Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 089 (Paul’s Return to Jerusalem and Antioch)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
C - ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 15:36 - 18:22)

9. Η Επιστροφή του Παύλου στην Ιερουσαλήμ και στη Αντιόχεια (Πράξεις 18:18-22


ΠΡΑΞΕΙΣ 18:18-22
18 Ο Παύλος, αφού έμεινε αρκετές μέρες στην Κόρινθο, αποχαιρέτησε τους αδερφούς και ξεκίνησε να πάει με πλοίο στη Συρία. Μαζί του αναχώρησαν η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας. Προηγουμένως στις Κεγχρεές κούρεψε το κεφάλι του, γιατί είχε κάνει τάξιμο. 19 Όταν έφτασε στην Έφεσο, άφησε τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα εκεί, κι αυτός πήγε στη συναγωγή και μιλούσε με τους Ιουδαίους. 20 Αυτοί τον παρακάλεσαν να μείνει κοντά τους περισσότερο χρόνο, εκείνος όμως δε θέλησε· 21 τους αποχαιρέτησε και τους είπε: «Πρέπει οπωσδήποτε τη γιορτή που έρχεται να την κάνω στα Ιεροσόλυμα. Αν θέλει ο Θεός, θα ξαναγυρίσω πάλι σ’ εσάς». Και έφυγε με πλοίο από την Έφεσο. 22 Αποβιβάστηκε στην Καισάρεια κι από ’κει ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ για να χαιρετήσει την κοινότητα των πιστών. Ύστερα κατέβηκε στην Αντιόχεια.

Ο Κύριος φύτεψε ζωντανές εκκλησίες στην Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του Παύλου, του υπηρέτη του, ο οποίος συνήθιζε να αφήνει έναν από τους σύνδουλους του σ’ αυτές τις εκκλησίες για να τις ενισχύσει. Στην πορεία του χρόνου, ο Παύλος βεβαιώθηκε ότι η διακονία του στην Ελλάδα είχε τελειώσει επειδή το Πνεύμα του Κυρίου τον οδηγούσε να γυρίσει στην Πρώτη Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ και την Αντιόχεια για να ενώσει τις καινούριες εκκλησίες με τις παλαιότερες ώστε οι νέες αυτές εκκλησίες να μην γίνουν ανεξάρτητες.

Είναι πιθανόν ότι ο Παύλος, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα της εκκλησίας, πήρε όρκο να ενημερώνει τους αδελφούς στην Ιερουσαλήμ για τα μεγάλα πράγματα που έκανε ο Κύριος ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην επευφημία της θριαμβευτικής πορείας του Ιησού μέσω των αποστόλων. Δε γνωρίζουμε γιατί ο Παύλος ξύρισε τα κεφάλι του επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ. Αλλά σίγουρα δεν κούρεψε τα μαλλιά του για να καλέσει την χάρη του Κυρίου επάνω του γιατί γνώριζε ότι όλη η χάρη δίνεται μόνο μέσω της πίστης. Ίσως ο Παύλος ήθελε μέσω του όρκου του να ευχαριστήσει τον Χριστό για όλη τη χάρη που έδωσε σε εκείνον και σε όλες τις εκκλησίες.

Όταν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα άκουσαν ότι ο απόστολος του Χριστού θα έφευγε από την Κόρινθο, αποφάσισαν κι αυτοί να φύγουν από την πόλη ίσως επειδή διώκονταν καθώς έδωσαν δουλειά στον Παύλο. Έτσι, ταξίδεψαν όλοι μαζί στη Συρία. Ωστόσο, το πλοίο αγκυροβόλησε για κάποιο καιρό στην Έφεσο, όπου τελικά το ζευγάρι έμεινε μόνιμα και άνοιξε ένα εργαστήρι.

Ο Παύλος ποθούσε να κηρύξει σ’ αυτό το μεγάλο κέντρο εδώ και πολύ καιρό αλλά το Άγιο Πνεύμα τον απέτρεψε να μπει και να διακονήσει στην επαρχία της Ασίας. Την ίδια μέρα κατά την οποία το πλοίο αγκυροβόλησε στην ακτή, ο Παύλος κατέβηκε στην πόλη. Περιπλανήθηκε και μελέτησε την δυναμικότητα της για πιθανή διακονία και κήρυγμα. Μπήκε στην συναγωγή των Ιουδαίων και τους εξήγησε τον Νόμο οι οποίοι αναρωτιόντουσαν με την εξήγηση που έδωσε. Έτσι, του ζήτησαν να επιστρέψει σ’ αυτούς το επόμενο Σάββατο.

Αλλά ο Παύλος δεν ικανοποίησε το αίτημα τους επειδή ο προορισμός του ήταν η Ιερουσαλήμ. Ήθελε να πάει στην Ιερουσαλήμ γιατί ήταν υποχρεωμένος να πάει εκεί αν και οι πόρτες της διακονίας στην Έφεσο άνοιξαν. Για ακόμη μια φορά η φωνή του Κυρίου τον έσπρωξε μακριά από αυτό το κέντρο, το οποίο ήταν ο συνδετικός κρίκος που έλειπε από την αλυσίδα των εκκλησιών κατά μήκος την ακτογραμμής από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Παύλος δεν κήρυττε σύμφωνα με τη δική του θέληση αλλά σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου, όπως έγραψε ο απόστολος Ιάκωβος (Ιάκωβος 4:5). Στο τέλος του δεύτερου ιεραποστολικού του ταξιδιού ο Παύλος ήξερε ότι ο τρόπος κηρύγματος σε ένα τρίτο ταξίδι θα ήταν αποκλειστικά προετοιμασμένος για την πρωτεύουσα της Εφέσου, επειδή είχε βρει εκεί μια δουλειά για να βγάζει τα προς το ζην και μια συναγωγή η οποία δεν έρχονταν σε αντίθεση με αυτόν αλλά τα βασικά της μέλη του ζήτησαν να μείνει στην πόλη περισσότερο.

Έτσι, ο Παύλος ήρθε μέσω της θαλάσσιας οδού στην Καισάρεια της Παλαιστίνης με ευχαριστία. Ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ και χαιρέτησε τους αδελφούς στην εκκλησία. Έπειτα πήγε για λατρεία στον ναό όπως κάθε πιστός Ιουδαίος. Δεν έμεινε πολύ εκεί αλλά επέστρεψε στην εκκλησία της Αντιόχειας, η οποία τον είχε ήδη στείλει να κηρύξει στους Εθνικούς. Το όνομα του Ιησού δοξολογούνταν πολύ επειδή η προφητεία του Αγίου Πνεύματος έγινε πραγματικότητα με ένα υπέροχο τρόπο. Στο παρελθόν ο Παύλος πήγαινε σε αποστολές με τον Βαρνάβα υπό την οδηγία του Αγίου Πνεύματος, χωρίς ένα προγραμματισμένο σχέδιο, και τώρα πολλές εκκλησίες φυτεύονται παντού και αποτελούνται και από πιστούς πρεσβύτερους. Το Άγιο Πνεύμα έσωσε και εξάγνισε πολλούς και η σωτηρία του Χριστού διαδόθηκε φανερώνοντας την δύναμη της συνεχώς.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Ω Κύριε Ιησού Χριστέ, σε λατρεύουμε εξαιτίας των εκκλησιών που ίδρυσες σε όλο τον κόσμο μέσω του σταυρικού θανάτου σου. Οδήγησες τους αποστόλους σου μέσω του Πνεύματος σου και εξάγνισες τους ακροατές τους μέσω της πίστης. Φύλαξε μας από απατεώνες, από τους φανατικούς, τους φιλόσοφους και από την έπαρση που φέρνουν οι δημόσιες σχέσεις ώστε να μπορούμε να κρατηθούμε γερά από το ευαγγέλιο σου και να δοξάζουμε το όνομα σου ως Σωτήρα και ερχόμενο Κύριο μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποιες ήταν οι τέσσερις πόλεις που επισκέφτηκε ο Παύλος στο τέλος του δεύτερου ιεραποστολικού του ταξιδιού;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 06, 2023, at 07:02 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)