Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Romans - 069 (Summary of the Commandments Concerning Men)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- ENGLISH -- French -- Georgian -- Greek? -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ROMALILAR - RAB Doğruluğumuzdur!
Elçi Pavlusun Romalılara Mektubu
Bölüm 3 - Tanrı’nın Doğruluğu Mesih’i İzleyenlerin Hayatlarında Ortaya Çıkar (Romalılar 12:1 - 15:13)

6. İnsanı İlgilendiren Emirlerin Bir Özeti (Romalılar 13:7-10)


ROMALILAR 13:7-10
7 Herkese hakkını verin: Vergi hakkı olana vergi, gümrük hakkı olana gümrük, saygı hakkı olana saygı, onur hakkı olana onur verin. 8 Birbirinizi sevmekten başka hiç kimseye bir şey borçlu olmayın. Çünkü başkalarını seven, Kutsal Yasayı yerine getirmiş olur. 9 "Zina etmeyeceksin, adam öldürmeyeceksin, çalmayacaksın, başkasının malına göz dikmeyeceksin" buyrukları ve bundan başka ne buyruk varsa, şu sözde özetlenmiştir: "Komşunu kendin gibi seveceksin." 10 Seven kişi komşusuna kötülük etmez. Bu nedenle sevmek Kutsal Yasayı yerine getirmektir.

Roma devletinin rejimi ve ekonomik sistemi, Hıristiyanlar azınlık olduğu ve devlet sitemine ve yasamaya her hangi bir etkileri olmadığından, elçi Pavlus dönemindeki inanlılar için, önemli değildi. Bu nedenle, elçi, günahkârlar ve yönetimler için dua etmek gerektiğinin de farkında olarak; yönetimin başı ihtiyatlı ve güzel bir şekilde davransın diye, Hıristiyanlara vergilerini ödemelerini ve hile veya kandırma olmadan, görevlerini yapmalarını, yasalara ve düzenlemelere uymalarını ve devlet birimlerine saygı duymalarını emretti. Ama Roma’da normal olan şeyler birden tersine dönmeye başladı. Mesih’e karşı oldular ve Sezar’a tapınmayan tüm Hıristiyanların öldürülmesi emrini verdiler ve halka açık bir arenalarda, yem olmaları için, onları vahşi hayvanlara attılar.

Pavlus bir Roma vatandaşı olarak doğdu. Kendisini güçlü yönetimine karşı sorumlu hissetti ve Mesih’in sözlerine başvurmaya karar verdi: “Öyleyse Sezar'ın hakkını Sezar'a, Tanrı'nın hakkını da Tanrı'ya verin”. Kilise açısından, Mesih: “Size yeni bir buyruk veriyorum: birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin. Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır.” (Yuhanna 13:34-35) dediği için, Mesih’in yasasının her türlü dünyasal anayasalardan daha üstün olduğunu biliyordu.

İsa’nın öğrencilerini sevdiği gibi seven ve hizmet eden her Hıristiyan, İsa’nın emirlerini yerine getirmiş olur. Bu tanrısal sevgi kilisenin yasası ve düzenlemeleridir ve Kutsal Ruh da onun tamamlanması için özünü oluşturur ve gereklidir. Mesih, aynı zamanda, Musa’nın emrini de iptal etmemiştir: “Komşunu kendin gibi seveceksin.” (Levililer 19:18).

Pavlus bu emri: Hiç kimseden nefret etmeyeceksin ya da hiç kimseyi öldürmeyeceksin. Zina etmeyeceksin. Ahlaksız yaşamayacaksın. Çalmayacaksın ama daha çok çalışacaksın. Hiç kimseyi zengin olduğu için çekememezlik etmeyeceksin ama Tanrı’nın sana verdiği armağanlarla yetineceksin diyerek, On Emrin ikinci bölümü üzerinden açıkladı. Bu talimatların uygulanması, komşunuzu sevin emrinin tamamlanmasıdır.

Elçi duygusal ya da ikna edici bir şekilde konuşmadı ama aksine, gerçek sevgiyi uygulayabilmek için, zinadan kaçınmanın ilk ve en önemli adım olduğunu vurguluyor. Tanrısal sevgi olan agapenin, cinsel sevgi olan erosa üstün gelmesini istiyor.

Gerçek sevgi bencillikte bulunmaz ama ihtiyacı olanları gözetmekte ve ilk olarak onlara hizmet etmektedir. Başkalarının acılarını, dertlerinin ve sorunlarını üstlendiğimiz gibi, başkaları için acı, dert ve sorun nedeni de olmamalıyız. Tersine, sıkıntılarında onlara yardım etmeli, sıkıntılarında teselli etmeli ve ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

“Komşunuz kim” sorusu, hali hazırda, Mesih tarafından cevaplanmıştır. Bunun anlamı kan bağı değildir ama sizinle karşılaştıklarında, sizlerden iyi sözler ve işler bekleyen size yakın olan herkes anlamına gelmektedir. Bu aynı zamanda, başkalarına müjdenin mesajının iletilmesini de içerir: “Başka hiç kimsede kurtuluş yoktur. Bu göğün altında insanlara bağışlanmış, bizi kurtarabilecek başka hiçbir ad yoktur” (Elçilerin İşleri 4:12).

DUA: Rab İsa Mesih, kilisene yeni bir emir verdiğin ve bu emri uygulamaları için de onları Kutsal Ruh’unun gücüyle doldurduğun için sana tapınırız. Eğer bizler katı bir yürekle aceleyle davrandıysak, bizleri bağışla. Kendileri için dua ettiğimiz arkadaşlarımızı anlayabilmemiz için bizlere yardım et ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli işi onlara sağlayarak, onları, bereketle ve her nerede olursak olalım, hizmet etmeyi bizlere öğret. Amin.

SORU:

  1. Pavlus: “Komşunu kendin gibi seveceksin” emrini uygulamamız gerektiğini, nasıl açıkladı?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 25, 2012, at 12:21 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)