Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 043 (First Persecution of the Christian Church at Jerusalem)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
B - Širenja Evanđelja spasenja do Samarije i Sirije i početak oberaćenja nejevreja (Dela 8 - 12)

1. Prvo progonstvo Hrišcanske Crkve u Jerusalimu i raseljavanje vernika širom Samarije (Dela 8:1-8)


DELA 8:4-7
4 Oni koji su se raspršili, propovedali su Reč kud god su išli. 5 Tako Filip dođe u jedan samarijski grad pa im je propovedao Hrista. 6 Kad ga je narod čuo i video znamenja koja je činio, svi jednodušno obratiše pažnju na ono što je govorio. 7 Nečisti duhovi su uz silnu buku izlazili iz mnogih opsednutih, a ozdravljali su i mnogi oduzeti i hromi. 8 I nastade velika radost u tom gradu.

Đavo uvek pokušava da uništi Hrišćansku crkvu. Veliko progonstvo Hrišćanskih sledbenika je započelo odmah nakon Stefanovog mučeništva. Ipak đavolji napadi ne uništavaju crkvu, nego jačaju njen duhovni život. Verujući muškarci i žene su počeli da doživljavaju patnje i muke po Jerusalimskim zatvorima dok je Savle, u svoj svojoj oholosti, postao rob đavola. Mnogi članovi crkve su se raštrkali po regijama koje nisu bile pod vlašću vrhovnog veća. Ove izbeglice nisu istog trena pronašle novi dom. Oni su se verovatno nadali da će se vratiti svojim domovima u Jerusalim čim to bude bilo moguće. Istovremeno, oni se nisu pretvorili u prosjake, nego su propovedali carstvo Božije i svedočili o Hristovoj radosti usred patnji. Njihova vera je ostala nepokolebljiva, a njihova nada se rasplamsala. Oni su razumeli duboko značenje Jakovljevih reči kada je rekao: “Smatrajte čistom radošću, braćo moja, kad god se suočite s raznim iskušenjima, znajući da provera vaše vere razvija istrajnost. A istrajnost neka dovrši delo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakvog nedostatka.” (Jakov 1:2-4)

Filip, jedan od sedmorice đakona, pobegao je na teritoriju Samarije i pronašao je sklonište u Sihemu, u blizini Nablusa. On je svojim slušaocima opisao božanskog Čoveka, koji je pobedio smrt, spasio od greha, porazio Sotonu, vazneo se na nebo, izmirio nas sa Bogom, i koji se sada zastupa za nas i sedi s desne strane Silnome, vladajući zajedno sa njim. On pobeđuje sve zle sile u onima koji ga traže i koji su otvoreni prema njegovom Duhu. Kako je Filip postajao instrument u Hristovim rukama, obilna sila Svetog Duha je počela da se izliva iz njega. Nečisti duhovi su uz bučne krike izlazili iz mnogih demonima opsednutih ljudi. Oni koji su bili bez nade primili su utehu, a hromi su hodali. Svi ljudi su se radovali i jednodušno su hitali ka propovedniku. Hristovo spasenje se objavilo i grad je bio ispunjen radošću.

PITANJE 43: Kakva je razlika između vere u Hrista i verovanja u reči njegovih služitelja?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 09:09 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)