Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- Acts - 027 (The Death of Ananias and Sapphira)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

DELA - U Hristovoj pobedničkoj povorci
Proučavanje knjige Dela Hristovih apostola
DEO 1 - Osnivanje crkve Isusa Hrista u Jerusalimu, Judeji, Samariji i Siriji - Pod pokroviteljstvom apostola Petra, vođeni Svetim duhom (Dela 1 - 12)
A - Rast i razvoj prve crkve u Jerusalimu (Dela 1 - 7)

14. Smrt Ananija i Sapfire, lažljivaca (Dela 5:1-11)


DELA 5:7-11
7 Posle otprilike tri sata, uđe i njegova žena, ne znajući šta se dogodilo. 8 Petar je upita: „Reci mi, da li ste zemlju prodali za toliko i toliko?“ „Da”, odgovori ona, “ta zoliko.” 9 „Zašto ste se dogovorili da iskušate Gospodnjeg Duha?“ reče joj Petar. „Gledaj! Pred vratima su noge onih koji su sahranili tvog muža; a i tebe će izneti.“ 10 I ona istog časa pade pred njegove noge i izdahnu. Tada uđoše oni mladići i nađoše je mrtvu pa je izneše i sahraniše pored njenog muža. 11 A silan strah obuze svu crkvu i sve koji su to čuli.

Crkva je bila potresena ovim Božijim sudom. Svako je mogao da vidi ostatke svog grešnog života u svetlu Gospodnjem, tako da su se plašili da će i oni biti pogođeni u nastavku Božijeg gneva. Mnogi su se u suzama i skrušeno kajali pred Bogom, i bili su posvećeni u strahu i trepetu.

Mladići ustadoše i umotaše telo mrtvog čoveka. Dok su im tako srca podrhtavala, oni su izneli telo čoveka koji je upravo bio pogođen rečju Svetoga duha, kao da ga je munja pogodila. Ovi mladići koji su izneli telo napolje sigurno su se molili i u potpunosti predali sebe Gospodu. U njima je ljubav prema novcu potpuno prestala.

Niko od članova crkve nije imao hrabrosti da kaže ženi pokojnika da je Bog obmanu njenog muža istog trena kaznio smrću. Sveti duh ih je sprečio da joj to kažu, jer svi su oni osećali da je Duh Gospodnji upravo izveo sud lično nad ovim čovekom. Kada je Sapfira došla na sastanak tri sata kasnije, sa željom da ponosito uživa u zahvalnosti crkve zbog njihovog velikog priloga, Petar joj je odmah prišao i upitao je: „Da li je ovo sav novac koji ste dobili od prodaje njive?“ Apostol je želeo da pruži ovoj ženi šansu da se pokaje i da uzme u obzir Božiju istinu. Ona je već pogrešila zato što je postupila protiv svog prirodnog nagona po pitanju njenog muža, i nije se potrudila da ga posavetuje. Ona ga nije podstakla na istinu i poniznost, nego je imala udela zajedno sa njim u njegovoj varljivoj nameri. Ona ga je najverovatnije i ohrabrivala u tome da ne odnese sav novac, nego da misli malo i na njihovu porodicu. Ona se u svojim lažima, ponosu i licemerju složila zajedno sa svojim mužem.

Petar je uklonio masku sa lica ove licemerne osobe, isto kao što je to učinio i sa njenim mužem. On je zapanjeno upitao za zlo koje se kroz njenu prepredenu obmanu podiglo usred crkve: „Kako ste ti i tvoj muž mogli da se dogovorite da iskušate Gospodnjeg Duha?“ U braku, treba biti poslušan Bogu pre nego što postanemo popustljivi pred mužem. Moramo biti poslušni Bogu radije nego čoveku, čak i u našim porodicama. Kada je muž u iskušenju da učini nešto što je zlo, njegova žena mora da ga upozori, da odbaci njegove reči, i da se moli za njega, da bi se oslobodio od krivice, zla i sebičnosti.

Sapfira i njen muž su postali otvoreni pred đavolskim duhom. Oni su se usprotivili delovanju Svetog duha, i polako su počeli da ulaze u duh ponosa, laži i licemerja. Imali su nameru da ovaj zao duh uvedu u krug pravednih i pobožnih ljudi. Da nisu u tome bili zaustavljeni, to bi ubilo uzajamnu ljubav u crkvi, a istina bi ostala pogažena pod njihovim nogama. Apostoli nisu zahtevali od njih da donesu sav novac koji su primili od prodaje njive. Njih dvoje su želeli da prošire ovu laž samo da bi se hvalisali pred zajednicom.

Božije prokletstvo se spustilo i na ovu lažljivu ženu. Gospodar života je izazvao smrt ove žene kraj nogu apostola, na istom mestu gde je odbila da prinese svoj život u potpunosti na žrtvu. Veliki je bio njen pad. Svaka žena u crkvi je iznova razmišljala o značenju njene duhovne odgovornosti prema njenom mužu kod kuće. Žena može svog muža ili da privuče ka nebu ili da ga gurne u pakao. Ponizne i marljive žene, koje se uzdaju u Boga prevazilaze iskušenja njihovih muževa kroz svoje molitve. Žena koja želi da uzdigne svog muža na mesto slave, pompe i bogatstva zajedno sa svojim mužem i decom će upasti u đavolje kandže.

Srca onih mladića su ubrzano kucala dok su iznosili ženu varalice kako bi je sahranili pored njega u dolini Kedron. To je bila velika lekcija za čitavu zajednicu. Jedan bračni par iz iste porodice, otac i majka, umrli su istog dana, u istoj crkvi. To je bio veliki udarac za vernike koji su bili obučavani da podnose jedni druge u Svetom duhu. Oni su se međusobno pitali: Da li smo zanemarili ovaj bračni par, i nismo ih na vreme upozorili?

Da li smo mi bolji od njih u namerama naših srca? Ananija i Sapfira su postali upozorenje svim Hrišćanima svih vremena, podsećajući nas da je naš Bog ljubomorni Bog i oganj koji proždire.

MOLITVA: O sveti Bože, ti si svemoćni Bog. Ti poznaješ našu prošlost i našu sadašnjost. Izbavi nas od nas samih, i ne uvedi nas u iskušenje. Oslobodi nas od ljubavi prema novcu, arogantnosti, i laži; posveti me u potpunosti krvlju tvoga Sina. Formiraj pravedne porodice u našim crkvama, u kojima će parovi govoriti istinu jedni drugima. Amin.

PITANJE 27: Kakva je duhovna dužnost bračnih parova jednog prema drugome?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 08:58 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)