Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 137 (Death of John the Baptist)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 2 - ХРИСТОС УЧИ И МИНИСТРИ В ГАЛИЛЕЯ (Матей 5:1 - 18:35)
Г - НЕВЯРВАЩИТЕ ЕВРЕИ И ВРАЖДА ИМ КЪМ ИСУС (Матей 11:2 - 18:35)
3. Исус Министерство и пътуване (Матей 14:1 - 17:27)

a) Смърт на Йоан Кръстител (Матей 14:1-12)


МАТЕЙ 14:1-12
1 По това време четверовластникът Ирод чу доклада относно Исус, 2 и рече на слугите си: "Това е Йоан Кръстител. Той е възкръснал от мъртвите. Ето защо тези правомощия работят в него. "3 Защото Ирод беше хванал на Йоан и го вързал и го турил в тъмница, заради Иродиада, жена на брат му Филип. 4 Защото Иоан му каза: "Не ти е позволено да я имаш." 5 Когато той щеше да го убият, но се боеше от народа, защото го имаха за пророк. 6 А когато настана рожденият ден Ирод дойде, дъщерята на Иродиада танцуваше сред тях и угоди на Ирода. 7 Затова той обеща с клетва да му даде всичко, което тя трябва да попитам. 8 Тя, подканени от майка си, каза: "Дай ми тука на блюдо главата на Йоан Кръстител." 9 Царят се наскърби, но заради клетвите си, и на ония, които седяха на масата с него , той заповяда да се даде, 10 и той прати да обезглавят Иоана в тъмницата. 11 Главата му бе подадена на блюдо, и като се има предвид младата дама и тя я занесе на майка си. 12 учениците Му се приближиха и взе тялото, и го погребаха; и отидоха и казаха на Исус.

Кингс и лидери идват при специални изкушения, тъй като те носят голяма отговорност и да имат власт да изпълняват проектите си. Те са заобиколени от лъжци, флаттерерс и тези, които ги хвалят. Чародеите и магьосниците чакат върху тях, за да им каже за бъдещето чрез консултации духовете. Тяхната светска власт и гордост често да ги държи далеч от Бога в горчивината и изолиране на греховете си. Те живеят в страх, нарушен и объркан. След като Ирод заповядал убийството на Йоан Кръстител, той продължаваше да казва за Исус "е Йоан, когото аз обезглавих, се е увеличил" (Марк 6:16). Той се контролира от духове, и видя във всяко кътче дух дебнат за него.

От убийството на Джон, Ирод помислих, че той може да получи този неприятен колега от пътя, така че той може да отиде в греховете си, необезпокоявани и неконтролирано. Не по-рано е Джон били убити, отколкото той чу за Исус и учениците Му да проповядва чистото учение, че Йоан проповядва. Нещо повече, дори и учениците, като потвърди, като направите чудеса в името на своя Учител. Министрите може да бъде спрян, хвърлен в затвора, прогонени, и убит, но Словото на Бог не може да бъде спрян.

Макар и невинен, Йоан Кръстител е бил длъжен в затвора, защото Ирод е бил управляван от неговите страсти. Той се оженил за братовата си жена без нейното съгласие, с помощта на хитрост. Йоан нарича тази двойна изневяра ужасен грях и лош пример на хората. Ето защо, Иродиада, блудница, спрямо Джон и успя да го изпрати в затвора.

Грях, че Йоан изобличи Ирод е оженил за съпругата на брат му Филип. Той не се ожени за вдовицата на Филип (не би имало никакво престъпление в това), но жена му. Филип беше още жив, и Ирод изневери жена си от него и я съхраняват за собствената си. Това е усложнение на нечестие, изневяра, и кръвосмешение, освен обидила Филип, който има дете от тази жена. Да утежни още повече грешен, Ирод и Филип са полу-братя от баща си.

За този грях Йоан го изобличи с прости думи, "не е позволено да я имаш." Той не предполага, че не е почтен или не е безопасно, но е ясно заявява, че "не е позволено".

Може би някои приятели на Джон би могъл да го обвини недискретни в укорява Ирод и му казах, че би било по-добре да мълчи, отколкото да провокира Ирод, чийто характер, той знаеше много добре. Резултатът е загуба от свобода. Но трябва да се направи преценка, че би попречило на хората да изпълняват задълженията си като магистрати, министри, или християнски приятели. Вярвам, че сърцето си Джон не го упреква за това, но свидетелството на съвестта си облигации на страдание за добри дела, по-лесно да понесе.

Ирод се боеше от Джон и неговата откровеност. Той се използва, за да се консултира с него (Марк 6:20), защото той смяташе, че този затворник, който призова хората към покаяние, е единственият, който говори с него честно и не го ласкае слугите си. Джон е в действителност, ефикасен съветник при вземането на важни и съдбовен решения. Обаче царят е поробен от неговите страсти и от зли духове, и желанието на хитростта си прелюбодейка е фиксиран върху една цел, да убие Джон, който я дразнеше.

Изведнъж възможност се предлага. Тя покани дъщеря си от първия си съпруг, за да танцува в предната част на чичо си, пияницата цар, който се закле, че ще даде всичко, което тя поиска, дори колкото половината си царство. Режисьор от злобен майка си, момичето поиска главата на Йоан Кръстител. Това прави много тъжен цар, но той не можеше да я откаже заради обет той е направил пред всичките си гости. Той открива, че той е алтернатива, но да живеят до обещанието си. Той не се боят от Бога, и Йоан, неговият верен съветник обезглавен.

Суетен и покварен сърце е в състояние да бъде значително по любов с похотите на плътта. "Когато страст е заченала, тя ражда грях" (Яков 1:15), че Сатана стане и поддържа притежание на сърцето.

Колко тъжно са тези деца, чиито родители съвета им да неправдата, които ги инструктират и да ги насърчи в грях, и да зададете лоши примери за тях. За корумпиран характер ще падне по-бързо на беззаконието от лошото обучение, отколкото задържани с добро.

Така смъртта на Йоан Кръстител, най-великият мъж сред мъжете и пратеник на Христос, истински мъченик, за греховете на другите, които той призова към покаяние. Обичате ли вашата безопасност повече от истината? Ако не ви похулят приятелите си с любов и смирение за греховете си? Проповядването не включват само демонстрация и комуникация на благодатта, но също така изисква укор за греховете и престъпленията.

Йосиф, на еврейски историк, цитира тази сметка на Йоан Кръстител и добавя, че на фатален унищожаване на армията на Ирод във войната му с "Ъретас" цар на "Петреа" (чиято дъщеря е жена на Ирод, които той постави далеч да направи място за Иродиада), обикновено се счита от евреите, за да бъде справедлива присъда за него за пускане на Йоан Кръстител до смърт. Също така е казал, че дъщерята на Иродиада става малко лед през зимата и го счупи. Тя падна във водата и врата си бе прорязана от остър ръб на леда. Бог изисква главата си за това Кръстител, което, ако е вярно, е забележителен провидение.

МОЛИТВА: Ние Ви хвалят, Отче, за блестящ пример за това, че Вашият пророк Йоан даде като жертва себе си. Ние Ви молим да ни предоставите смелост за истината и правото насоки в услуга, която можем да кажем на нашите приятели на истината за своите грехове. Не сме по-добре тогава, но си простихме на нашите грехове и ни осветена от благодатта. Помогнете ни да ги води към покаяние и съкрушеност, тъй като сме получили Твоето спасение чрез покаяние и съкрушеност в силата на Твоя Свят Дух.

ВЪПРОС:

  1. Каква беше причината за смъртта на Джон?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 08:24 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)