Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Matthew - 136 (Jesus Rejected at Nazareth)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Chinese -- English -- French -- Hausa? -- Hebrew -- Hungarian? -- Indonesian -- Latin? -- Peul? -- Polish -- Russian -- Spanish? -- Uzbek -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

МАТЕЙ - Покайте се, защото царството на Христа е под ръка!
Проучванията при Христовото Евангелие според Матей
ЧАСТ 2 - ХРИСТОС УЧИ И МИНИСТРИ В ГАЛИЛЕЯ (Матей 5:1 - 18:35)
Г - НЕВЯРВАЩИТЕ ЕВРЕИ И ВРАЖДА ИМ КЪМ ИСУС (Матей 11:2 - 18:35)
2. ДУХОВНОТО ИЗРАСТВАНЕ НА КРАЛСТВО НЕБЕ: ХРИСТОС УЧИ В ПРИТЧИ (Матей 13:1-58) -- ТРЕТАТА КОЛЕКЦИЯ ОТ ДУМИТЕ НА ХРИСТОС

е) Исус отхвърли в Назарет (Матей 13:54-58)


МАТЕЙ 13:54-58
54 Очаквайте в собствената си страна, той ги поучаваше в синагогите им, така щото те се чудеха, и каза: "къде са на Тогова тая мъдрост и тия велики дела? 55 Не е ли Тоя син на дърводелеца? Майка Му не казва Мария, и братята му, Джеймс, Иосия, Симон и Юда? 56 не са всички от сестрите си с нас? Къде тогава този човек получите всички тези неща? "57 Те бяха обидени от него. Но Исус каза им: "Никой пророк не е без почит, освен в собствената си страна, а в собствената му къща." 58 Той не го направи там много велики дела, поради неверието им.

Христос отиде до Назарет, градът от детството си, да се обади на своите хора в небесното царство. Той се присъедини към тях в синагогата, където той използва да седне чудите. Но сега Той свидетелства за Себе Си, пред слисаните хора, че Той е носител на Духа на Самия Господ, и че Той е очакван и обещаният Месия (Лука 18:4-19). Исус учи в противоречие с традиционните коментатори, защото Божията сила се заселиха в него. Хеарц трепереха и хората се бъркат, за Духът на Господа упрекна сърцата им и те усети присъствието и на призива на Светия.

Но техните умове не представя Исус, защото Исус никога не са посещавали един от богословските семинарии в Ерусалим, получена каквато и да е степен от юристи и учени, или се приближи към тях с торба, пълна със злато. Семейството му беше смирен, нито богати, нито образовани, но бедни и прости. Неговото приемане баща, Йосиф дърводелеца, почина по-рано. Така че най-известните хора на града не представи за Него. Тяхната самонадеяност и гордост в собствените си семейства с висок клас са им попречили от Него вярва.

Ние четем в този пасаж имената на братя и сестри на Исус. Някои коментатори твърдят, че тези, които са братовчеди на Исус, или са осиновени братя. Евангелист Матей пише нищо по този въпрос, но свидетелства, че Исус е имал най-малко четирима братя и три сестри, които вероятно са били женени.

Братя на Исус "е образувано от шпиони на Висшия съвет в Ерусалим. Те веднъж твърди пред народа, че брат им, Исус, е луд. Те дори се опитали да спрат Неговата служба за защита на живота си от фундаменталисти и екстремисти. Христос не намери ли вяра или любов със своите приятели и роднини, въпреки че никой от тях не може да го осъдят за всеки грях, ако те биха могли те биха го направили. Христос е живял от детството си с пълна чистота и кротост.

След срещата, някои бедни и презрян хора дойдоха при Него, и Той ги изцели, да им покаже божествения източник. Но когато няма вяра, Христос не би било в състояние да работят и доставят. Бихте ли му попречи, чрез вашето неверие, от разпространение на Неговото царство във вашия град? Защо не представи на Него и да Го почитаме с постоянна вяра и любов?

МОЛИТВА: Господ Исус, нашият милостив Спасител, Ти спечели сърцата ни чрез Твоята любов, и те на драго сърце да Ви. Моля, създаде постоянна вяра в нас, така че Твоето царство може да бъде изградена чрез нас, слабите. Помогнете ни да не възпрепятства растежа на Твоето царство в заобикалящата ни среда, но и да Ти се покорявам с всичките си последователи в нашата нация.

ВЪПРОС:

  1. Какви са имената на братята на Исус, и какъв е броят на сестрите му, според текста на Евангелието, написани от Матей?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 15, 2012, at 08:22 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)