Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 052 (Beginning of Preaching to the Gentiles)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
B - Širenja Evanđelja spasenja do Samarije i Sirije i početak oberaćenja nejevreja (Dela 8 - 12)

9. Početak propovedanja nejevrejima kroz obraćenje Kornilija, centuriona (Dela 10:1-11:18)


DELA 10:1-8
1 U Kesariji je bio neki čovek po imenu Kornilije, kapetan čete koja se zvala Italijanska. 2 Pobožan i bogobojažljiv, kao i svi njegovi ukućani, davao je mnoge milostinje narodu i stalno se molio Bogu. 3 Jednog dana oko tri sata posle podne imao je viđenje: jasno je video Božijeg anđela kako ulazi k njemu i kaže: "Kornilije!" 4 Kornilije se, obuzet strahom, zagleda u njega pa reče: "Tvoje molitve i milostinje uzdigle su se do Boga kao žrtve podsetnice. 5 Sada pošalji ljude u Jopu da dovedu Simona koga zovu Petar. 6 On je gost kod nekog Simona kožara, čija je kuća pored mora." 7 Kad je anđeo koji mu je govorio otišao, Kornilije pozva dvojicu svojih slugu i jednog pobožnog vojnika koji mu je bio privržen 8 pa im sve ispriča i posla ih u Jopu.

Od izlića Svetog Duha na dan Pedesetnice do trenutka kada je Petar krenuo na svoje misijsko putovanje crkvama, crkva je bila sačinjena od jevrejskih građana, Helenista, Samarićana i nejevreja koji su prihvatili jevrejsko učenje. Svi su oni poverovali u Hrista i bili su kršteni. Dakle, u to vreme crkve su sačinjavali jedino Hrišćani jevrejskog porekla.

Sâm Bog je, međutim, otvarao vrata nejevrejima, preko Kornilijevog obraćenja. Spajanje ovog čoveka sa crkvom je istovremeno bilo i čudo i kamen spoticanja jevrejskim obraćenicima, koji su smatrali da je obećanje Svetog Duha bilo dato jedino jevrejima koji poveruju u Hrista.

Luka je zabeležio izveštaj o obraćenju nejevrejina, Kornilija, na veoma detaljan način. On je želeo da bude potpuno jasno da je sâm Bog, kroz Petra, najiskrenijeg i najotvorenijeg od svih apostola, odredio pobožne i verne nejevreje da budu izabrani za večni život. Petar nije sam tražio ili priželjkivao za sebe da krene ovim putem. Sâm Hrist se umešao u tok njegovog života, na isti način kao što se umešao u Stefanov i Savlov život. Ovaj susret predstavlja jednu odlučujuću raskrsnicu u propovedanju evanđelja svetu.

Kada bi se anđeo pojavio nekom verniku u Novom zavetu, to je značilo da Bog započinje sa nekim polanom koji prevazilazi svaki razum. Kako vera pravednika ne bi bila poljuljana, Gospod je poslao svog anđela. Putem pet ljudskih čula, on je mogao da prepozna da Bog sada čini jedno jedinstveno čudo, i da On otvara novi put u njegovo carstvo. Kornilijeva vera ima suštinsko značenje i smisao za sve ljude. Da se krštenje ovog nejevrejskog idolopoklonika nije odigralo, evanđelje ne bi ni došlo do nas. Ono bi ostalo ograničeno samo za Jevreje.

Kornilije je bio kapetan u rimskoj vojsci koji je zapovedao stotini ljudi u Kesariji, rimskom centru koji se nalazio na obali Sredozemnog mora, južno od gore Karmel. Ovaj kapetan je bio impresioniran jevrejskom religijom: verovanjem u jednog Boga, Deset zapovesti, jedan red pobožnosti koji je bio potpuno stran društvenom životu rimskog carstva, sa svim njegovim požudama, laganim životom i površnošću.

Kornilije se svim svojim srcem okrenuo Bogu. On je preuredio svoj život u skladu sa prihvatanjem principa u koje je verovao. Njegova pobožnost nije bila samo umna vera ili osećajni entuzijazam. On je potčinio sve svoje misli, reči i dela duhu njegove vere. On nije voleo novac, već je živeo požrtvovanim životom. On nije, kao veliki zapovednik okupirajućih sila, ugnjetavao sirote ljude, već je lično pomagao pojedincima koji su bili u potrebi. On se često molio, svoje srce je držao otvorenim za ono što bi Bog mogao da mu kaže.

Dobar duh takvog čoveka nije mogao suviše dugo da ostane sakriven. On se video, izvirao je iz njegove kuće ka njegovim prijateljima i vojnicima. Svi su oni bili dotaknuti njegovim krotkim, molitvenim duhom, čime su bili još otvoreniji da prime od Duha Božijeg. Pravi vernik nije izolacionista, već poseduje toplinu i ljubav koja topi planine snega u srcima drugih. Njegove molitve za rođake i prijatelje su ih navodile da se mole Bogu. Veliki i sveti Bog je rekao rimskom centurionu da je svaka od njegovih molitvi uslišena. Bog je video svako od njegovih dobrih dela. I danas, takođe, Svevišnji ne zaboravlja vaša dela. On čeka da čuje glas vašeg srca i vidi priloge vaših ruku, kao plodove vaše vere. Vi niste opravdani svojim molitvama i postom, već ljubavlju Božijom. Vaša poslušnost je ujedno vaša zahvalnost na ovoj velikoj ljubavi.

Anđeo je rekao Korniliju da pošalje ljude u Jopu, upućujući ga u kuću Simona, kožara, u kojoj je odseo čovek po imenu Petar. Kapetan je znao da svaka Božija zapovest zahteva neodložnu poslušnost i izvršenje. On je bio poslušan Božijoj zapovesti bez dužeg razmišljanja ili pokušavanja da shvati pojavu anđela. On se nije plašio takvih čudesnih susreta, zbog toga što je ljubav Božija dotakla njegovo srce. On je verovao i pouzdavao se u Gospoda kome se svakodnevno molio. On bio siguran u to da ga Bog ne usmerava ka tome da pozove nekog špijuna ili opasnog čoveka. Ne, on je uputio poziv slugi i apostolu Božijem.

MOLITVA: O Gospode Isuse, zahvalni smo ti na tome što si iznova i iznova bio sastavni deo tvoje crkve, što si je vodio, baš kao što si vodio korake tvojih apostola. Zahvalni smo ti što odgovaraš na sve pravedne molitve i ne zaboravljaš milosrdna dela, čak i onih koji te ne poznaju. Molimo te uvedi mnoge bezbožnike u puninu tvog spasenja.

PITANJE 52: Kakav je bio značaj toga što se anđeo pojavio kapetanu Korniliju?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:18 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)