: "Някои казват, че Йоан Кръстител, някои, Илия, и други, Еремия, или един от пророците. "15 Той им каза:" Но кой да ви кажа, че съм аз? "16 Симон Петър отговори:" Ти си Христос, Син на живия Бог."

След като хората на Галилея ляво Христос, страхувайки се от лидерите на евреите, Исус накара учениците Си в съседното царство на Филип, един от синовете на великия Ирод. Там той може да получи малко почивка и мир, и да се освободи от потисниците му. Той продължава да тренира Своите последователи, че те биха могли да проповядват, поучи, и установяване на Божието царство след смъртта му.

Христос не питат: "Кой книжниците и фарисеите кажа, че съм?" Те са били нарушени срещу Него и заяви, че той е измамник в лигата със Сатаната. Исус попита: "Кой мъжете казват, че съм аз?" Той се позовава на обикновените хора, които фарисеите презирали. Христос задава този въпрос, а не като този, който не знае, защото ако Той знае какво мислят хората, много повече това, което казват! Обикновените хора разговаряха по-известна с учениците, отколкото те направиха с техния Учител, и затова Той искаше да ги насочи, да се говори открито това, което прошепна тайно. Христос не е ясно казва кой е той, но нека хората да го направи извод от Неговите дела (Йоан 10:24-25). Той искаше да направи публично какви изводи на хората черпи от тях и от чудесата, които Неговите апостоли работеха в Неговото име.

Голямата част от времето, Христос нарича себе си "Човешкият Син" Това означава, че Христос е бил човек като учениците Си и ни харесва. Въпреки това, този дял включва най-голямото чудо, Бог се яви в тялото на човека, за да се доближи до нас и да преодолеем изкушенията и слабите страни на нашите тела. Тази титла също така означава, че Исус е вечен Съдия, който седи на престола, и отново идва в славата на Отца Си. Той е придружен с множество на ангелите, че той ще изпрати да извърши преценка. Хората на Стария Завет са знаели, че тези вълнуващи думи, "Човешкият Син", взети от пророк Даниил, глава 7, означавано идването на Христос в Неговата велика сила в небесното формата на човек. Евангелист Матей споменава това име на няколко пъти Исус, заедно с неговото значение в глави 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20, 24, 25 и 26. Четем това име на Исус осемдесет пъти в Новия Завет, тридесет пъти в Матей сам.

Чрез работата на Отца, Исус търпеливо накара учениците Си в разбирането на божествената Му същност, в който момент Петър стана и решително призна истинността на Писанието. Той призова Исус от Назарет, "Христос", както цар Давид беше обещано от Бог хиляда години по-рано, и които верните пророци са чакали в течение на вековете. С тази декларация от учениците, Исус е достигнало критична точка в служението му с тях. От този момент нататък той се посвещава на образоването и корнизи Своите ученици в тази велика истина.

Петър изясни показанията му, смелост да се обадя на Човешкия Син, Син на Бога, роден от Светия Дух, и пълно с благодат и истина. Е да се спомене, че предоставяне на тези две думи на Исус, "Христос" и "Син" заслужава смъртните присъди от еврейската Синедриона. Това показва, че изповедта на Петър означава реална опасност за Исус и Неговите последователи, ако е обявено публично.

МОЛИТВА: Нашият Господ Исус Христос, ние Те прославяме и те обичам, защото Вие сте на Човешкия Син и на Божия Син в същото време. Ти дойде да ни изкупи от греха, смъртта и Сатана, и да ни направи истински деца на Бог в любовта. Ние Ти се покланяме, радвайте се, и кажете на всеки, който иска да чуе, че Ти си Христос, Божият Син и Спасител на света. Дайте ни обикновен и мъдър свидетелство, че всеки, който е готов да чуе може би знаете, че Ти си Христос, Синът на Бога, и Вие приемат с радост.

ВЪПРОС:

  1. Какво означава показанията на Петър, "Ти си Христос, Син на живия Бог" означава това?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 08:41 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)