Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Acts - 089 (Paul’s Return to Jerusalem and Antioch)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- TURKISH -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

Elçilerin İşleri - MESİH'in Zafer Alayı!
Studies in the Acts of the Apostles
Bölüm 2 - Diğer Uluslara Verilen Vaazların Raporları Ve Antakya'dan Roma'ya Kadar Kurulan Kiliseler - Kutsal Ruh Tarafından Görevlendirilen Elçi Pavlus'un Hizmeti (Elçilerin İşleri 13 - 28)
C - İKİNCİ MÜJDELEME YOLCULUĞU (Elçilerin İşleri 15:36 - 18:22)

9. Pavlus Yeruşalim ve Antakya’ya geri dönüyor (Elçilerin İşleri 18:18-22)


Elçilerin İşleri 18:18-22
Pavlus Korint’teki kardeşlerin yanında bir süre daha kaldı. Sonra onlarla vedalaştı, Priskilla ve Akvila ile birlikte Suri-ye’ye gitmek üzere gemiyle yola çıktı. Adakta bulunmuş olduğu için Kenhere’de saçlarını kestirmişti. Efes’e vardıkları zaman Priskilla ve Akvila’yı orada bıraktı. Kendisi havraya giderek Yahudiler’le tartışmaya başladı. Bunlar daha uzun bir süre kalmasını istedilerse de, Pavlus kabul etmedi. Ama onlara veda ederken, “Tanrı dilerse yanınıza yine döneceğim” dedi. Sonra Efes’ten denize açıldı. Sezariye’ye vardıktan sonra Yeruşalim’e gidip oradaki kiliseyi ziyaret etti, oradan da Antakya’ya geçti.

Rab İsa, Pavlus ve Rab’bin diğer hizmetkârları aracılığıyla, Makedonya ve Yunanistan’da diri kiliselerin tohumlarını ekti. Daha sonra bu kiliseleri güçlendirmesi için birlikte çalıştığı arkadaşlarından birini orada bırakacaktı. Pavlus, Rab’bin Ruh’u kendisini Yeruşalim ve Antakya’daki ilk kiliseye dönmeye yönelttiği için, ilerleyen zamanlarda Yunanistan’daki hizmetinin sona erdiğine inandı. Orada yeni kiliseleri daha öncekilere bağlamak için gitti. Böylece yeni oluşan kiliseler bağımsız olmayacaktı.

Büyük olasılıkla, kilisenin birliğinin ışığında, Yeruşalim’deki kardeşlere Rab’bin onun aracılığıyla yaptığı muhteşem işleri anlatmak için söz vermişti. Böylece onlar da Mesih’in zafer alayında yer alabilirlerdi. Pavlus’un, Yeruşalim’e dönüşünde neden saçını traş ettirdiğini tam olarak bilmiyoruz. Fakat kesinlikle kendi hayatı üzerine Rab’bin lütfunu dilemek için saçını kestirmedi. Tüm lütfun sadece iman aracılığıyla geldiğinin farkındaydı. Belki de, verdiği söz nedeniyle, Mesih’e hem kendine hem de tüm kiliselere vermiş olduğu lütuf için teşekkür etmek istedi.

Akvila ve Priskilla Mesih’in elçisinin Korint’i terk edeceğini duyduklarında, onlar da şehri terk etmeye karar verdiler. Bunu muhtemelen, Pavlus’a hizmet ettikleri için eziyet çektiklerinden ötürü yaptılar. Böylece birlikte Suriye’ye gittiler. Gemi, çiftin orada kalıp bir dükkân açmaya karar verdikleri, bir liman şehri olan Efes’te demir attı.

Pavlus bu başkentte vaaz etmeyi uzun süredir istemekteydi, fakat Kutsal Ruh onun bu şehre girmesini ve Asya İli’nde hizmet etmesini engellemişti. Aynı gün gemi sahilin açıklarında demirledi ve Pavlus şehre girdi. Orada hizmet etmenin ve vaaz etmenin mümkün olup olmadığını merak ediyordu. Sinagoga gitti ve açıklamasından etkilendikleri ve bir dahaki Şabat’ta tekrar gelmesini istedikleri Yahudiler’e yasayı açıkladı.

Pavlus onların davetlerini, Yeruşalim’e gitmesi gerektiğini söyleyerek reddetti. Efes’te hizmet kapıları sonuna kadar açılmış olmasına rağmen, Yeruşalim’e gitmeyi istedi. Aslında Yeruşalim’e gitmek de zorundaydı. Şimdi Rab’bin sesi, ileriki dönemlerde Türkiye’den Yunanistan’a uzanan hat boyunca ekilecek yeni kiliselerin zincirdeki kayıp halkası olacak olan bu merkezden uzaklaşmasını istiyordu. Pavlus, yine de, kendi isteği doğrultusunda değil, ama Rab’bin isteği doğrultusunda elçi Yakup’un da (Yak.4:15) yazdığı gibi vaaz etmedi. Kendisinin ikinci hizmet yolculuğunun sonunda, gelecekteki üçüncü müjdeleme yolculuğunun tam olarak Efes’in başkentine olacağını biliyordu. Orada geçimini sağlamak için bir iş ve diğerlerinin yaptığı gibi kendisini inkâr etmeyecek bir sinagog da bulmuştu. Yönetimdeki üyeler onun daha uzun kalmasını istediler.

Böylece Pavlus şükran dolu bir yürekle, deniz yoluyla Filistin Sezariyesi’ne geldi. Yeruşalim’e gitti ve kilisedeki kardeşler tarafından karşılandı ve sadık bir Yahudi gibi tapınakta tapındı. Orada çok uzun kalmadı ve Yahudi olmayanlara vaaz etmesi için görevlendirildiği Antakya kilisesine geri döndü. Mesih’in ismi övülüyor ve Kutsal Ruh’un ön bildirileri harika bir şekilde gerçekleşiyordu. Geçmişte, Kutsal Ruh’un yönlendirmesiyle, planlanmamış bir şekilde Barnaba’yla da gitmişti. Şimdi her yerde birçok kilisenin tohumları ekilmişti ve sadık ihtiyarlar oralara yerleştirilmişti. Kutsal Ruh hepsini korumuş ve kutsamıştı. Mesih’in kurtarışı etkin bir şekilde ve devamlı olarak gücünü gösteriyordu.

Dua: Rab İsa Mesih, tüm dünyada kiliseler kurduğun için sana tapınırız. Bunların hepsi senin çarmıhtaki ölümünle mümkün oldu. Elçilerine senin Ruhun’la rehberlik ettin ve onların dinleyicilerini imanla kutsadın. Bizleri sosyal ilişkilerimizde fanatiklerin, filozofların ve kendini beğenmişlerin düzenbazlıklarından koru. Böylece senin müjdene güvenip kurtarıcımız ve gelecek olan Rab olarak adını yüceltebilelim. Amin.

Soru 89: Pavlus’un ikinci hizmet yolculuğunda ziyaret ettiği şehirler hangileridir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 11:16 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)